Vér ​és pezsgő 2 csillagozás

Robert Capa élete és kora
Alex Kershaw: Vér és pezsgő

A Park Könyvkiadó 2006-ban jelentette meg Robert Capa Kissé elmosódva című, több mint 100 képet tartalmazó regényes önéletrajzát, mielőtt a magyar állam megvásárolta volna a fotográfus mestergyűjteményét. Ezután John Steinbeck Orosz naplója és Irvin Shaw Izraeli riportok című kötete következett Capa 70, illetve 94 fotójával.
A rövid életű, de sokat megélt fényképészről számos életrajz született, a Vér és pezsgő című kötetében ezúttal Alex Kershaw tesz kísérletet arra, hogy megfejtse a 20. század egyik legendás alakjának titkát.
Alex Kershaw (1966) író, újságíró Angliában született, tanulmányait az Oxfordi Egyetemen végezte. 1994 óta az Egyesült Államokban él. A The Guardian, a The Sunday Times Magazine és az Observer rendszeres szerzőjeként számos híres fotóriporterrel állt közeli munkakapcsolatban. Fő érdeklődési területe a második világháború története, erről a témáról eddig 9 sikeres dokumentumregényt publikált.

Eredeti mű: Alex Kershaw: Blood and Champagne

Róla szól: Robert Capa

>!
Park, Budapest, 2018
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633554494 · Fordította: Sóskuthy György
>!
Park, Budapest, 2018
400 oldal · ISBN: 9789633555385 · Fordította: Sóskuthy György

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
Monty
Alex Kershaw: Vér és pezsgő

Alex Kershaw: Vér és pezsgő Robert Capa élete és kora

Jó pár könyvet olvastam már Capáról és Capától. És továbbra is érdekel az élete, a munkássága, szóval ezt is begyűjtöttem. Nagy megnyugvás volt, hogy tudott újat mutatni. Ráadásul olvasmányos, a fordítás pedig egy-két hibát leszámítva remekül sikerült. Mondjuk a szerző egy-két magyar vonatkozású megjegyzésén látszik, hogy nincs túl sok köze hozzánk… De a lényeg nem ez.
Ami viszont nagyon zavaró, bár tudom, hogy a kötet jellegéből ered… Fotós-életrajz lévén sokszor utalnak bizonyos fényképekre, melyeket a szövegben szépen leírnak nekünk. Oké, de hol nézhetnénk ezeknek utána? Nekem is van Capa-albumom, nem is egy, de itt emlegetnek olyan fotókat, amiket sehol nem láttam még. A képmellékletbe persze csak néhány oldalnyi anyag került bele, és túlnyomórészt nen nem ezek… Tudom, hogy a jogdíjak megdrágítanák a kiadványt, ha több fotót akarnának belesűríteni, de ahogy mondtam, a téma miatt az olvasó jogosan lenne ezekre is kíváncsi.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jan Němec: A fény története
Hevesy Anna – Hevesi Katalin – Kincses Károly: Hevesy Iván és Kálmán Kata könyve
Sugár Kata: Sugár Kata munkássága
Lugosi Lugo László: Klösz György monográfia
Kincses Károly – Nádas Péter: Mai Manó fotográfiái / Photographs by Manó Mai
Richard Whelan: Robert Capa
Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve
Simone Philippi (szerk.): A 20. század fotóművészete
Jane Rogoyska: Gerda Taro
Hans-Michael Koetzle: Fotóikonok 2.