The ​Autobiography of Malcolm X 5 csillagozás

As Told to Alex Haley
Alex Haley: The Autobiography of Malcolm X Alex Haley: The Autobiography of Malcolm X

From hustling, drug addiction and armed violence in America's black ghettos Malcolm X turned, in a dramatic prison conversion, to the puritanical fervour of the Black Muslims. As their spokesman he became identified in the white press as a terrifying teacher of race hatred; but to his direct audience, the oppressed American blacks, he brought hope and self-respect. This autobiography (written with Alex Haley) reveals his quick-witted integrity, usually obscured by batteries of frenzied headlines, and the fierce idealism which led him to reject both liberal hypocrisies and black racialism.

>!
528 oldal
>!
Ballantine Books, New York, 2015
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789990065169
>!
Bantam / Dell / Doubleday, New York, 1998
460 oldal · ISBN: 9780345350688

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

szodav>!
Alex Haley: The Autobiography of Malcolm X

Briliáns! Gandhi mellett a legjobb életrajzi írás.

Hanna IP>!
Alex Haley: The Autobiography of Malcolm X

Egyetemen olvastam egy kiselőadás kedvéért, de nem bántam meg; érdekes volt, még ha nem is kötött le végig (de hát egy ember élete miért is követne tökéletes drámai ívet).

2 hozzászólás
Marcus>!
Alex Haley: The Autobiography of Malcolm X

Nagy várakozással vettem a kezembe a könyvet, hiszen a huszadik század egyik meghatározó polgárjogi – vagyis a saját meghatározása pontosabb: emberi jogi – személyiségének a Gyökerek írója, Alex Haley segített megírni az önéletrajzát. Aztán csalódtam is, meg nem is.

A könyv szépen, időrendben halad, Malcolm (ekkor még) Little vidéki gyermekkorától, a bostoni tinédzser éveken át a harlemi gettóig, majd a börtönig. Mondhatni a kötet „farnehéz”, mivel nagyon sokat foglalkozik szerintem felesleges részletekkel. Oldalakon át mesél öltözködésről, bulikról, amik bár fontosak Malcolm X (és az akkori fekete társadalom) gondolkodásának megértéséhez, talán annyira nem fontosak. Más oldalról megközelítve viszont épp ez a túlmagyarázás, a külsőségekkel való túlzott foglalkozás nyújt az olvasónak betekintést a főszereplő lelkivilágába, és nem csak az akkoriba, hanem a „mostaniba” is. Az idézőjel nem véletlen, lásd lejjebb.

A könyv felénél járunk, és még csak most jön az úgymond „izgi rész”, azaz Malcolm X megismerkedése a Nation of Islam mozgalommal. Itt már komolyan felszaladt a szemöldököm néhány résznél, ahol a „mostani” Malcolm magyarázza többször és hosszasan ezt az izét, amit leginkább úgy lehetne leírni, hogy néhány iszlám külsőség, nyakonöntve nagy adag ezoterikus rizsával, persze gondosan a befolyásolható, kizsákmányolt fekete néprétegekre szabva.

Szerencsére Malcolm X aztán elzarándokol Mekkába, és ez elég alaposan átalakítja a világképét ahhoz, hogy a könyv utolsó részei határozottan pozitív kicsengésűek legyenek (mármint bizonyos szempontból), és olyan üzenetet fogalmazzanak meg, amely minden értelmes ember számára támogatható legyen.

Hogy miért sikerült felemásra a könyv, azt maga Haley magyarázza meg a hetven oldalasra sikeredett epilógusban (ami egyes kiadásokban a könyv elején van, és én is azt ajánlom, hogy először ezt érdemes elolvasni). 1965-ben bekövetkezett haláláig Malcolm X számos nagy változást élt meg, a legutolsót a mekkai zarándoklat hatására, azonban az életrajz ennél hosszabb ideig íródott, nagy része konkrétan ezen meghatározó élmény előtt. A Haley-vel való egyeztetések során eljött az a pillanat, amikor Malcolm átnézte a kéziratot, és számos pontját módosította, azonban Haley azt javasolta, hogy gondolja ezt meg, és ekkor X úgy döntött, hogy maradjon úgy minden, ahogy eredetileg elmondta. Ez is egy perspektíva, de én úgy érzem, hogy az átírt verzió talán jobb lehetett volna, nem utolsósorban a tisztább világlátásnak.

A fentiek ellenére mindenesetre ez egy fontos könyv, és mindenkinek ajánlom az elolvasását, mivel a mondanivalója nemcsak a fekete faji kérdésre korlátozódik, és nem mellesleg ma is aktuális.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

zoja>!

In those days only three things in the world scared me: jail, a job, and the Army.

104. oldal

zoja>!

All of our experiences fuse into our personality. Everything that ever happened to us is an ingredient.

150. oldal

zoja>!

I don't think anybody ever got more out of going to prison than I did.

180. oldal

zoja>!

"Do you know why the white man really hates you? It's because every time he sees your face, he sees a mirror of his crime-and his guilty conscience can't bear to face it!

204. oldal

zoja>!

For the white man to ask the black man if he hates him is just like the rapist asking the raped, or the wolf asking the sheep, 'Do you hate me?' The white man is in no moral position to accuse anyone else of hate!

241. oldal

zoja>!

”Mr. Malcolm X," those devils would ask, ”why is your Fruit of Islam being trained in judo and karate?" An image of black men learning anything suggesting self-defense seemed to terrify the white man. I'd turn their question around: ”Why does judo or karate suddenly get so ominous because black men study it?

241. oldal

zoja>!

[…] I was in my car driving along the freeway when at a red light another car pulled alongside. A white woman was driving and on the passenger's side, next to me, was a white man. ” Malcolm X !" he called out-and when I looked, he stuck his hand out of his car, across at me, grinning. ”Do you mind shaking hands with a white man?" Imagine that! Just as the traffic light turned green, I told him, ”I don't mind shaking hands with human beings. Are you one?"

363. oldal

zoja>!

And if I can die having brought any light, having exposed any meaningful truth that will help to destroy the racist cancer that is malignant in the body of America-then, all of the credit is due to Allah. Only the mistakes have been mine.

382. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

George Jackson: Soledad Brother
Barack Obama: The Audacity of Hope
James L. Swanson: Chasing Lincoln's Killer
Martin Luther King, Jr.: The Autobiography of Martin Luther King, Jr.
Fawn M. Brodie: No Man Knows My History
Greg Laurie – Marshall Terrill: Steve McQueen (angol)
John Lewis – Andrew Aydin: March 3.
J. Nozipo Maraire: ZenZeLe (angol)
George W. Bush: 41: A Portrait of My Father
Colin MacCabe: Godard – A portrait of an artist at seventy