Malcolm ​X önéletrajz 5 csillagozás

Alex Haley: Malcolm X önéletrajz

"Gyanakodva ​és eleve elfogultan kezdtem olvasni Malcolm X önéletrajzát. A négy éve meggyilkolt amerikai néger – a nemzetközi és honi sajtóhírek egyező véleménye szerint – kétes figurának rémlett. Néger fajvédő; a fehér elnyomással szemben a fehérek gyűlöletének apadhatatlan szavú hirdetője; a rossz hírű Fekete Muzulmánok egyik vezető személyisége…
A magam és feltételezhetően a mások gyanakvását az önéletrajz megragadó, szenvedélyes őszintesége oszlatja el… Malcolm X állításainak, érvelésének hitelét a világ túlsó feléről nem ellenőrizhetjük, de önéletrajza a rendkívüli személyiség önfeltárásának, önelemzésének azt a gátlástalan nyíltságát, valódi vagy megtoldott, de mindenképpen átélt, magatartássá hitelesített őszinteségét jeleníti meg, amely Ágoston és Rousseau óta a nagy önéletírás eltéveszthetetlen sajátja.
Őszinteségét sorsa érteti meg; ellentétekből s az ellentétek tagadásából egybeállt létezése. Malcolm X azért lehetett önéletírásra méltó, önéletrajzával… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 1969
642 oldal · Fordította: Bart István

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Bla I
Alex Haley: Malcolm X önéletrajz

Alex Haley tehetsége és személyisége mindenképp rányomta bélyegét a Magyarországon Malcolm X önéletrajza címmel megjelent kötetre. (Sikerült megint olyat találnom, amit én értékelhetek elsőként.)
A ’70-es években olvastam először, akkor egy könyvtári példányt, s utána igyekeztem magamnak megszerezni, mert egy példaértékű fejlődésregényt, akarom mondani fejlődő személyiség önéletrajzát ismertem, ismerhettem meg. Szerencsére, mára már birtokomban van a könyv. Tulajdonképp az egyik olimpián a dobogóra lépő, feketebőrű sportolók magasra tartott, ökölbeszorított keze hívta fel a figyelmemet a Fekete Muzulmánokra, mely mozgalomnak egyik vezetője volt Malcolm X. Csak annyit mondhatok – így érdemes élni és meghalni egy eszméért. Bár viszonylag kevés konkrét, pontos és mértékadó ismeret jut el az USÁ-ból hozzánk folyamatosan a faji megkülönböztetésről, ma biztosan sokkal jobb a helyzet, mint a ’60-as években volt. Tehát Malcolm X sem áldozta hiába életét!
Ez egy fontos könyv, legalább olyan fontos – szerintem – mint a Gyökerek volt, csak más szempontból. Nem akarom strapálni nagyon magam: Sükösd Mihály előszavának minden gondolatával egyetértek. Malcolm X a kötetben leírt elvei, gondolatai, amelyekhez végül eljutott, nagyon igazak a kisebbség, a kisebbségek jogainak elismeréséhez, megfelelő politika kialakításához, az együttélés eredményes megvalósításához. El kell olvasni!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
SteelCurtain

Azokban az időkben csak három dolog ijesztett: a börtön, a munka és a katonaság.

164. oldal

>!
Bla I

Egy nap New-York-ba érkezvén Reginald öcsém várt rám. Hajója előző nap kötött ki New Jerseyben… Reginald hajója körülbelül egy hétre állt dokkba, amig elvégeztek valami javítást a gépeken…Mielőtt elutazott volna, megpróbáltam rábeszélni, hogy hagyja ott a kereskedelmi flottát, és én a segítségére leszek…De Reginald csak ennyit mondott: „Majd meggondolom”.

164. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Wright: Feketék és Fehérek
George Jackson: Soledad testvér
Margot Lee Shetterly: A számolás joga
Kathryn Stockett: A Segítség
Michelle Obama: Így lettem
Laura Hillenbrand: Rendíthetetlen
Hugh Mulzac – Louis Burnham – Norval Welch: Fekete kapitány
Robert Dallek: Befejezetlen élet
David Talbot: A két Kennedy
Philip S. Foner: A Fekete Párducoké a szó