Vezetés 11 csillagozás

Az életem és a Manchester Unitednál eltöltött éveim tapasztalatai
Alex Ferguson – Michael Moritz: Vezetés

Nekem ​kellett mindenkivel megértetnem, hogy a lehetetlen is lehetséges. Ez a különbség a vezetés és a menedzselés között.
Mi kell ahhoz, hogy évtizedeken át a legjobbak között legyen a csapatunk?
Sir Alex Ferguson 38 évet töltött különféle futballklubok élén, és elképesztően sokszor, összesen 49-szer gyűjtött be különféle trófeákat. Vezetése alatt a Manchester United a világ egyik legnagyobb kereskedelmi márkájává nőtte ki magát.
Inspiráló és őszinte könyvében Sir Alex felfedi pályafutása titkait. Körüljárja a vezetési stílusához kapcsolódó témákat, mint például a fegyelem, az irányítás, a csapatmunka és a motiváció, de kifejt olyan kevésbé egyértelmű aspektusokat, mint a feladatok delegálása, az adatelemzés vagy éppen a kudarccal való szembenézés.
A bölcsességgel, humorral és találó gondolatokkal teli könyvet Sir Alex régi barátjával, a befektető Sir Michael Moritz-cal közösen írta. Történetei a futball és a sporttal együtt járó siker körül forognak, ami… (tovább)

>!
HVG Könyvek, 2016
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633043769

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Sonnenschein
Alex Ferguson – Michael Moritz: Vezetés

Alex Ferguson – Michael Moritz: Vezetés Az életem és a Manchester Unitednál eltöltött éveim tapasztalatai

Azon a reggelen az 5 órai ébredés után az 5.30-as (Runner's World) kihívásnak alternatív módon tettem eleget. Előző nap kaptam kézhez Sir Alex Ferguson (MU) könyvét. 5.30-kor nekiláttam a kávé kortyolgatása közben. 20%-át kivégeztem.
Rengeteg sok gondolatom termelődött. Meg kellett zaboláznom őket, mert ha nem, a gondolatménesem szerteszalad. A lóerőimet egy irányba kell fókuszálnom, hogy a bennük rejlő erőt kiaknázhassam.
Aztán befutottam a melóhelyre, ahogyan szoktam.Még soha ilyen jót nem futottam. Lehet, elromlott az órám is. Egyszer, amikor rápillantottam, 'aszonta' 5’40". Haha, ez nem én vagyok, ráadásul a szűvem sem zakatol ebben a tempóban, tuti rossz! Én nem tudok semekkora távon így futni. Azért gyorsan visszafogtam a lovakat, mert bármily jól is esik a „száguldás”, nem sprinternek készülök.
2 percet faragtam le a mindenkori legjobb „dógozó-futás” időeredményéből. Ilyen hatása lenne, a Mesternek, Sir Alexnek?
Három további reggel és kávé, és vége lett a könyvnek.
Nem ismertem Ferguson munkásságát korábban annyira, így igen sok új infót biztosított a könyv. Ez a könyv Ferguson életét, pályáját a vezetés, a menedzseri képességek, készségek oldaláról mutatja be. Ferguson tapasztalatai ismét csak az igazolják számomra, hogy a sport és az üzleti életben való boldogulás módszertana között nagyon sok kapcsolat van, módszertanuk hasonló. Egyik segíti a másikat, és vica versa. Talán nem véletlen, hogy a kiemelkedő vezetők mindennapjaiban a sport szinte napi szinten szerepet játszik, része a mindennapjaiknak. Sőt, közülük sokan nem pusztán a test karbantartása szintjén űzik, hanem komolyabban.
Ahhoz, hogy egy sportoló, egy csapat a legjobb legyen, nem elég az egyén szintjén a legjobbnak lenni; le kell tudni küzdeni mindazt is, amit a másik, az ellenfél állít elénk, szerencsés, ha tudunk gondolkozni a másik fejével, ha olyan stratégiát tudunk felállítani, amellyel úgy tudjuk megvalósítani a célkitűzéseinket, hogy minél szofisztikáltabb a megoldási módozatunk és minél több váratlan eseményre tudunk rugalmasan és megfelelően reagálni.
Nincs ez másképp az üzleti életben sem, legyen szó egy mikrovállalkozásról vagy egy feltörekvőről, netán egy nagyobb szervezetről. A menedzsment az menedzsment.
A jó menedzser nem a saját stílusát erőlteti rá a csapatra,a szervezetre, hanem a saját módszereit, eszköztárát tudja úgy rugalmasan használni, hogy a szervezetből még azt a teljesítményt is ki tudja hozni, amelyet még a szervezet tagjai maguk sem gondolták volna, hogy képesek ilyen (olyan) teljesítményre.
Ferguson könyve azt is megerősíti, hogy az igazi siker titka a mérhetetlen és kitartó munka, gyakorlás, elszántság. A legjobb focisták valójában a legszorgalmasabbak, és e szorgalom vezet oda, hogy könnyebb a világnak azt gondolni, hogy genetikailag is ők voltak a legnagyobb eséllyel indulók. Nem biztos ….

Ps: A korábbi Ferguson könyvnél (Önéletrajz) többen nevezték botrányosnak a fordítást. Azt a könyvet nem olvastam. A fordítás itt is megbicsaklik időnként. Nem bosszantóan és nem lépten-nyomon, de több helyen előfordul, hogy megakasztja az olvasást. Az embernek az a benyomása, hogy vagy rohammunkában készüült a magyra fordítás, vagy nem volt (még) elég rutinos a fordító. A sok magyartalan mondat ez utóbbira utal.

>!
György_Előd
Alex Ferguson – Michael Moritz: Vezetés

Alex Ferguson – Michael Moritz: Vezetés Az életem és a Manchester Unitednál eltöltött éveim tapasztalatai

Nekem jobban tetszett, mint az önéletrajz. Rengeteg érdekes, eddig nem is sejthető titkokat tudtunk meg. Így mindent sokkal jobban átlátunk, még biztos,hogy lehetne írni még két ilyen hosszú könyvet. Minden hardcore MU rajongónak kötelező.

>!
Péter_Lengyel
Alex Ferguson – Michael Moritz: Vezetés

Alex Ferguson – Michael Moritz: Vezetés Az életem és a Manchester Unitednál eltöltött éveim tapasztalatai

Nem mondanám a legjobb menedzsment könyvek egyikének, de focirajongóként nagyon élvezetes volt ilyen szemszögből olvasni egy footballmenedzser kvalitásairól.


Hasonló könyvek címkék alapján

Simon Sinek: Kezdj a miérttel
Carmine Gallo: Steve Jobs az innováció mestere
Chris Iveson – Evan George – Harvey Ratner: Brief coaching
Tomka János – Bőgel György: Vezetés egykor és most
Hans Finzel: A vezetők tíz leggyakoribb hibája
Lee Bryce: A sikeres nő nem férfi
W. Steven Brown: 13 végzetes hiba, amit menedzserek elkövetnek
Gertrud Neges – Richard Neges: Vezetésmódszertan
Marosi Miklós: Szervezés, ösztönzés, hatékonyság
Török László: A vezetés öröm-e? – A vezetésen innen és túl