!

Vezetés 4 csillagozás

Az életem és a Manchester Unitednál eltöltött éveim tapasztalatai
Alex Ferguson – Michael Moritz: Vezetés
Bookline · 4.500 Ft –15% 3.825 Ft
Régikönyvek.hu · 4.500 Ft –15% 3.825 Ft
Könyvtár

Nekem ​kellett mindenkivel megértetnem, hogy a lehetetlen is lehetséges. Ez a különbség a vezetés és a menedzselés között.
Mi kell ahhoz, hogy évtizedeken át a legjobbak között legyen a csapatunk?
Sir Alex Ferguson 38 évet töltött különféle futballklubok élén, és elképesztően sokszor, összesen 49-szer gyűjtött be különféle trófeákat. Vezetése alatt a Manchester United a világ egyik legnagyobb kereskedelmi márkájává nőtte ki magát.
Inspiráló és őszinte könyvében Sir Alex felfedi pályafutása titkait. Körüljárja a vezetési stílusához kapcsolódó témákat, mint például a fegyelem, az irányítás, a csapatmunka és a motiváció, de kifejt olyan kevésbé egyértelmű aspektusokat, mint a feladatok delegálása, az adatelemzés vagy éppen a kudarccal való szembenézés.
A bölcsességgel, humorral és találó gondolatokkal teli könyvet Sir Alex régi barátjával, a befektető Sir Michael Moritz-cal közösen írta. Történetei a futball és a sporttal együtt járó siker körül forognak, ami… (tovább)

>!
HVG Könyvek, 2016
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633043769

Hirdetés

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Sonnenschein
Alex Ferguson – Michael Moritz: Vezetés

Alex Ferguson – Michael Moritz: Vezetés Az életem és a Manchester Unitednál eltöltött éveim tapasztalatai

Azon a reggelen az 5 órai ébredés után az 5.30-as (Runner's World) kihívásnak alternatív módon tettem eleget. Előző nap kaptam kézhez Sir Alex Ferguson (MU) könyvét. 5.30-kor nekiláttam a kávé kortyolgatása közben. 20%-át kivégeztem.
Rengeteg sok gondolatom termelődött. Meg kellett zaboláznom őket, mert ha nem, a gondolatménesem szerteszalad. A lóerőimet egy irányba kell fókuszálnom, hogy a bennük rejlő erőt kiaknázhassam.
Aztán befutottam a melóhelyre, ahogyan szoktam.Még soha ilyen jót nem futottam. Lehet, elromlott az órám is. Egyszer, amikor rápillantottam, 'aszonta' 5’40". Haha, ez nem én vagyok, ráadásul a szűvem sem zakatol ebben a tempóban, tuti rossz! Én nem tudok semekkora távon így futni. Azért gyorsan visszafogtam a lovakat, mert bármily jól is esik a „száguldás”, nem sprinternek készülök.
2 percet faragtam le a mindenkori legjobb „dógozó-futás” időeredményéből. Ilyen hatása lenne, a Mesternek, Sir Alexnek?
Három további reggel és kávé, és vége lett a könyvnek.
Nem ismertem Ferguson munkásságát korábban annyira, így igen sok új infót biztosított a könyv. Ez a könyv Ferguson életét, pályáját a vezetés, a menedzseri képességek, készségek oldaláról mutatja be. Ferguson tapasztalatai ismét csak az igazolják számomra, hogy a sport és az üzleti életben való boldogulás módszertana között nagyon sok kapcsolat van, módszertanuk hasonló. Egyik segíti a másikat, és vica versa. Talán nem véletlen, hogy a kiemelkedő vezetők mindennapjaiban a sport szinte napi szinten szerepet játszik, része a mindennapjaiknak. Sőt, közülük sokan nem pusztán a test karbantartása szintjén űzik, hanem komolyabban.
Ahhoz, hogy egy sportoló, egy csapat a legjobb legyen, nem elég az egyén szintjén a legjobbnak lenni; le kell tudni küzdeni mindazt is, amit a másik, az ellenfél állít elénk, szerencsés, ha tudunk gondolkozni a másik fejével, ha olyan stratégiát tudunk felállítani, amellyel úgy tudjuk megvalósítani a célkitűzéseinket, hogy minél szofisztikáltabb a megoldási módozatunk és minél több váratlan eseményre tudunk rugalmasan és megfelelően reagálni.
Nincs ez másképp az üzleti életben sem, legyen szó egy mikrovállalkozásról vagy egy feltörekvőről, netán egy nagyobb szervezetről. A menedzsment az menedzsment.
A jó menedzser nem a saját stílusát erőlteti rá a csapatra,a szervezetre, hanem a saját módszereit, eszköztárát tudja úgy rugalmasan használni, hogy a szervezetből még azt a teljesítményt is ki tudja hozni, amelyet még a szervezet tagjai maguk sem gondolták volna, hogy képesek ilyen (olyan) teljesítményre.
Ferguson könyve azt is megerősíti, hogy az igazi siker titka a mérhetetlen és kitartó munka, gyakorlás, elszántság. A legjobb focisták valójában a legszorgalmasabbak, és e szorgalom vezet oda, hogy könnyebb a világnak azt gondolni, hogy genetikailag is ők voltak a legnagyobb eséllyel indulók. Nem biztos ….

Ps: A korábbi Ferguson könyvnél (Önéletrajz) többen nevezték botrányosnak a fordítást. Azt a könyvet nem olvastam. A fordítás itt is megbicsaklik időnként. Nem bosszantóan és nem lépten-nyomon, de több helyen előfordul, hogy megakasztja az olvasást. Az embernek az a benyomása, hogy vagy rohammunkában készüült a magyra fordítás, vagy nem volt (még) elég rutinos a fordító. A sok magyartalan mondat ez utóbbira utal.


Hasonló könyvek címkék alapján

Simon Sinek: Kezdj a miérttel
Carmine Gallo: Steve Jobs az innováció mestere
Chris Iveson – Evan George – Harvey Ratner: Brief coaching
Tomka János – Bőgel György: Vezetés egykor és most
Hans Finzel: A vezetők tíz leggyakoribb hibája
Lee Bryce: A sikeres nő nem férfi
W. Steven Brown: 13 végzetes hiba, amit menedzserek elkövetnek
Gertrud Neges – Richard Neges: Vezetésmódszertan
Marosi Miklós: Szervezés, ösztönzés, hatékonyság
Török László: A vezetés öröm-e? – A vezetésen innen és túl