Fiú ​a küszöbön 7 csillagozás

Alex Dahl: Fiú a küszöbön

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​lélegzetelállító skandináv környezetben játszódó, karcos pszichológiai thriller azt a kérdést teszi fel, hogy vajon milyen messzire menne el az ember azért, hogy megtartsa, amije van.

Cecilia Wilborgnak mindene megvan – szerető férje, két gyönyörű lánya és egy káprázatos otthona a tehetős norvég városban, Sandefjordban. És keményen dolgozik azért, hogy az egészet összetartsa. Túl keményen. Mert egyetlen múltbeli hibája mindezt lerombolhatja körülötte.
Annika Lucasson rejtőzködő életet él erőszakos, drogdíler fiújával. Túlságosan is sokszor veszítette el mindenét, de most kapott egy utolsó esélyt, hogy megmeneküljön, hála Ceciliának. Ő vajon mit hajlandó megtenni azért, hogy feledésbe merüljön az egész…

Amikor valaki elfelejt elmenni a helyi uszodába a kisfiáért, Cecilia elvállalja, hogy hazaviszi, de ott csak egy elhagyatott, üres házat talál. Ez az első lépés aprólékos munkával felépített életének felgombolyításában, melynek során a saját és Annika világa… (tovább)

>!
GABO, Budapest, 2019
420 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634067634 · Fordította: Komló Zoltán

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 45


Kiemelt értékelések

>!
mate55 P
Alex Dahl: Fiú a küszöbön

Az álomházasságok sötétebbik oldala, avagy a női lélek legféltettebb zugai. Történet, melynek a múlt rétegein minden esemény kitörölhetetlenül rajta hagyta a nyomát. Egy enyhén megtekert „krimi-dramaturgiát” használ, amennyiben nem az ártatlanság bebizonyítása, hanem a bűnösség eltitkolása a cél. Közel sem pszichothriller, (még csak kriminek sem mondanám) hanem vérbeli családi dráma olyan anyáról, aki a tökéletes élet hajszolása közben kis híján az őrület szélére kergeti magát, és óhatatlanul kicsúszik a kezéből az irányítás. Legnagyobb erénye pont abból fakad, hogy mindig akad még egy lap a főszereplőnél, így amikor azt hittem, hogy már kiismertem őt, az írónő újra és újra meg tudott lepni. És ahogy egyre jobban kinyílik a történet, a kezdeti szimpátia ellenszenvé változik, onnantól pedig lehetetlen abbahagyni. Oldalról oldalra válik egyre drámaiabbá, hogy a végén a feszült helyzetek kirobbanóan őszinte és fájdalmas mondatokban oldódjanak fel. Sikere véleményem szerint abban is rejlik, hogy hiába mutat skandináv életképeket, a mai társadalmi betegségekkel is szembesít bennünket, ami olyan fájdalmasan igaz és realista, hogy a világ bármelyik országában játszódhatna. És ezek a helyzetek éppen annyira szomorúak, mint amennyire olykor szánalmasak is. Remekül kidolgozott, az összefüggéseket jól kidomborító, szinte minden szálat következetesen elvarró, ………. fináléval zárul. Megreformálni nem reformálja meg a műfajt, de épp elég kielégítőnek bizonyult ahhoz, hogy a már „jól ismert” skandináv történetekbe, képes új életet lehelni. Nem is hagy kétségeket bennem, hogy üzenete „túléli a függöny legördülését”.

12 hozzászólás
>!
emma07
Alex Dahl: Fiú a küszöbön

„Rendkívüli…tekervényes, és minden kanyarban előbukkanó sötét titkokkal átszőtt.” Ez áll a könyv borítóján és igaz is. Szinte letehetetlen, annyira magával rántja az embert. Hazugságok, és még több hazugság. Bepillantás a skandináv életmódba, életfelfogásba, a nőnek a családban betöltött szerepébe. Utáltam a főhőst, Ceciliát, és nem tudtam felmentést adni neki…


Népszerű idézetek

>!
mate55 P

(…) az emberek nagyon rossz dolgokat is képesek elkövetni anélkül, hogy feltétlenül rossz emberek lennének.

72. oldal

>!
emma07

Nagy levegőt veszek. Most aztán az eseményeknek olyan simán kell követniük egymást a magam verziójában, ahogy a kés hasít a vajban, igazságokkal és manipulált igazságokkal egyszerre zsonglőrködve.


Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Haynes: A lélek legsötétje
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Stephen King: Az
Lucy Dawson: Kegyes hazugságok
Kevin Lyon: Kevin Horrornaplója
John Marrs: The One – A tökéletes pár
Dennis Lehane: Viharsziget
Sebastian Fitzek: Ámokjáték
Martina Cole: A szöktetés
Stephen King: A ragyogás