Gyógyító ​és kapcsolódó játékok 6 csillagozás

Aletha Solter: Gyógyító és kapcsolódó játékok

A ​világhírű gyermekpszichológus könyvében olyan játéktevékenységekkel ismerkedhetünk meg, amelyek által büntetés és jutalmazás nélkül oldhatunk meg nevelési, fegyelmezési problémákat, és segítséget nyújthatunk gyermekünk nehéz vagy traumatikus élményeinek feldolgozásában. A játékos megközelítés csökkenti a stresszt, a szorongást, a haragot, erősíti a szülő-gyerek kapcsolatot, és nem lázadásra, hanem együttműködésre ösztönzi a gyerekeket. Közben ráadásul nevetést és örömet csempészhetünk mindennapjainkba.
A szerző feltárja a nehézséget okozó jelenségek mögött meghúzódó tipikus okokat, a gyerekek viselkedése ugyanis általában olyankor válik problémásabbá, amikor fokozottan stresszes élethelyzetbe kerülnek, esetleg magányt, kiszolgáltatottságot, létbizonytalanságot vagy félelmet élnek át. A játék és a nevetés a gyógyulás fontos eszközei lehetnek ilyen nehéz időkben.
A kötet egyes fejezetei konkrét nevelési problémák köré épülnek, így akár önmagukban is olvashatók, ha… (tovább)

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2020
246 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155932366 · Fordította: Károlyi Juli

Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

Sztike74>!
Aletha Solter: Gyógyító és kapcsolódó játékok

Végre egy valóban hasznos és használható könyv! A gyermeknevelésben adódó nehézségekre és problémás helyzetekre kínál nagyon gyakorlatias segítséget a pszichológus szerző. A játék és a nevetés eszközével, amelyek csökkentik a feszültséget, s ezáltal együttműködésre ösztönzik a gyerekeket. Konkrét példákkal, valós helyzetekkel, témánként. És működik!

Morn>!
Aletha Solter: Gyógyító és kapcsolódó játékok

Szépen összefoglalja a címben is szereplő, javasolt játékokat. Felsorolja a játékfajtákat, mindegyikről olvashatunk gyakorlati, életből vett példákat, és az egyes témakörökhöz is ajánl játékfajtákat. Persze nem minden esetben használhatóak, és nem a sírás, szomorúság, düh abbahagyása a cél, hanem inkább a szülő-gyerek kötődés megerősítés, a biztonság biztosítása gyermekünknek, hogy minden érzésnek helye van, szabadon átérezheti, kimutathatja őket és játékos keretek között az érzelmekből eredő frusztrációját kiélheti és így konstruktívabban tudja majd kezelni őket a jövőben. Örülök, hogy a szerző is többször kimondta, hogy a sírásnak és a dühnek is igenis helye van a gyermek életében, illetve hogy hangsúlyozza, egyes hatalmi viszonyokat megfordító játékok igenis hasznosak a gyermek számára és nem fogja fokozni az agresszióját. Kell, hogy a gyerekkel töltsünk időt, hacsak keveset is, amikor tényleg az övé vagyunk és nem foglalkozunk semmi mással. Kár, hogy kevés szülőt lehet ebbe bevonni. Vannak nehéz élethelyzetek, sűrű, dolgos hétköznapok, de kell, hogy legyen saját ideje a gyermeknek velünk. Neki és nekünk is szüksége van rá.
A játékok kapcsán nem mondott túl sok újat, talán csak végre összeszedve olvastam róluk. Szépen megalapoz a témának, meg is hivatkozza őket, szakirodalom listát is mellékel a szerző. Az életből vett példák jók, de az általánosságban vett leírás gyakran, szinte unásig ismétel (rengetegszer jött a gyereket a hátunkon lovagoltató játékkal). Hasznos mégis, felhasználható, alkalmazható. Nem kell nagy ördöngösség hozzá.
Negatívum még számomra a fülszöveg bulváros leírása. „Világhírű gyermekpszichológus” – életemben nem hallottam róla, és szerintem sokan vannak még így vele. Lehet inkább csak Amerika-szerte ismert vagy a játékterápia berkeiben, de hogy a szakmán kívül nem egy olyan név, mint mondjuk Yalom, akiről nagyon sok laikus is hallott, az tuti. Sajnálom, hogy ilyenekkel próbálják mindig a könyvet eladni. A fordításban is éreztem egy kis bibit, de sajnos már nem emlékszem, mivel volt pontosan problémám. Lehet egy szakszót használt, fordított másképp, mint ahogy én ismertem és használtam, de sehogy sem akar eszembe jutni.
Jó kis könyv, hasznos, örülök, hogy ilyenek is megjelennek már a magyar könyvpiacon.

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2020
246 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155932366 · Fordította: Károlyi Juli

Népszerű idézetek

Szívecske>!

A csecsemőkorban megkezdődő társas interakciók képezik az egészséges kötődés alapját. Ha egy gyereknek nincs része igényeire rezonáló, örömteli kapcsolatban a szüleivel, vagy pedig valamilyen módon traumatizálódik, akkor a kötődés gyengül, ami számtalan érzelmi és viselkedési problémát idézhet elő.

8. oldal

Szívecske>!

Kimondhatjuk, hogy a legtöbb fegyelmezési probléma olyankor merül fel, amikor egy gyerek magára hagyottságot, kiszolgáltatottságot, létbizonytalanságot vagy félelmet él át.

16. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Iben Dissing Sandahl: Játék dán módra
Kovásznai Kató: Játszik a gyerek
Demeter Lázár Katalin: Játszótárs
Gilles Diederichs: Játékos koncentráció
Demeter Lázár Katalin: Játszótárs 2.
Heidi Kaduson – Charles Schaefer (szerk.): 101 játékterápiás technika
Christopher Clouder – Janni Nicol: Kreatív játékok 2-4 éves gyermekeknek
Bertrun Jeitner-Hartman: Ügyesedő porontyok
Miriam Stoppard: Mit tud a gyerek?
Steve Bennett – Ruth Bennett: Kapcsold ki a tévét!