Hatinyi ​harangok 6 csillagozás

Alesz Adamovics: Hatinyi harangok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hatiny ​faluban, Belorussziában, minden ház helyén, a kéményeken harang függ. Ezek a harangok örökké szólnak, hogy emlékeztessenek az 1941-42-es esztendőkre, amikor a náci-német hadsereg egész falvakat perzselt föl azon a tájon, kolhozmagtárakba terelve és elevenen megégetve gyereket, asszonyt, öreget.
A belorusz író dokumentumregénye a szenvedést idézi föl, a rettenetre emlékeztet, de egyben azokra a partizánokra is, akik a német megszállás, blokád és terror szorításában is megkísérelték a lehetetlent: legyőzni a túlerőt, kitörni, harcolni a szabadságért.
A képek az embertelenség képei, de az emberség dokumentumai is.Adamovics vallja – Albert Schweitzerrel –: „ A tudásom pesszimista, de a hitem optimista.” – és biztos, hogy a dokumentumok ereje-súlya, Oradurra, Lidicére és más elpusztított városokra,falvakra emlékeztetve, nyomasztó tudást is fog adni az olvasónak, de ugyanolyan biztos, hogy a dokumentumkönyv más részei ugyanígy gyarapítani fogják az olvasó hitét az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1974

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magvető Világkönyvtár Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1977
292 oldal · ISBN: 9632707249 · Fordította: Soproni András

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

kaporszakall>!
Alesz Adamovics: Hatinyi harangok

Belorusz háborús regények terén nálam az etalon Vaszil Bikov – és hozzá képest ez az írás legfeljebb közepes. Helyenként jól ábrázolja a partizánháború kétélű voltát, a megtorló akciók kegyetlenségét, ugyanakkor a veteránok retrospektív találkozója kapcsán beleerőltetett My Lai-i párhuzam túlságosan is szájbarágós, a narrátor szerelmi románca pedig pszichologizáló üresjárat.

A dokumentatív részek spoiler plasztikusak, a többi inkább ballaszt.

Ha jól tudom, e könyv alapján készült Elem Klimov Jöjj és lásd című filmje. Klimovot – más, általam ismert művei alapján – látatlanban is merem ajánlani. Prózában viszont inkább olvassatok Bikovot…

kolika>!
Alesz Adamovics: Hatinyi harangok

Nehéz olvasni ezt a könyvet, tudva, hogy a leírtak jó része meg is történt. Amikor azt hisszük, hogy már minden előfordult a történelem során, s már nincs olyan kínzás, pusztítás, ami ne történt volna meg, vagy ha már megtörtént, akkor a szörnyűség elriasztja az embereket ennek újra megtételétől, akkor újra és újra rájöhetünk, hogy ez korántsem így van.
Az egykori partizánok utazása kicsit megszakítja számomra a történetet. A múltban maradással hatásosabb lett volna, s a dokumentum jelleg jobban kidomborodhatott volna.
A szerelmi történet számomra nem tett hozzá a könyv értékéhez.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima
Bogdan Wojdowski: A holtaknak vetett kenyér
Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink
Szvetlana Alekszijevics: Fiúk cinkkoporsóban
Szvetlana Alekszijevics: Nők a tűzvonalban
Vaszil Bikov: Baljós jel
Szvetlana Alekszijevics: A háború nem asszonyi dolog
Stephen E. Ambrose: Az elit alakulat
Ben Macintyre: A Vagdalthús hadművelet
Heinz Knoke: A hazámért repültem