Fehér, ​mint a tej, piros, mint a vér 331 csillagozás

Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​tizenhat éves Leo átlagos kamasz: jól elvan a haverokkal, szeret focizni, motorozni és iPod-ozni. Iskolába csak muszájból jár, a tanárokat afféle kihalásra ítélt furcsa fajnak tekinti, és alig várja, hogy ezt az új történelemtanárnak is a tudomására hozza. Az új tanár azonban más, mint pedagóguskollégái. Szemében különös fény gyúl, amikor magyaráz, és különös, lelkiismeretébresztő hatással van diákjaira. Leóban hatalmas erők feszülnek, csak a fehérség fog ki rajta. A fehérséggel, a hiány, a veszteség színével Leo a szerelem, a szenvedély és a vér színét, álmainak szerelme, Beatrice haja vörösét fordítja szembe. Amikor azonban megtudja, hogy Beatrice beteg, s hogy betegségének valamiképpen a gyűlöletes fehérséghez is köze van, Leo önvizsgálatra kényszerül. Hogyan tovább? Mihez kezd eztán az álmaival, és mihez az erejével?

A Fehér, mint a tej, piros, mint a vér – a harmincas éveinek elején járó középiskolai tanár, Alessandro D’Avenia első regénye – az elmúlt év talán… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Európa, Budapest, 2011
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630791557 · Fordította: Gál Judit

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Silvia · Zac Efron


Kedvencelte 68

Most olvassa 7

Várólistára tette 344

Kívánságlistára tette 261

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

„Az élet álmok nélkül olyan, mint a kert virágok nélkül, a lehetetlen álmokkal teli élet viszont olyan, mint a művirágokkal teli kert…”

Mint lenni szokott, néha elolvasok olyan könyveket is, amikhez valószínűleg az életbe nem nyúlnék, kivéve, ha itt molyon egy kedves molytársam nem ajánlja.
Így akadtam rá erre a regényre is, és utazókönyvként volt hozzá szerencsém…

Először is nagyon mást vártam, meglepődtem, de kellemeset csalódtam.
Anno biztosan örültem volna, ha gimis éveim alatt ezt, vagy ehhez hasonló történeteket kellett volna olvasnom, és most is jó lenne ha több gimis tinihez eljutna.

A kötet egészen kisalakú és rövid fejezeteket tartalmaz, és ezért pont úgy gondoltam, hogy gyorsan olvasható. Ehhez képest lassan olvastam, többször megálltam, elgondolkodtam, megemésztettem az olvasottakat, nem siettem vele.
Nagyon szépre sikeredett a kötet témája.
Annyira mélyen megérintette a lelkemet, gyönyörű gondolatok vannak benne.
Azt hiszem a kötet célja pont ez, ahogy a főszereplő megváltozik a történések hatására, úgy változik vele együtt az olvasó is.
Gondolatok ezer árnya és színe jelent meg, ahogy haladtam előre, néha vissza fojtottam a lélegzetemet, nem is azért, mert annyira izgalmas lett volna, hanem, mert mélyen éreztem formálódom, átértékelek helyzeteket, történteket.

Az kell a lelkemnek, amitől több leszek, amitől értékesebbé válok.
Ettől a kötettől ezt és talán egy picivel többet is kaptam.

Csak ajánlani tudom és szeretnék egy saját példányt belőle! ♥

>!
brena
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

Annyira más volt,mint amit vártam!Imádtam a stílusát. Sokszor mosolyogtam,de torkom is szorult. Valóban olvastatni kéne ezt a gimisekkel…jobban csúszott volna mint azok a kötelezők amiket nekünk kellett anno olvasni. Rengeteg szép mondat,gondolat volt benne,sajnálom,hogy nem volt alkalmam kijegyzetelni:(
Borítója szép,de nem passzol a könyvhöz….és boltban se az ifjúsági részlegnél van…
@gab001 köszönöm,hogy olvashattam.

10 hozzászólás
>!
petibácsi
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

Nincs nekem ezzel semmi bajom, maximum túlságosan hozzászoktam már az olyan szövegekhez, amik okosabbak nálam, ez meg egy ízig-vérig pubi regény. De tényleg. Tinikről szól tiniszemmel.
Vagyis szerintem hiteles az elbeszélő 16 éves srác karaktere. Igazi érzékeny, ingerlékeny, dacos kamasz, félkész emberke, aki (bár erről sokáig fogalma sincs, de) szinte semmit sem tud a helyén kezelni. Gyakran lett volna kedvem leinteni, hogy „öcsi, mikor érted már meg, hogy ezek a dolgok nem így működnek?” vagy „jól van, haver, ez azért nem ilyen egyszerű”. És a szöveg megmunkáltsága is ennek megfelelő: néhol (mintegy random) gazdagabb, néhol teljesen sekélyes, tele elbénázott, komolytalan metaforákkal és egydimenziós, felszínes gondolatokkal (mint a címszereplő színszimbolika is), de hát ez van, asszem, tényleg ilyen gagyik vagyunk 16 évesen.
Azért az az alapkoncepció, miszerint egy ilyen izgága, zavarodott jellem egyszer csak szembetalálkozik a leukémiával és a halállal, akár még izgalmas is lehetne, de túl sűrűn csúsznak be amerikai matinéfilmekbe illő klisék, mint: az eltévelyedettet helyes útra terelő különc új tanár, szülők elől szökdösés, a mindent eldöntő focibajnokság napja, stb. stb.
Tiniknek és szülőknek ajánlható, de amíg a kettő között vagyok, nekem inkább csak egy vállrándítást jelent.

8 hozzászólás
>!
Lanore P
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

Kellemes csalódás volt a könyv, nem is gondoltam, hogy ennyi szépséget találok majd benne. Főszereplőnk, a 16 éves Leo szerelmes, és az ezzel kapcsolatos érzéseit, vívódásait meséli el nekünk egy hosszú monológban. A fiú mindent megtapasztal, a szerelmet, a hiányt, elképzelt és valódi érzelmeket, csalódásokat, hullámvölgyeket, igazságtalanságot, betegséget, veszteséget… mindezt az író gyönyörű köntösbe burkolja, úgy fogalmaz, hogy minden sorát kincs volt olvasni. A fél csillag levonás csak azért van, mert szerintem egy 16 éves fiú egyáltalán nem így gondolkozik, nem így cselekszik, és ezért számomra egy picit hiteltelen volt.

10 hozzászólás
>!
Miestas
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

Erre talán nincsenek is szavak, szép volt tanár úr! Tessék kérem sok-sok tizenéves kezébe nyomni, és tessék a lelkükre kötni, hogy szabad álmodni.

ps:
a borító borzalmas, köze nincs a történethez… és még ronda is

7 hozzászólás
>!
efenera
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

Ez a könyv egy gyöngyszem az ifjúsági irodalmon belül. simán szépirodalom! Nem az a tipikus amerikai stílusban megírt YA könyv, és ráadásul „férfi” szemszögből van megírva, ami különösen tetszett benne. Gyönyörűek a megfogalmazások, gyönyörűek a leírások! Akárhányszor a fehér vagy a piros szín előkerül a hideg rázott, de persze jó értelemben. :)
Imádtam Leot! Annyira kamasz, annyira pasi, annyira naiv, annyira tiszta! Gyönyörű történet szerelemről, barátságról, életről, betegségről és minden földi jóról és rosszról. ❤❤❤
Két kedvenc szereplőm Sylvia és persze Álmodozó! :) spoiler Álmodozó pedig… Ha ilyen tanárok lennének az iskolákban komolyan mondom jobb és szebb hely lenne a világ. Rengeteget lehet tanulni ebből a könyvből, csak remélni tudom, hogy a gimnazista irodalomtanárok is felfigyelnek rá és minimum ajánlott irodalomban kiadják a diákoknak! :) persze ha kötelező olvasmány lenne a „kötelező” miatt sokat veszítene a fényéből, szóval végülis az ajánlott is megteszi ;P

10 hozzászólás
>!
wzsuzsanna P
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

Hamar rájöttem, hogy ez nem az a fajta könyv, amit a buszon apránként fogok olvasgatni, hanem amihez leülök, és addig nem állok fel, amíg a végére nem értem. Elképesztően erős a hangulata, pedig a szöveg rövid és látszólag egyszerű, mégis azon kaptam magam, hogy szinte miden oldalon találok olyan idézetet, amit ki akarok írni magamnak. Én is kihangsúlyoznám, hogy ahhoz képest, hogy egy ifjúsági regény, szinte szépirodalmi igényességű szöveget kapunk, és mellette nagyon mély tartalmat. Hálám @efenera -nak, hogy kölcsönadta, de azt hiszem, szereznem kell egy saját példányt is.:)

3 hozzászólás
>!
sztinus P
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

A könyv első fele őrjítő volt. Unalmas, idegesített a T9, ahogy Silviával bánik, és semmi jót nem találtam benne.
A másodiktól viszont megnyert. Teljesen más fordulatot vett. Ott minden benne van, ami kell a boldogsàghoz: könyvolvasónak és élőnek.
Sírtam, de már nem tudom melyik mondatnàl.

9 hozzászólás
>!
pöttyös
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

Ó, Istenem, ez a könyv annyit adott nekem…
Ma fejeztem be a hazafelé tartó buszon, és mit mondjak, az előttem ülő barátom értetlenül nézett a könnyes szememre. Mert Silvia én vagyok.
Ez olyan könyv, ami megüti a Harcosok klubja szintjét, pedig azt nálam eddig lehetetlen volt lekörözni. Annyira bölcs és okos és szívfájdítóan gyönyörű, hogy sosem fogom elfelejteni egyetlen részletét sem. Már az első oldalakon megfogott Leo gondolatainak hömpölygése, és mélységesen elcsodálkoztam, hogy létezik olyan ember, aki ugyanúgy, ugyanazokon gondolkodik, mint én. Mert Leo a 16 éve ellenére mélyen érző, intelligens és érzékeny fiú volt, mégsem túlságosan eszményi, a mindennapjai ugyanúgy teltek, mint egy átlagos kamaszfiúé. (Ps, zene, barátok, lányok, motor, káromkodás stb.)
Legszívesebben minden oldalról kiírnék magamnak idézeteket, annyira egyszerűen, kedvesen, „fiatalosan” vannak megfogalmazva ezek az értékes gondolatok.
Már a regény legeslegelején tudtam, hogy kit fogok szeretni (Silvia, Leo, Álmodozó), és azt gondoltam, hogy Beatrice-t nem kedvelem meg. Mégis, amikor nagyobb szerepet kapott, akkor nagyon megszerettem és tisztelni kezdtem. Képtelen lennék úgy élni, hogy tudom, hogy mennyire beteg vagyok. Tegnap megkérdezte tőlem egy osztálytársam, hogy mit tennék, ha kiderülne, hogy ez a napom az utolsó, hogy ez után meg fogok halni. A szívem kétszeresére gyorsult, mert eszembe jutott ez a könyv, Beatrice, az egész, és az az érdekes, hogy nem kellett gondolkodnom, hanem egy szuszra elsoroltam, hogy mit tennék.
És az volt még annyira gyönyörű ebben a könyvben, hogy ráébresztett arra, hogy szeretnem kell az életet, bármennyi nehézséget és kínt hoz is, mert csak ez az egy van, ezt az egyet kaptam ajándékba.
Írnom kell a fordításról, a stílusról. Vannak könyvek, amelyek azért borzasztóak, mert a fordító pocsék munkát végzett (és persze a szerző sem rendelkezik fejlett esztétikai érzékkel), de ezt a könyv et élvezet volt olvasni a tördelés, fordítás, szavak miatt. A mondatok simán gördültek egymás után, a stílus képszerű volt, szinte látom magam előtt a piros padot a nagy fa alatt, ahogy Niko és Leo a szobában ül és gitározik, Silvia finom, megértő mozdulatait, Leo szüleinek egymás iránti szeretetét.

Még Silviáról egy pár szót. A fentiekből már kiderült, hogy teljes mértékben azonosulni tudtam vele. spoiler
Nem akarok túl sokat témázni.
Végül annyit mondok, hogy legszívesebben most rögtön újraolvasnám a Könyvet. Borzongató, azt hiszem, megtaláltam a „lelki társam könyvem”.

9 hozzászólás
>!
OctoberRain
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

– Te csak szeress. Ezt mindig megteheted: a szeretet cselekvés.
– Akkor is, ha az illető fájdalmat okozott nekünk?
– Ez természetes dolog. Két esetben okoz nekünk fájdalmat valaki: ha szeret, vagy ha gyűlöl.
– Ezt nem értem. Ha valaki szeret, akkor miért bánt?
– Mert a szerelemtől az emberek néha egészen bután viselkednek. Netán rossz irányba indulnak el, pedig hozzád igyekeznek…

Kezdeném azzal, amit már előttem jó néhányan írtak: a borító pocsék, egyáltalán nem illik a történethez illetve nem létezik olyan 16 éves fiú, aki úgy gondolkodna, mint Leo.

A könyv egészen kisalakú és rövid fejezeteket tartalmaz, ennélfogva gyorsan olvasható. Én azonban nem siettem vele. Egyszerre csak 4-5 fejezetet olvastam el, mert utána szükségem volt arra, hogy megemésszem az olvasottakat.
Ez a történet csodaszép. Olyan gyönyörű gondolatok vannak benne, melyek egészen a lelked mélyéig hatolnak. és megváltozol tőlük. Azt hiszem a könyv célja pont ez: ahogyan a főszereplő megváltozik a történések hatására, úgy változik vele együtt az olvasó is.
És ez leginkább az Álmodozó érdeme.
Már az első mondatoknál rájöttem, hogy az én életemben is van egy Álmodozó. Emiatt is tetszett nagyon a könyv. A mi kapcsolatunk is úgy, olyan körülmények között indult.
Ahogyan a történetben Leo, úgy a való életben én is nagyon sokat köszönhetek neki. Sokszor átsegített már a nehézségeken, a megértésével, higgadtságával, bölcsességével. Pont, amikor a legnagyobb szükségem volt, van rá.
Remélem, ez a könyv eljut nagyon sok fiatalhoz, mert biztos vagyok benne, hogy őket is megváltoztatná és pozitív irányba terelné.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
holle

Olvastam egyszer egy könyvben, hogy a szerelem nem azért van, hogy boldogok legyünk tőle, hanem hogy kiderüljön, mennyire bírjuk a fájdalmat.

191. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
Miamona

Csak az kíváncsi rád igazán, arra, ami a szívedben van, aki rákérdez a részletekre. A részletek. A részletek: az igazi szeretet egyik formája.

151. oldal

>!
cassiesdream

A tudatlanság a legkényelmesebb dolog a világon, amit ismerek – a nappalinkban lévő kanapé után.

Kapcsolódó szócikkek: tudatlanság
4 hozzászólás
>!
Miamona

A szülők csak arra jók, hogy megtanítsanak félni mindattól, amitől egyébként nem félnél.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szülő
>!
EgyKönyvmoly

Biztatnak, hogy álmodj, aztán alig kezdtél hozzá, máris az utadat állják. Irigykednek.

75. oldal

>!
elle

Az élet álmok nélkül olyan, mint a kert virágok nélkül, a lehetetlen álmokkal teli élet viszont olyan, mint a művirágokkal teli kert…

62. oldal

4 hozzászólás
>!
Zoltán

Az alvás egy csomó fájdalmat megspórol az embernek. Csak ébredéskor van gáz.

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alvás
>!
Nikkincs

A vállam mélyedésébe simuló arca életem kirakójátékának hiányzó darabkája, minden probléma kulcsa, a világ közepe.

245. oldal

>!
Miamona

Minden dolog egy-egy szín. Minden érzés valamilyen szín. A csönd fehér.

(első mondat)

>!
Miamona

– Az igazi álmoknak az akadályok adnak erőt. Máskülönben nem változnak tervekké, hanem csak álmok maradnak.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: álom · terv

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

John Green: Alaska nyomában
Papp Dóra: Bolyongó
Nicola Yoon: Minden, minden
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Marni Bates: Segítség, YouTube-sztár lettem!
Sarah Dessen: Egy felejthetetlen év
Pittacus Lore: A negyedik
Richelle Mead: Vámpírakadémia
Beth Reekles: Kissing Booth – Csókot vegyenek!
Anita Gayn: Sütilány