Don ​Giovanni 40 csillagozás

Alessandro Baricco: Don Giovanni

Alessandro ​Baricco, a Meséld újra! sorozat ötletgazdája meséli újra Don Giovanni történetét!

Don Giovanni a XIV. századbeli spanyol mondaalak, Don Juan, a veszedelmes és vakmerő nőcsábító leszármazottja. Don Juan a legkülönbözőbb művészeti ágak és erkölcsi viták népszerű figurája, hiszen a gyönyör és egyben a szabadság megéléséért minden mást, és mindenki más életét is nevetve söpri félre. Ahogy a történet újramesélője, Alessandro Baricco mondja: Don Giovanni témája távoli és sötét időkre nyúlik vissza, mikor a történetek még szájhagyomány útján terjedtek, és a halál sokkal közelebb, szinte hajszálnyira volt az élettől.
Don Giovanni útját elcsábított és elhagyott nők, leányok, kigúnyoltak és halottak jelzik, míg gaztetteit meg nem elégeli az egyik halott tiszteletére emelt kőszobor…

A Meséld újra! tíz kötetes sorozata Alessandro Baricco tervei és irányítása alapján készült. Célja, hogy irodalmi klasszikusokat írjanak újra neves kortárs írók, hogy azok a… (tovább)

Eredeti mű: Alessandro Baricco: La storia di Don Giovanni

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Meséld újra!

>!
Kolibri, Budapest, 2013
104 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155234453 · Fordította: Gács Éva · Illusztrálta: Alessandro Maria Nacar

Enciklopédia 3


Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
sztimi53 P
Alessandro Baricco: Don Giovanni

A jövő héten újra megnézem a legkedvencebb operám, és minden opera előtt el szoktam olvasni vagy az Operamesék vagy az Operakalauz aktuális fejezetét, de a Don Giovanninál igazából nincs erre szükség. Teljesen tudom a történetet, fejből, sőt olaszul is megy sok sora, a szomszédok bánatára dallammal együtt. Nem szakítom meg a hagyományt gondoltam, mert eszembe jutott Baricco újrameséje. Tudom, hogy sokféle feldolgozás létezik, de én természetesen az opera szövegkönyvét ismerem, összevetni csak azzal tudom. Ez egy egyszerű-nagyszerű történet, de sosem szerettem volna bele, ha nincs az a Mozart nevű felnőtt csodagyerek, aki Lorenzo da Ponte librettójára a legcsodálatosabb dallamokat írta. Imádom ezt a hőst, az életet maximálisan élvező gonoszt, akinek gonoszsága a gyönyörkeresésben és laza erkölcseiben merül ki addig, amíg gyilkossá nem lesz. Szeretem ezt a gonoszt, aki végig kitart elvei mellett, az utolsó pillanatban sem bánja meg bűneit és örömmel hal meg, mert teljes életet élt. Persze lelkének sorsa már más kérdés, ami érdekes filozófiai kérdéseket vet fel. Operával ismerkedő fiataloknak nyomnám a kezébe előadás előtt, egyrészt az utószó filozófiai felvetése miatt, másrészt mert Mozart jó választás elsőre. Legalábbis én őt hibáztatom, amiért beleszerettem a műfajba. Összességében jó ez az egyszerűsített verzió, élveztem, észleltem az eltéréseket, de nekem mégis zenével teljes. Végigdudorásztam. Alig várom, hogy ismét hallhassam. és hogy Baricco után Da Ponte és Mozart is újramesélje nekem.

30 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Alessandro Baricco: Don Giovanni

„ Don Giovanni témája távoli és sötét időkre nyúlik vissza, amikor a történeteke még szájhagyomány útján terjedtek, és a halál még sokkal közelebb, szinte hajszálnyira volt az élettől.”

Erre a nagyon mutatós kötetre úgy találtam rá, hogy felfedeztem az általam kedvelt Baricco művei között, olvasatlanul.
Nem is annyira a történet az érdekes benne, mert az számtalan forrásból, feldolgozásból ismert, hanem inkább az a sorozat, amelyben megjelent. A Meséld újra kamaszoknak készült, Olaszországban, történeteket dolgoz fel, elevenít meg kiváló kortárs szerzők közreműködésével, „élettel teli, gazdag és színes egyveleget” hozva létre.
A kötetet Alessandro Maria Nacar remek illusztrációi díszítik.

>!
Kkatja P
Alessandro Baricco: Don Giovanni

Könnyed és tanulságos kis olvasmány volt. Nem ismertem ezt a sorozatot, de tetszik, ifjaknak pláne ajánlható a nagy betűméret és a játékos mesélőmód végett. Erős nyomot vésett Don Giovanni alakjában Giacomo Casanova, aki maga is részt vett az eredeti műből írt opera szövegkönyvének megírásában és nem kétlem, hogy remekül szórakozott közben!
Ahogyan mi olvasók is a huncut Don kalandjain és a vége is igen ütős volt spoiler.

de akkor is: Éljen a szabadság, akkor is, ha az életedbe kerül! :)

>!
Kolibri, Budapest, 2013
104 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155234453 · Fordította: Gács Éva · Illusztrálta: Alessandro Maria Nacar
>!
Gyöngyi69
Alessandro Baricco: Don Giovanni

Nem olvastam még semmit ebből a sorozatból, de kimondottan jó választás volt Baricco-nak megírni Don Giovanni történetét. Olvastatja magát, humoros, laza stílusú, és még sorolhatnám. Nem utolsó sorban megvan benne a Bariccora oly jellemző csavar is.
Minden megvan benne, amitől könnyed olvasmánnyá válik, s ami után a célzott olvasóközönség – remélhetőleg – majd újabb könyvet emel le a polcról.

>!
Chöpp 
Alessandro Baricco: Don Giovanni

Micsoda gyönyörűséges antihős! Olyan ambivalens érzéseket kelt, hogy csak na! Fiatalkoromban rengeteget hallgattam a Don Giovannit. Úgy is vonzott, hogy még a történetét sem ismertem. Nem csoda ez a rengeteg feldolgozás. A téma nagyon vonzza és megosztja a közönséget. Én is éppen így vagyok vele.

2 hozzászólás
>!
Nienna001 P
Alessandro Baricco: Don Giovanni

Nem olvastam az eredetit, viszont valósznűleg nem is tettem volna meg. Így viszont „fogyasztható” állapotban eljutott hozzám. Tetszett a könyv, friss volt a szöveg, mai, ugyanakkor nem ment át túlzott haverkodásba. Az illusztrációk szépek voltak, elkapták a hangulatot, amit a könyv árasztott. Don Giovanni figurájában rá ismertem Goldenlane: Szélhámos és a varázslójának egyik főszereplőjére (ugye milyen szépen körbeírtam, mivel nem emlékszek a névre és lusta vagyok megnézni :D ). Persze ott nem egy végsőkig elvetemült gazemberről van szó (csak majdnem).
Don Giovannit párszor fejbe vertem volna. De nagyon. Épp ezért méltó lezárásnak éreztem a végét.

A Könyvudvarban 390 Ft-ért jutottam hozzá. Annyit bőven megér. Még akár többet is :)

>!
latinta SP
Alessandro Baricco: Don Giovanni

    Ilyen típusú történetet – mint ezt az újramesét – még egyáltalán nem olvastam.
    Kissé bizarrnak tűnt már az első illusztráció: a feketével megrajzolt város mögött a szürke tónusú hegyvonulatok a kép alján, az egész egy vízzöld-kék árnyalattal színezve, felette a felhők között egy határozottan huszadik-huszonegyedik századba illeszkedő azonosítható tárgy: egy repülőgép húz el a felhők előtt. De a szöveg egyértelműsítette: a tagadó mondatokkal – negatív festés – a könnyed csevegő hangot megütő szerző világossá teszi az olvasók előtt, hogy mit nem kell keresni Don Giovanni korában, környezetében.
    A későbbiekben is adódik néhány ehhez hasonló furcsaság, például ez: http://moly.hu/idezetek/466664. :)
    A lényeg, hogy igen nagyon jól szórakoztam, helyénvalóak a szövegek-képek is, és még arra is rájöttem, miért éppen Don Giovanni szolgájáról nevezték el a vastag kartonlapokból álló, harmonikaszerűen szétnyitható képeskönyv v. más nyomtatvány-t.
    Mindezekkel együttesen pedig erőteljesen készülök a Mozart-féle változatra. :-)

>!
egy_ember
Alessandro Baricco: Don Giovanni

Szép is, jó is, humoros is, morális is. És azt hiszem, eltalálta a célközönség hangját is. Akkor ez 5-ös.

>!
Uzsonna
Alessandro Baricco: Don Giovanni

Tetszik ez a sorozat, mert
– jó kézbe venni,
– élvezetes olvasni,
– hasznos, mert felelevenít / megismertet régi történeteket
– reménységgel tölt el, hogy a kamaszoknak is tetszik

Tetszik ez a kötet, mert
– Baricco jól mesél
– szépek az illusztrációk
– elgondolkoztat a szerző konklúziója

3 hozzászólás
>!
bagie P
Alessandro Baricco: Don Giovanni

Egy újszülöttnek minden vicc új avagy ismerkedem az operavilággal.
Nagyon tetszett a történet tényleg új volt számomra és a könyv is szép kiadású, a rajzok nagyon tetszenek. Szeretem Baricco írásait, és Gács Éva fordításában ismét gördülékenyen olvasható volt. [Azért az egyszerűsített szöveg az elején zavart, ezért a kiscsillag mínusz]


Népszerű idézetek

>!
egy_ember

De nem ölte meg; végül nem egészen úgy alakultak a dolgok. Mert az történt, hogy beszélgetni kezdtek, ami mellesleg néha rosszabb, mint a gyilkosság.

25. oldal, Három (Kolibri, 2013)

1 hozzászólás
>!
Kkatja P

Éljen a szabadság, akkor is, ha az életedbe kerül. Éljen a szabadság, akkor is, ha az mások életébe kerül. Éljen a szabadság, bármibe kerül is!

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szabadság
2 hozzászólás
>!
latinta SP

     – Uram! – mondta. Hát maga soha semmitől sem fél?
    Don Giovanni jól ismerte a kérdést.
     – De, az unalomtól – felelte.

69. oldal, Hét (Kolibri, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: félelem · unalom
>!
Kkatja P

    Ami minket illet, soha nem tudjuk abbahagyni e történetek mesélését. Valószínűleg azért, mert Don Giovanni történetében egy olyan kérdés rejtőzik, ami szívügyünk, és nem akarjuk, hogy feledésbe merüljön. A kérdés a következő: bűnösök vagyunk-e, ha olyanra vágyunk, amivel másoknak fájdalmat okozunk? Vagy a vágyak mindig ártatlanok, és jogunkban áll megpróbálni valósággá változtatni őket? Nem könnyű kérdés. Akár az egész életét rászánhatja az ember, hogy választ találjon rá, de hiába. Én csak azt kérhetem tőletek: ha netán ti mégis rátalálnátok, szóljatok nekem!

94. oldal (utolsó mondatok)

>!
shadowhunter1975 P

Mondja meg Don Giovanninak, hogy nem kell tőlem tartania: hagyni fogom, hogy nyugodtan élje életét, és kedvére élvezze szabadságát, meg merészségét is. Mondja meg neki, hogy én megbocsátok, és igazából már semmilyen más célom nincs, mint hogy elfelejtsem őt.
Ezután elmosolyodott, s mosolya angyali szép volt.
– A megölése a fivéreim dolga lesz – mondta.

31. oldal, Három (Kolibri, 2013 )

>!
Kkatja P

     – Dögölj meg, te vénség, ha pokolra jutok se bánok meg semmit! Sohasem fogom megbánni, amit életemben tettem!

89. oldal

>!
latinta SP

Az alábbi történet sok-sok évvel ezelőtt, egy szép, napsütötte városban, valahol Spanyolország déli részén esett meg.

(első mondat)

>!
latinta SP

     – Most, hogy már tudja, ki tette, megbosszulja? – kérdezte Don Ottaviót.
     – Esküszöm, kincsem!
     – Nagyszerű. De hát akkor miért nem ered a nyomába?
    Don Ottavio nyugodt ember volt, talán kissé túlságosan is nyugodt.
     – Arra gondoltam, hogy inkább a rendőrségre megyek, és feljelentést teszek ellene – felelte.
    Azt gondolta, ez jó válasz Donna Anna kérdésére.
    Donna Anna úgy nézett rá, ahogy egy az égből épp a levesébe pottyanó zoknira nézett volna.
     – Csak vigyázzon, nehogy valami baja essék!

41. oldal, Négy (Kolibri, 2013)

>!
latinta SP

Meg is ölték volna őt, egészen biztos, hogy megölték volna. Tízen voltak, sőt a testvérbáttyal, Don Alfonsóval együtt – aki valamennyiük közt a legvérmesebbnek tűnt – tizenegyen. Don Giovanni élete, úgy látszott, ezúttal valóban véget ér. Ő is kirántotta kardját, ha másért nem, legalább az elegáns mozdulat kedvéért, miközben arra gondolt, milyen jó lenne, ha hirtelen egy meteorit hullana alá az égből, és telibe találná valamennyiüket, kivéve természetesen őt és Leporellót.
Ennek ugyan nem sok valószínűsége volt, persze, tudom, de Don Giovanni második legfontosabb tulajdonsága, amit szintén mesteri szintre fejlesztett, az optimizmus volt.

55. oldal, Hat (Kolibri, 2013)

>!
olvasóbarát P

A történet később szájról szájra – az akkori hordozható telefon által – terjedt. Egészen addig, míg, ezerhatszázban, egy Tirso da Molina szerzetes nem döntött úgy, hogy megírja, de olyan módon, hogy okulni is lehessen belőle.

97. oldal, A történet eredete


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer
Bram Stoker: Drakula – A világhíres vámpír hátborzongató története
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!
Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban
Adam Gidwitz: Szóval Jedi akarsz lenni?
Varró Dániel: Diótörő
Lázár Ervin: Az aranyifjítószóló madár
Finy Petra: A fűszerkatona
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
Tea Stilton: A jégbe zárt kincs