Kata, ​Katrin, Katinka 4 csillagozás

Alena Santarová: Kata, Katrin, Katinka Alena Santarová: Kata, Katrin, Katinka

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​legjobb ifjúsági és gyerekkönyv megírására hirdetett 1958-as irodalmi pályázaton nagy feltűnést keltett Alena Santarová regénye, amely a fiatal cseh írónő első nagyobb lélegzetű munkája. Főhőse a tizennégy éves Kata, érzékeny, az életben bizonytalanul tájékozódó lány, aki egy egészen közönséges nyári vakáció alatt megoldja élete első, alapvető problémáit. A mindennapos történet megírásának módja annyi ötletességről, olyan finom ízlésről, a serdülőkor pszichológiájának oly tökéletes ismeretéről, szerkesztési és stilisztikai biztonságról tesz tanúbizonyságot, hogy szerzője méltán megérdemelte a bíráló bizottság, majd az ifjú és felnőtt olvasóközönség elismerését. Santarová lendületesen, minden fölösleges oktatgatástól és moralizálástól mentesen nyúl a serdülő korú fiatalok, főként a lányok égető problémáihoz. Kata – egyelőre még öntudatlanul – harcol jövőjéért, jövőbeni életfelfogásáért, társaihoz, a közösséghez való viszonyulásáért. Harcol a nyegle, félresiklott ifjú óriások, a… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Szlovákiai Szépirodalmi, Pozsony, 1961
246 oldal · Fordította: Hideghéty Erzsébet · Illusztrálta: Jan Černý

Kiemelt értékelések

Jassó_Judit I>!
Alena Santarová: Kata, Katrin, Katinka

Anyutól kaptam a könyv eredeti példányát 11 éves koromban. Máig előttem van, ahogy a 67-es villamossal utazom iskolába – elköltöztünk Zuglóból Káposztásmegyerre, de a második félévet még a régi, Miskolci úti iskolában töltöttem –, és teljesen belemerülök a történetbe. Évekkel később is elővettem, és miután a régi példány elkallódott, felnőttként antikváriumból sikerült beszereznem. Örültem, mint majom a farkának :D
Feminista témája miatt érzékeny lelkű fiataloknak ajánlom 14 éves kortól ezt a fájdalmasan szép felnövés- és családtörténetet. :)

Lahara IP>!
Alena Santarová: Kata, Katrin, Katinka

Valahol én elvárom, hogy ez effajta könyv szórakoztató legyen. Ez, ha jól emlékszem, csöppet sem volt az, inkább untam.


Hasonló könyvek címkék alapján

Václav Cibula: Roland lovag utolsó csatája
Marie Majerová: Robinson kisasszony
Alberto Vojtěch Frič: A hosszú vadász visszatér
Karel Novy: Jégmadarak a Kék-öbölben
Iva Procházková: Hazaszökés
Iva Hercíková: Andersen kisasszony
Eva Plachá: A zöld szekrény titka
Eva Bernardinova: Messze még a szünidő?
Bohumil Ríha: Hárman a Viharoson
Jana Simulcíková: A nyakigláb