Prágai ​legendák 27 csillagozás

Alena Ježková: Prágai legendák

Prága a meglepetések városa. Terei, hídjai és szűk utcácskái rejtélyekről, csodatételekről, titokzatos halálesetekről, vagy épp szerelmi históriákról mesélnek. A cseh főváros ezeréves múltját sajátos hangulatú legendák őrzik. Alena Jeľková, a helytörténeti könyvek elismert szerzője hetvenhét rövid legendát gyűjtött össze, és a leghíresebb városrészek szerint csoportosította őket. A térképmellékletekkel kiadott, gazdagon illusztrált kötet így akár útikönyvként is olvasható, és izgalmas nyomozást ígér mindenkinek, aki Prágába látogat.

Eredeti cím: 77 pražských legend

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2014
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631194760 · Fordította: Balázs Andrea · Illusztrálta: Renáta Fučíková

Enciklopédia 1


Most olvassa 5

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bélabá>!
Alena Ježková: Prágai legendák

Minden nagyvárosban akadnak legendák, így Budapesten is, Prágában szintén. Az a szép és közös vonásuk, hogy az egyes történetek szálai a múltba visznek vissza. Amikor elhoztam ezt a példányt a könyvtárunkból, az vezérelt, hogy minap volt egy kedves molyhölgy a cseh fővárosban és jókat mesélt. Kedvet éreztem egy prágai virtuális sétára. Mivel a történetek közül egy-kettőt leszámítva (pl a fej nélküli lovas, a tojásból és túróból épült híd, a fej nélküli Laura) újdonság volt a számomra, ezért nem tudom eldönteni a teljes körű hitelességüket. Valószínűleg úgy van, ahogy írva vagyon. Pontosan 77 legenda, mint az egyik híres magyar népmesés gyűjteményben, amelyek végigkalauzolnak Prága negyedein utcáin és terein. Önmagában is érdekes, de úgy az igazi, ha útkönyv pótlékként olvasva az ember mondjuk adott helyszíneken sétálgat. Igényes, szép kiadású könyv, s a tartalom is elsőrangú, 5 csillag (4,8 pont ) jár érte. A történelmet, legendákat kedvelők nagyon fogják szeretni.

UI. leírás a városrészekről
http://www.prague.fm/hu/category/varosreszek/

térkép
http://www.prague.fm/hu/varosterkepek/

Mivel a könyv háromnegyede idézhető és közel 40-50 karc is készíthető, így nem láttam értelmét nekikezdeni a nagy feladatnak. Túl sok dolgot lehet kiírni a könyvből.

1 hozzászólás
zamil>!
Alena Ježková: Prágai legendák

Prága tényleg egy varázslatos város, ott valahogy tényleg tapinthatóak a máig élő legendák, ott tényleg nem lepődnék meg, ha egy gólem jönne velem szembe. Ezek a legendák, történetek vannak egy csokorba szedve ebben a könyvben, de olyan igényességgel, hogy már csak amiatt érdemes kézbe venni. Nagyon jól szerkesztett könyv, szép illusztrációkkal.
Egy biztos, ha legközelebb Prágába megyek, az egyik könyv, ami velem lesz, ez lesz, és jó pár helyszínt felkeresek.
(A másik természetesen a prágai sörkalauz.)

Agatha >!
Alena Ježková: Prágai legendák

Hogy a klasszikust idézzem – egyik szemem sír, a másik nevet.
Nevet, mert újra felidéződtek bennem annak a csodás útnak az emlékeit, amikor @Szirmocska, @Shanara meg Pacák és jómagam Prágában voltunk, egyébként nem is gondoltam, hogy ilyen mélyek azok az emlékek, egy csomó minden eszembe jutott, tényleg, aha, ezt is láttuk…
És sír, mert milyen jó lett volna, ha ezt már előtte elolvasom, mert mégiscsak más, ha egy „bennfentes” tudásának birtokában sétálunk végig a Károly hídon, megyünk át az Óvárosból a Kisoldalra és gyönyörködünk a csodás házakban.
Mert ugyan emlékeztem, hogy az Orlojt készítő órásmestert megvakították, hogy ne tudjon még egy olyan csodás remeket alkotni, de most derült ki, hogy mindez akkor és azért volt, amikor tökéletesítendő mesterművét, új tervekbe fogott, amiről a város vezetése azt hitte, egy másik város megrendelésére dolgozik.
Vagy a Károly híd számtalan története: hogy az építőmester még stabilabbá akarta tenni, ezért tojást kevert a kötőanyagba, amit a nagy mennyiségre tekintettel egész Csehországból szállítottak – de az egyik falu, nehogy baja essen azoknak, jó keményre főzve indította útnak a szállítmányt. Vagy mikor Nepomuki (Szent) Jánost lelökték a hídról, azon a részen beomlott a boltozat, és az ördöggel kötött üzlet miatt csak az építőmester felesége és gyermeke élete árán maradt meg az újjá épített rész.
Szóval ilyen és ehhez hasonló, részben vicces, részben könnyes történetek füzére ez a könyv, rövidek a leírások, mert mindezek több évszázada történtek, és kopik az emberi emlékezet.

1 hozzászólás
Lovely>!
Alena Ježková: Prágai legendák

Egy misztikus álom volt ezzel a könyvvel bejárni Prágát. Nekem többet jelentettek ezek a mesék, mint egy évszámokkal telitüzdelt útikönyv lett volna.
Prágába csak ezzel érdemes menni! A városrészekhez kötődő legendák külön-külön vannak csokorba gyűjtve, és mindig egy kis térkép is segíti a tájékozódást. Ennél tökéletesen kalauz nem is kell.

1 hozzászólás
Nienna001 P>!
Alena Ježková: Prágai legendák

Prága hemzseg a szellemektől, és legendája van szinte minden épületnek. Érdekes volt ezekről a történetekről olvasni. A prágai utamra készülök vele. Szeretnék eljutni oda a barátommal.

1 hozzászólás
Gabye >!
Alena Ježková: Prágai legendák

Szeretem az ilyen mendéket és mondákat. Sok rövid történet, némelyik megható, némelyik vicces. Leginkább úgy tudom elképzelni hogy ezzel a kis „segédlettel” fedezem fel Prágát, hogy tudjak képeket/épületeket kötni a történetekhez.
Nagyszerű választás volt @Shanara (már megint :-*)

3 hozzászólás
Petrasek>!
Alena Ježková: Prágai legendák

Ezek után mindenképp el kell mennem Prágába és persze vinnem kell magammal ezt a csodás kis útikalauzt is. Én is fel akarom fedezni ennek az „száztornyú" városnak a régi utcácskáit, szobrait, házait.
Komolyan felkeltette az érdeklődésemet Prága illetve Csehország iránt. A sok-sok kastély, palota, ember történetei, históriái. A legendák vegyesek voltak. Volt amelyek egy szimpla mesének tűnt, míg egynéhány tényleg elgondolkoztatott azon, hogy valóban megtörtént e. Egy biztos vannak valóságalapjai, tényszerű történelmi állításai szóval nem kell tőle félni, hogy valami idétlen gyerekmesébe kezdene az ember.

Belle_Maundrell >!
Alena Ježková: Prágai legendák

Nagyon szeretem a városi legendákat, és jó ötlet volt városrészekre bontani őket. Ha Prágában bolyongva olvastam volna őket, biztos még jobban tetszett volna. Persze ha szorgalmasabbak lennék, akkor kirándulhattam volna a guglival, de az úgysem az igazi.
Viszont szerintem jobb lett volna, ha minden történet részletesebben van leírva (ezekből főleg a végén volt sok), mert biztos, hogy ha Prágában kötök ki, akkor kifaggatnék valakit a fél oldalon elintézett legendákról. De összességében tetszettek, kíváncsi vagyok, mennyi igazságalapjuk van. Tökmindegy, attól még jók

Vörös_Édua IP>!
Alena Ježková: Prágai legendák

Jó kis könyv, habár a történetek szinte egy az egyben ugyanazok, mint ebben, kicsit átszerkesztve: https://moly.hu/konyvek/vaclav-cibula-cyril-bouda-pragai-regek Úgyhogy sok újdonsággal nem szolgált- talán annyival, hogy ebben utca, házszámra pontosan megvan, mi hol történt. :) Mókás utikönyvnek is kiváló, ha valaki Prágába készül. :)

vargajudit P>!
Alena Ježková: Prágai legendák

Kívül-belül gyönyörű, igényes könyv, öröm kézbe venni, öröm olvasni.


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell >!

Az eset óta évek, évtizedek teltek el, mígnem az apácáknak el kellett hagyniuk az Ágnes-kolostort. Néma falait benőtte a moha, üres tornyai szemrehányón meredtek az égre, a kertet ellepte a gyom. A szél járt csak arra, télen vadul fújta a hópelyheket, nyáron a hajlott öreg fák koronájában susogott.

36. oldal, A boldogtalan apáca

Belle_Maundrell >!

Azt mesélik, a víz alatti forrásoknál a vízitündér máig bús dalokat énekel, de a város zajától már nem hallja senki sem.

138. oldal, Az öböl vízitündére

Belle_Maundrell >!

Nem élhette meg saját boldogságát, de megajándékozott vele másokat.

37. oldal, A boldogtalan apáca

Belle_Maundrell >!

II. Ulászló király idején Csehországban zűrzavar uralkodott. A király Magyarországon székelt, Csehországba ritkán látogatott csak el.

87. oldal, A Dalibor-torony

Kapcsolódó szócikkek: II. (Dobzse) Ulászló
Belle_Maundrell >!

Az óvárosi Liliom utcában minden éjfélkor megjelenik egy fej nélküli férfi, hatalmas fehér lovon, amely tüzes szikrákat szór az orrából. A lovas fehér köpenyén piros kereszt van, erről ismerhető fel, hogy az egykori Szent Anna-kolostor templomos lovagjának szelleme. Egyik kezével nyergeletlen lovának gyeplőjét, másik kezével saját levágott fejét fogja. Úgy hírlik, megtagadta a keresztény hitet, ezért közvetlenül a halála előtt megátkozták, majd lefejezték. Azóta várja, hogy valaki megszabadítsa. Megszabadítani azonban csak az a bátor ifjú tudja, aki elkapja a ló kantárját, előrántja a lovag kardját, és beledöfi a lovag szívébe. Úgy látszik, eddig még nem akadt ilyen fiatalember.

19. oldal, A fej nélküli templomos lovag

Belle_Maundrell >!

Attól fogva a legenda szerint a gyermek lelke minden éjjel a híd fölött szálldosott, és az arra járó magányos járókelők olykor hallották a tüsszentését.
Egyszer egy vidéki ember meghallotta a tüsszentést, és szokása szerint köszönt:
– Adjon isten! – mondta, bár nem látott senkit.
– Fogadj isten! – hallatszott a cérnavékony felelet. Ekkor szabadult csak meg a gyermek lelke, és szállhatott fel az égbe.

45. oldal, A Károly híd kőművese

Belle_Maundrell >!

Azt mesélik, hogy sötét éjszakákon az egykori kolostorban megjelenik Laura teste. Halkan lépdel a sötét folyosókon, selyemruhájának suhogása és arany karkötőinek zörrenése jelzi, merre jár. Úgy hírlik, hogy addig fog boldogtalanul bolyongani, amíg valaki vissza nem teszi a helyére elveszett fejét.

74. oldal, A szépséges, fej nélküli Laura

Belle_Maundrell >!

A szerencsétlen szülők nap mint nap újabb gyerekeket helyeztek örök nyugalomra a régi zsidó temetőben. Ám hamar híre kelt, hogy a halott gyerekek nem nyugszanak, éjjelente kibújnak apró sírjukból, és a temetőben viháncolnak.

11. oldal, Gyerekpestis

Belle_Maundrell >!

A Károly tér sarkán, a Szláv-hegyi kolostorral szemben áll egy ódon ház, vagy inkább kis palota. Egykor állítólag doktor Fausté volt, akiről az a legenda járja, hogy eladta a lelkét az ördögnek. Egy éjszaka az ördög eljött érte, és Faust doktor után csak egy kiégett lyuk maradt az egyik szoba mennyezetén. A lyukat senkinek sem sikerült befalaznia, mert éjszaka a tömés mindig kihullott. Így aztán a hát elhagyatottá vált, senki sem mert akár csak egy éjszakát is ott tölteni.

128. oldal, Faust-ház

Belle_Maundrell >!

Azt mondják, hogy büszkeségnek gyász az ára. A vak szerelem pedig elveszi az ember eszét. A három nővér ezt nem tudta. Kár értük.

18. oldal, Három rózsa


Hasonló könyvek címkék alapján

Gyöngyössy János (szerk.): Székelyföldi legendás várak
Anna Claybourne: A felfedezések története
Alain Quesnel: Indiánok
Tolnai György: Lehel kürtje
Bera Károly – Tóth Dóra (szerk.): Képes mitológia
Tüskés Tibor: A nyugati kapu
May Szilvia: Hurrá, Szentendre!
Ligeti Róbert: A második honalapító
Boruzs János – Jacsmenik Erika: Teszteld magad!
Rick Riordan: Percy Jackson görög hősei