Ház ​a Mocsárban (S.T.A.L.K.E.R.) 3 csillagozás

Alekszej Kalugin: Ház a Mocsárban

A ​21. század elején a csernobili atomerőmű romjai körül létrejött a titokzatos, természetellenes Zóna, és a könnyű pénzkereset megszámlálhatatlan rajongója ideözönlött abban a reményben, hogy ritka, hatalmas pénzeket érő relikviákat talál. Nagyon hamar világossá vált azonban számukra, hogy bentről nem mindenki képes visszatérni.

A Tüske névre hallgató stalkernek is megvoltak a saját elképzelései a meggazdagodásra. Nem akart áttörni a radioaktív területeken és a rejtélyes, kívánságokat teljesítő Monolitot övező halálos csapdákon, nem akart fosztogatókkal vagy kegyetlen mutánsokkal harcolni, egyszerűen csak ki akarta rabolni és meg akarta ölni a Mocsárban élő Doktort, aki önzetlenül kezelte a sebesült stalkereket. Tüske nem is sejtette, hogy emiatt nemcsak a stalker testvériségekkel, de az egész Zónával fog szembekerülni. Márpedig a Zóna ellen seki nem nyerhet…

A S.T.A.L.K.E.R.-szerzők sora ezúttal Alekszej Kaluginnal bővül, aki a Sztrugackij fivérek által… (tovább)

>!
Metropolis Media, Budapest, 2018
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155628832 · Fordította: Sándor Gábor

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
WerWolf
Alekszej Kalugin: Ház a Mocsárban

Az első regény, amit a Sztugackij testvérektől olvastam, nem volt más, mint a Stalker – Piknik az árokparton. Akkor mély benyomást tett rám a szerzőpáros és azóta több történetüket is elolvastam. Lassan, de biztosan, beküzdötték magukat a kedvenceim közé. Tarkovszkijnak már nem volt ekkora szerencséje, ugyanis, bár lenyűgözött a Stalker feldolgozásával, a Solarist mindeddig nem sikerült megnéznem, pedig többször nekifutottam már.
A S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl (2007) számítógépes játéknak köszönhetően egyre több regény látott napvilágot, melyek a Zónában játszódnak. Azonban ez a Stalker már nem teljesen az a Stalker, amit a Sztrugackij testvérek megálmodtak. A Zóna maga hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, azonban a Zóna kialakulásában közrejátszott események teljesen más alapokra lettek helyezve.
A könyv feléig nem történik semmi izgalmas, azon kívül, hogy szereplőink “baktatnak” és néha életveszélyesnek tűnő helyzetbe kerülnek. Ez volna ugyanis a játékmenet leírása, amitől kicsit tartottam is, és ezért kerültem eddig a Stalker univerzumot. Hiszen, ha csak a játék inspirálta történetek kerülnek megírásra ezekben a regényekben, akkor azt egy olyan olvasó, aki nem játszott a játékkal, nem fogja megfelelően értékelni és nem is biztos, hogy kedvet kapna magához a játékhoz…
A regény második felében, amikor a visszaemlékezésekre kerül sor, amiből megismerhetjük a szereplők motivációit és történetét, akkor kezd igazán beindulni a történet. Mert ettől kezdve már nem csak a stalkerek vannak és a zóna, hanem a stalkerek, akik a zóna részei. És ettől kezdve már nem lehet tudni, hogy milyen végkifejlete lesz a történetnek.
A Doktor karakterét, igaz, csak a végére, de sikerült nagyon jól kidolgoznia Kaluginnek. Sőt, még azt is mondhatom, hogy Benito is igazi hús-vér embernek tűnt olvasás közben, annak ellenére, hogy mi is volt valójában. De Tüske! Ha az volt a szándéka Kaluginnek, hogy egy elveszett, “csontvázból” álló személyiséget adjon Tüskének, akkor sikerült.
Igaz, ódzkodásom nem volt alaptalan az univerzumtól, hiszen nem sikerült beszippantania, de… Igen, itt jön a “de”: kíváncsi lettem.

Bővebben: http://www.letya.hu/2018/09/alekszej-kalugin-haz-a-mocsarban/


Hasonló könyvek címkék alapján

Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Stalker
Ivan Jefremov: A borotva éle
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: A kárhozott város
Jevgenyij Zamjatyin: Mi
David Mitchell: Felhőatlasz
Mary Shelley: Az utolsó ember I-II.
George Orwell: 1984
Szathmári Sándor: Kazohinia
Stanisław Lem: Solaris
Stanisław Ignacy Witkiewicz: Telhetetlenség