Kényszergyilkosság 13 csillagozás

Alekszandra Marinyina: Kényszergyilkosság

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kilenc ​év telt el azóta. A négy gyermekkorú gyilkosból már csak Igor Jerohin volt életben. Vakar tábornok kötelességének tartotta, hogy megvédje a családját és biztosítsa felesége és lánya nyugalmát. Még ha nincs is igazuk, de akkor is ők a családja, és ő teljesíti férfiúi, férji és apai kötelességét. Most, közel az ötvenhez, hirtelen azzal szembesült, hogy egész életében hibásan értelmezte a két legfontosabb dolgot, a kötelességet és a családot. De már késő volt, már nem volt visszaút, három halott száradt a lelkén és nemsokára négy fog.

Ki is ő – a bátyja szeretője? Erre a kérdésre keresi a választ Anasztaszija Kámenszkája, amikor elkezdi a magánnyomozását. Ekkor még fogalma sincs arról, hogy az első ránézésre piszlicsáré ügynek nemzetközi vonatkozásai is vannak, és a nyomozás során számos kegyetlen és látszólag ok nélküli gyilkosságra derül majd fény. Természetesen nem láthatja előre, hogy a szövevényes ügy megoldásához szüksége lesz egy tábornok vallomására, valamint… (tovább)

>!
Detektív, 2016
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631238471 · Fordította: Arató Vera

Enciklopédia 7


Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Amapola P>!
Alekszandra Marinyina: Kényszergyilkosság

Tetszett a cselekmény szövögetése, ahogyan a különböző nézőpontokból felépül a történet, így sokszor az olvasó többet tud, mint a nyomozó (vagy éppen a gazfickók). Nagyszerű figurák élnek spoiler benne.

Gvendolin P>!
Alekszandra Marinyina: Kényszergyilkosság

Lassan összeáll a kép, hogy is követik egymást az általam olvasott kötetek. A Kényszergyilkosság időrendben az Idegenbeli játszmát követi, és ahhoz hasonlóan minden tekintetben magasabb színvonalú, mint A sértett neve – senki és az Egy halott portréja című részek. Annak, aki nem tanult oroszul, vagy nem sok orosz szerzőt olvasott, meggyűlhet a baja a nevekkel, amelyek nemcsak hogy háromtagúak, de az orosz keresztnevek maguk is többnyire hosszúak, és rendkívül sok féleképp lehet becézni őket, amibe a könyv alapos betekintést nyújt. Noha a történetben több szál keveredik, jól el lehet rajtuk igazodni; a jellemrajzok, az eddig megszokottakhoz hasonlóan, továbbra is kiválóak. A nyomozást, ami valójában sokáig csak magánnyomozás, mindvégig Násztya Kámenszkája végzi, amiben az előző kötetben megismert maffiafőnök segítségét veszi igénybe. Násztya nyomozását eddig soha nem látott féltestvére, Szása gyanúja indítja meg, aki arra gyanakszik, hogy szeretője, Dása bűnözőkkel áll kapcsolatban, vagy talán maga is az. A nyomozás során kiderül, hogy nemcsak azt figyelik meg, akit Násztya emberei is, hanem maguk a megfigyelők is megfigyelés alatt állnak. Násztya sajátos nyomozásának és csavaros észjárásának köszönhetően kiderül, hogy kapcsolódik ide egy csodagyerek meggyilkolása, egy rendőr halála, és miért is figyelték Dását. A történet legdrámaibb eleme annak bemutatása, milyen hatása van annak, hogy tesz tönkre életeket az, ha egy emberélet kioltói büntetlenül folytathatják életüket, és ebben a kérdésben az sem számít, hogy az elkövetők kiskorúak voltak.

Tóth_László_7>!
Alekszandra Marinyina: Kényszergyilkosság

Minden könyve pazar: lejön a vérrögös orosz valóság, a „velíkaja dusá” és mindez pazar bűnűgyu történetekbe ágyazva.

Viktória_Kiss>!
Alekszandra Marinyina: Kényszergyilkosság

A történet és a kivitelezés is nagyon érdekes és egyáltalán nem unalmas. Egyetlen bajom volt csak az pedig a szereplők neve, illetve beceneveik, valahogy nem mentek bele a fejembe és így az elején picit kusza volt a könyv.

Edit_Szani>!
Alekszandra Marinyina: Kényszergyilkosság

A történet időben az Idegenbeli játszma után játszódik és lazán kapcsolódik is hozzá. Ezúttal a családi ügyek kerülnek a középpontba, egy csapdában vergődő családapáé és Násztya testvéréé. A véletlen ebben a regényben is összekuszálja a szálakat, így vezetve a nyomozókat egy kiterjedt bűnbanda nyomára.
Az orosz alvilág továbbra is kegyetlen, Násztya elméje továbbra is éles, a történet egészen az utolsó oldalakig tartogat izgalmakat.

Zseraldina>!
Alekszandra Marinyina: Kényszergyilkosság

Nagyon kíváncsi voltam az orosz krimikre. Sajnos ezt a könyvet nem találtam olyan izgalmasnak. Néha eltévedtem, már nem tudtam hol járok. Sok volt a szereplő. Nem volt benne szép leírás. Olyan szürkének látszott. Ezért kapott csak három csillagot.


Népszerű idézetek

csgabi P>!

„Nincsenek megoldhatatlan problémák, csak kellemetlen döntések.”

245. oldal

1 hozzászólás
csgabi P>!

– Csukd be a szád, mert megfáznak a fogaid – szakította félbe durván Kosztirja.

110. oldal

csgabi P>!

A vacsoránál elfogyasztott whisky kellemes hatása már elmúlt, ezért mielőtt lefeküdt volna, felhajtott egy kupica vodkát.

148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vodka · whisky
2 hozzászólás
csgabi P>!

– Fura egy alak – jegyezte meg Ljosa a tányérokra rakva a gőzölgő krumplit és a mennyei illatot árasztó húst.
– Miért fura?
– Hát, hogy is mondjam, nem úgy néz ki, mint a rendőrség munkatársa. És olyan hülyén nevet.
– De hát nem is a rendőrség munkatársa – Násztya nyugodtan nekiállt az evésnek.
– Akkor kicsoda? – folytatta a kérdezősködést a tudálékos Csisztyakov professzor.
– Bandita – válaszolta a nő tömören, majd beleszúrta a villáját a csemegeuborkába.
– Kicsoda?! – Ljosa félrenyelt és köhögni kezdett.
– Bandita – ismételte meg Násztya halálos lelki nyugalommal. – Bűnöző, bűnelkövető, ha precízen akarok fogalmazni.
– És ilyen vidáman nevetgéltél vele? – kérdezte szörnyülködve Csisztyakov.
– Miért? Mit kellett volna csinálnom? Sírni? Kiabálni? Ljosenyka, kedvesem, felejtsd el azokat a marhaságokat, amelyeket a könyvekben olvashatsz. Az élet olyan, amilyen, a hozzá való alkalmazkodás és az adaptáció képessége egészséges pszichikumról és intellektusról tanúskodik. Érted? Az élet egyáltalán nem olyan, amilyennek a könyvek vagy a filmek lefestik. Nem léteznek fehéren-feketén jó vagy gonosz emberek, mint ahogyan nincs a világon abszolút gonoszság, ahogyan abszolút jóság sincs. Nincs, és kész. Ebbe bele kell törődni.

90-91. oldal

Kapcsolódó szócikkek: viselkedés
csgabi P>!

– (…) Nahát, micsoda epikázusz… Teljes parapertli

252. oldal

ppeva P>!

Felforrt a víz, Násztya kávét készített magának, rakott bele cukrot és egy vastag szelet citromot, majd rágyújtott.

198. oldal

6 hozzászólás
csgabi P>!

– Miért? Mi olyan különleges van benne?
– Követ engem.
„Ó, istenem – esett kétségbe Násztya. – Már csak az hiányzik, hogy üldözési mániája is legyen! Én itt töröm a fejem, hogy kiismerjem a természete furcsaságait, erre még az is kiderülhet, hogy egyszerűen nem normális. Hát, ez nem semmi!”

55. oldal

csgabi P>!

– Jaj, Bokr – Násztya a fejét fogta – már nem tudom, mit higgyek. Itt mindenki követ mindenkit.

190. oldal

csgabi P>!

Artyom lassan beszélt, jól felépített, teljes mondatokban. Nem hagyta félbe a megkezdett gondolatot, nem veszítette el menet közben a fonalat, ahogy az másokkal gyakran előfordul, még az alanyt is mindig precízen egyeztette az állítmánnyal.

23. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Darja Desombre: A flamand csempék titka
Darja Desombre: Halálos másolat
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Frederick Forsyth: Ikon
A. D. Miller: Hóvirágok
Frei Tamás: A megmentő
Robert Harris: Sztálin élt, Sztálin él, Sztálin élni fog!
Arszen Revazov: Magány – 12
Jules Verne: Véres dráma Livóniában