Ivan ​Gyenyiszovics egy napja 417 csillagozás

Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Valahol ​a távoli sztyeppén az utolsó sztálini évtized elején egy fogolytáborban élt az „ismeretlen” Ivan Gyenyiszovics Suhov; az ő egyetlen napjának részletes krónikája az immár világhíres kisregény. Egyetlen teljességgel szokványos napjáé, amikor semmi különös nem történik: mínusz harminc fok van, mint mindig; híg halleves a reggeli, mint szokásos; a rabokat létszámba veszik és motozzák reggel és este, munkába menet és jövet, mint rendesen; dúl az ügyesek és élhetetlenek egyenlőtlen küzdelme a kályha és a kásás kondér körül, ahogy megannyi napon, héten, hónapon, éven át… A büntetések és a még mindig megszokhatatlan megaláztatások sem súlyosabbak, mint máskor. Vagyis tengeti a tábor a maga emberlét alatti életét, melynek inkább csak a külsőségeit szabályozza az őrség, valódi törvényeit a sajátos fogolylét alakítja, amely ugyan sokszor kegyetlen, mégis emberarcúbb, mint a személytelen világ, amely ide küldte őket. A látszatra jelentéktelen, epizódszerűen és időrendben egymásra… (tovább)

Eredeti cím: Один день Ивана Денисовича

Eredeti megjelenés éve: 1962

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár, Helikon Zsebkönyvek, Populart Füzetek

>!
Helikon, Budapest, 2018
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790754 · Fordította: Wessely László
>!
Európa, Budapest, 2013
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630796507 · Fordította: Wessely László, Elbert János, Katona Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 2011
358 oldal · ISBN: 9789630791250 · Fordította: Wessely László, Elbert János, Katona Erzsébet

8 további kiadás


Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

tajga


Kedvencelte 43

Most olvassa 21

Várólistára tette 222

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

A történelem embercsoportok egymás közti viszonya az idők során. A különböző események közösségek hatalmának érvényre juttatását testesítik meg. Politika és háborúk, s ha épp nincs háború, a belső ellenséget győzik le az erősebbek. Merthogy a XX. század közepéig biztosan az erő dominál. S ha kikiáltunk valakiket ellenségnek, azokat megbüntetjük, vagy megsemmisítjük. Számos ilyet élt meg az emberiség történelme során. Ilyen az egykori Szovjetúnióban, Sztálin uralma alatt a gulag egy táborában Ivan Suhov egy napja is. Fizikai és mentális erőszakkal teli, amit fájdalommal és megaláztatással tűrni kell, mert lehet még rosszabb is. A cél a túlélés, s mindent ez alá kell rendelni mély alázattal. Kiemelkedő, időtlen, szÍvfacsaró alkotás egy megérdemelten Nobel-Díjastól.
A könyvet még Apám révén olvastam, s került a végén birtokomba. Nagyra tartotta Szolzsenyicint, s én sem vélekedem másként.

>!
csgabi MP
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Három dolgot éreztem végig, amíg olvastam ezt a kisregényt: a hideget, a fáradtságot és az éhséget. Évekig egy munkatáborban élni, túlélni; megélni az ottani körülményeket embertelen. Ivan mégis képes embernek maradni, ahogyan sokan körülötte. Szegény, nem követett el semmit, csak megszökött az ellenségtől, hogy aztán egy talán még kegyetlenebb ellenség karmai közé kerüljön.
Szolzsenyicin nem használt nagy szavakat. Egyszerű szavakkal akkorát ütött, hogy az arccsontom sajgott a történet öklétől.

10 hozzászólás
>!
Bélabá P
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Nehéz mit mondani, nem könnyű szavakat találni azokra a borzalmakra, amit Szolzsenyicin megírt első kisregényében. Döbbenet, hogy miket kellett átélni a szibériai foglyok tízezreinek. Mondhatom költőien, hogy micsoda lágerfreskó ez a mű, de nem illik hozzá az a felmagasztalt hangnem. Azért, mert annyira lesújtó, mélyen gyomorszájon vág minden mondata. A szovjet hatalom erőfitogtatása abban mutatkozott meg miként tiporjuk el az emberek millióit… Kényszermunkatábor, Málenkij robot.. Elképesztő, hogy mennyi minden fért bele Ivan Gyenyiszovics Suhin egy napjába. Hajnali öttől, este tízig események sora, amit a főhős jó napnak tartott a végén. Ezzel az eseménybőséggel egy kicsit Sánta Ferenc Húsz órája jutott eszembe. Abban a kisregényben is rengeteg esemény történik, igaz, ott húsz különálló órában és nem egy nap alatt.
Ez a világ majdnem ugyanaz pepitában, mint a náci lágerek… Olvastam arról is megrázó könyveket, például Simon Magda: A nagy futószalagon – Riport a halálról, vagy Nyiszli Miklós megrázó írását a lágerorvosi munkájáról. Borzalom mindegyik ilyen történet. Szolzsenyicin szerencsétlensége, hogy a Gulag szigetvilágról szóló monumentális munkája megírása után megfosztották állampolgárságától és kiutasítottak a SZU-ból. Úgy tudom, hogy a Novij Mir (Új világ) című lapban adtak ki a későbbiek során szamizdatot Szolzsenyicintől. Ez a kisregénye kegyetlen, embertelen és megrázó, csak erős idegzetűeknek! Mivel annyira élethű, ezért nem is érdemelhet alacsonyabb csillagozást az ötösnél (4,8 pont).

5 hozzászólás
>!
Kozmikus_Tahó
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Ez az a könyv, amit miután befejeztem, csak ültem, bámultam magam elé és arra gondoltam: Mégis hogyan van pofám ennyit nyavalyogni az életemen, mikor mindenem megvan?! Szerető család, étel – ital, meleg szoba, ingóságok…hogyan merek akár egy másodpercig is elégedetlen lenni…?

Végtelenül szégyellem magam…

Alekszandr Szolzsenyicinre azt hiszem, nem tudok szavakat találni, de – ami azt illeti – nem is akarok. Csak annyit mondanék, hogy a pozitivitás és az emberség egy egészen új, magasabb szintjét tárta elém, ezzel pedig példaképpé avanzsálódott a szememben.

>!
Lunemorte MP
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Egy hónapnyi nyomasztódás után végre befejeztem ezt is…Örülök, hogy több kisregény is volt a kötetben, mert az elsőn (a címadón szörnyülködtem ugyan és dideregtem a messzi havas tájon, de találkoztam ennél jobb írással is). Csodálatom és elismerésem az író felé, hogy mindezt meg bírta írni és hogy túlélte azt, amit…Sajnálom azt is, hogy ennek a témának nem tulajdonítanak akkora jelentőséget egyesek.

>!
Cipőfűző
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Szolzsenyicin kisregénye a realista próza egyik késői remeke. A világos, egyenes mondatok egymás tökéletes illesztékeiként sorakoznak. Egyszerű, közérthető nyelvezet jellemzi, annyira igazi, valódi minden, hogy magunk is dideregni kezdünk a szibériai munkatábor ábrázolására. Itt a monotóniát a másnapért vívott közönséges küzdelem, az állandó éberség, a szánalmas élelmiszerporciók beosztása jelenti, a mutyizás azzal a kevéssel, ami egy fogolynak ott jut. Mindent a haszonelvűség törvénye irányít. Egy ilyen helyen nem történnek világot rengető események (spoiler), de Szolzsenyicin mozgalmas képekben örökítette meg a GULAG mindennapjait, Ivan Gyenyiszovics egy napját, tíz évét.

>!
Európa, Budapest, 1989
166 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630748703 · Fordította: Wessely László
>!
csillagka P
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Nobel-díjas, orosz szerző kötelező műve a gulág valóságáról, de jó megint valami unalmas terjengős marhaság, sokba futottam bele mostanában.
DE NEM ez a könyv él, remél, és tartást ad, igen! sapkában nem eszünk akkor sem ha kint mínusz 38 fok van és bent sincs sokkal melegebb, nem, akkor sem, mert azt nem illik kérem szépen.
Mínusz 38 fok bruuu én már plusz 22-nél kilépek a komfortzónámból, minden viszony kérdése, bár elképzelhető, hogy egy városbéli puhány vagyok aki ebben az állapotában képtelen lenne túlélni egy akkoriban hipp-hopp beszerezhető munkatábort.
Fantasztikus könyv az emberről, a gulág valóságáról, politika és hatásvadász túlzások nélkül, egyszerűen csak egy túlélt nap krónikája.

>!
Európa, Budapest, 2013
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630796507 · Fordította: Wessely László, Elbert János, Katona Erzsébet
7 hozzászólás
>!
Lipe MP
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Általában az ilyen témájú könyveket hanyagolom, vagy tologatom akkorra amikor körülöttem minden smakkol, hogy ne billenthessen nagyon ki amúgy is érzékeny kis lelki világomból.
Szolzsenyicin mellőz minden hatásvadász elemet könyvéből, lehetővé téve számunkra, hogy csak annyira „kapjon” el bennünket amennyire azt mi megengedjük neki. Az egyszerű, puha mondatok mögött ott lapul maga a pokol, ezt tudjuk, de mégsem csap agyon vele bennünket. Így jó. Élmény volt.

>!
robinson P
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

A fogolytábor borzalmai. A történet mélyén sok emberi érzéssel, nekem a vége olyan váratlan, befejezetlennek tűnt.

3 hozzászólás
>!
sztinus P
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

egy könyv egy szörnyű korszakról, egy napjáról. egy nem olyan vészes napjáról. azért Sz. Alekszijevics Elhordott múltjaink című könyvének olvasása után én sokkal rosszabbra számítottam ebben a könyvben. szerencsére azért a borzalmakat nem írta bele, inkább azt éreztem, hogy az embernek maradás, és a túlélés pici trükkjei mik egy ilyen embert próbáló helyzetben, állapotban.
a hideg, a salakblokk, az x deka kenyér beosztása, ezekre örökre emlékezni fogok.


Népszerű idézetek

>!
Rawalpindi

A jóllakott ember nem érti meg az éhezőt.

110. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1989

>!
Lunemorte MP

A fogoly gondolata – az se szabad.

37. oldal, Ivan Gyenyiszovics egy napja

>!
valdezier

Ide figyeljen, a művészet lényege nem az, hogy mit , hanem hogyan.

69. oldal

>!
fülcimpa

Aljoska hallja, hogy Suhov hangosan „hála isten”-t mond, és odafordul hozzá:
– Látja, Ivan Gyenyiszics, a maga lelke is vágyik arra, hogy Istenhez fohászkodjék. Miért nem engedi hát szabadjára ezt a vágyát?
Suhov Aljosára sandít. Melegen csillog Aljoska szeme, mint két gyertya fénye. Suhov felsóhajt.
– Azért nem, Aljoska, mert az imák, akárcsak a kérvények, vagy nem jutnak el, ahová kell, vagy ha el is jutnak: „Kérését elutasították.”

>!
cassiesdream

Egy lángész nem a zsarnokok szája íze szerint alkotja művét!

79. oldal

>!
psn

Az éjjeli álmot leszámítva a táborlakó csak a reggeli alatt tíz percig, no meg az ebéd meg a vacsora alatti öt-öt percig él igazán önmagának.

18. oldal

>!
tomgabee

A fegyenctáborban az az egyetlen jó: itt már az ember döglésig szabad.


Hasonló könyvek címkék alapján

Albert Camus: Közöny
Voltaire: Kandidusz vagy minden jól van ezen a világon
Johann Wolfgang Goethe: Werther szerelme és halála
Mihail Solohov: Csendes Don
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Vaszilij Grosszman: Pantha Rhei
Vaszilij Grosszman: Panta Rhei
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg / A revizor
Herta Müller: Lélegzethinta
Mikszáth Kálmán: A tót atyafiak / A jó palócok / Szent Péter esernyője