96. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján

Ivan ​Gyenyiszovics egy napja 522 csillagozás

Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Valahol ​a távoli sztyeppén az utolsó sztálini évtized elején egy fogolytáborban élt az „ismeretlen” Ivan Gyenyiszovics Suhov; az ő egyetlen napjának részletes krónikája az immár világhíres kisregény. Egyetlen teljességgel szokványos napjáé, amikor semmi különös nem történik: mínusz harminc fok van, mint mindig; híg halleves a reggeli, mint szokásos; a rabokat létszámba veszik és motozzák reggel és este, munkába menet és jövet, mint rendesen; dúl az ügyesek és élhetetlenek egyenlőtlen küzdelme a kályha és a kásás kondér körül, ahogy megannyi napon, héten, hónapon, éven át… A büntetések és a még mindig megszokhatatlan megaláztatások sem súlyosabbak, mint máskor. Vagyis tengeti a tábor a maga emberlét alatti életét, melynek inkább csak a külsőségeit szabályozza az őrség, valódi törvényeit a sajátos fogolylét alakítja, amely ugyan sokszor kegyetlen, mégis emberarcúbb, mint a személytelen világ, amely ide küldte őket. A látszatra jelentéktelen, epizódszerűen és időrendben egymásra… (tovább)

Eredeti cím: Один день Ивана Денисовича

Eredeti megjelenés éve: 1962

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár, Helikon Zsebkönyvek, Populart Füzetek, Európa Modern Könyvtár

>!
Helikon, Budapest, 2018
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790754 · Fordította: Wessely László
>!
Európa, Budapest, 2013
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630796507 · Fordította: Wessely László, Elbert János, Katona Erzsébet
>!
Európa, Budapest, 2011
358 oldal · ISBN: 9789630791250 · Fordította: Wessely László, Elbert János, Katona Erzsébet

8 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Ivan Gyenyiszovics Suhov · Bujnovszkij · Jan Kildigsz · Matrjona Vasziljevna

Helyszínek népszerűség szerint

tajga


Kedvencelte 59

Most olvassa 21

Várólistára tette 292

Kívánságlistára tette 143

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

A történelem embercsoportok egymás közti viszonya az idők során. A különböző események közösségek hatalmának érvényre juttatását testesítik meg. Politika és háborúk, s ha épp nincs háború, a belső ellenséget győzik le az erősebbek. Merthogy a XX. század közepéig biztosan az erő dominál. S ha kikiáltunk valakiket ellenségnek, azokat megbüntetjük, vagy megsemmisítjük. Számos ilyet élt meg az emberiség történelme során. Ilyen az egykori Szovjetúnióban, Sztálin uralma alatt a gulag egy táborában Ivan Suhov egy napja is. Fizikai és mentális erőszakkal teli, amit fájdalommal és megaláztatással tűrni kell, mert lehet még rosszabb is. A cél a túlélés, s mindent ez alá kell rendelni mély alázattal. Kiemelkedő, időtlen, szÍvfacsaró alkotás egy megérdemelten Nobel-Díjastól.
A könyvet még Apám révén olvastam, s került a végén birtokomba. Nagyra tartotta Szolzsenyicint, s én sem vélekedem másként.

csgabi P>!
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Három dolgot éreztem végig, amíg olvastam ezt a kisregényt: a hideget, a fáradtságot és az éhséget. Évekig egy munkatáborban élni, túlélni; megélni az ottani körülményeket embertelen. Ivan mégis képes embernek maradni, ahogyan sokan körülötte. Szegény, nem követett el semmit, csak megszökött az ellenségtől, hogy aztán egy talán még kegyetlenebb ellenség karmai közé kerüljön.
Szolzsenyicin nem használt nagy szavakat. Egyszerű szavakkal akkorát ütött, hogy az arccsontom sajgott a történet öklétől.

10 hozzászólás
Bélabá>!
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Nehéz mit mondani, nem könnyű szavakat találni azokra a borzalmakra, amit Szolzsenyicin megírt első kisregényében. Döbbenet, hogy miket kellett átélni a szibériai foglyok tízezreinek. Mondhatom költőien, hogy micsoda lágerfreskó ez a mű, de nem illik hozzá az a felmagasztalt hangnem. Azért, mert annyira lesújtó, mélyen gyomorszájon vág minden mondata. A szovjet hatalom erőfitogtatása abban mutatkozott meg miként tiporjuk el az emberek millióit… Kényszermunkatábor, Málenkij robot.. Elképesztő, hogy mennyi minden fért bele Ivan Gyenyiszovics Suhin egy napjába. Hajnali öttől, este tízig események sora, amit a főhős jó napnak tartott a végén. Ezzel az eseménybőséggel egy kicsit Sánta Ferenc Húsz órája jutott eszembe. Abban a kisregényben is rengeteg esemény történik, igaz, ott húsz különálló órában és nem egy nap alatt.
Ez a világ majdnem ugyanaz pepitában, mint a náci lágerek… Olvastam arról is megrázó könyveket, például Simon Magda: A nagy futószalagon – Riport a halálról, vagy Nyiszli Miklós megrázó írását a lágerorvosi munkájáról. Borzalom mindegyik ilyen történet. Szolzsenyicin szerencsétlensége, hogy a Gulag szigetvilágról szóló monumentális munkája megírása után megfosztották állampolgárságától és kiutasítottak a SZU-ból. Úgy tudom, hogy a Novij Mir (Új világ) című lapban adtak ki a későbbiek során szamizdatot Szolzsenyicintől. Ez a kisregénye kegyetlen, embertelen és megrázó, csak erős idegzetűeknek! Mivel annyira élethű, ezért nem is érdemelhet alacsonyabb csillagozást az ötösnél (4,8 pont).

8 hozzászólás
DaTa>!
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Suhov most nem haragszik senkire, semmire: se a hosszú ítéletre, se a hosszú munkanapra, arra se, hogy megint nem lesz vasárnap. Most csak egyet gondol: túléljük! Túlélünk mindent, s Isten segítségével minden véget ér!

1 hozzászólás
Kozmikus_Tahó>!
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Ez az a könyv, amit miután befejeztem, csak ültem, bámultam magam elé és arra gondoltam: Mégis hogyan van pofám ennyit nyavalyogni az életemen, mikor mindenem megvan?! Szerető család, étel – ital, meleg szoba, ingóságok…hogyan merek akár egy másodpercig is elégedetlen lenni…?

Végtelenül szégyellem magam…

Alekszandr Szolzsenyicinre azt hiszem, nem tudok szavakat találni, de – ami azt illeti – nem is akarok. Csak annyit mondanék, hogy a pozitivitás és az emberség egy egészen új, magasabb szintjét tárta elém, ezzel pedig példaképpé avanzsálódott a szememben.

Cipőfűző>!
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Szolzsenyicin kisregénye a realista próza egyik késői remeke. A világos, egyenes mondatok egymás tökéletes illesztékeiként sorakoznak. Egyszerű, közérthető nyelvezet jellemzi, annyira igazi, valódi minden, hogy magunk is dideregni kezdünk a szibériai munkatábor ábrázolására. Itt a monotóniát a másnapért vívott közönséges küzdelem, az állandó éberség, a szánalmas élelmiszerporciók beosztása jelenti, a mutyizás azzal a kevéssel, ami egy fogolynak ott jut. Mindent a haszonelvűség törvénye irányít. Egy ilyen helyen nem történnek világot rengető események (spoiler), de Szolzsenyicin mozgalmas képekben örökítette meg a GULAG mindennapjait, Ivan Gyenyiszovics egy napját, tíz évét.

>!
Európa, Budapest, 1989
166 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630748703 · Fordította: Wessely László
AeS P>!
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Azt fogadtam meg 2019-re, hogy nem maradok le az értékelésekkel, és lám, az év harmadik könyve már úgy megfeküdte a gyomrom, hogy majdnem egy hónapon át képtelen voltam róla normális értékelést összehozni.
Az évet nehéz könyvekkel kezdtem, a lágerregénnyel párhuzamosan egy naplót is olvastam Berlin ostromáról. A XX. század aljas volt, és sokan, sokat szenvedtek és küzdöttek azért, hogy verseikben, naplóikban, visszaemlékezéseikben és regényeikben részleteiben megmutassák ezt az aljasságot. A XXI. századtól pedig az lenne az igazi aljasság, ha a bűnöket meg nem történtté, a múltat fel nem dolgozottá, a könyveket el nem olvasottá tenné. Reméljük a legjobbakat.

2 hozzászólás
csillagka P>!
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Nobel-díjas, orosz szerző kötelező műve a gulág valóságáról, de jó megint valami unalmas terjengős marhaság, sokba futottam bele mostanában.
DE NEM ez a könyv él, remél, és tartást ad, igen! sapkában nem eszünk akkor sem ha kint mínusz 38 fok van és bent sincs sokkal melegebb, nem, akkor sem, mert azt nem illik kérem szépen.
Mínusz 38 fok bruuu én már plusz 22-nél kilépek a komfortzónámból, minden viszony kérdése, bár elképzelhető, hogy egy városbéli puhány vagyok aki ebben az állapotában képtelen lenne túlélni egy akkoriban hipp-hopp beszerezhető munkatábort.
Fantasztikus könyv az emberről, a gulág valóságáról, politika és hatásvadász túlzások nélkül, egyszerűen csak egy túlélt nap krónikája.

>!
Európa, Budapest, 2013
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630796507 · Fordította: Wessely László, Elbert János, Katona Erzsébet
7 hozzászólás
Lunemorte P>!
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Egy hónapnyi nyomasztódás után végre befejeztem ezt is…Örülök, hogy több kisregény is volt a kötetben, mert az elsőn (a címadón szörnyülködtem ugyan és dideregtem a messzi havas tájon, de találkoztam ennél jobb írással is). Csodálatom és elismerésem az író felé, hogy mindezt meg bírta írni és hogy túlélte azt, amit…Sajnálom azt is, hogy ennek a témának nem tulajdonítanak akkora jelentőséget egyesek.

Lipe>!
Alekszandr Szolzsenyicin: Ivan Gyenyiszovics egy napja

Általában az ilyen témájú könyveket hanyagolom, vagy tologatom akkorra amikor körülöttem minden smakkol, hogy ne billenthessen nagyon ki amúgy is érzékeny kis lelki világomból.
Szolzsenyicin mellőz minden hatásvadász elemet könyvéből, lehetővé téve számunkra, hogy csak annyira „kapjon” el bennünket amennyire azt mi megengedjük neki. Az egyszerű, puha mondatok mögött ott lapul maga a pokol, ezt tudjuk, de mégsem csap agyon vele bennünket. Így jó. Élmény volt.


Népszerű idézetek

Rawalpindi>!

A jóllakott ember nem érti meg az éhezőt.

110. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1989

Lunemorte P>!

A fogoly gondolata – az se szabad.

37. oldal, Ivan Gyenyiszovics egy napja

fülcimpa>!

Aljoska hallja, hogy Suhov hangosan „hála isten”-t mond, és odafordul hozzá:
– Látja, Ivan Gyenyiszics, a maga lelke is vágyik arra, hogy Istenhez fohászkodjék. Miért nem engedi hát szabadjára ezt a vágyát?
Suhov Aljosára sandít. Melegen csillog Aljoska szeme, mint két gyertya fénye. Suhov felsóhajt.
– Azért nem, Aljoska, mert az imák, akárcsak a kérvények, vagy nem jutnak el, ahová kell, vagy ha el is jutnak: „Kérését elutasították.”

valdezier>!

Ide figyeljen, a művészet lényege nem az, hogy mit , hanem hogyan.

69. oldal

psn>!

Az éjjeli álmot leszámítva a táborlakó csak a reggeli alatt tíz percig, no meg az ebéd meg a vacsora alatti öt-öt percig él igazán önmagának.

18. oldal

Még1Fejezet>!

Csikorgott a fagy. Csípősre marta Suhovot, és köhögésre ingerelte. Kint huszonhét fok volt, Suhovban harminchét. Majd eldől, melyik az erősebb.

24. oldal

cassiesdream>!

Egy lángész nem a zsarnokok szája íze szerint alkotja művét!

79. oldal

Adrienn_ka P>!

A munkának, akárcsak a botnak, két vége van: ha talpig embernek
csinálod, legyen jó minőségű, ha ostobának, akkor csak tessék-lássék
végezd.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Lev Tolsztoj: Háború és béke
Kertész Imre: Sorstalanság
Vladimir Nabokov: Pnyin professzor
John Steinbeck: Egerek és emberek
J. D. Salinger: Rozsban a fogó
Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
Heinrich Böll: Biliárd fél tízkor
Joseph Heller: A 22-es csapdája
Szabó Magda: Abigél
Szvetlana Alekszijevics: Nők a tűzvonalban