Regények, ​elbeszélések 12 csillagozás

Alekszandr Szergejevics Puskin: Regények, elbeszélések Alekszandr Szergejevics Puskin: Regények, elbeszélések Alekszandr Szergejevics Puskin: Regények, elbeszélések

Hóvihar; ​titokzatos párbaj; három kártyalap, amely gazdagságot hoz és őrületbe kerget; átváltozás, átöltözés, parasztfelkelést vezető haramia és trónbitorló; Kleopátra szeretői; megszöktetett lány; Nagy Péter és Nagy Katalin; udvaroncok, talpnyalók és hű alattvalók; női fürdő Tifliszben és a Sátánt nem tagadó jezídiek szektája; titkos szerelmek és kikényszerített házasságok; láncon tartott medve, tűzvész és a fa odvába dobott gyűrű. Néhány kiragadott kép Puskin prózájából, ebből a teljes, sokrétű, fényűző, költői világból. A XIX. századi nagy orosz regényirodalom Gogol, Dosztojevszkij, Tolsztoj, Turgenyev, Goncsarov történeteinek forrásvidékéről. Ha valóban igaz Dosztojevszkij elhíresült mondása, hogy mindannyian Gogol köpönyegéből bújtunk elő, akkor ez a köpönyeg Puskin szédületesen gazdag írói garderobe-jából való. És hogy onnan való, ezt maga Gogol és Dosztojevszkij tudhatta a legjobban. A puskini elbeszélés olyan kezdet az orosz prózairodalomban, amely minden későbbi költői… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Orosz Remekírók

>!
Európa, Budapest, 1977
546 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630708795 · Fordította: Szőllősy Klára

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Piintyő>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: Regények, elbeszélések

Tudtam, hogy igaza van Dosztojevszkijnek! De annyira régen olvastam már, hogy kedvet kaptam ismét hozzá.
Mondhatnám, hogy a romantika koronázatlan királya, de ez kevés, mert nemcsak romantikus, történelmi témákat is feldolgozott, igaz ebben a kötetben inkább csak közvetve jelenik meg pl. a Pugacsov féle lázadás A kapitány lányá -ban, van viszont útleírás, valóságos haditudósítás Erzerumi utazás az 1829-es törökök elleni hadjáratról. Ez utóbbi vitte nálam a pálmát, annyira tetszett a vad kaukázusi táj leírása; szinte a szemem elé varázsolta a meredek sziklákat, szűk szorosokat, félelmetes szakadékokat, vadul rohanó folyókat, a csataleírások is élethűek láttatóak voltak. Nem beszélve a Kaukázusban élő népek bemutatásáról: kalmükok, grúzok, oszétok, cserkeszek, örmények, törökök. Mind megannyi különös, érdekes nép.
Tetszett nekem a többi írás is, szívet-lelket melengetőek – bár A kapitány lánya szerelmi szálában túl soknak éreztem a véletleneket, de ez csak amiatt lehet, hogy kinőttem már a romantikus korból. Nem akarnám felsorolni őket, kedvesek nekem, de ez utolsó, fentebb említett útleírás nagyban megemelte szememben Puskin értékét, talán pont azért, mert ilyet még nem olvastam tőle. Ez annyira izgalmas volt, hogy sokkal szívesebben olvastam, mint Grinya és Marja szerelmét.
Haj, nagyon kedvemre való olvasmány! Öt csillag meg egy kicsi :)

Lehet, hogy útleírásokat kéne olvasnom?

14 hozzászólás
levi777>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: Regények, elbeszélések

A Belkin elbeszélések zseniálisak, ott vannak bennük a későbbi orosz próza nagyjainak alap karakterei.


Népszerű idézetek

agg_álborda>!

Az erkölcsös szólás-mondások csudálatosan hasznosak olyan esetekben, amikor magunktól keveset tudunk kigondolni saját igazolásunkra.

A hóvihar

ShuShu>!

Azelőtt a férfiak rendszerint tizenhárom éves korukban házasodtak, és húszéves lányt vettek el. Négy-öt évig az asszonyok verték a férjüket. Azután már a férfiak kezdték a feleséget verni; ilyen módon mindkét nemnek megvolt a maga hatalmi időszaka, s megőrizték az egyensúlyt.

175-176. oldal - Gorjuhino falu története (Európa, 2009)

agg_álborda>!

Ki nem ismeri el az akkori tisztek közül, hogy az orosz nőtől kapta a legdrágább jutalmat…

A hóvihar

asjulikeit>!

Stílusát változatosság és tömörség jellemzi. Például: Május 4. Hó. Triska durvaságáért verést kapott. 6. A barna tehén megdöglött. Szenykát részegeskedéséért elverettem. 8. Derült idő. 9. Eső és hó. Triskát rossz idő miatt megv. 11. Derült idő. Porhó. Három nyulat agyonhajszoltam.

Gorjuhino falu története (173. o.)

Szeifert_Natália I>!

Most rám került a lövés sora. Az élete a kezemben volt! Izgatottan néztem, és reméltem, hogy a nyugtalanságnak legalább az árnyékát felfedezem az arcán… Ott állt a pisztolyom előtt, válogatta az érett cseresznyéket, s a magokat olyan messzire köpte ki, hogy egészen elém hulltak. Egykedvűsége felbőszített. „Mi örömöm van belőle, ha megölöm – gondoltam magamban –, ha ilyen kevésre becsüli az életet?” Ekkor pokoli terv fogant meg az agyamban. Leeresztettem a pisztolyt. „Úgy látom – mondtam –, hogy most éppen nincs érkezése meghalni. Ebben a pillanatban ön éppen reggelizni méltóztatik; én nem akarom zavarni…” "Szó sincs zavarásról! – felelte. – Tessék csak nyugodtan lőni, különben hát, ahogy tetszik: a lövés joga megmarad önnek, és én bármikor rendelkezésére állok."

77. oldal - Néhai Ivan Petrovics Belkin elbeszélései (Európa, 1977)


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg / A revizor
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Az arckép
A. K. Tolsztoj: Ezüstherceg
Lev Tolsztoj: Regények és elbeszélések I-II.
Mihail Solohov: Emberi sors / Idegen vér
Nyikolaj Leszkov: Kisregények és elbeszélések I-II.
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Az őrült naplója
Mihail Solohov: Emberi sors
Lev Tolsztoj: Bál után
Anton Pavlovics Csehov: Szakadékban