Puskin ​titkos naplója 32 csillagozás

1836-1837
Alekszandr Szergejevics Puskin: Puskin titkos naplója

„Kortársaim ​nem ismerhetnek engem úgy, mint amilyen betekintést engedek a jövendő nemzedékeknek. Ügyelnem kell N. tisztességére és a gyermekeim becsületére, hogy miattam életükben ne érje őket gáncs. Mégsem tudom megállni, hogy papírra ne vessem azt, ami a lelkemet nyomja: talán leküzdhetetlen grafomániám nyilvánul meg e késztetésben. Az írás utáni vágy gyakran végzetes: kortársaim megölnének, ha kinyilvánítanám mindazt, ami lelkemben kavarog, ha megismernék igazi énemet, ha megsejtenék, mi az, amit leírni készülök. Ám a következő nemzedékek úgysem tehetnek velem semmit, de még az ükunokáim sem, mert az időbeli távolság elveszi a dolgok élét, történelemmé simít mindent.” Így kezdődik Alakszandr Szergejevics Puskin titkos naplója, amelynek első magyarországi kiadását tartja kezében a kedves olvasó. Az orosz író-költő eredetileg francia nyelven papírra vetett, titkosírással készült műve az 1970-es években bukkant fel a Szovjetunióban, ám a szigorú cenzúra elől kimenekített kézirat… (tovább)

>!
Tóth, Debrecen, 2003
150 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635960549 · Fordította: Csörögi István

Enciklopédia 5


Kedvencelte 5

Most olvassa 6

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

Csoszi>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: Puskin titkos naplója

Érdekes könyv a költőóriás legbensőbb titkairól, gondolatairól, a nőkhöz való viszonyáról, szexuális kapcsolatairól. Amikor kiderül, hogy ő is emberből van. Amikor a bálvány ledől a talapzatáról. Mindenesetre nem volt unalmas élete. Úgy érzem, Puskin hibázott, hogy megnősült, illetve, hogy pont a szépséges Natalját vette feleségül, aki nem értette meg őt. Furcsa, hogy míg a költő folyton folyvást csalta a nejét, saját hűtlenségét, nem tartotta bűnnek, addig az asszony kacérkodásai miatt szinte őrjöngött, és végül ez lett a veszte.

2 hozzászólás
Szimirza P>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: Puskin titkos naplója

Meglepődtem. Valahogy nem vártam, hogy ennyire „bensőséges ” lesz, és ilyen titkokra derül fény. Érdekesebb volt, mint vártam.

Kiss_Zsuzsa I>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: Puskin titkos naplója

Figyelmeztettek.

Tényleg elég kemény volt. Mondhatni: hiába no, a bálvány is csak ember. Mindamellett középiskola utolsó évében legalább a fiúknak kötelezővé tenném. Kevesebb boldogtalan nő lenne a világon. :)

5 hozzászólás
Zakkant_Tudós>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: Puskin titkos naplója

A pozitívumok:
A könyv elsősorban két dologról szól: az erotikus jelenetekről és a házasság intézményének bírálatáról. Emellett sokat filozofálgat a szerző a szerelem és a szenvedély mibenlétéről, illetve a férfiak és nők közti különbségekről. Érdekes és humoros, hogy Puskinnak saját bevallása szerint sosem a nők tetszettek, hanem a puncik: „A lélek a punciban lakozik, nem a szívben.” Kiderül a műből, hogy az író milyen elképesztően forrófejű ember volt, és ez fiatalon a vesztét okozta (ebben a tekintetben nagymértékben hasonlított Petőfire). Nagy tanulságként leszűrhető, hogy aki túl sokat keménykedik, az biztosan nem éri meg az öregkort.

Negatívumok: sajnos sok volt. Volt benne egy polinka nevű cselédlány, aki meghalt, de szerintem rászolgált, mert egy undorító gyerekgyilkos. Az író dédapja és nagyapja szintén szörnyeteg volt. De visszatérve Puskinra, nagyot csalódtam benne, amikor kést szegezett a felesége torkához és verte a gyerekeit. Iszonyatosan felidegesített az a képmutatás, ahogyan a nejét akarta megakadályozni abban, hogy félrekeféljen, miközben ő maga számtalan szeretővel hempergett.

Mivel én nem igazán ismerem a szerző életművét, így ez a könyv számomra csupán érdekességszámba ment. De abban biztos vagyok, hogy egy vérbeli Puskin-rajongónak az itt olvasottak teljesen megváltoztatnák a kedvencükről alkotott képét. Hogy pozitív vagy negatív irányban, az egyénfüggő.

Gabo>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: Puskin titkos naplója

Puskin állítólagos titkos naplója tartalmazza az író szexuális életét és ekörül csapongó gondolatait oda-vissza. Enyhe kifejezés, hogy szórakoztató olvasmány.

A változatos történetek még hagyján, de az ezekhez mellékelt gondolatmenetei és fejtegetései fergetegesek. Mai fejjel egy részük sírva röhögős, egy része már „túlhaladott”, , egy része talán deviáns, viszont szinte mindegyik valami roppant frappáns és félelmetesen elmés :))

Megjegyzendő, hogy elég sovinisztának is tekinthető a hangvétele, de ha ezen túlteszi az ember magát, akkor elég gyorsan elfogynak az oldalak, melyek végére igazából inkább már sajnálja az ember a szerzőt.. Recommended!

krlany IMP>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: Puskin titkos naplója

Furcsa ilyen könyvet olvasni egy nagy emberről, bár ettől lesz valóságos és emberi, nemcsak egy piedesztrálra állitott alak. Az eredetileg titkosirással és francia nyelven irt napló, enyhén szólva is pornográf. Bepillantást nyerhetünk házasságába, kicsapongásaiba, és nem mindennapi szexuális életébe. Néha azért egy kicsit sok.

2 hozzászólás
Kriszta789 P>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: Puskin titkos naplója

Hűha, mindent vártam erről az írótól de azt nem, hogy ennyire betekintést nyerhetünk az életébe. Sok minden kiderült róla, és igen érdekes volt

Harley_Quinn>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: Puskin titkos naplója

középsulis voltam, amikor olvastam. hát mit is mondjak? kicsit pikáns :D és nekem ez egy ilyen korban élő szerzőtől… jajjdenagyontetszett :)) de azt kihangúlyoznám, h nem szeretem a szürke 50 árnyalatát és társait.

Szávitrí P>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: Puskin titkos naplója

Mekkora görény volt, aki ezt írta! Akár Puskin volt, akár valaki más. Azért voltak benne elgondolkodtató részek.


Népszerű idézetek

Lunemorte MP>!

Új könyveket venni olyan gyönyör, amely nagyban kü­lönbözik az olvasás örömétől: megvizsgálni, megsza­golni, átlapozni egy új könyvet, az maga a boldogság.

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Lunemorte MP>!

Nem, a tehetséget nem lehet tanítani, azzal születni kell.

egyszerű_teremtés>!

A halál bizonyossága az egyetlen vitathatatlan igazság, annak ellenére, hogy ezt a legnehezebb felfognunk, miközben oly könnyedén és gondolkodás nélkül fogadjuk el a különféle hazugságok tengerét.

Csoszi>!

Házasságunk első hónapjaiban, mielőtt a társaság beleszeretett volna, N. nem tudott mihez kezdeni a szabadidejével. Megtanítottam sakkozni, Karamzine „Történelem” című könyvét is odaadtam neki olvasni, de csak még jobban unta magát. Gyermeki lelkesedéssel olvasta viszont a sekélyes francia regényeket, egyiket a másik után. Egyszer felolvastam neki néhány versemet. Miközben hallgatta őket, olyan közöny ült ki az arcára, hogy soha többé nem mertem költészetemmel zavarni őt, ő pedig nem kért rá.

24. oldal

Lunemorte MP>!

Akit nem érdekelnek a felesége gondolatai, azt hamar felszarvazzák.

Csoszi>!

(…) őszintén szólva nem tudom elképzelni Oroszországot a cenzúra intézménye nélkül.

14. oldal

Csoszi>!

Az anyja igazi hárpia, aki mindenkire haragszik, mert a Polotnjánij Závod-beli lovászokon kívül már senki nem akarja megdugni. Azt hiszem, szívesen alám feküdt volna, de persze engem nem érdekelt.

15. oldal

Lunemorte MP>!

Érzem a végzet hatalmát, látom, hogyan teljesedik be sorsom,de meg nem másíthatom, hiszen a szégyen borzalma­sabb a halálnál.

Lunemorte MP>!

A jelennel el­lentétben a történelem nem veszedelmes és nem ártó szándékú, csupán rácsodálkozó és didaktikus.

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Samantha Young: London Road
Anne Brontë: Wildfell asszonya
Rachel Urquhart: A látnok
Augusten Burroughs: Farkas az asztalnál
Kien Nguyen: Amerika hazavár!
Elizabeth Kim: Tízezer könnycsepp
Torey Hayden: Egy gyerek
Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap
Marie-Aude Murail: Oh, boy!
Jessica Sorensen: The Coincidence of Callie & Kayden – Callie, Kayden és a véletlen