Anyegin 1227 csillagozás

Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin

A Jevgenyij Anyegin [Puskin] legfontosabb alkotása, lenyűgöző remekmű. Az általa is „legszebb munkának” tartott elbeszélő költemény kompozíciója alapján regénynek is tekinthető. A költő – Dosztojevszkijt idézve – „olyan tapinthatóan valószerűen, olyan hatalmas erővel és teljességgel jeleníti meg benne az igazi orosz életet, ahogy Puskin előtt senki”. Az Anyeginben fölvonul a húszas évek nemesi társadalmának minden jellegzetes típusa. Sorsuk fölmutatásával, érzéseik ábrázolásával Puskin az emberi élet alapkérdéseire is keresi a választ. Ezek a kérdések gyűrűznek tovább és tűnnek föl a 19. századi klasszikus orosz irodalomban.

Anyégin Eugén és Jevgenyij Anyegin címmel is megjelent.

Eredeti mű: А. С. Пушкин: Евгений Онегин

Eredeti megjelenés éve: 1833

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Talentum diákkönyvtár

>!
Akkord, Budapest, 2006
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636450274 · Fordította: Áprily Lajos
>!
M-érték, Budapest, 2004
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 963951991X · Fordította: Áprily Lajos
>!
Akkord, Budapest, 2003
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636450277 · Fordította: Áprily Lajos

30 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Tatjana · Eugene Onegin · George Byron · Tatiana Larina · Jevgenyij Anyegin


Kedvencelte 171

Most olvassa 43

Várólistára tette 154

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
atalant I
Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin

Anyeginem, óh, te kedves!
Mennyi viszontagság s kudarc az,
Mi egykor összefont teveled!
Gimnazistát (orosz-szűzként) nem mulattat
Az efféle verses regény,
Így nem lettünk barátok: te meg én.
Félúton hát elhagytalak akkor; s ma, ím:
Midőn újrakezdtem, elragadott már a rím.
Kamasz-énem ki nem állta, nem csodálta;
Felnőtt-magam megtalálta, érti végre?
Lám, kell néha az irodalmak krémje,
S könnyed művek közé egy-egy poéta.
Szexmániások vagy Szürkék egyesek?
Puskin – mondhatni – jóval helyesebb!

Na, de ha a gimnáziumi Mikulásos névhúzások szintjét belövő, kínos rímelést magunk mögött hagyjuk (már a rímképletet betartani is dögnehéz, mázli, hogy nem vagyok költő, mert a szótagszám és a verselés már nem passzol), akkor elmondanám, hogy kicsit szégyellem, hogy középiskolában nem tudtam végigolvasni az Anyegint, pedig mai szemmel tényleg kellemes olvasmánynak bizonyult. Egyrészt, mert a kánikulában jól esett zúzmarás ágakról és jégvirágokról olvasni, másrészt mert annyi 19. századbeli „pop-kult” utalás van benne, hogy az embernek néha olyan érzése van, mintha a 200 évvel ezelőtti Gilmórlányokat követné nyomon. Hogy nagyjából képbe kerüljek velük, igencsak jól jöttek Puskin, Áprily Lajos (az egyik fordító), illetve a szerkesztő jegyzetei (amelynek helyét -második könyvjelző gyanánt- egy moissonneuse batteuse őrizte nekem). Sok információ elveszett volna nélkülük, így viszont nagyon érdekes volt hozzáolvasni amolyan kiegészítőként. Vajon akkoriban az emberek mindet észrevették? Vajon ma?
Több fordítás is található a kötetben, én ebből csak kettőt (a két teljes fordítást) olvastam el (na jó, futólag azért belelestem a többibe is). Áprily Lajosé volt az első. Ez számomra kevésbé gördülékeny, nehezebben követhető, de nem kevésbé élvezetes –főleg, hogy a jegyzetekben tartalmazta a kihúzott részleteket is, amelyek ilyen-olyan okoknál fogva végül kimaradtak az Anyegin későbbi kiadásaiból (egyesek pedig csak Puskin jegyzeteiben maradtak fenn).
Galgóczy Árpád Anyeginje ezzel szemben a mai ízlésnek kevésbé furcsa. Az ő rímei természetesebben hatnak, így a történet ettől sokkal lendületesebb és élvezhetőbb lesz. Míg a másik verzióban nagyon kellett figyelnem (ez persze talán az én hibám), hogy mi is történik pontosan, addig ennél mintha minden klappolna. Ez vajon összefüggésben lehet azzal, hogy Galgóczy nem használt más nyelvű fordításokat?
Akárhogy is, de megérte újra nekiveselkednem ennek az orosz klasszikusnak. Egyrészt mert nagyon pozitív csalódás volt, másrészt mert bemutatta, hogy mekkora különbség lehet egyazon vers között, ha más-más fordítók veszik kezelésbe. Ráadásul mostmár egyre kíváncsibb vagyok Moszkvára, Szentpétervárra és az orosz tájra.
Talán neki kellene állnom más könyveknek is, amiket kamaszként nem szerettem? Ivan Iljics halála? Uh…

18 hozzászólás
>!
Bélabá P
Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin

Nahát-nahát, ez bizony tetszett és jólesett! Nem gondoltam volna, mert gimistaként nyüszítve, a kötelezősége kínjával szenvedtem végig, ma meg felnőttként, érettebben egy-két fokkal. Klasszikus, szép történet, amely nem véletlen vívta ki a közkedvelt jelzőt és az elismerő hangokat, noha ez pont nem látszik a Molyos pontokon (77%) (ugyanazon ok miatt, amit írtam előbb, és rám is igaz volt egykor.) Ha van egy iciri-piciri szépséghibája (amennyiben ezt egy romantika korabeli könyv esetén fel lehet róni) az a nehézkes nyelvezet volt. Nem egy versszaknak kétszer is neki kellett szaladnom. Most ennyi a véleményem, ülepednie kell még, érni a lelkemben, 4,5 csillag (4,4 pont) a szövegnehézsége miatt.

UI Prózához vagyok szokva, abból is a modern írásokhoz, így egy kicsit nehéz volt az olvasás.

21 hozzászólás
>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin

Ez most úgy kellett nekem, mint egy falat kenyér, vagy egy nagy pohár jeges víz ebben a nagy melegben.
Utoljára a gimnáziumban olvastam, igaz, akkor kényszerből, nem is emlékeztem mindenre pontosan.
Most már – volt időm megérni, hogy megértsem – értem a lényeget, érzem az érzelmeket, fájom a fájdalmakat.
Arra viszont határozottan emlékszem, hogy a dallamát már akkor is éreztem, szerintem azon elandalodva olvastam el, mert különben nem biztos, hogy ment volna.
Tatjána levelét még ma is tudom oroszul, legalábbis nagyjából. Sőt, hamarabb ismertem az orosz változatot, mint a magyart.
A dallama most is magával ragadott, és teljesen belefeledkeztem.
Nagyon örülök, hogy újra a kezembe került.

8 hozzászólás
>!
Deziréé
Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin

Még mindig imádom.
Annyira gyönyörűen van leírva minden egyes érzelem ebben a könyvben. Olyan inspiráló ez a könyv a szép szavak miatt.
Romantikus és fájdalmas egyben ez a történet, gimiben is olvastam már a könyvet és a filmet is láttam, de egyszerűen imádom ezt a történetet. Egyik legjobb kötelező olvasmány számomra.
Anyumnak folyamatosan olvastam fel a szebbnél szebb részeket, szegény már lehet unta, hogy állandóan ezzel piszkálom, de ha egyszer annyira szépen van megfogalmazva minden egyes mondat. Imádom tényleg.

>!
Kozmikus_Tahó
Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin

Ez valami…ZSENIÁLIS VOLT!
(Oké, elnézést a hangoskodásért, én sem gondoltam volna, hogy ennyire lelkesedni fogok egy verses regényért, de ez van, srácok :P)

Szerelmes vagyok Alekszandr Szergejevics Puskinba! (Bár, bevallom, szerelmünk nem első – látásos.)
Amikor sikerült beleülnöm a szavai ölébe, sikerült átvennem ezt a finom hullámzást, amit sorai rejtenek és ellazulva, szem lehunyva, lélek – tárva hallgatni őt, annyi szépet, új gondolatot, érdekes kérdéseket kaptam tőle, hogy végtelenül hálás vagyok!

22 hozzászólás
>!
SteelCurtain
Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin

219 értékelés született eddig itt az Anyeginről. No jó, jelentős részük arról szól, hogy mennyire rühellték ezt középiskolában, mert kötelező olvasmány volt, és a legcsekélyebb mértékben sem sejtették, hogy ez ennyire jó. Mások azóta sem olvasták el, csak kegyetlenül lehúzzák diákemlékeik alapján. Ám még így is marad számtalan értékelés, mely objektíven arra fókuszál, hogy miért is jó Puskin műve. Könnyű volt az íróiknak, mert előttük – a molyon legalábbis – senki sem fogalmazta meg a mondanivalójukat. Amit viszont én mondhatnék a műről, azt már az utolsó szóig elmondták mások. Kínomban persze hosszasan értekezhetnék róla, hogy hány francia kifejezés, vagy kérdőjel szerepel e remekműben, de ehhez nem érzem eléggé nagyképűnek magamat. (Ellenvéleményt egész nyugodtan ki lehet fejteni, nem sértődök meg!) Lényegi mondanivalóval tehát nem szolgálhatok az eljövendő olvasóknak. Csak egy tanáccsal: Kerüljenek megfelelő hangulatba, és hagyják, hogy Puskin költészete a hátára kapja őket és átlebegjenek az egész művön. Aztán persze néha előfordulhat, hogy hirtelen a földre pottyannak. Ott akkor nem kell tovább erőltetni, abba kell hagyni, s várni a következő ihletett pillanatra, amikor tovább lehet lebegni. Ilyen egyszerű.
Végül egy kérdés, mely nem hagy nyugodni:
Miért tragikus minden nagyobb lélegzetű lírai mű?

4 hozzászólás
>!
mandris
Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin

Ismét egy régi adósság. Ezt vélhetően sok ember legkésőbb gimnáziumban abszolválja, lévén sok helyen kötelező. Nekem sajnos ez az olvasmányélmény (is) akkor kimaradt, és csak most pótoltam. Későn érő könyvmoly vagyok.
Meglepően élveztem ezt a verses regényt, annak ellenére, hogy a történetet még irodalom óráról ismertem. De meglehet, hogy az egyébként sem villanyozott volna föl kellőképpen. Ellenben a többi részlet: a kor társadalmának, városi és vidéki életének, műveltségének, a francia és orosz nyelv viszonyának a bemutatása, meg az olvasó felé történő kikacsingatások nagyon tetszettek.

6 hozzászólás
>!
Zzsófi
Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin

Nehéz volt belerázódni, az első két fejezetben csak olvastam, de nem igazán tudtam felfogni miről is ír a nehéz nyelvezete miatt. Utána viszont már voltak pillanatok, amikor szinte élveztem is. Szinte.

4 hozzászólás
>!
Évuka
Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin

Szegény Puskin, ha már az életben nem jutott neki tökéletes nő , legalább megalkothatta.

>!
AeS P
Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin

Eredetileg egy Anyegin-strófában akartam értékelést írni, de ehhez türelmetlen és tehetségtelen vagyok, ezért marad a rövid, prózai összefoglaló.
Több kedves figyeltem is újraolvasta 2015 végén hirtelen felindulásból ezt a művet, én sem maradhattam ki a szórásból. Jó volt látni, hogy mindenkinek tetszett a „felnőtt fejjel való” újraértelmezés; én is így vagyok vele, bár már nem is emlékszem arra, hogy középiskolában mi volt a szakvéleményem a műről. Azt tudom, hogy nem gyűlöltem, de nem maradt meg túl mélyen, például a csattanó sem. Pedig az a csattanó!
Szeretem ennek a könyvnek a történetét, szeretem a tanítását, többre értékelem, mint a mostani korszellem oly' sok tanítását szerelem és párkapcsolatok tárgykörében. Aláírom, hogy kicsit néhol dagályos, túl romantikus (mármint stílusra, nem történetvezetésre), de megéri.


Népszerű idézetek

>!
About_a_girl

TATJANA LEVELE ANYEGINHOZ

Én írok levelet magának –
Kell több? Nem mond ez eleget?
Méltán tarthatja hát jogának,
Hogy most megvessen engemet.
De ha sorsom panasz-szavának
Szívében egy csepp hely marad,
Nem fordul el, visszhangot ad.
Hallgattam eddig, szólni féltem,
És higgye el, hogy szégyenem
Nem tudta volna meg sosem,
Amíg titokban azt reméltem,
Hogy lesz falunkban alkalom,
S hetenként egyszer láthatom;
Csak hogy halljam szavát, bevallom,
Szóljak magához, s azután
Mind egyre gondoljak csupán,
Éjjel-nappal, míg újra hallom.
Mondják, untatja kis falunk,
A társaságokat kerüli,
Mi csillogtatni nem tudunk,
De úgy tudtunk jöttén örülni.

Miért jött el? Békességesen
Rejtőzve mély vidéki csendbe,
Tán meg sem ismerem sosem,
S a kínt sem, mely betört szívembe;
Tudatlan lelkem láza rendre
Enyhülne tán s leszállana,
S akit szívem kíván, kivárva,
Lennék örök hűségű párja
S családnak élő, jó anya.

Másé!… A földön senki sincsen,
Kinek lekötném szívemet.
Ezt így rendelte fenn az Isten…
Tied szívem, téged szeret!
Ó, tudtam én, el fogsz te jönni,
Zálog volt erre életem;
Az égieknek kell köszönni,
Hogy sírig őrzőm vagy nekem…
Rég álomhős vagy éjjelemben,
Látatlan is kedveltelek,
Bűvöltek a csodás szemek,
Rég zeng hangod zenéje bennem…
Nem álom volt, színezgető!
Beléptél, s ájulásba hullva,
Majd meglobbanva és kigyúlva
Szívem rád ismert: ő az, ő!
Nem a te hangod szólt-e újra,
Ha egy-egy csendes, bús napon
Ínséges szívekhez simulva
Vagy imádságban leborulva
Altattam égő bánatom?
Nem te vagy itt árnyék-alakban,
S nézel reám e pillanatban
Az áttetsző homályon át?
Nem te hajolsz párnámra éjjel,
Suttogsz: szerelemmel, reménnyel
Enyhíted lelkem bánatát?
Ki vagy? Őrangyal vagy te, féltőm?
Vagy ártóm és gonosz kisértőm?
Döntsd el hamar, hogy lássak itt.
Lelkem talán csak vágya csalja,
Tapasztalatlanság vakít,
S az égi kéz másként akarja…
Hát jó. Sorsom gyanútlanul
Gyónásommal kezedbe tettem,
Előtted könnyem hullva hull,
Könyörgök: védj, őrködj felettem…
Gondold el, mily magam vagyok,
Nincs egy megértő lelki társam,
Így élek néma tompulásban,
Én itt csak elpusztulhatok.
Várlak: emeld fel árva lelkem,
Nézz biztatón, ne adj te mást –
Vagy tépd szét ezt az álmodást
Kemény szóval. Megérdemeltem.

Végzem! Átfutni nem merem,
Megöl a félelem s a szégyen,
De jelleme kezes nekem,
Bízom: a sorsom van kezében…

64-66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tatjana
>!
Adrienne

Tanjánk orosz volt ösztönében,
S nem tudva, mit miért szeret,
Zord szépségét élvezve, mélyen
Szerette az orosz telet ;
A zúzmarát napos határban,
A szánt, az esti fénysugárban
A friss hó rózsás köntösét,
A vízkereszti est ködét.

93. oldal

>!
Rawalpindi

…álommal, szerelemmel
Minden poéta-szív rokon…

29. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1972

>!
EBrody I

Siet loholva élni, s érezni is siet.
/Vjazemszkij herceg/

(első mondat)

>!
Ailey

A lány, ki vágyott, álmodott,
Most újra él, feltámadott!

181. oldal

>!
Sozora

Tatjanának nagyobb-e bűne?
Mert egyszerűen, naivan,
Gyanútlanul hisz s lelkesülve
Eszményében s álmaiban?
Mert fortély nélkül tud szeretni
S mert vágyait tudná követni?
Mert oly hiszékeny lelkü még,
Mert megáldotta őt az ég
Csapongó, lázas képzelettel,
S van benne bátorság, erő,
Makacssággal szövetkező,
És szív, mely telve van tüzekkel?
A szenvedélyt, mely lengeti,
Meg nem bocsátjátok neki?

60. oldal

>!
márti

Hihet-e hát a szív? Szerethet?
Ki nem csal meg s nem ámit el?
Ki nézi úgy a szót s a tettet,
Hogy mértékünkkel mérlegel?
Van-e, ki rágalmat ne szórjon,
Ki hozzánk dédelgetve szóljon,
Ki véd, ha vétkesek vagyunk,
Kit soha meg nem unhatunk?
Te, délibábok hajszolója,
Ködkép után magad ne vesd,
Te csak magad, magad szeresd,
Regényem tisztelt olvasója!
Méltóbb annál nincs senki sem,
És kedvesebb sincs, azt hiszem.

78-79. oldal

>!
Moranzs

Nem a hideg, kevély világnak,
Neked szántam regényemet.
Bár adhatnék hű barátnak
Ennél méltóbb hűségjelet,
Méltót hozzád, szép tiszta lélek,
Te szárnyaló és egyszerű,
Kiben költői álmok élnek,
S álmaiban élet van s derű.
Vedd elfogult kezedbe, kérlek,
Pár tarka fejezet csupán,
Van köztük bús is, vidám is,
Van népies és ideális;
Kissé gyarló gyümölcs talán:
Sok zsenge s hervadt színü évem,
Mulatság, ihlet s egy sereg
Álmatlan éj, borús kedélyem
S hűvös látás teremtette meg.

(első mondat)

>!
miss_antrophy

Követni mindenütt magát,
Mozdulatát kísérni szemmel,
Nézését fogni s mosolyát
Szerelmes-bús tekintetemmel,
Szavát hallgatva fogni fel,
Hogy tökéletesség a bája,
Lábánál kínban égni el…
Ez, ez a boldogság csodája!
Ettől foszt a sors. (…)

165. oldal, Anyegin levele Tatjanához

>!
Mpattus P

Szeretem még (mit rejtegessem?)
De másnak szánt a sors oda
S hűtlenné nem leszek soha


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Puskin Sándor: Anyégin Eugén
Képes Júlia: Trisztán és Izolda
George Gordon Noël Byron: Byron válogatott művei I-II.
Pavol Országh Hviezdoslav: Az erdőőr felesége
Adam Mickiewicz: Pan Tadeusz
Frederi Mistral: Mirèio
Adam Mickiewicz: Pan Tadeus vagy az utolsó birtokbafoglalás Litvániában
George Gordon Noël Byron: Don Juan
Nguyễn Du: Kiều története
Nguyễn Du: Kju regénye