A kapitány leánya 21 csillagozás

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.
A kapitány lánya címmel is megjelent.
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szépirodalmi kiskönyvtár Szépirodalmi

@Szürke_Medve ajánlására olvastam el ezt a könyvet, mert szerinte többet érdemes tudnom erről a korszakról. Régen olvastam, nem hagyott mély nyomot bennem a könyv. Inkább a hangulatára emlékszem, az viszont tetszett. A korszakba bele tudtam helyezkedni, ez pedig fontos ismérve egy jó történelmi regénynek.

Nekem muszáj időnként orosz klasszikust olvasnom, valahogy olyan otthonos érzés kerít ilyenkor mindig hatalmába.
Levonás azért mert a történet kicsit bugyuta és rövid.

Ez a könyv egy mese. Szó szerint annak minden bájával-bűjével és együgyűségével. Kissé fura volt Puskint a prózával összekötni. Kezdek is félni attól, hogy Áprily volt a zseni (egyértelmű célzás az Anyeginre :P). Állítólag ez számítana Puskin egyik fő művének. Hát, ha ez így van, akkor egy darabig pihentetem… szép, meg aranyos, de az én Dosztojevszkij olvasatomhoz szokott elmémnek ez így most kevés :P

A kisregényt Borisz Akunyin: A gyémántszekér I-II. regénye miatt vettem elő. Igaz, hogy ott csak nagyon távoli volt az utalás: az egyik (mellék)szereplő egy (hajós)kapitány lánya ugyanis.
De Puskin világa igazán izgalmas: a nagy orosz télről, a sorsfordító véletlen találkozásokról, a Pugacsov-féle lázadásról, az erőszakos cselekedetekről első kézből, személyes hangú „élmény”-beszámolóból értesülhetünk.
S közben kiderül, hogy az egész történet kettős csavarral van megoldva: a fikciót az adja, hogy egy napló-hagyaték irodalmi átdolgozásaként bocsátja az olvasók elé a szerző ezt a művet.

A felhőcske nagy, fehér felhőgomollyá lett, amely nehézkesen emelkedett, növekedett, és lassanként bevonta az eget. Finom szemű hó kezdett hullni, majd egyszerre nagy pelyhekben zúdult le. A szél felsüvített, kitört a hóvihar. Egy pillanat alatt összeolvadt a sötét ég és a hótenger. Minden eltűnt.

Beléptem a tiszta, régimódin berendezett szobácskába. A sarokban a pohárszék állott az edényekkel; a falon üveg alatt, berámázva, egy tiszti oklevél függött, körülötte vásári olajnyomatok díszelegtek, amelyek Kisztrin és Ocsakov bevételét, azután a Leánynéző-t meg A kandúr temetésé-t ábrázolták.