A ​kapitány leánya 21 csillagozás

Alekszandr Szergejevics Puskin: A kapitány leánya Alekszandr Szergejevics Puskin: A kapitány leánya Alekszandr Szergejevics Puskin: A kapitány leánya Alekszandr Szergejevics Puskin: A kapitány leánya Alekszandr Szergejevics Puskin: A kapitány leánya Alekszandr Szergejevics Puskin: A kapitány leánya

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A kapitány lánya címmel is megjelent.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szépirodalmi kiskönyvtár Szépirodalmi

Digi-Book Magyarország, Budaörs, 2015
124 oldal · Fordította: Honti Rezső
Ion Creangă, Bukarest, 1991
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9732503785 · Fordította: Honti Rezső
Szépirodalmi, Budapest, 1967

Habók P>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: A kapitány leánya

Rövidke romantikus történet nagy szerelemmel, hősies megmentéssel, gaz intrikussal és hős katonákkal. Az utolsó oldalak meg aztán tényleg tündérmesébe illenek.

Nienna001 P>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: A kapitány leánya

@Szürke_Medve ajánlására olvastam el ezt a könyvet, mert szerinte többet érdemes tudnom erről a korszakról. Régen olvastam, nem hagyott mély nyomot bennem a könyv. Inkább a hangulatára emlékszem, az viszont tetszett. A korszakba bele tudtam helyezkedni, ez pedig fontos ismérve egy jó történelmi regénynek.

BZsofi P>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: A kapitány leánya

Nekem muszáj időnként orosz klasszikust olvasnom, valahogy olyan otthonos érzés kerít ilyenkor mindig hatalmába.
Levonás azért mert a történet kicsit bugyuta és rövid.

ParadoxH>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: A kapitány leánya

Ez a könyv egy mese. Szó szerint annak minden bájával-bűjével és együgyűségével. Kissé fura volt Puskint a prózával összekötni. Kezdek is félni attól, hogy Áprily volt a zseni (egyértelmű célzás az Anyeginre :P). Állítólag ez számítana Puskin egyik fő művének. Hát, ha ez így van, akkor egy darabig pihentetem… szép, meg aranyos, de az én Dosztojevszkij olvasatomhoz szokott elmémnek ez így most kevés :P

matrjoska>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: A kapitány leánya

Tudom, sok munka, utánajárás, kutatás. De akkor is csak gyerekmese!
Ez még nem jelenti azt, hogy nem érdemes elolvasni, én kifejezetten jót szórakoztam rajta, bár mások voltak az elvárásaim.

latinta P>!
Alekszandr Szergejevics Puskin: A kapitány leánya

A kisregényt Borisz Akunyin: A gyémántszekér I-II. regénye miatt vettem elő. Igaz, hogy ott csak nagyon távoli volt az utalás: az egyik (mellék)szereplő egy (hajós)kapitány lánya ugyanis.
De Puskin világa igazán izgalmas: a nagy orosz télről, a sorsfordító véletlen találkozásokról, a Pugacsov-féle lázadásról, az erőszakos cselekedetekről első kézből, személyes hangú „élmény”-beszámolóból értesülhetünk.
S közben kiderül, hogy az egész történet kettős csavarral van megoldva: a fikciót az adja, hogy egy napló-hagyaték irodalmi átdolgozásaként bocsátja az olvasók elé a szerző ezt a művet.

Új Magyar, Budapest, 1952
144 oldal · Fordította: Honti Rezső

matrjoska>!

A felhőcske nagy, fehér felhőgomollyá lett, amely nehézkesen emelkedett, növekedett, és lassanként bevonta az eget. Finom szemű hó kezdett hullni, majd egyszerre nagy pelyhekben zúdult le. A szél felsüvített, kitört a hóvihar. Egy pillanat alatt összeolvadt a sötét ég és a hótenger. Minden eltűnt.

latinta P>!

Beléptem a tiszta, régimódin berendezett szobácskába. A sarokban a pohárszék állott az edényekkel; a falon üveg alatt, berámázva, egy tiszti oklevél függött, körülötte vásári olajnyomatok díszelegtek, amelyek Kisztrin és Ocsakov bevételét, azután a Leánynéző-t meg A kandúr temetésé-t ábrázolták.