A ​volokalamszki országút (Panfilov tábornok hadosztálya 1.) 5 csillagozás

Alekszandr Bek: A volokalamszki országút Alekszandr Bek: A volokalamszki országút Alekszandr Bek: A volokalamszki országút Alekszandr Bek: A volokalamszki országút Alekszandr Bek: A volokalamszki országút

A könyv szerzője voltaképpen nem is Alekszandr Beck, hanem az élet, a valóság. Hőse: a szovjet nép, helyesebben a Vörös Hadsereg, mely egyetlen, iszonyú erejű ököllé kovácsolódott, hogy szétzúzza a gyilkosság mesterségére nevelt fasiszta betolakodókat. Színhelye:a volkalámszki országút, melyen a németek be akartak törni a birodalom szívébe, Moszkvába, hogy összezárják a várost szorító harapófogót. De a fogó két kegyetlen, lángszórókkal, páncéltörő ágyúkkal, gépfegyverekkel, tankokkal kivert állkapcsa között ott állt hétszáz vöröskatona, s a harapásra feltátott, vérszomjas száj nem csukódott össze.Hétszáz katona állott csupán a legveszélyesebb ponton „cérnavékonyságú vonalban” a többszörös túlerővel szemben.

A volokolamszki országút címmel is megjelent.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A győzelem könyvtára

>!
Új Magyar, Budapest, 1954
260 oldal · Fordította: Gyöngyös Iván
>!
Csehszlovákiai Magyar, Pozsony, 1953
286 oldal · Fordította: Gyöngyös Iván
>!
Magyar Könyvtár, Pozsony, 1952
286 oldal · Fordította: Gyöngyös Iván

3 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Zsuzsi_Marta P>!
Alekszandr Bek: A volokalamszki országút

"Mi történt velünk, zászlóaljunkkal Moszkva alatt?
Az 1941. október 15-ről 16-ára virradó éjjel lefolyt ütközetünk – a félelem ellen vívott ütközet volt. Zászlóaljam harcosai tudatára ébredtek erejüknek." (13.oldal)

És mekkora szerepe van mindebben egy határozott, elszánt, tapasztalt zászlóaljparancsnoknak, e ritka szép háborús regény erről szól.

Az orosz író, Alekszandr Bek írói tehetségét dícséri a regény felépítése, amint íródeákká avanzsálva papírra veti Momys Uli Baurdszan kazah parancsnok visszaemlékezését, fokozva olvasója kíváncsiságát és átadva azt a feszültségek, félelmet, amit a háború véres valósága jelent.

Számomra a hangsúly a parancsnok személyére tevődött, a mélyen emberi megnyilvánulásaira – „Tarts ki, édes fiam!”, „A katona nem azért harcol, hogy meghaljon.”
Emberségével hatott a katonáira, bátorítva, fegyelmezve, büntetve is – ha kellett –, de mindig igazságosan. A kitartásra, kötelességre, becsületre nevelte őket, s arra, hogy a parancsnok iránti őszinteség a katona legszebb erénye. Bízhattak benne, így nyertek meg egy nehéz, véres ütközetet.
Nagyon szép, megható és izgalmas háborús regény!

Bla IP>!
Alekszandr Bek: A volokalamszki országút

A legjobb háborús regény, amit eddig olvastam. Egykor együtt dolgozhattam Szilánk Andrással, a FÉG korábbi igazgatójával. Ő ajánlotta figyelmembe a kötetet, amelyet Budapest legolcsóbb antikváriumának pincéjében végül egy régi kiadásban megtaláltam. Nagy élmény volt Baurdzsan parancsnok gondolataiba is belelátva olvasni Bek írását arról, hogy fog majd gondolkodni a német parancsnok…Kitűnő írás a háború meztelen, véres, mocskos, sáros, éhezős valóságáról.

SteelCurtain>!
Alekszandr Bek: A volokalamszki országút

Annak idején eszméletlen mennyiségben árasztottak el minket szovjet háborús irodalommal. Az ember már csak dacból se olvasta ezeket.
Többnyire…
Néha azért kivételt tett az ember. Olykor azért, mert jókat hallott – természetesen nem hivatalos fórumokon – egy adott műről, vagy csak megtetszett a borítója vagy a címe, vagy egyszerűen csak nem volt más olvasnivaló kéznél. Már nem tudom milyen motiváció adatta kezembe Bek művét, de szinte egy szuszra kiolvastam. Nagyon jó háborús regény. Durván, az olvasót szinte hergelve beszél a front világáról, a háborúról minden romantikus mázt egyszer, s mindenkorra lepattintva, s elénk tárva a puszta sáros, véres valóságot, ahol olykor nemcsak az ellenségre kell fegyvert emelni, hanem a kivégzőosztagban saját bajtársunkra is.

3 hozzászólás
könyvmorzsa>!
Alekszandr Bek: A volokalamszki országút

Nehéz téma a háború amit egy ember szemén keresztül láthatunk. Aki kegyetlen, szigorú, mégis emberséges. Katonák, akik a háború előtt egyszerű férfiak voltak. Apák, férjek, dolgozó emberek. Aztán a harc átváltoztatta őket. Küzdöttek, féltek, és reméltek. Kitartottak, mert ezt várta el tőlük a nagy Orosz haza, a szeretteik, az otthon maradottak. És győztek.


A sorozat következő kötete

Panfilov tábornok hadosztálya sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Belinda Alexandra: Zafír égbolt
Viktor Nyekraszov: Fordul a kerék
Jurij Dold-Mihajlik: Ordasok között
Józef Mackiewicz: Kontra
Mihail Solohov: Emberi sors
Julian Szemjonov: A tavasz megszépíti Berlint
Szvetlana Alekszijevics: Nők a tűzvonalban
Kristin Hannah: Fülemüle
Szabó Magda: Abigél
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény