Hús ​és tűz (The Witcher 4.) 54 csillagozás

Aleksandra Motyka: The Witcher 4. – Hús és tűz

Geraltot egy régi ismerőse megkéri, hogy derítsen fényt a lányával kapcsolatos rejtélyre, ám amint a szörnyvadász megérkezik, a hajadon hálószobájában legnagyobb meglepetésére Kökörcsinbe botlik. Ezzel kezdetét veszi a vaják és a trubadúr legújabb közös kalandja, melynek során egy titokzatos, veszélyekkel teli országba érkeznek, ahol szinte lehetetlen feladatra vállalkoznak. A ríviai egy helybéli segítővel karöltve igyekszik legyőzni a környéket megfertőző, egyre hatalmasabbá váló sötét erőket, De hamarosan rá kell döbbennie, hogy csak saját magát sodorja nagyobb bajba, mert a bűntettek legfőbb gyanúsítottja nem más, mint ő maga…

A The Witcher, mely Andrzej Sapkowski Vaják c. fantasy sorozatából született, 2015-ben a közönség és a kritikusok által is leginkább elismert videójáték volt. Képregényünk bár a játék alapján készült, de benne attól és a Vaják könyvektől független, teljesen új történetet ismerhetnek meg az olvasók.

>!
Szukits, Szeged, 2019
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634975557 · Fordította: Kolozsvári Zsófia · Illusztrálta: Marianna Strychowska

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Ríviai Geralt · Kökörcsin


Kedvencelte 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

zamil>!
Aleksandra Motyka: The Witcher 4. – Hús és tűz

Ahogy nekiálltam az olvasásnak, egy ideig pörgettem az emlékeim, hogy biztos ismerem ezt a történet, mert nem volt ismerős. Szerencsére nem a memóriámmal volt gond, hanem tényleg egy új, plusz történetet kaptam, ami teljesen jól működött.
A rajzok is tetszett, bár elütöttek az eddigiektől, de ez csak fokozta az élvezeti értékét a képregénynek.
Ha valaki szeretne egy új történetet, bátran vegye a kezébe, nem fog csalódni.

bartok_brigitta P>!
Aleksandra Motyka: The Witcher 4. – Hús és tűz

A rajzok szokás szerint gyönyörűek; Sőt, azt kell mondani, hogy sokkal kidolgozottabbak, szebbek, mint az eddigiek. Imádtam átlapozni, elveszni picit a részletekben. A történet nekem ezúttal egy kicsit gyenge volt és rövid – pedig Kökörcsin miatt nagyon vártam. Rövid volt és kevésbé fordulatos; A korábbi kötetekben véleményem szerint komplexebb történeteket kaptunk.
Hiányoltam a plusz tartalmakat is, amik eddig mindegyik kötetben voltak.

FélszipókásŐsmoly >!
Aleksandra Motyka: The Witcher 4. – Hús és tűz

Ezúttal egy lengyel szerzőpáros jegyzi a 4. Witcher-képregénykötetet, így mondhatni, hazaért Geralt. Összességében kellemes új történetet kaptam, több humorral és fordulattal, mint eddig. A képi világot is jobban kidolgozták (a 3. részt nem éri be, de az első kettőnél jobb), más stílus, mint eddig – bár szerintem Geralt arca inkább hasonlított a Zöld Íjászéra, mint a hűvös, komoran kemény videójátékos alakjára. Szokatlan arckifejezésekkel lepett meg többször is. Kökörcsint a játékban sem kedveltem igazán, itt is „hozta a formáját” idegesítő és meggondolatlanul bajt keverő húzásaival.

Ezúttal kimaradt a galéria a korábbiaknál eleve véknyabb kötetből, kevesebb a szöveg is, több a pusztán képekkel, „némán” megoldott jelenet. Szóval gyorsabban végig lehet pörgetni, és nincs is igazán miért elrévedni az oldalakon, mert bár jók a rajzok, semmi különöset nem adnak (legalábbis számomra). Sajnos előfordult nyomdagépes hiba egy-két oldalon (ugyanazon a helyen, kis befénylés/folt), de szerencsére nem zavaróak. A fordítás az eddigihez hasonlóan jó, bár volt, ahol nem egészen értettem, mit akartak kifejezni. spoiler

Az utazóláda ötlete viszont nagyon bejött.

2 hozzászólás
ViraMors P>!
Aleksandra Motyka: The Witcher 4. – Hús és tűz

Szórakoztató, nem túl meglepő, de azért ügyes csavarokkal meghintett sztori, kellemes grafika. És új értelmet nyert az utazóláda fogalma :D

Ivenn P>!
Aleksandra Motyka: The Witcher 4. – Hús és tűz

Az eddigi legrövidebb, cserébe az eddigi legjobb Witcher képregény, ami megjelent kis hazánkban. Úgy éreztem, hogy most a tökéletes egyvelegét kaptam könyvnek és játéknak: Habár Geralt és Kökörcsin egy az egyben úgy néz ki, mint a játékban, viszont a személyiségük és a cselekmény inkább a könyvek hangulatát idézte fel bennem: két ökörfarkkórónk ugyanis szokásához híven belekeveredik a legnagyobb marhaságba, amibe bele lehet keveredni – hála Kökörcsinnek, ki másnak –, én pedig szokásomhoz híven ezen úgy felvihogtam, hogy valószínűleg a szomszéd lakásban is hallották.
Természetesen a kialakult slamasztikából morcos vajákunknak kell majd kihúznia mindkettejüket – ki másnak –, aki egy szájhúzással törődik bele ismét keserű sorsába (de azért néha-néha megjelenik egy mosoly is az arcán, mert titkon legalább annyira bírja Kökörcsin hülyeségeit, mint amennyire fel tudja őt idegesíteni kedvenc bárdunk).

Én kifejezetten élveztem ezt a rövidke sztorit, az élményt pedig fokozta, hogy Marianna Strychowska rajzai sokkal szebbre sikeredtek, mint a korábbi kötetek illusztrációi. Erre a kötetre már azt mondom, hogy szívesen lapozom majd fel újra egy-két ütősebb rajz miatt, de már a borítót is igen jólesik nézegetni (meg simogatni, ahh, nagyon szép!). Amit picit hiányoltam, hogy ennek a kötetnek a végén most nem voltak concept artok, mint az eddigi részekben, de hát nem lehet telhetetlen az ember, ugye, most érjük be azzal, hogy cserébe ennek az egész résznek igényesek lettek a rajzai. spoiler
Ha valaki még nem olvasta egyik képregényt sem és gondolkozik azon, hogy melyiket szerezze be (na meg legalább annyira finnyás a grafikára, mint én), akkor annak én mindenképp ezt ajánlanám, mert ez lett az eddigi legszebb kötet, és a sztori is jól hozza a Vaják hangulatát. Kökörcsin fanoknak pedig mindenképp kötelező darab, hisz Geralt mellett végre ő a másik főszereplő, ahogy annak lennie kell!

Hollóhát>!
Aleksandra Motyka: The Witcher 4. – Hús és tűz

Nekem ez volt A Tökéletes Witcher képregény. Hiába volt egyszerűbb a története, mint a harmadik részé. Nem ez számít, hanem a hangulat, a szereplők és a grafika tökéletes együtt állása egy laza vaják kalandhoz. És Kökörcsin persze. Sok Kökörcsin.
Kicsit olyan érzés volt olvasni, mint a Viharidőt. Tudod, hogy most már nem lesz óriás tétje a dolognak, meg nem fog nagyon gyomorba térdelni a kilátástalan sötétség. Csak élvezni kell.

A Varjak átka után úgy gondoltam, megérkeztük, nem találhatnak ennél jobb illusztrátort a sorozathoz. Ehhez képtest a Hús és tűz + Marianna Strychowska körkert rávert erre. Jobban bejön ez a stílus, mint a harmadik részé, az első kettőről meg ne is beszéljünk. Mellette az első rész rajzolása kb. olyan, mintha Hókuszpók vetette volna papírra egy bevarázsgombázott éjszaka után. Komolyan nem is bírok már ránézni arra a borítóra.
Ugye lesz még olyan rész, amit Marianna Strychowska illusztrált?

Vincenza>!
Aleksandra Motyka: The Witcher 4. – Hús és tűz

Ebben a részben sokkalta szebb rajzokat kapunk, amiben nekem Geralt is szimpatikusabbnak tűnik. Az események ahogy a képregény sorozatban megszokhattuk izgalmasak és csavarosak, viszont ez a rész mennyiségben kevesebbnek mondható az eddigiekhez mérve.
Nagyon kellemes kézbe fogni, minőségi a képregény kívül belül.
Én nagyon élvezem ezeket az apró történéseket, várom a folytatást!

graffalo>!
Aleksandra Motyka: The Witcher 4. – Hús és tűz

Kökörcsin színre lép, emiatt a történetben sejthetően a bonyodalmak főleg nők körül alakulnak.

BBarb>!
Aleksandra Motyka: The Witcher 4. – Hús és tűz

A képregények közül ez volt a legviccesebb. Geralt és Kökörcsin párosa mindig elképesztő kalandokba keveredik és az interakcióik nagyon jók. Mindketten hozták a formájukat a történetbe, amely a vaják világához méltóan ármánykodással teli volt.


Népszerű idézetek

A_S1M0N P>!

Azt írja, segíteni próbál nekem. Kökörcsin segíteni próbál… Fogalmad sincs, hogy ezek a szavak mennyire megijesztenek.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kökörcsin
A_S1M0N P>!

– Nem hiszem el…
– Én sem. Ez olyan…
– Nem hiszem el, hogy senki nem fizet ezért.

66. oldal

TaviRo>!

– Geralt? Miért? Hogyan? Várj, ti ketten…
– Szerződés. Lépcső. És nem. Most nem te jössz.

Kapcsolódó szócikkek: Ríviai Geralt
TaviRo>!

– Valaki besettenkedik Celia szobájába éjjelente. Kikerüli az őröket, és olyan láthatatlan,… mint egy szellem.
– Ami azt jelenti, hogy okos és leleményes gyerek. Jó anyag vőnek.


A sorozat következő kötete

The Witcher sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 3.
Mike Mignola: Hellboy 3. – A végzet jobb keze
Sang-Sun Park: Tarot Café 1.
Vörös Édua: Utánam, fiúk! 5.
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 3. – Rejtek
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca – 2. szám
Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése
Jordie Bellaire – Dan Mora – Raúl Anguló: Buffy, a vámpírok réme 1. – A gimi maga a pokol
Stefano Vietti: Dragonero Legendák 1. – Kalandok Darkwoodban