Föld ​alatt / Víz alatt 13 csillagozás

Aleksandra Mizielińska – Daniel Mizieliński: Föld alatt / Víz alatt Aleksandra Mizielińska – Daniel Mizieliński: Föld alatt / Víz alatt

Ez a különleges könyv páratlanul izgalmas utazásra hív. Bekukkanthatsz a föld alatti üregekbe, leereszkedhetsz a világ legmélyebb bányájába, vagy találkozhatsz például rekordokat felállító búvárokkal, mesésen tarka halakkal, különös mélytengeri teremtményekkel és felfedezheted a Titanic roncsait is. Az okos és könnyen érthető magyarázatok melletti hatalmas illusztrációk és részletgazdag ábrák egyre mélyebbre és mélyebbre hívnak, egészen a Föld forró magjáig.

A népszerű lengyel illusztrátor-házaspár – akárcsak a korábbi sikerkönyvben, a Világlátóban – ebben a kötetben is azt tartotta szem előtt, hogy a gyönyörűen és sok humorral megrajzolt oldalak elvarázsolják az olvasókat, és közben felfedezzék világunk megannyi rejtett szépségét.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2016
112 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634032373 · Fordította: Kellermann Viktória

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Hintafa P>!
Aleksandra Mizielińska – Daniel Mizieliński: Föld alatt / Víz alatt

Vannak könyvek, amikből ki lehet nőni, csak nem érdemes. Szemkápráztató és hosszú távú élményeket nyújtanak. A mai bejegyzésben alámerülünk és megnézzük, mit rejteget Föld alatt/Víz alatti világ.

Hetek óta olvassuk Aleksandra Mizieliska – Daniel Mizielinski Föld alatt/Víz alatt címet viselő csodáját és még mindig eláll tőle a lélegzetem. Persze helyesebb lett volna többesszámot használnom, hiszen nem csak én kerültem a hatása alá.

Előzmények
T az elmúlt hónapokban állandóan visszatérő kérdése, hogy mi van alattunk? Mi van az emelet alatt, a garázs alatt, a járda alatt, az úttest, a folyó. a hegy alatt, a fa alatt? Hol élnek a vakondok, merre megy a víz a kádból és honnan jön? Ezért igazi áldás volt, amikor megláttam a könyvet, amiből mindent, ami a Föld és a Víz alatt történik – és érdekes – megtudhatunk. Természetesen még kicsi hozzá, hogy a hallottakat tökéletesen megértse, ugyanakkor egy gyerek fejében az van, amit „beleraknak”. Ezért hosszú távon is kifizetődő a figyelmét, kíváncsiságát terelgetni. Ha érdeklődik a Föld alatti élet iránt, érdemes a lehető legalaposabban utánajárni az adott témának, így hozzászokik, hogy ismeretek utáni vágyát ne elfojtsa, hanem kiaknázza (stílszerűen).

Tények
A lengyel író-illusztrátor házaspár pazar albumában körbejárja a Föld és a Víz alatti világ érdekességeit. Már a könyv szerkezete is „játékos”, ami egy ismeretterjesztő könyvnél kulcsfontosságú. Az elején kezdődik a Föld alatti rész, majd a könyvet megfordítva, a hátsó borítónál indul a Víz alatti területek felfedezése. Felépítésük azonos: ahogy haladunk előre, úgy jutunk le egyre mélyebbre, egészen a Föld magjáig, ahol a két világ összetalálkozik.

A fejezetekben csupa hálás és érdekes témát járnak körbe, nem is akárhogy. Egyedi és szemet gyönyörködtető látványvilágukat, amely nem mentes a humortól (döbbent arcú halakat sem látni mindennap) jól egyensúlyban tartják a hozzáadott információk mennyiségével. Legyen szó fúrótornyokról, a mélység lakóiról, korallzátonyokról, a Krubera-barlangról, vagy a Föld rétegeiről. Igazság szerint ilyen jó érzékkel kellene minden tudást átadni. Amikor az ember azt hinné, hogy az összes bányászatról, gumós növényekről, tengeralattjárók és búvárruhák evolúciójáról rendelkezésre álló információja tökéletesen kielégíti élete végéig, szembejön vele néhány ilyen oldal és már-már sajnálja, hogy nem oceanográfus lett.

Meglepő erő árad ezekről az oldalakról. Az ismeretanyagot egyszerű szavakkal (a magyar fordítást Kellermann Viktóriának köszönhetjük), de érzékletesen adják át, ez pedig arra ösztönzi az olvasót, hogy a többi fejezetbe is újra és újra belemerüljön és kiderítse milyen hihetetlen érdekességet tartogatnak a következő oldalak (a kereszthivatkozások is sokat segítenek). És nem csalódnunk soha (még akkor sem, ha a végére érünk, mert csak megfordítjuk és kezdődik minden előlről).

A Föld alatt/Víz alatt olyan olvasmány, amely folyamatosan fenntartja az érdeklődést, piszkálja az olvasók fantáziát. Azt az átható üzenetet hordozza, hogy a tudomány, a tudás menő! (Mert tényleg az.) Mindez a digitális világban igazi csodának és komoly értéknek számít, hiszen a képernyőzés terjedésével a minket körülvevő világ dolgai túl hétköznapinak, lassúnak, magától értetődőnek tűnhetnek, ezért az érdeklődés perifériájára szorulnak. Például hányan gondolunk bele, hogy a talpunk alatt milyen csövek futnak és, miért fontos a sorrendjük. Vagy gondoltátok volna, hogy a világ legmélyebb bányájában a lift 60 km/órával zuhan? A gigászkalmár többfunkciós focilabda méretű szeméhez mit szóltok? Szükség is van rá, hogy megtanítsuk a gyerekeket, az internet és a gugli főként erre jó: tudásunk kibővítésére. Mankóként használják, hogy többek legyenek általa, jobban érzékeljék, megéljék a valóságot.
Képekért és bővebben: http://hintafa.blog.hu/2016/11/29/fold_alatt_viz_alatt

2 hozzászólás
Jeffi P>!
Aleksandra Mizielińska – Daniel Mizieliński: Föld alatt / Víz alatt

Régóta terveztem, hogy elolvasom majd ezt a könyvet, vagy valamelyiket ezekből a nagy alapú, rajzos csodákból. Csak aztán mindig pont a méret miatt nehézkes volt. Ugyanis a méret kissé nehézkessé teszi az olvasást is és azt is, hogy az olvasás helyére szállítódjon a könyv. De ezt a nehézséget simán be lehet vállalni, csak megfelelő idő kell, vagy megfelelő táska, amibe belefér.
A mérete miatt nehéz ugyebár olvasni, viszont pont a mérete miatt belefér minden. Nem mondom, hogy a rajzok szépek, mert nem az volt a fontos, hogy szépek legyenek. Inkább úgy mondom, a rajzok érthetőek és kreatívak, és néhol viccesek. Egyszerűen ez a méret az, amibe tökéletesen képes érvényesülni a kötet.
Arra mondjuk nem nagyon jöttem rá, hogy a Víz alatt vagy a Föld alatt kellett volna kezdenem az olvasást. Vagy ez opcionális, és mindenki ott kezdi, ahol szeretné. Én amúgy önkényesen a vízbe merültem először, hogy aztán a föld mélyére hatolhassak.
Célcsoportra viszont nem jöttem rá. Mármint, hogy konkrétan melyik az a korcsoport, akinek ajánlani tudnám. De gyanús, hogy úgy 5-6 –tól felfelé, a végtelenségig. Hasznos lehet persze, ez szülőkkel olvasva is, mint valami böngésző, tekintve tényleg elég részletesek a rajzok és ad egy alapot egy csomó beszélgetéshez, tehát lehet, hogy 5 év alatt is. Amúgy azon gondolkodtam, hogy az unokahúgom és unokaöcsémnek meg kéne venni (amíg még kapható), de évekig csak állna, mert még csak fél évesek… úgyhogy még várok egy kicsit a vásárlással.
Rengeteg érdekes dolgot megtudtam, remekül illusztrálva, aránylag friss adatokkal (amikor eredetibe megjelent a könyv, akkor naprakész volt). Nekem a víz alatt jobban tetszett. Nem tudom miért, mert amúgy a vizet kevésbé szeretem, mint a földet. De sosem vonzott túlzottan a metrók világa, meg a bányászat, barlangászat, így kevésbé volt nekem érdekes a föld alatti rész. Viszont a növényes része még egészen lekötött, meg az állatokkal kapcsolatos, de onnantól, hogy milyen energia, honnan és hogyan, nem volt annyira érdekes számomra. Ismerek olyanokat, akik imádják ezeket a cuccokat, én nem az vagyok.
Viszont a víz alatti rész végig érdekes volt számomra. A tavaktól, a tengereken át, a merülésig, és a rekordokig, hogy milyenek voltak az első búvárruhák (megjegyezném, mai szemmel már-már viccesek), az első tengeralattjárók (azok is furán néztek ki :D), és hogy milyen mélyre is ment már ember. Itt rájötte, hogy milyen remek dolog már ez, de hogy én le nem mennék egy ilyen kabinba, amibe felállni sem tudok, és 3-4 órát ott kéne töltenem, tuti nem bírnám. Egészségére, aki szereti az ilyet, biztos tök izgi, de kihagyom! Minden esetre érdekes volt, és tök aranyos képek vannak a nagy élőlényekről odalenn.

Ajánlanám? Mindenképpen. Remélem, majd a könyvtárból is többen viszik, mert nem nagyon látom, hogy vinnék. Igen-igen a méretei miatt azért meggondolandó. De akkor is! Lapozzanak bele és akkor meglátják mekkora jó már!!! :)

Megjegyzés a föld alatthoz: sztalagmit, sztalaktit és társai… én ezeket sose fogom megjegyezni. A héten olyan sokszor jött szembe, hogy tudnom kéne, hogy ezek mik, de nekem… ezek cseppkövek, aztán csókolom. Cseppkő… nem sztalamicsodák…. Cseppkőőőőőőőő. De komolyan, ezeket az elnevezéseket mindenkinek már tudnia kéne?

Bővebben:
https://jeffi-olvas.blogspot.hu/2017/10/aleksandra-mizi…

youlcsi>!
Aleksandra Mizielińska – Daniel Mizieliński: Föld alatt / Víz alatt

A gyerek dönthetett, hogy könyv, vagy fénykard… jól választott :)

Ez a könyv egy csoda! Napokig hordta magával a gyerek mindenhova. Mamához, oviba, mindenhova.
Klassz rajzok, rövid érthető leírások, sok érdekes információ. Nekem szerelem lett :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Piotr Korda: Az állatokról prózában
Juliusz Jerzy Herlinger: A tamtamdobtól az űrtáviratig
Emma Speare – Leslie Colvin: Az élővilág kisenciklopédiája
L. A. Levinova – K. A. Szapgir: Pipacska és Kockapaci újabb kalandjai
Charlie Bood: A természet csodái 1.
Rainer Köthe: Macskák
Vincent Cuvellier: Amikor életemben először megszülettem
D. Nagy Éva – Kellermann József – Kiss Tibor (szerk.): Állatok akcióban
Émilie Beaumont – Marie-Renée Pimont: Csillagok és bolygók titkai
Angela Weinhold: Az óra és az idő