Néró 5 csillagozás

Aleksander Krawczuk: Néró

Ez a hatalmas korabeli anyagra támaszkodó szigorúan történelmi regény egyúttal nagyon szép. A szerzőnek sikerült mindvégig megőriznie valamilyen megfoghatatlan, objektív tónust, s mindez úgy hangzik, mintha sok szólamú zeneművet szólaltatna meg. Ő maga nem mond ítéletet az emberekről és eseményekről – az olvasó maga alakítja ki ítéletét az író által gondosan feljegyzett szavak és tények alapján. Ennek a csodálatra méltó kornak erkölcseit és szokásait bámulatos érzékletességgel mutatja be a szerző. A könyv legszebb fejezete az, melyben részletesen leírja Agrippina halálát. Talán nem volna ilyen hatásos, ha nem kísérné Puteoli, Baiae és Bauli ennyire pontos leírása. Azáltal, hogy Néró iszonytató gaztettét, talpnyalóinak aljasságát és a császári udvar véres ripacskodását ebbe az elragadó, szelíd tájba ágyazza bele, a mindmáig fennmaradt paloták pompájával és a villák meghitt nyugalmával – ez a kontraszt különösen megkapó erejű.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Századok - emberek Európa

>!
Európa, Budapest, 1981
438 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630722232 · Fordította: Sebők Éva

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

vilmos>!
Aleksander Krawczuk: Néró

Mostanában elég sok olyan könyvet olvastam, ami ezzel a korszakkal foglalkozik. Érdekes könyv volt ez is, de nem tudtam műfajilag ezt a könyvet besorolni. A történelmi regény kategóriával nem igazán tudok egyet érteni – nekem ahhoz kell valami cselekményszál, amit azért itt nem tudtam felfedezni. Esetleg életrajz?


Népszerű idézetek

vilmos>!

Arra is oktatta, hogy a legtökéletesebb államrend-típus az egyszemélyes kormányzás is lehet, de csak abban az esetben, ha az egyén mind erkölcsi, mind szellemi téren különb a többinél.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő
John Williams: Augustus
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Colleen McCullough: Róma első embere I-II.
Steven Saylor: Birodalom
Steven Saylor: A végzet fegyvere
Steven Saylor: Róma
Harry Sidebottom: Észak farkasai
Karen Essex: Kleopátra
Spiró György: Fogság