Pszichonauta ​– Látomások a Balkánról 25 csillagozás

Aleksandar Zograf: Pszichonauta – Látomások a Balkánról

Aleksandar Zograf képregényei az álmok és látomások világába röpítik olvasóját. De ne számítsunk rózsaszín felhőcskékre, édes kis buborékokra. A számos országban, az USA-ban és Európa nyolc országában megjelent képregényei gyakran éppen a valóság legtorzabb szeleteit mutatják be: a háború értelmetlenségét, az ember teljes elidegenedését önmagától. Pillanatokat, élethelyzeteket Európa egy mélypontjára süllyedt országából, Szerbiából.
Zograf nemzetközi sikere talán mégis abban a tudásában rejlik, ahogy a valóságot irányító képes álmain, látomásain keresztül egy emberibb élet lehetőségét villantja fel. Csodálatra méltó módon váltogatja a valószerű álmai és a lidérces, álomszerű valósága közötti állapotokat. Mégis mindig az apró dolgok varázsára, az egymásra figyelés, a játékosság és a nevetni tudás olykor abszurd szükségességére hívja fel a figyelmünket.

Eredeti megjelenés éve: 2006

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Artcomix Nyitott Könyvműhely

>!
144 oldal · ISBN: 9638689021 · Fordította: Halmos Ádám, Király Hajnal · Illusztrálta: Aleksandar Zograf

Enciklopédia 25

Helyszínek népszerűség szerint

New York · Budapest · Belgrád


Kedvencelte 4

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Molymacska>!
Aleksandar Zograf: Pszichonauta – Látomások a Balkánról

Érdekes képregény, bár pont annyira furcsa is.
Nagyon jó korrajz, ami most se lehetne aktuálisabb (néhány képkockát átküldtem ismerőseimnek, hogy mit gondolnak, és egyértelműen az aktuálpolitikához tudták hasonlítani).
Az egész ettől függetlenül borzalmas bizarr és fura az álmokkal, és az álmok irányításával. Biztosra veszem, hogy ez a férfi nem normális, még akkor is, ha ilyen képregényt tud kiadni a kezei közül. Kellenek az őrült zsenik a művészetekben…

Emerson>!
Aleksandar Zograf: Pszichonauta – Látomások a Balkánról

Zograf Elhasznált világ-a nem tetszett, így óvatosan emeltem le a polcról a másik kötetét. Na kérem, itt az ékes példa, hogy mindenkinek meg kell adni a második esélyt. Aleksandar Zograf, azaz Képíró Sándor, azaz kitudjaki olyan módon képes bemutatni a dél-szláv háború borzalmait, hogy egy csöppet sem kételkedem benne, valóban az történt-e, amit elmesél. Gyerekként akkor szembesültem először azzal, hogy mennyire aljas az emberiség, amikor a híradóban mást sem mutattak csak utcán heverő holtakat. Csak annyit tudtam, hogy az egész itt van a „szomszédban”, de senki nem mondta meg, hogy miért történik mindez. Volt egy jugoszláv levelezőtársam, akivel postafordultával küldtük egymásnak a 8-10 oldalas leveleket. Mesélte, hogy az összes küldeményért (még egy szimpla képeslapért is) a postahivatalba kell mennie; mindent felbontottak, átnéztek. Akkor ezzel hoztam párhuzamba az állami hatalmat, hogy ők mindent megtehetnek, még a levelemet is felbonthatják. Felháborító! Pedig az igazán felháborító az, hogy egy képregényt álnéven kell kiadni.

Carmilla >!
Aleksandar Zograf: Pszichonauta – Látomások a Balkánról

Nagyon csípem Zograf látásmódját, ahogyan a képregényt egy teljesen egyedi művészeti szintre emeli, ahol nem is annyira a képi világon van a hangsúly, hanem a mögöttes gondolatiságon. És ő valóban egy különös érzékenységgel megvert /vagy megáldott/ alkotó. Hogy a valódi neve Saša Rakezić, az nem titok, fenn van Wikipedián és a honlapján is, úgyhogy nem kell ilyen nagy mítoszt szőni köré, mint korábban valaki írta… Többször járt Magyarországon, remélem, egyszer nekem is sikerül majd elcsípnem egy kiállítását, ha lesz még ilyen. E gyűjtemény témái is közelről érintettek, különösen, hogy valamikor régen én is kísérleteztem a tudatos álmodással, spoiler szóval sok hasonló élményem volt. Az 1999. augusztus 11-i napfogyatkozást én csak részlegesen láttam, de örülök, ha igaz, hogy nem is volt olyan nagy durranás (mármint annak, aki jobb pozícióból nézhette)… Vagy talán sokaknak eleve súlyosabb gondjai voltak akkoriban, semhogy át tudták volna adni magukat az eufóriának… Ugyanígy a XXI. század is eljött szép csöndesen, és mi még mindig nem sétálunk a Marson, se a Holdon, és nem találták fel a rák ellenszerét (sőt a nátháét sem)…

adrica P>!
Aleksandar Zograf: Pszichonauta – Látomások a Balkánról

A délszláv háborúkról, és a nem is olyan távoli múltig elhúzódó mindenféle fegyveres és nem fegyveres konfliktusokról szinte hihetetlenül keveset tudok ahhoz képest, hogy itt volt/van gyakorlatilag a „szomszédban” (ok, a déli határ azért nekem nem a szomszédságom, de mondjuk az országnak igen). Konkrétan a háború idejében még nagyon gyerek voltam, szóval kábé annyit tudtam, hogy a híradóban állandóan erről beszélnek (de a híradó, ugye, kit érdekel, tök unalmas), hogy apámnak valahonnan volt egy KFOR-os pólója, aminek a hátán volt egy térkép, meg ismertem a miért szomorú a bosnyák kislány viccet. Szóval már csak amiatt mindenképpen jó volt ez a könyv, hogy a „képeslapokkal” párhuzamosan utánaolvastam egy kicsit a balkáni országok történetének.

Egyébként is az Üdvözlet Szerbiából szakasz volt a legerősebb. Érdekes perspektíva az, mikor egy többnyire agresszorként fellépő államot „helyretevő”, békefenntartó bombázást megélő egyszerű hátországi lakos integet ki a városa lángoló iparnegyede mellől, hogy köszi, NATO, alig rettegünk ám. És itt mutatkozott meg leginkább az író-rajzoló kínjában abszurd humort gyártó megküzdési mechanizmusa, amit bár soha senkinek ne kellene amúgy kifejlesztenie magában.

Éés, nekem ez most nagyjából ennyit adott, a háborús részeken kívül nem nagyon tudott megfogni Zograf világa.

Gabriella_Daróczi1>!
Aleksandar Zograf: Pszichonauta – Látomások a Balkánról

Képregényekkel eddig csak véletlen találkoztam, ezt a könyvet is véletlen találtam a könyvtárban, és mivel láttam, hogy még senki sem vitte ki, gondoltam, hogy majd én megnézegetem, mégse legyen ott hiába. Ahogy az ajánló is írja, ez tényleg nem valami bugyuta szuperhősös sztori, ez katarzis. Megismerjük az író/rajzoló érzéseit, gondolatait, illetve menekülését a valóságból a délszláv háború alatt. Olyan nagyon emberi, hogy még semmi sem vitt közelebb ehhez a háborúhoz, illetve kellemesen csalódtam az emberiségben a könyvet olvasva.

exactlee>!
Aleksandar Zograf: Pszichonauta – Látomások a Balkánról

Anno, amikor először hallottam róla nem gondoltam volna, hogy én ezt valaha megvenném, de aztán valahogy mégis hozzájutottam és lenyűgözött.


Népszerű idézetek

Emerson>!

Amerikában a pénz hatalmat biztosít. Európában a hatalom biztosít pénzt.

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hatalom · pénz
Carmilla >!

Néha látszólag jelentéktelennek tűnő események kérdőjelezik meg azt, amit korábban természetesnek hittünk. Néhány éve egyik barátomtól egy nyulat kaptam ajándékba. Így hát, egy ideig egy nyúllal éltem egy szobában.
Egy napon éppen a szobámban ücsörögtem, amikor a nyúl elém lépett, és mélyen a szemembe nézett…
Elképesztő volt. Átható tekintetéből sosem látott mélység és erő sugárzott felém… De akár intelligenciának is nevezhetjük…
Dermesztő volt felismerni az értelmet a nyúl szemében… Úgy tűnt, mintha képes lenne megérteni érzéseimet és gondolataimat – pusztán azáltal, hogy a szemembe bámul…
Ez úgy megrémisztett, hogy gyorsan elkaptam a tekintetemet, és kisétáltam a szobából…
Emlékszem, éjszaka, mielőtt elpusztult, róla álmodtam… mellém szökkent, és hagyta, hogy megsimogassam a fejét…
Mindez arra sarkallt, hogy másképp gondolkodjam az állatokról, mint ahogy azt kultúránk megkívánja… Megértettem, hogy ezeknek a teremtményeknek nem alacsonyabb rendű a tudata az emberénél, csupán más…

33. oldal, Kik vagytok ti, állatok? (Nyitott Könyvműhely, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: nyúl
Carmilla >!

A kormány kísérlete, hogy elhallgattassa a független médiát, világosan tükrözi a választások közeledtét…

113. oldal, Üdvözlet Szerbiából (Nyitott Könyvműhely, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: kormány · média
1 hozzászólás
Carmilla >!

Ma is szeretem figyelni a gyerekeket, és a környezetükre adott reakciókat. Biztos vagyok abban, hogy ők az igazán nagy titkok tudói, s a tanáraik tanítják meg őket arra, hogy tudásukat elfeledjék.

11. oldal, Gyerekkorom emlékképei (Nyitott Könyvműhely, 2006)

Carmilla >!

Jegyezzétek meg szavaimat: a humor szabaddá tesz!

60. oldal, Én szeretek NEVETNI - te miért nem? (Nyitott Könyvműhely, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: humor
Carmilla >!

A tömegeseményekről szólva, a szerbiai focimeccsek nézői újabban a szerb elnököt gúnyoló dalokat énekelnek. Noha a hivatalos szervek tagadják, valaki leleplezte, hogy az elnök pártja sok ezer jegyet vásárolt az elkövetkező szerb-horvát meccsekre, olyan szurkolóknak, akik nem fogják a kormányt szidalmazni!

100. oldal, Üdvözlet Szerbiából (Nyitott Könyvműhely, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: kormány · párt
schummyka>!

2000. szeptember 2.
Šabac városában egy család 4 tagja meghalt, amikor egy másik autó nekik ütközött. Azt rebesgetik, hogy a szerb rulettet játszó sofőr áldozatai lettek.
A szerb rulettet az újgazdagok gyerekei találták ki. Ezek a kölykök megkapták a legdrágább autókat, minden erőfeszítés nélkül. És hogy valami kihívás is legyen az életükben, kitaláltak egy játékot: teljes sebességgel hajtanak végig a belvároson, át a piroson…

127. oldal, Üdvözlet Szerbiából (Nyitott Könyvműhely, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: 2000 · autó · Šabac / Szabács · sebesség
schummyka>!

2000. november 7.
Még folytak a bombázások múlt évben, amikor magyar barátom, Triceps az „Élet a szankciók idején” című munkám kinagyított képeiből kiállítást szervezett „Black-Black” nevű alternatív galériájában… A nyitás napján bejelentette, hogy a kiállítás Milošević bukásáig tart… Akkor megijedtem, hogy ez akár 10 évet is jelenthet, de 549 nap után Gordanával Budapestre jöttünk a záróünnepségre…
A művészi performanszokkal és a DJ Nomad keverte balkáni zenével fűszerezett ünnepségen egy szabad fotel volt Miloševićnek fenntartva, aki hivatalos meghívást is kapott az eseményre…
Egy fáklyával végighaladva a földalatti galéria félhomályában, búcsút mondtam 13 éves uralmának…
Hogy a korszak lezárását szimbolikusan is kifejezzem, az összes reprodukciót szétosztottam a közönségnek, és az egyik oldalt feketére festettem…
Útban hazafelé, amikor a szerb határt átlépve kivilágítatlan városokon haladtunk át, kételkedni kezdtem, hogy vége a sötét kornak… Nem volt könnyű visszaszokni az áramhiányhoz…

132. oldal, Üdvözlet Magyarországról (Nyitott Könyvműhely, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: 2000 · Budapest
Carmilla >!

Elegem van a tévéből… Mert mi más, mint a tömeget passzívabbá, manipulálhatóbbá tevő rendszerek és szervezetek eszköze?

49. oldal, Még a tévézés is lehet szórakoztató! (Nyitott Könyvműhely, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: televízió

Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Moore: A teljes Watchmen
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.
Bill Watterson: Varázslatos világ
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Catana Chetwynd: Szerelmes pillanatok
Merényi Dániel: Napirajz 2. – Még tovább súlyosbítva a mindent
Simon Tofield: Simon's Cat legsajátabb könyve
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca – 6. szám
Tea Stilton: A Bálna-sziget titka
Craig Thompson: Blankets – Takarók