Visszatérés ​a szép új világhoz 77 csillagozás

Aldous Huxley: Visszatérés a szép új világhoz Aldous Huxley: Visszatérés a szép új világhoz Aldous Huxley: Visszatérés a szép új világhoz

Vissza, de nem a jövőbe, hanem a se nem tetszetős se nem fiatalos huszadik-huszonegyedik századba. Hogy a szerző negyedszázaddal korábbi jóslatainak némelyike 1959-re, a Visszatérés megírásának korára valóra vált, vagy jó úton haladt – és persze halad ma is – a megvalósulás felé, az inkább aggodalomra, mint bizakodásra ad és adott okot.

Eredeti megjelenés éve: 1958

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Aldous Huxley

>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
154 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632666464
>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
160 oldal · ISBN: 9789632666853 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Cartaphilus, Budapest, 2008
154 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632660202 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

1 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

tömeg · Hyde · Jekyll


Kedvencelte 11

Most olvassa 4

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp 
Aldous Huxley: Visszatérés a szép új világhoz

Elmélkedés. Tudományos és kicsit sem fantasztikus. Úgy nevezném meg a Visszatérés a szép új világhoz helyett, hogy: Ami a szép új világ mögött van.

>!
Morpheus
Aldous Huxley: Visszatérés a szép új világhoz

Van ami elavult, van ami még nem valósult meg, de a legtöbbször oldalakat lehetne tőle idézni.
Amit tanultam belőle, az az, hogy amíg a megtévesztett, elbutított és megosztott emberek lesznek többségben, akik elhiszik, hogy a vezetőknek önmagukban joguk van vezetni, addig a gondolkodó emberek csinálhatnak amit akarnak, a kormányok és a tőkések ki fogják őket röhögni, joggal.
A másik pedig az, hogy a szabadságot a legtöbb ember eladja némi pénzért és szórakozásért, és hogy ne kelljen gondolkodniuk. Kész katasztrófa az egész…

4 hozzászólás
>!
Sansa I
Aldous Huxley: Visszatérés a szép új világhoz

Nem hiszek a sorsszerűségben, de ez a könyv pont a lehető legjobbkor akadt a kezembe, pont, midőn éppen erőteljesen törtem olyan dolgokon a kobakom, mint demokrácia, diktatúra, manipuláció, propaganda, és hasonszőrű társai…
Csaknem harminc évvel a szép új világ után az író körülnéz a társadalomban, és a fejlődés-változások tükrében felülvizsgálja a hajdan általa megálmodott utópiát (ezzel párhuzamosan Orwell 1984-es látomása is terítékre kerül – bár én nem fedeztem fel ebben a párhuzamban féltékenységet :)).
Tanulságos és ijesztő utazás, egyértelmű kedvenc, félelmetes-igaz gondolatokkal, a társadalmat befolyásoló módszerek bemutatásának-boncolgatásának széles tárháza. Érdemes elolvasni. Aztán körülnézni.

>!
Andaxin
Aldous Huxley: Visszatérés a szép új világhoz

Durva, ahogy átlátott ’58-ban olyan manipulációkat, amit még ma sem hajlandó sok millió ember észrevenni. Fáj vagy sem, Konrad Lorenz is megmondta, miért baj a túlnépesedés. Ezzel ma csak az a gond, hogy még e könyv olvasása után is ragaszkodnak a kis jótékony, liberális halmazukhoz az emberek.
Döbbenet, ahogy 58-ban ír a reklámokról és hatásairól…Ha sikerült volna elélnie 1894-től 1984-ig viszonylagos szellemi frissességben és alkotóerőben, kíváncsi lettem volna egy újabb „Visszatérés…”-re…

>!
KoF
Aldous Huxley: Visszatérés a szép új világhoz

Jó gondolatok vannak benne. Nagyon érdekes, hogy a világban egyre inkább akuttá váló problémák Huxley-t már 80 évvel ezelőtt nyomasztották. Nyomasztó, hogy ma mikor már egyre inkább úgy látjuk, hogy foglalkoznunk kéne ezekkel a gondokkal, nem sokkal többet teszünk, mint 1958-ban.
Meglepetés volt a túlnépesedés témakörében tett megállapítása az írónak. Statisztikai módszerekkel, ahogy ő írta kamatos kamat számítással meghatározta, hogy mennyire fog felduzzadni a föld népessége ezekre az időkre, és 5,5 milliárdot jósolt. Ha kamatos kamat elvével számolt, akkor jócskán ráhagyott az egyszerű lináris projekcióra, és még így is sikerült az emberiségnek, jó másfél milliárddal überelni a számításait. Félelmetes, hogy 1958-ban még csak 2,5 milliárdnyian voltunk. 280%-os népességnövekedés :-O.

>!
madárka
Aldous Huxley: Visszatérés a szép új világhoz

Egyszerűen félelmetes, hogy akkor mennyire pontosan látott Huxley mindent és az is félelmetes, amit ma jelentenek ezek a „látomások”. Többszörolvasós, mint a Szép új világ.

>!
Manni
Aldous Huxley: Visszatérés a szép új világhoz

Azt hiszem, Zafón írj A szél árnyékában, hogy a legjobb könyvek azok, amik azt mondják el, amit már tudunk. Hát, ez ilyen.

>!
mantin
Aldous Huxley: Visszatérés a szép új világhoz

A visszatérés a szép új világhoz közel negyedszázaddal a szép új világ után született. Nem folytatása a szép új világnak, hanem a világ fejlődési irányának értékelése az első könyvben megjósoltak fényében. Bár a jelenből visszatekintve lehet ez nekünk nem tűnik oly kontrasztosnak, ám az író pesszimizmusa megalapozott. A negyedszázad is hozott olyan fejleményeket, melyek sajnos a megjósolt irányba mutatnak. Az azóta eltelt újabb 60 év pedig igazolja az író tisztánlátását. Akár mai események kapcsán is idézhetnénk a könyvéből. (sajnos – tehetjük hozzá)

>!
selfmadehell P
Aldous Huxley: Visszatérés a szép új világhoz

Amilyen zseniális és prófétikus könyv, épp annyira lehangoló. Teljesen megértem a Szép új világ Vademberét.

>!
fgMarianna
Aldous Huxley: Visszatérés a szép új világhoz

Korábban már informálódtam a témában? – Igen.
Az első fejezet közben volt olyan gondolatom, hogy ez a könyv bizony nem fog újat mondani nekem? – Volt.
Később kiderült, hogy mégis tudott újat mondani? – Mégis.
Elborzadva és dühösen olvastam a sokféle és aljas manipulációs trükkről, amit gátlástalanul alkalmaztak és alkalmaznak mind a mai napig? – Pontosan.
Ajánlom másoknak is a könyvet? – Mindenkinek.
És az újraolvasás? – Bizonyos!


Népszerű idézetek

>!
Sansa I

Keressünk egy egyszerű vágyat, mindennapi, nemtudatos félelmet vagy szorongást, találjuk ki, hogyan tudnánk ezt a vágyat vagy félelmet összekapcsolni a termékkel, amit el akarunk adni, aztán verbális vagy képi jelképekkel építsünk egy hidat, amin a vevő ténytől az álomhoz, álomtól ahhoz az illúzióhoz juthat, hogy ha termékünket megveszi, valóra válhatja ezt az álmot. „Nem narancsot veszünk már, hanem életerőt, nem autót, hanem presztízst”.

VI. Az eladás művészete

>!
Sansa I

Egyszóval a tömegkommunikáció se nem jó, se nem rossz, egyszerűen csak hatalom, s mint minden hatalommal élni és visszaélni lehet vele. Ha helyesen élünk velük; úgy az írott sajtó, a rádió és a film elengedhetetlenek a demokrácia fennmaradásához. Ha visszaélünk velük, akkor a diktátor fegyvertárának legfélelmetesebb fegyvereivé válnak.

Kapcsolódó szócikkek: demokrácia · diktatúra · kommunikáció · tömegkommunikáció
5 hozzászólás
>!
Sansa I

Kedvező feltételek mellett gyakorlatilag bárkit bármire rá lehet venni.

VII. Agymosás

>!
Morpheus

A pszichológiai kényszer, jellegénél fogva, a kényszer hatására cselekvőben azt a benyomást kelti, hogy saját akaratából cselekszik. A gondolkodásmanipulációnak áldozatul esett embernek fogalma sincs arról, hogy áldozat. Börtöne falai láthatatlanok, és szabadnak képzeli magát. Szabadságának hiánya csak a többi ember előtt nyilvánvaló.

70. oldal

1 hozzászólás
>!
Sansa I

Nem állíthatjuk, hogy tisztességes eséllyel indulna a demokratikus intézményrendszer működtetésében egy olyan nép, amely egy zsarnok uralma alatt elszenvedett szolgaságból váratlanul a polgári függetlenség merőben szokatlan állapotába kerül. Amint nincs szó tisztességes esélyről egy ingatag gazdasági helyzetben lévő nép esetében sem. Liberalizmus csak jólétben virágozhat, és azonnal hanyatlani kezd, amint a hanyatló gazdaság a kormányzat számára szükségessé teszi, hogy alattvalói ügyeibe egyre gyakrabban és drasztikusabban beavatkozzék.

IV.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: liberalizmus
15 hozzászólás
>!
selfmadehell P

A való életben nem létezik olyan, hogy átlagember. Csak konkrét férfiak, nők és gyerekek vannak, akik velük született szellemi és fizikai sajátosságokkal rendelkeznek, és akik mind azon vannak vagy arra kényszerülnek, hogy valamilyen kulturális öntőforma egyformaságába gyömöszöljék biológiai sokféleségüket.

1 hozzászólás
>!
Oswald

A mentális betegség valóban reménytelen áldozata az, aki nagyon is normálisnak látszik.

27. oldal (Cartaphilus, Budapest, 2008)

>!
Morpheus

…hosszú távon az uralom gyakorlása a nemkívánatos viselkedés büntetésével kevesebb eredményt hoz, mint a kívánt viselkedés jutalmakkal történő megerősítésével. A megfélemlítésen alapuló kormányzás egészében véve sokkal kevésbé válik be, mint az a kormányzás, amely a környezet, valamint az egyének gondolatainak és érzéseinek erőszakmentes manipulációján alapul.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megfélemlítés
>!
Morpheus

…sehol sincs olyan vallási hagyomány, amely a korlátlan halálozást pártfogolná, míg széles körben elterjedtek a korlátlan szaporodást támogató társadalmi és vallási hagyományok. A felsorolt okok miatt igen könnyű megvalósítani a halálozásszabályozást, a születésszabályozást viszont annál nehezebb.

6. oldal

28 hozzászólás
>!
Sansa I

Még ha a világon a legjobb akarat is vezérel bennünket, akkor sem lehetünk mindig teljesen hűek az igazsághoz vagy következetesen józanok. Egyedül az áll hatalmunkban, hogy olyan igazak és józanok legyünk, amennyire ezt körülményeink engedik, és a mások által megfontolás céljából elénk tárt korlátozott igazságra és tökéletlen okoskodásra a lehető legodaadóbban figyeljünk.

IV. Propaganda a demokráciában

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gyáni Gábor – Kövér György: Magyarország társadalomtörténete a reformkortól a második világháborúig
Timothy Snyder: A zsarnokságról
Jeffrey Robinson: Manipulátorok
Robin Williams: Tervezz bátran!
Faragó István – László Zsuzsa: A Liebig Társaság chromo-képeinek gyűjtőalbuma
Victor O. Schwab: Hogyan írjunk jó reklámszöveget?
Bércziné Juhos Júlia: Reklámeszköz ismeret
Virányi Péter: Nem igaz, hogy a reklámtól lettem ilyen!
Oltványi Tamás: A milliós játék
Steve Crawshaw – John Jackson: Civil bátorság