Island 4 csillagozás

Aldous Huxley: Island Aldous Huxley: Island Aldous Huxley: Island Aldous Huxley: Island Aldous Huxley: Island Aldous Huxley: Island Aldous Huxley: Island Aldous Huxley: Island Aldous Huxley: Island

For over a hundred years the Pacific island of Pala has been the scene of a unique experiment in civilisation. Its inhabitants live in a society where western science has been brought together with eastern philosophy and humanism to create a paradise on earth. When cynical journalist, Will Farnaby, arrives to search for information about potential oil reserves on Pala, he quickly falls in love with the way of life on the island. Soon the need to complete his mission becomes an intolerable burden…In counterpoint to Brave New World and Ape and Essence, in Island Huxley gives us his vision of utopia.

Eredeti megjelenés éve: 1962

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vintage Classics

>!
Harper Perennial, New York, 2010
384 oldal · ASIN: B003100UPG
>!
Vintage, London, 2005
304 oldal · ISBN: 9780099477778
>!
HarperCollins, New York, 1962
384 oldal · ISBN: 0060085495

Most olvassa 3

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Marcus
Aldous Huxley: Island

Huxley-t nem a kitűnő regényei miatt szeretem, hanem a gondolatokért, amiket a könyveiben kifejt. A Szép új világhoz hasonlóan a Sziget sem jó regény, bár a cselekménye tulajdonképpen minimális, és a karakterek is csak szócsövek az író számára; de nem is feltétlenül kell többet várni egy filozofikus regénytől.

A Visszatérés a szép új világhoz című esszékötetben fejti ki Huxley gondolatait a tömegkultúráról, a fogyasztói társadalomról, a médiáról, a vallásról, a tudományról… tulajdonképpen életünk minden területéről, méghozzá igencsak meggyőzően. A Szigetben ezen gondolatok újra kifejtésre kerülnek, és ezek a kritikák nagyon pontosak. Így, ötven évvel később pedig nagyon precízen látszik, hogy a Huxley által kifogásolt irányvonal mennyire valósult meg. Pala szigetén egy olyan utópiát képzel el, ami választ adhatna egy ilyen társadalom számos bajára. Sajnos az összkép nem túl szerencsés, hiszen leginkább egy hippi kommuna látszik belőle, és számos „megoldásnál” támadtak bennem kétségek a megvalósíthatóságot, és még inkább a hatékonyságot illetően, ugyanakkor kétségtelenül vannak megfontolásra érdemes javaslatok. Példának mondhatnám az agresszió kezelését (le kell vezetni, ilyen egyszerű), vagy általában a gyerekek nevelését és oktatását, a megfelelő szemlélet kialakítását (bár itt nem értenék egyet minden dologgal), vagy a gazdaság működtetését.

A Szép új világ klasszikus, ezért olvassátok el. A Visszatérés a szép új világhoz jó, azért olvassátok el. A Sziget pedig a kettő keveréke, ezért olvassátok el.


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Graves: Seven Days in New Crete
Anthony Burgess: The Wanting Seed
Margaret Cavendish: The Blazing World and Other Writings
Isamu Fukui: Truancy (angol)
Sheri S. Tepper: The Gate to Women's Country
Frederik Pohl – Cyril M. Kornbluth: The Space Merchants
Kurt Vonnegut: The Sirens of Titan
Charlotte Perkins Gilman: Herland
Edward Bellamy: Looking Backward
Dave Eggers: The Circle