Brave ​New World 48 csillagozás

Aldous Huxley: Brave New World Aldous Huxley: Brave New World Aldous Huxley: Brave New World Aldous Huxley: Brave New World Aldous Huxley: Brave New World Aldous Huxley: Brave New World Aldous Huxley: Brave New World Aldous Huxley: Brave New World Aldous Huxley: Brave New World Aldous Huxley: Brave New World Aldous Huxley: Brave New World Aldous Huxley: Brave New World Aldous Huxley: Brave New World Aldous Huxley: Brave New World Aldous Huxley: Brave New World Aldous Huxley: Brave New World

Far in the future, the World Controllers have created the ideal society. Through clever use of genetic engineering, brainwashing and recreational sex and drugs all its members are happy consumers. Bernard Marx seems alone in feeling discontent. Harbouring an unnatural desire for solitude, and a perverse distaste for the pleasures of compulsory promiscuity, Bernard has an ill-defined longing to break free. A visit to one of the few remaining Savage Reservations where the old, imperfect life still continues, may be the cure for his distress-Huxley's ingenious fantasy of the future sheds a blazing light on the present and is considered to be his most enduring masterpiece.

Eredeti megjelenés éve: 1932

>!
Vintage, London, 2014
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781784870140
>!
Vintage, London, 2008
108 oldal · ASIN: B0031R5K6S
>!
Vintage, London, 2007
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780099477464

5 további kiadás


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
lillia
Aldous Huxley: Brave New World

A regényt minimum harmadszor, de az is lehet, hogy már negyedszer, ötödször olvastam el, és eddig mindig lenyűgözött és elborzasztott. Most nehezebben ment. Nem tudom, hogy azért, mert most olvastam először angolul, de úgy érzem, magyarra fordítva „jobban csúszott” a történet, az angol szöveget meglehetősen dagályosnak éreztem. De az is lehet, hogy csak én változtam az évek során (jelenleg nincs elérhető közelségben a magyar változat, így nem tudom leellenőrizni annak a szövegezését). Mondjuk már olvasás előtt is furcsának találtam, hogy a magyar verziónak 10%-kal magasabb az értékelése, mint az angolnak (78 -88 %).
Mondhatni, hogy a „legjobbkor” kezdtem bele egy ilyen depressziós műbe: saját életemben is olyan történések zajlottak éppen, amelyre bátran felsóhajthattam volna, hogy „ez aztán a szép, új világ”. Mert a könyv erősségét pont ez adja: hiába írta a szerzője a 30-as években, torzulva ugyan, de sok minden a mai világban is előfordul. A személyes kapcsolatok elsekélyesedése, a „másképpen gondolkodás” elnyomása, a fogyasztás mindenekelőttisége, ahogy sok munkahelyen elvárják a „robot üzemmódot”… De említhetném a klónozást is vagy a génmódosításokat.
A gondolkodás manapság sem divat, sokan tárgyakban és felszínes dolgokban próbálják megtalálni a boldogságot – a nagy különbség a regénybeli világ és a sajátunk között talán annyi, hogy manapság (még) nem büntetik olyan súlyosan a „csodabogárságot”, mint a regényben.
A történet „szerelmi szálát” még sose éreztem ennyire erőltetettnek, mint ennél az olvasásnál. A minden tekintetben átlagos és teljesen agymosott Leninához két „másképp gondolkodó” is vonzódni kezd, Bernard és a Vadember. A két férfi között annyi a különbség, hogy Bernard kirekesztettségéből, magányából szinte mindenáron ki akar törni, és mikor lehetősége van a beilleszkedésre, elárul bármit és bárkit, mégse kapja azt, amire vágyik. Nem hiszem, hogy rajta segít az, ahogy a regény végén elkerül egy szigetre. Szegény Vadember pedig… két világot is ismer, de mindkét világ kiveti magából, az ő sorsa szinte elkerülhetetlen.
Ritkán mondok ilyet, de szerintem ennek a könyvnek az ismerete valahogy „az alapműveltség része”. Szívem szerint mindenkivel legalább egyszer elolvastatnám. Nem hiszem, hogy mindenki belegondolna egy kicsit a „mai világ dolgaiba” olvasás után, de ha néhányan megtennék, máris előrébb jutnánk egy kicsit – mielőtt túl késő.

>!
flamepetals
Aldous Huxley: Brave New World

Érdekes koncepció, örülök, hogy végül elolvastam. A legjobban Mustafa karaktere tetszett. Az egyetlen bajom, hogy valahogy az egésznek nem volt tétje számomra. spoiler Nyilván az emberben sokkal többminden van, mint amit egy ilyen társadalomban ki tudnak hozni belőle, de a végén logikusan Mustafával kellett egyetértenem, még ha tudom, hogy nincs is igaza.
Habár így belegondolva talán azért érzem így, mert bár nem hypnopædiával, de egy pár jelenség ezekből már jelen van most is, olyan mértékben, ami a 30-as években még elképzelhetetlen lett volna.

>!
AOD
Aldous Huxley: Brave New World

Nem tudom igazából hány csillagot érdemelne, ez a 4 nagyon jószívű szerintem. Nem estem hasra, viszont egy 1932-ben írt sci-fitől mi többet várhatnék? Maga a világ elég jól ki van találva, a szereplők kicsit idegesítők, de gondolom ez része a koncepciónak. Talán az egészből a legeleje (a gyár leírása) és a végén a hosszú beszélgetés tetszett. Kíváncsi lettem volna a szigetekre, ahová a Controller nem ment el.
Nem lett a kedvencem, de nem bánom hogy elolvastam.

>!
rapchee
Aldous Huxley: Brave New World

Az ötlet, történet jó, de a megvalósítás hagy némi kívánnivalót maga után, de ettől függetlenül tudom ajánlani, ijesztő módon rajta vagyunk az itt leírt „utópia” felé haladó úton.

1 hozzászólás
>!
Firebolt
Aldous Huxley: Brave New World

Hát ez….. tökéletes volt. Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek. Egyelőre artikulálatlan nyöszörgésig és kiáltozásig jutottam. Huh….

>!
Mustamakkara
Aldous Huxley: Brave New World

Gondolom itt megint beleestem abba a csapdába, hogy a hatalmas elvárásaimat nem tudta beteljesíteni a könyv. Vagy inkább annyira biztos voltam benne, hogy ez nekem tetszeni fog, hogy aztán könnyen csalódtam. A három csillaggal nem is a könyvet akarom értékelni, inkább csak a hatást amit gyakorolt rám. Érdekes volt a világ, de a szereplőket nem sikerült megkedvelnem, és összehasonlítva más disztópiás regényekkel ez annyira nem fogott meg.

>!
peters P
Aldous Huxley: Brave New World

Bár néha a mesélés módja kicsit erőltetettnek tűnt, nagyszerű ötleten alapszik és a részletek is pontosan ki vannak dolgozva benne, de valahogy a végével kapcsolatban többet vártam, ezért is nem öt csillag.

>!
HarperCollins, London, 1998
288 oldal · ISBN: 0060929871
>!
agiking
Aldous Huxley: Brave New World

Mindig rácsodálkozom, hogy hogyan tudtak az írók ilyen világokat megírni, előre látni. A 30-as években írta, de rakétával utaznak, és főleg előre látta a civilizáció, emberi kapcsolatok lejtőn csúszását, elműanyagosodását, ami ma teljesen igaz. De ez már látszott a 30-as években??? Vagy ezek szerint az embernek mindig épp az a kor rossz, amelyikben él??? És mindig ugyanaz a probléma???
Ettől függetlenül, valamiért nagyon nyögvenyelősen tudtam elolvasni. Nem tudom az okát megfejteni. Pedig a világ érdekes, a figurák nagyon emberiek (a műanyag-létük ellenére).
És a végén nincs megoldás.

>!
Zöldszoknya
Aldous Huxley: Brave New World

Sokáig olvastam, és sokat gondolkodtam rajta. Elképesztő, hogy néha mennyire a jelenkori társadalomra ismerni a regény egy-egy mondatában. Elképesztő, hogy még mindig nem tudom, mit választanék: Istent és szenvedést és költészetet és szenvedélyt, vagy boldogságot – naiv és ignoráns boldogságot ugyan, de boldogságot…

>!
PuPilla
Aldous Huxley: Brave New World

Érdemes volt megismerni, és döbbenetes, amit Huxley előre megírt, de nem tagadom, hogy ez számomra nem volt valami átütő, és ennek főleg az elbeszélés az oka.

Bővebben: http://pupillaolvas.blogspot.hu/2013/08/megvalosult-uto…


Népszerű idézetek

>!
Izolda +SP

But I don’t want comfort. I want God, I want poetry, I want real danger, I want freedom, I want goodness. I want sin.

Chapter 17.

>!
tropikal

„Well, I'd rather be unhappy than have the sort of false, lying happiness you were having here.”

>!
forczekadri

you can't allow people to go popping off into eternity if they've got any serious work to do.

>!
NannyOgg SP

The world's stable now. People are happy; they get what they want, and they never want what they can't get. They're well off; they're safe; they're never ill; they're not afraid of death; they're blissfully ignorant of passion and old age; they're plagued with no mothers or fathers; they've got no wives, or children, or lovers to feel strongly about; they're so conditioned that they practically can't help behaving as they ought to behave. And if anything should go wrong, there's soma.

173. oldal (Penduin Books, 1967)

>!
Izolda +SP

Christianity without tears— that’s what soma is.

Chapter 17.

>!
NannyOgg SP

Suddenly, from out of the Synthetic Music Box a Voice began to speak. The Voice of Reason, the Voice of Good Feeling. The sound-track roll was unwinding itself in Synthetic Anti-Riot Speech Number Two (Medium Strength). Straight from the depths of a non-existent heart, „My friends, my friends!” said the Voice so pathetically, with a note of such infinitely tender reproach that, behind their gas masks, even the policemen's eyes were momentarily dimmed with tears, „what is the meaning of this? Why aren't you all being happy and good together? Happy and good,” the Voice repeated. „At peace, at peace.” It trembled, sank into a whisper and momentarily expired. „Oh, I do want you to be happy,” it began, with a yearning earnestness. „I do so want you to be good! Please, please be good and……”
Two minutes later the Voice and the soma vapour had produced their effect. In tears, the Deltas were kissing and hugging one another– – half a dozen twins at a time in a comprehensive embrace. Even Helmholtz and the Savage were almost crying. A fresh supply of pill-boxes was brought in from the Bursary; a new distribution was hastily made and, to the sound of the Voice's richly affectionate, baritone valedictions, the twins dispersed, blubbering as though their hearts would break. „Good-bye, my dearest, dearest friends, Ford keep you! Good-bye, my dearest, dearest friends, Ford keep you. Good-bye my dearest, dearest……”
When the last of the Deltas had gone the policeman switched off the current. The angelic Voice fell silent.

169-170. oldal (Penguin Books, 1967)

>!
szigiri

„What fun it would be,” he thought, „if one didn't have to think about happiness!”


Hasonló könyvek címkék alapján

Graham Greene: The Quiet American
Iris Murdoch: The Sea, The Sea
Virginia Woolf: The Waves
Ford Madox Ford: Parade's End
Malcolm Lowry: Under the Volcano
Joseph Conrad: Lord Jim (angol)
Virginia Woolf: To the Lighthouse
Virginia Woolf: The Years
Graham Greene: The Heart of the Matter
Virginia Woolf: Between the Acts