Tuareg 12 csillagozás

A szerelem és becsület harcosa
Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egykor ​a „Szél Fiai” voltak a Szahara nyugati felének rettegett urai…

Egy nap két férfi keres menedéket a tuareg táborában. Gaszel Szajah elszállásolja őket, de váratlanul katonák törnek rájuk, a fiatal idegent lelövik, az öreget elhurcolják. Gaszelnek meg kell bosszulnia a becsületén esett csorbát: megjárja a tikdabrai kietlen földet, a sivatag poklát, hogy vendégét kiszabadítsa, elrablóit pedig megölje. Nem is sejti, hogy a megbuktatott államelnök után kutat. A hatóságok hajtóvadászatot indítanak az önbíráskodó tuareg után, túszul ejtik a családját. Gaszel nem adja meg magát, és szörnyű bosszút esküszik…

Alberto Vázquez-Figueroa főműve szenvedélyes eposz és kalandregény egyben. A szerző politikai menekültként, tizenhat éves koráig Marokkó és a Szahara között vándorolva élt. Később újságíróként csaknem száz országban járt, számos kalandjából írt díjnyertes regényt. Több mint negyven könyve jelent meg, műveiből 25 millió példányt adtak el világszerte, korunk egyik… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2016
346 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633107362 · Fordította: Dornbach Mária
>!
Libri, Budapest, 2016
348 oldal · ISBN: 9789634330158 · Fordította: Dornbach Mária

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Gaszel

Helyszínek népszerűség szerint

Szahara


Kedvencelte 3

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa

„Egy számomra teljesen ismeretlen világba csöppentem. Kicsit már hozzászoktam az északi vikinges helyszínekhez és karakterekhez. Ehhez képest ez a történet a Szahara sivatagába játszódik. Nekem elsőre nagy váltás volt ez, de hamar megszerettem a karaktereket és az oldalak előrehaladásával hozzászoktam ehhez a kicsit sem hétköznapinak mondható környezethez és helyszínekhez. Sok új dolgot ismertem meg a sivatagi emberekről és a sivatagról magáról. Izgalommal és nagy érdeklődéssel vártam mindig, hogy miként alakul a szereplők sorsa.”
Véleményemről tovább itt olvashatsz:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/02/alberto-vazquez-fig…

>!
Coralie
Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa

Ez a könyv csodálatos, kívül-belül! A borítót szétnyitva Pascal Maitre igéző szépségű fotójában gyönyörködhetünk (itt az eredeti felvétel): http://www.galeriekocka.cz/tuareg-38/000000-tuareg-38l.jpg , ami engem már alapból levett a lábamról. Itt jegyezném meg, hogy a kiadó által a borítóra firkantott „A szerelem és becsület harcosa” alcím elég félrevezető, mert azt sejteti, mintha ez is egy „Az arab” típusú könyv lenne, erotikus jelenetekkel. Hát nem! Ez keményen „férfi regény”, semmi köze az álmodozó női lelkekhez, és nem is értem miért kell minden könyvet így eladni, ez méltatlan a tartalomhoz. Bőven elég lett volna a „becsület harcosa”, ami viszont fedi a valóságot.
A legtöbb európai emberhez hasonlóan számomra is ismeretlen volt a tuaregek világa, viszont maga a téma nagyon is érdekelt. Gaszel történetén keresztül bepillantást nyerhettem a sivatag rejtett közösségébe, egy egyedülálló nép gondolataiba, szokásaiba. Bevallom már attól vert a víz, hogy csak elképzeltem, milyen lehet a 45 fokos perzselő szárazságban egy teve hátán utazni, milyen lehet víz és árnyék nélkül, „kővé dermedve” várni az enyhülést hozó éjszakát. Elképesztő, hogy ez a nép milyen körülmények között képes életben maradni, sőt nem csak túlélni, de boldogan élni. Örülök, hogy az ő szemükön keresztül láthattam ezt a vidéket. A tuaregeknek az erg, a homoksivatag az otthon, a szépség, a szabadság és az álmok földje. Gaszel számára ősei törvényei jelentenek mindent, és amikor azokat erőszakkal megsértik, megkezdődik a hosszú és viszontagságos útja, hogy visszaszerezze a becsületét. Hatalmas élmény volt olvasni, hogyan száll szembe az elemekkel egy ilyen halálos vidéken, milyen elmés megoldásokat alkalmaz, hogy tovább bírja bárki másnál a megpróbáltatásokat. Eközben egy kicsit belelátunk a Szahara országainak politikai helyzetébe is, a hatalomért folyó aljas harcokba, a törvénytelenségekbe. De a könyvnek nem is a páratlan témája, és nagyon jó írásmódja a legnagyobb erőssége, hanem az a hatás, amit képes kiváltani. Csak annyit mondok, hogy könyv még így nem vágott gyomorszájon, mint ahogy ez tette. Egyszerűen alig tértem magamhoz. Ha valakit egy kicsit is érdekel a tuaregek világa vagy csak egy igazán jó kalandregényt szeretne olvasni, ezt mindenképp ajánlom! Nálam bekerült a kedvencek közé.

>!
cirmilla
Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa

Kár lett volna kihagyni! Nagyon tetszett. Elgondolkodtató. A tuaregek világa egy másik nép, a japánok ősi becsületkódexét juttatta eszembe. A hagyomány, becsület, adott szó az életükbe kerülhet. Racionális elme számára sokszor értelmetlen, de világuk alapja, így nincs kiút. A Párkák fonják az emberi élet fonalát, és nagyon ki tudnak tolni velük. Néha elég egy apró dolog ami olyan lavinát indít el, hogy maga alá temeti őket mindörökre.

>!
Virágszépe
Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa

Vannak könyvek, melyek hosszú idő után is fel-felbukkannak az emlékezetünkben: képek, gondolatok, szereplők, történések. Biztosan tudom, hogy Vázquez-Figueroa Tuaregje ilyen.
Távoli, különös világ a tuaregek hazája, ahol a vendégszeretet szent, ősi szokások szerint élnek. (Ha a haragosom bebocsátást kér, be kell engednem, sőt vendégül kell látnom szokás szerint…… akár hónapokig is, és végül a harag semmibe vész.) Az író jól ismeri őket, érezni, hogy tiszteli szabadságszeretetüket. Szép, szemléletes, érzékletes mondatok, magam előtt láttam egy gyönyörű sivatagot, amit idáig nem láttam szépnek… Amit jól ismerünk, azt már könnyebb megszeretni, és Gaszel, a főszereplő jól ismeri a sivatagi életet. Sőt irányjelző a családjának, határozott, biztos önmagában, felelősen irányít. Halad előre, mást nem tehet, a hagyomány, a szokás megszabja az útját, ezen az útján kísérjük őt.
A tuaregeknek már nincs itt helyük, mint az indiánoknak Észak-Amerikában, vagy az Amazonas mentén, nem tudnak alkalmazkodni a mindenütt hasonló fennálló hatalomhoz.

>!
milegyenanevem
Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa

Kissé félve vettem kézbe a könyvet a borítója miatt, azonban hamar kiderült, hogy nem valamiféle romantikus „szerelem harcosáról” van szó, mint amit a külseje elsőre számomra sugallt. Kimondottan szép történet egy olyan szaharai vadászról, aki kiáll az általa helyesnek tekintett elvek és eszmények mellett. Pont mint a középkor végén a páncélos lovagok, akik felsorakoztak, hogy majd a lovagiasság szabályai szerint megütköznek a számszeríjászokkal. A középkori lovagok elbuktak, és Gaszelnek, a tuaregnek sem egyszerű a régi tradíciói mentén élni a XX. században. A kérdés csak az, lehet-e egyáltalán…
Gaszel egyszemélyes hadjáratának története mellett, megismerhetjük a Szahara csodálatos és veszedelmes világát, az ott élők szokásait, mindennapjait, mindezt lendületes, olvasmányos formában.

>!
sheni I
Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa

Érdekes történet, a végén zseniális csavarral. Legtöbbünk számára elképzelhetetlen, hogy ez az egyszerű, naponta a túlélésért folytatott küzdelem valakinek a legvonzóbb életkörülményeket jelenti, az áhított paradicsomot. Hogy így is lehet élni egy teljes életet. Nagyon jók a leírások, a túlélési praktikák bemutatásai. Az a típusú könyv, ami fájdalmas kérdéseket tesz fel, és nem ad rá választ, mert ezekre a problémákra nincs megoldás.


Népszerű idézetek

>!
Coralie

Az iszlám népek közül egyedül a tuaregek követik hűen Mohamed tanait, a nemek egyenlőségét hirdetik, asszonyaik – szemben a férfiakkal – soha nem takarják el fátyollal az arcukat, házasságkötésig teljes szabadságot élveznek, tetteikről nem tartoznak elszámolással sem a szüleiknek, sem jövendőbeli férjüknek, akit általában érzelmeik alapján választanak maguknak.
A sivatagban híres esemény az Ahal, a tuaregek által rendezett „nőtlenek és hajadonok” ünnepe, amikor fiúk és lányok összegyűlnek a tűznél, együtt vacsoráznak, történeteket mesélnek, játszanak az egyhúros imzadon, és hajnalig együtt táncolnak. Ilyenkor a nők fogják a férfiak kezét, és jelet rajzolnak a tenyerükbe, aminek a jelentését egyedül a népük ismeri, és többnyire arra utalnak vele, milyen típusú szerelmi aktusban kívánnak részesülni aznap éjjel.
Aztán minden pár eltűnik a sötétben, hogy a dűnék puha homokjára terített fehér gandurahon kielégítsék a férfiak tenyerébe rajzolt vágyaikat.
Egy hagyománytisztelő arab esetében, aki kényes a leendő felesége szüzességére és a lánya becsületére, egy ehhez hasonló szokás kimeríti a botrány fogalmát. Abdul ismer olyan országokat – ilyen például Arábia és Líbia, sőt a saját hazájának bizonyos régiói is –, ahol sokkal kevesebbért is megkövezik vagy levágják a vétkes fejét.
Az imohagok azonban a mohamedán terjeszkedés kezdetétől fogva, amikor a vallási fanatizmus merevebb és szigorúbb volt, megvédték asszonyaik jogát a szexhez, a tetszés szerinti öltözködéshez, illetve hogy családi ügyekben hallassák a hangjukat.

224. oldal

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa

Kapcsolódó szócikkek: Mohamed
>!
Virágszépe

A Szaharában ráér az ember, hogy békében magára találjon, a távolba vagy a bensőjébe tekintsen, tanulmányozza az őt körülvevő természetet, s elmerengjen mindazon, amit a szent könyvekből ismer. Ezzel szemben a városokban, a falvakban, sőt a kicsiny berber porfészkekben nincsen béke, sem idő, sem tér, mindent átsző a zaj és a sok távoli probléma, az idegenek hangja és veszekedése, és az embernek az a benyomása támad, hogy minden fontosabb, ami másokkal történik, mint ami saját magával.

27. oldal (Libri, 2016)

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa

Kapcsolódó szócikkek: Szahara
>!
ZsúésKrisz_Olvas

– Az is durván hangzott, amikor azt hajtogattuk, hogy ki kell űzni innét a száz éve velünk élő franciákat. Sokan a személyes barátaim voltak, együtt jártunk iskolába, névről ismertem őket. De ütött az óra, amikor a szentimentalizmust félretéve végezni kellett velük. És megtettük. Vannak dolgok, amik a polgári erkölcs fölött állnak, és ez ilyen volt.

163. oldal

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa

>!
Coralie

A kivívott függetlenség egyetlen nemzedéke alatt kiirtottuk mindazt, ami évszázadokon át továbbélt. Mit mond majd rólunk a történelem? Mit mondanak az unokáink, amikor látják, mihez kezdtünk a szabadsággal?

103. oldal

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa

>!
Coralie

Száz éven keresztül a francia gyarmatosítóknak voltak alárendelve, akik igyekeztek tudatlanságban tartani a népet, és hiába tekinteték most szabadnak és függetlennek magukat, a függetlenségben eltöltött évek gyümölcse nem egy jobb és műveltebb nép lett. Sőt, sokan gyakran félremagyarázták a szabadságot. Azt hitték, hogy miután megszabadultak a franciáktól, azt csinálhatnak, amit akarnak, és mindent megkaparinthatnak, amit a franciák otthagytak. Ennek anarchia, válság és állandó politikai zavargás lett a vége. A hatalmat azok kaparintották meg, akik a gyors meggazdagodás jegyében igyekeztek magukhoz ragadni, mintsem arra használni, hogy a nemzet sorsát a beteljesülés felé tereljék.

132-133. oldal

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa

>!
Coralie

„A csillagokat a tuaregek szúrják fel az égre a lándzsájuk hegyével, hogy bevilágítsák maguk előtt az utat…” Szép sivatagi szólás ez, csak egy mondat, de aki kitalálta, jól ismerte ezeket az éjszakákat és a csillagokat, s tudta, mit jelent órákon keresztül testközelből bámulni őket. Gyerekkora óta három dolog bűvölte el: a tábortűz, a tenger meredek szikláin megtörő hullámok és a felhőtlen ég csillagai. A tüzet bámulva elfelejtett gondolkodni, a tengert nézve elmerült gyermekkora emlékeiben, s az éjszakát figyelve megbékélt önmagával, a múlttal, a jelennel és talán a saját jövőjével is.

140. oldal

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa

>!
Coralie

Az észak-amerikaiak például éppen akkor lettek az emberi jogok nagy védelmezői, amikor megvonták az indiánjaik jogait.

164. oldal

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa

>!
Coralie

– A hatalomgyakorlásnak sokféle módja van. Egyesek a saját hasznukra fordítják. Mások a többiek javára, hogy szebb jövőt valósítsanak meg a nép számára. Ezt akartam én is. Ezért nem tudtak semmit sem felróni nekem, amikor elárultak, és nem mertek agyonlőni.
– Csak volt valami okuk rá, hogy elárultak.
– Nem hagytam, hogy lopjanak – mosolygott. – Tiszta emberekből akartam felállítani a kormányt, és nem vettem észre, hogy egyik országban sincs egy kormányra való tiszta ember. Most mindegyiknek van jachtja, van palotája a Riviérán, van bankszámlája Svájcban, pedig amikor fiatalon együtt harcoltunk, megesküdtünk rá, hogy ugyanolyan hévvel fogunk fellépni a korrupció ellen, ahogy tettük a franciákkal szemben. – Csettintett a nyelvével, mint aki saját magán gúnyolódik. – Ostoba fogadalom volt. Azért harcoltunk a franciák ellen, mert minden igyekezetünk ellenére soha nem lett belőlünk francia. A korrupció ellen azonban nem olyan könnyű harcolni, mert igen kevés kell ahhoz, hogy mi is korrupttá váljunk.

213. oldal

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa

1 hozzászólás
>!
LLBarbi

– Ez igaz – helyeselt a tuareg. – Ennek így is kell lennie. Csak a gyáva száll szembe a nála gyengébbel, őt a győzelem sosem nemesíti meg. És csak az ostoba harcol a vele egyenlővel, mert ez esetben csak a véletlen dönti el a csatát. Egy imohag, a saját fajtámból való igazi harcos viszont mindig a nála hatalmasabbal száll szembe, mert ha rámosolyog a szerencse, ezerszeres elégtételt nyer az erőfeszítésért, és büszke önérzettel élhet tovább.

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa

Kapcsolódó szócikkek: Gaszel
>!
Coralie

A sivatag tiszta légkörében, egy olyan vidéken, ahol az átható sötétségben több száz kilométerre egyetlen fénypont sincsen, az embernek az volt az érzése, hogy a csillagok olyan mélyre ereszkednek, hogy szinte súrolják a homokot, és Gaszel néha kinyújtotta a kezét, mintha ujjhegyével megérinthetné a pislákoló fényeket.

15. oldal

Alberto Vázquez-Figueroa: Tuareg A szerelem és becsület harcosa


Hasonló könyvek címkék alapján

Cristóbál de Villalón: Törökországi utazás
Miguel de Cervantes: Don Quijote
Arturo Pérez-Reverte: Alatriste kapitány kalandjai
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Richard Adams: Gesztenye, a honalapító
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
J. R. R. Tolkien: A hobbit
James Clavell: A Tajpan
Mary Mackie: A ló népe
Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa