Asterix ​Odüsszeiája (Asterix 26.) 10 csillagozás

Albert Uderzo: Asterix Odüsszeiája

Váratlan katasztrófa éri Panoramix druidát: elfogyott az emberfeletti erőt adó varázsital készítéséhez elengedhetetlenül szükséges sziklaolaj, és Valutakrizisz, a föníciai kereskedő, akitől várta a szállítmányt teljesen megfeledkezett róla. Nincs más hátra, mint hogy Asterix és Obelix Mezopotámiába utazzon, hogy minél gyorsabban szerezzenek belőle. Nem lesz könnyű dolguk, mert Julius Caesar kémje, a magát druidának álcázó Nullanulladix minden áron meg akarja akadályozni küldetésüket.

A római druida címmel is megjelent.

>!
Móra, Budapest, 2019
48 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634862277

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
Albert Uderzo: Asterix Odüsszeiája

Szerintem ez a legjobban sikerült rosszul megszerkesztett kötet a szériában – történetének íve legalább annyira odavetett, mint A nagy átkelésé*: több, egymásba fűződő alapkonfliktus kígyózik végig a cselekményen, hol az egyik, hol a másik dominál, és Uderzo túl későn jön rá, hogy késésben van, elérte a rendelkezésre álló oldalszám kétharmadát, de a sztori még mindig félúton tötyörög egy vélt-valós katarzis felé, ami nem jön el, de lesz cserébe egy hányaveti elvarrás, és egy arcpirítóan alibi csattanó. De…

De a köztes tartalom, a nagybetűs kaland mégis eladja nekünk ezt a mesét, sokkal inkább, mint az indiánok és a 2.0-s vikingek A nagy átkelést!
Kezdjük rögtön azzal, hogy a kőolaj utáni hajsza remek apropó egy új, korábban érintetlenül hagyott világ, a Közel-Kelet beemelésére Asterix univerzumába. Ez nyilván magában rejti egy csomó veszélyesebb nemzeti sztereotípia és egy jelenkorra reflektáló konfliktusrendszer görbe tükörben történő bemutatásának lehetőségét. Uderzo itt azonban óvatos, finoman pengeti csak a Poncius Hiatusban, a betlehemi pihenőben, Obelix Jeruzsálem falai alatt is gyakran emlegetett vadkan-fétisében feszülő ominózus húrokat, de rengeteg találó poént és dramaturgiai húzást is megenged magának. A sivatagi bolyongás során egymást érő támadások, a „mindenki-mindenki ellen” szellemében folyó háborúzás bemutatása óriási poén, még úgy is, hogy a mesés vidék ábrázolása finoman szólva sincs eltúlozva. Még sincs hiányérzetünk, hisz előtte kaptunk egy hosszasabb hajós epizódot, többször belefutottunk a kalózokba, és visszatér egy korábbi mellékszereplő is, Valutakrizisz.
Ekkor még mindig csak a konfliktus egyik szálát tártuk fel, hátra van még az a bizonyos római druida, Caesar duplanullás szuperkéme, akit rajzról ugyan nem ismertem fel, de ő bizony maga James Bond – spoiler**. Ha a vele kapcsolatos, eleinte nagyon felszínes és erőltetettnek tetsző karikatúrát szemléljük, rájöhetünk, hogy ebben a kötetben gyakorlatilag két, külön-külön is működésre bírható sztorit forrasztott össze Uderzo, ráadásul úgy, hogy a röpke 48 oldal első két lapjára még egy miniatűr spin-offnak is felfogható közjátékot is beerőltetett, amiben a vaddisznók szemszögéből követhetjük Asterix és Obelix vadászatát.

A történet tehát sűrű, tele van jó ötlettel, de a megvalósítása kiforratlan – nagy szerencséje, hogy mindezzel együtt, mint kalandos történelmi tabló igazából tökéletesen eladható és élvezhető. Az egyedüli negatívum, amit tényleg nem tudok neki megbocsátani, az a lezárás: mire Asterix Odüsszeiája kínkeservesen véget ér, Panoramix spoiler. Asterix erre adott reakciója szinte megegyezett az enyémmel…

*Nem véletlen a párhuzam, hiszen a történet tulajdonképpen összecseng A nagy átkelés alapjaival…
**A másik irtó király cameo Jean Gabiné. Már alig várom, hogy megtaláljam valamelyik füzetben Delont.

>!
Móra, Budapest, 2019
48 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634862277
mohapapa I>!
Albert Uderzo: Asterix Odüsszeiája

A füzetet egyedül a rajzoló, Alberto Uderzo jegyzi. Vagyis jelen esetben ő az író is.Eredetileg az állandó szerzőtárs,Goscinny halála után négy évvel, 1981-ben jelent meg ez a füzet. Aminek a címével rettentő bajban vagyok. Az odüsszeia szó, ugyebár ez köztudott, Homérosz hősének, Odüsszeusznak a nagy utazásából származik, s amelynek legfőbb célja az volt, hogy tárival együtt hazajusson Ithakába, legfőbb akadálya pedig, hogy vacakoltak vele az istenek, ők meg nem akarták, hogy visszajusson a szülőföldjére. Ha így nézzük, akkor a füzet megfelel a címének. Ám ha meg úgy nézzük, hogy minden második füzetben jár valahol Asterix és Obelix, és a küldetésük elvégzése után a legfőbb céljuk az, hogy hazajussanak, akkor meg teljesen értelmetlen ez a cím, hiszen minden második füzetnek lehetne ez a címe. Asterix és Obelix ebben a füzetben kőolajat keres a Közel-Keleten. Azért keresnek kőolajat, mert a falujuk druidája szerint a kőolaj nélkülözhetetlen összetevője a falut legyőzhetetlenné tevő csodaitalnak, viszont a beszerzője, a föníciai kalmár nemes egyszerűséggel megfeledkezik Csodaturmix megrendeléséről, és mi lesz így a faluval?

A dolgot bonyolítja, hogy a faluba érkezik egy Ceasar szolgálatában álló áldruida, Nullanulladix, aki meglehetősen hamar gyanússá válik Csodaturmix számára, figyelemre inti hát az útra készülőket, akik először Jeruzsálem felé veszik az irányt. Nem lövök le semmi poént, és semmit sem a történetből. De, egyet mégis! A következő két kis képnél egyszerűen kifeküdtem a röhögéstől:

Az a helyzet, hogy a kép megnézéshez és az értékelés további részének elolvasásához, ide kellene klattyolnod:
https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2019/05/13/alberto_uder…

Laszlo_Molnar_2>!
Albert Uderzo: Asterix Odüsszeiája

A második Uderzo által írt Asterix-képregény… működik, és nagyjából ennyi. Ha valaki kíváncsi rá, milyen Odüsszeiáról van szó, hátöö franciául az Odysée rendkívüli kalandokkal teli utazást is jelent, bár ezt itthon kevésbé hallottam így használni; lehet, hogy a régi, felvidéki kiadás A római druida címe ezúttal jobban megfelelt volna.

Hogy ki az a római druida? A képregény egyetlen emlékezetes szereplője: egy exdruida, egy római kém, aki pont úgy néz ki, mint ekkortájt Sean Connery, és még a neve is Nulla-nulladix, hogy ne legyenek kétségeink a behatás felől. Még az Asterix világába mérsékelten bepasszírozható, Q-féle kütyüjei is vannak… Igazából éppen az vele a gond (hogy kilóg az Asterixből), ami emlékezetessé teszi.

A történet maga viszont súlytalan, bár próbál igazodni azon korábbi részekhez, amelyekben hőseink egy-egy országba látogatnak el, ezúttal Mezopotámiába, vagy inkább a közel-keletre, ahol kapunk néhány utalást a népek (viselt) dolgaira és némi mókás jelenetben bemutatót is kapunk az örök harcban álló népekről, de azért úgy sejtem, Goscinnynél ez kicsit viccesebb lett volna. Ja, ő egyébként tiszteletét teszi a lapokon, az egyik szereplő egy az egyben az ő karikatúrája, szimpatikus főhajtás, hogy ő vezeti főhőseinket egy ideig az útjukon, mielőtt elbúcsúzna tőlük.

Amúgy tényleg nem rossz ez, volt pár nagyon jó poén is, amelyeken hangosan felröhögtem, csupán nem túl emlékezetes, amolyan egynek jó történet ez.

1 hozzászólás
Chris_Q >!
Albert Uderzo: Asterix Odüsszeiája

A rajzok minőségében és igényességében nem kellett csalódnom, ugyanazt a színvonalat kaptam, amit megszoktam. A történetből viszont hiányoltam valamit. Uderzo ugyan remekül visszahozta Goscinny stílusát, néhol mégis éreztem a különbséget, például egy-két viccet laposnak találtam, és a történet során volt egy mozzanat, amit nem éreztem annyira hihetőnek. Mindezek ellenére úgy vélem, összességében megérte elolvasni, csak az eredeti Asterix-történeteket jobbak szerintem.


A sorozat következő kötete

Asterix sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

René Goscinny – Morris: Talpraesett Tom – Az önkény városa
Jules Verne – Zórád Ernő: Sztrogof Mihály
Etienne Dahler: A Biblia felfedezése 1. – Teremtés; A pátriárkák
Alejandro Jodorowsky: Incal 4. – Ami odafent van
Enki Bilal: A szörny ébredése
Victor Hugo – Korcsmáros Pál: A nyomorultak
Cauvin Laudec: Macskák földje
Fekete-Fehér Képregényantológia 4 – Szombat esti vadnyugat
Jean-Claude Forest: Barbarella 2.
Roger Lécureux – Raymond Poïvet: A Reménység úttörői 3. – A 67-es űrállomás