Asterix ​és a varázsszőnyeg (Asterix 28.) 23 csillagozás

Albert Uderzo: Asterix és a varázsszőnyeg

Szokatlanul hosszú szárazság sújt egy indiai királyságot, ezért uralkodója elküldi Galliába bizalmasát, Szanzsé fakírt, hogy hozza magával a messze földön híres Hangjanixet, a dalával eső fakasztására képes bárdot. Az idő szorít, mert ha ezeregy órán belül nem esik csapadék, a gonosz Gombarah guru feláldozza az isteneknek a rádzsa gyönyörű lányát, Hadszaszárét. A hosszú útra természetesen Asterix és Obelix is elkísérik barátjukat, és már szó szerint repülnek is a Gangesz völgye felé…

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2019
48 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634863793 · Fordította: Bayer Antal · Illusztrálta: Albert Uderzo

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Albert Uderzo: Asterix és a varázsszőnyeg

Szeretem, ahogy a Móra Kiadó rendbe tette ezt a sorozatot. Formailag is, és szövegében is, legalábbis ami a nevek egységesítését illeti. Ugyankkor egy kicsit uniformizáltnak érzem így a 28. kötet környékén, kevés benne az improvizáció, hacsak a történet helyszínét, és a keretmesét nem vesszük annak. Asterixék már sokfelé elkalandoztak Galliából. Ez az indiai mese az alapjait tekintve hasonló a többihez, az uralkodó bajba kerül, és csak a gallok segíthetnek.
A képregény sajátossága, hogy ezúttal Hangjanix lesz a mengmentő. Szegény eddig elég elnyomott volt, most egy kicsit jobban kibontakozhatott.
A kultúrális és vallási kitekintő tetszett, a nevek megint elég ütősek, Asterix, Obelix és Ideafix pedig hozza a szokásos formáját. …és persze: szegény kalózok!

Mariann_Czenema P>!
Albert Uderzo: Asterix és a varázsszőnyeg

Ismét körutazáson vesznek részt barátaink, így a történet több szálon is a kulturális különbségekre van kihegyezve, a sok indiai isten neve miatt, és a fakír miatt, aki húsz naponként eszik, amely ötlettől Obelix elájul. Maga az alapötlet az Ezeregy éjszakán alapul, de sok másik népszerű hiedelem (pl. elefánttemetőket illető legenda) is belekerült a kötetbe.

mohapapa I>!
Albert Uderzo: Asterix és a varázsszőnyeg

Négy évvel az Asterix fia után Uderzo ismét egy olyan füzetet adott ki, amelyt egyedül készített el. Úgy fest, 1980–2009 között, alkotótársa, Goscigy 1977-ben bekövetkezett halála után inkább magányosan alkotott. Az egyedül elkövetett történetek közül magyarul eddig három jelent meg: A megosztott falu, Asterix Odüsszeiája és a már említett Asterix fia jelent meg.

Amikor pár hónapja, még a megjelenés előtt láttam, hogy készülődik napvilágra ez a füzet, kicsit megriadtam. Valahogy szövetidegennek tűnt az eddigi Asterix-történetekhez képest ez a keleti szőnyegröpködéses mese. Tudomásom szerint van/lesz egy ufós történet is. Na, ezen túl már csak az lehet, gondoltam. De persze, mert elfogult vagyok, rohantam érte, amikor utánanézve rádöbbentem, hogy már kézbe fogható a füzet.

Nagyot nem csalódtam. Sajnos semerre. Persze, egyik Asterix-történet sem realista történelmi beszámoló, de valahogy túl mesésre sikeredett. Már az alapötlet is gyenge: valahol a mesés Indiában egy guru bezsarolja az uralkodót, hogy ha az esőisten nem hallgatja meg az imákat, x nap múlva fel kell áldozni az uralkodó lányát. (A folytatás, hogy ha akkor sem lesz eső, mert miért lenne, akkor jön maga az uralkodó, az uralkodó után meg trónra lép az új uralkodó, maga a guru.) Az uralkodó elküldi a házi fakírját, hogy menjen a gallok földjére, keresse meg azt a bárdot, akinek az énekére esőt zokognak a fellegek. Ez az első nagyon komoly mivan-érzés.Mert tényleg mivan van. Hangjanix-nek csakugyan olyan cefet hangja van, hiába ő bárd, hogy teljesen csont nélkül indulhatna a Megasztár legutóbbi adásaiban, a számtalan übercefet vágyceleb között simán túltolt király lehetne, és Gáspár Lacitól ő is kaphatna egy vígasz-igent, de arról, hogy esőt tud az égből leénekelni, eddig szó nem volt. Vagy valamit nagyon benéztem az eddigi füzetekben. Szóljatok, ha tévedek. Vagyis a fakír küldetése önmagában sehol semmihez nem kapcsolható. Lóg a levegőben, mint egy égre fagyott istennyila.

S innentől kicsit meg is hal a történet. Iparkodtam átlépni rajta, élni a pillanatnak, és ha itt-ott nagyon jót kacagtam is, az összkiinduláson képtelen voltam túllépni. Nem tudom, melyik hangsúlyosabb, az itt-ott nagyot kacagtam vagy hogy nem tudtam túllépni?

Mert tény, hogy mekkora ötlet, amikor a bárd a főnök házában énekelni kezd és mit kezd el énekelni: Kovács Kati + LGT: Az eső és én-jét, és erre a házon belül kezd el esni az eső! Mármint kizárólag ott.
(Az eredeti bejegyzésben itt kép van:
https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2019/10/30/albert_uderz…

Jó, értem én, hogy hasonló már volt, például az első Asterix játékfilmben, amikor Aserix és Obelix ülnek a csillagok alatt, Asterix idéz egy sort a V' Moto-Rock Várj, míg felkel majd a nap-jából, majd tűnődő arccal megkérdezi a csillagfényes mindenséget:
– Ezt most miért mondtam?
De a poén akkor is jó, ha némileg újrahasznosított.

[…]
Itt részt kihagyok, mert csak képpel lenne értelme. Itt elolvashatod, megnézheted:
https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2019/10/30/albert_uderz…

Szóval nevetni, rötyögni, mosolyogni most is lehet, ötletben nincsen hiány. Csak, ismételve magamat, az alapötlet nem az igazi, ezáltal ez az Asterix-füzet csak egy a sokból, de egyáltalán nem baj, hogy ott van a sok között a polcon. És kivételesen itt most be is fejezem, ilyen kis kurta a mondanivalóm.


Népszerű idézetek

Mariann_Czenema P>!

– Annyi mindent kaptunk tőletek! Mit adhatnánk nektek cserébe?
(Obelix)
– HÁT ENNI, MI MÁST?

47. oldal

Mariann_Czenema P>!

– Tíz elefántot adok a barátodért!
– A világ minden elefántja nem ér fel Obelix barátságával, Tagormány!

40. oldal

Mariann_Czenema P>!

– Biztos éhes vagy, nem ennél valamit?
– Nem, köszönöm. Indulás előtt ettem.
– És az mikor volt?
– Ó, alig húsz napja!
(*Bong*)
– Beteg a barátod?
– Biztos attól ájult el, hogy lehetséges húsz napon át nem enni!

9. oldal


A sorozat következő kötete

Asterix sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Olivier Serrano – Marine Lachenaud: Ideafix és a rebellisek 3. – Áll a bál Lutetiában
Taťána Rubášová: Bámulatos robotexpedíció
Geronimo Stilton: Ármány a Colosseumban
Geronimo Stilton: Geronimo Stilton: A riporter 3. – Színjáték az egész
Delilah S. Dawson: Marvel-akcióhősök: Pókember 1. – Új kezdet
Noelle Stevenson – Grace Ellis – Shannon Watters – Brooklyn Allen: Cserkeszterek 1. – Rettegjetek a szent nyávogótól!
Jeff Smith: Konc 1. – Távozás Koncfalváról
Jim Davis: Fátylat a múltra
Aaron Blabey: Csirkefogó-küldetés
Dav Pilkey: Alsógatyás Kapitány és Pukisgatyó professzor veszedelmes terve