Közöny ​/ A pestis / A bukás 41 csillagozás

Albert Camus: Közöny / A pestis / A bukás Albert Camus: Közöny / A pestis / A bukás

Hinni akarom, hogy erősnek és boldognak kell lennünk, mert csak így segíthetünk az embereken a bajban. Aki csak vonszolja az életét, és összeroppan a súlya alatt: senkin sem segíthet. (Albert Camus)

A három mű külön is megjelent:
Albert Camus: Közöny
Albert Camus: A pestis
Albert Camus: A bukás

Eredeti cím: L’Étranger / La Peste / La Chute

>!
Európa, Budapest, 1970
450 oldal · keménytáblás · Fordította: Gyergyai Albert, Győry János, Szávai Nándor · Illusztrálta: Sziráki Endre
>!
Európa / Madách, Budapest / Pozsony, 1970
450 oldal · keménytáblás · Fordította: Gyergyai Albert, Győry János, Szávai Nándor · Illusztrálta: Sziráki Endre

Kedvencelte 11

Most olvassa 16

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

gyuszi64>!
Albert Camus: Közöny / A pestis / A bukás

A Közöny (5): Középiskolai kötelező volt, az egzisztencializmus kultuszregénye; emlékszem, felolvasták az én beadott fogalmazásomat is irodalomórán…
A pestis (5): Újraolvastam, komoly munka. Kerek az egész, nem biztos, hogy ide kellene keverni a fasizmust, én nem tenném.
A bukás (3): Totál csalódás, nem regény, hanem szépirodalmi köntösbe bújtatott, Camus-féle egzisztencialista filozofia. Sajnos nagyon lassú, egyes részeken erősen túlírt (ami nyilván szerzői szándék, de tény). Mondhatnám például, hogy mekkora stilisztikai bravúr a párbeszédet végig egyetlen beszélő személyén keresztül megismerni – de ugyanannyira igaz, hogy egyszemélyes monológot, nehéz szöveggel, még a színházakban se nagyon mernek vállalni. Ami menti az írást, az Camus mélységes emberismerete. Néhány bekezdésenként odaszúr valamit – ami bámulatosan tömör, lényeglátó és azonosítható bölcsesség (amiért csak irigyelni tudom a szerzőt).
Az illusztrációk nekem túl robosztusak voltak, összefoglalva max. 3-as, összesítve olyan 4 körül van.


Népszerű idézetek

Enola87 P>!

Az igazi szerelem (…) kivételes dolog, alig kettő-három akad belőle egy században. A többinek hiúság vagy unalom van a mélyén.

A bukás, 391-392. oldal

palastim>!

Rendes körülmények között mindnyájan tudjuk, vagy legalább érezzük, hogy nincs olyan szerelem, melyet ne lehetne még tökéletesebbé tenni. Mégis belenyugszunk, több vagy kevesebb béketűréssel, hogy a mi szerelmünk maradjon középszerű. De az emlékezés igényesebb.

161. oldal (A pestis)

bertabetti>!

..ez annyira igaz, hogy azokra, akik jobbak nálunk ritkán is bízzuk magunkat. Inkább kerülnénk a társaságukat. Legtöbbször azokhoz fordulunk vallomásainkkal, akik hasonlatosak hozzánk, és osztoznak hibáinkban. Nem azt kívánjuk tehát, hogy javítsunk hibáinkon, hogy jobbak legyünk..csak azt akarjuk, hogy megerősítsenek az utunkon.

A bukás

1 hozzászólás
pjudi>!

… eleinte igen sokat sírdogált. De ez csak a szokás hiánya volt.

Naphta>!

Mondja csak, ismeri Görögországot? Nem ismeri? Annál jobb! Mihez is kezdenénk ott, kérdem én. Ott csak tiszta szívvel lehet élni. Tudja-e, hogy a barátok ott párosával, kéz a kézben sétálgatnak az utcán? Igen, a nők otthon maradnak, és látni, amint érett, tiszteletre méltó, nagy bajuszú férfiak komolyan sétálnak a járdán, ujjaikat barátaik ujjába kapcsolva. Hogy néha keleten is? Lehet. De mondja, fogná-e a kezemet a párizsi utcákon? Ó, tréfálok. Mi tudjuk, mi illik, minket nagyképűvé tesz a mocsok. Nem is jelentkezhetnénk a görög szigeteken addig, míg alaposan meg nem mosakodnánk. A levegő ott áttetsző, a tenger és a gyönyör tiszta. Mi pedig…

417. oldal

Sam_Wilberry IP>!

Néztem a tájat magam körül. A ciprusfasorok révén, amelyek fel a dombokig s az égig vezettek, ennek a rőt és zöld színű földnek, ezeknek a ritka és jó formájú házaknak a révén valahogy megértettem anyámat. Az est ezen a vidéken afféle bús fegyverszünet lehet. Ma ez a túláradó napfény, amelytől az egész táj rezgett, mindent embertelennek s lehangolónak mutatott.

17. oldal

Enola87 P>!

Egyesek ezt kiáltják: „Szeress!” Mások meg hogy: „Ne szeress!” De a legrosszabb és legszerencsétlenebb az a fajta, amelyik azt mondja: „Ne szeress és légy hozzám hűséges!”

A bukás, 395. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jean-Paul Sartre: Egy vezér gyermekkora / A fal
Jean-Paul Sartre: Az Undor
Szerb Antal: VII. Olivér
Jean-Paul Sartre: Az Undor – Regények és elbeszélések
William Golding: A Legyek Ura
Milan Kundera: Halhatatlanság
André Malraux: Az ember sorsa
Eugène Ionesco: A magányos
Milan Kundera: Elárult testamentumok
Boris Vian: Kalandárium