Értékelések 78

>!
torep
Albert Camus: A pestis

Persze, hogy a járvány miatt kezdtem bele. Érdekelt, mi mondanivalója van erről egy filozófusnak, hátha segít könnyebben venni az eseményeket. De nem találtam magam a történetben. Persze érthető, hogy érdekesebb, ha a szereplők egy-egy fontos területét fedik le a társadalomnak (orvos, pap, újságíró), de a köznép hétköznapi gondjai nemigen kerültek elő. Ettől függetlenül élvezetes olvasmány volt. Meglepő módon, ami most a legfontosabb, a távolságtartás, szinte nem is jelenik meg a könyvben, pedig össze sem lehet hasonlítani a két járvány pusztítását. Adjunk hálát az égnek, hogy nem a pestis csapott le ránk.

Hirdetés
>!
m6tika
Albert Camus: A pestis

Érdekes volt látni, ahogy a szereplők mind a maguk módján igyekeznek kezelni a helyzetet. Ki saját hivatásával próbál megoldást találni, ki pedig csak túlélni a helyzetet a maga módján. Alaposan körbejárja a társadalmi és lelki jelenségeket, melyek a járvány miatt lezárt városban megjelennek.
Bár állítólag ez politikai allegória, ahhoz képest a szó szerinti történet is igen jól kidolgozott, úgymint például az orvosi leírások. Ha nem tudnám hogy fiktív történet, simán azt hittem volna, hogy ez dokumentumregény. Ha jól tudom, Camus tanulmányozott több hasonló valós esetet, így tudott mindent hitelesen ábrázolni. Az allegorikus értelmezés valószínűleg adta magát a megjelenése idején, mai szemmel inkább csak akkor látható meg, ha az ember eleve történelmi viszonylatban olvassa.