A ​pestis / A bukás 11 csillagozás

Albert Camus: A pestis / A bukás Albert Camus: A pestis / A bukás

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magvető Világkönyvtár Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1962
428 oldal · Fordította: Győry János, Szávai Nándor

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Amszterdam


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

BoSziKa78>!
Albert Camus: A pestis / A bukás

A pestis mintha ott folytatódna, ahol a Közöny befejeződött. Legalábbis a hangulatilag, a lusta forróság, az ebéd utáni szieszta, majd az esti korzósás. Aztán megismerkedünk Rieux doktorral, Tarrou-val, Grand-nal, Rambert-rel és a többiekkel. Érdekes, hogy az orvos anyján kívül egy nő sem szerepel a regényben.

A bukás egy Amszterdamban élő párizsi ügyvéd története, akinek az élete rendben volt, majd kisiklott. Ilyen mélységbe merülni önmagunkban, az emberek nem mindennapi cselekedete. Mi is az élet értelme, talán ha megtaláljuk a létezés boldogságát, vagy ha kegyelemben részesülünk? De mindezt hogyan, ha a való világban megpróbálunk minél hamarabb ítélkezni mások felett, csak azért, hogy minket ne ítéljenek meg.
Egy önarcképet tár elénk, ami tükörképpé változik.

fulbea P>!
Albert Camus: A pestis / A bukás

Legyűrtem a Pestist. Megküzdöttünk egymással. Érdekes helyzetnek gondoltam, hogy a Covid járvány kellős közepén olvasom Camus regényét, pláne hogy Covid osztályon dolgozom. Nagyon megdöbbentő volt olvasni a járvány kezdetét, a kifejlődésének folyamatát. Sok párhuzamot láttam az intézkedésekben és az emberi természet reakcióiban. A betegség lefolyását és a tüneteket is látványosan írta, de a kórházi eseményeknek nem volt sok köze a valósághoz, pontosabban szárazon és gyengén ír azokról a részekről.A cselekményeken túli filozofálás, vallási eszmecserék vontatottak voltak, gyakran találtam unalmasnak a véget nem érő mondatokat. Egyébként szépen ír Camus, akár még azt is mondhatnám hogy tetszett, de gyakran a lényegtelen dolgokról írt oldalakat, és belefáradtam. Becsületből végigolvastam. Hiányoltam a nőket a regényből. Ép hogy csak említették a női nemet, mint a szerelem tárgyát, akihez lehetőség van futni a városon kívülre, akinél megtaláljuk a boldogságot. Ezt most ki kell pihennem, mint egy hosszú műszakot.

Negative_Singularity>!
Albert Camus: A pestis / A bukás

A bukást olvastam (egyelőre), hirtelen nem is tudok, mit mondani… hihetetlenül erős darab. A kicsapongások és gondolatfolyamok rengetegébe az ember valami egészen groteszk mód, évezettel fullad bele, hogy a mondatok mélyéről fájó igazságot halásszon ki. Mindenkinek el kellene olvasni, hogy rájöjjön a világ undorítóan hazug és képmutató voltára.


Népszerű idézetek

BoSziKa78>!

Így van ez mindenkivel: az emberek megházasodnak, egy kicsit még szeretnek, dolgoznak. Addig dolgoznak, amíg elfelejtenek szeretni.

108-109. oldal

BoSziKa78>!

Nagyon szerettelek, de most már fáradt vagyok…Nem boldogít, hogy elmegyek, de ahhoz, hogy az ember újrakezdje, nem szükséges boldognak lenni.

109. oldal

BoSziKa78>!

Pedig az a mestersége, hogy, hogy mindenféle nemzetiségű matrózokat fogadjon ebben az amszterdami bárjában, amelyet ő maga – ki tudja, miért? – Mexico-City-nek nevezett el.

327. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amszterdam

Hasonló könyvek címkék alapján

Jean-Paul Sartre: Egy vezér gyermekkora / A fal
Mo Yan: Békák
William Golding: A Legyek Ura
William Golding: A vétkes visszanéz
Jean-Paul Sartre: Az Undor – Regények és elbeszélések
Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia
Søren Kierkegaard: Vagy-vagy
Kovács András Bálint – Szilágyi Ákos: Tarkovszkij
Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 1.
Friedrich Nietzsche: Im-ígyen szóla Zarathustra