Nyárherceg 17 csillagozás

Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg

Lélegzetelállító ​történet szerelemről, halálról, technológiai csodákról és művészetről a jövőbeni Brazília tropikus mesevilágában.
Palmares Tres mágikus városában egyszerre van jelen a modern technológia és a hagyomány, az éles nyelvű pletykafészkek és a dörzsölt politikusok. Eme nyüzsgő metropoliszban June Costa olyan remekműveket alkot, amik egy nap halhatatlanná teszik majd nevét. Ám a hírnévről dédelgetett álmai új fordulatot vesznek, mikor találkozik Enkivel, az új, merész Nyárkirállyal. Az egész város Enki lábai előtt hever – köztünk June legjobb barátja, Gil is –, de June számára a Nyárkirály többet jelent, mint borostyán szemek és halálos szamba. Ő látja benne a művészt.
June és Enki együtt olyan lenyűgöző és drámai műveket hoz létre, amit Palmares Tres sosem fog elfelejteni. Ők az olaj az ébredező forradalom tüzére, ami kész fellépni a kormány az új technológiát korlátozó szigorú intézkedései ellen. June pedig mindeközben reménytelenül beleszeret Enkibe… Ám… (tovább)

Eredeti mű: Alaya Dawn Johnson: The Summer Prince

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Cor Leonis, Budapest, 2015
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158036207 · Fordította: Szujer Orsolya

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Enki · Gil · June Costa


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 92

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
VNoémi
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg

A disztópiák szerelmesei új kedvencet köszönhetnek ezzel a művel, ugyanis egy annyira hangulatfestő egyedi, újszerű megközelítésben elénk tárt posztapokaliptikus világképet kapunk, ami teljesen megnyert magának. Fantasztikus volt, ahogy Palmares Tres városában keveredett a Revolution sorozatában megjelenő kép, egy olyan világ, ami már sokkal közelebb áll a természethez, ugyanakkor a modern technológiával harmóniában működve. A legjobb párosítás. Egy hagyomány örző, sok szempontból a korábbi korokra emlékeztető társadalom, ahol mégis ott vannak a holokivetítők, vagy éppen a repülő kamerák, modok. Egyes technológiai találmányokat bevallom, nehéz volt magam elé képzelni, ugyanis így a piramis felépítésű várost is, ennek ellenére mégis teljes mértékben láttatott a regény és érzetet közvetített.

Nem volt fordulatos eseményekkel teli a cselekmény, az egész inkább volt lassú folyamú, művészi, és én ezt imádtam is. Nem szeretnék mindig olyan regényt olvasni, ami akciódús, világmegmozgató. Olykor sokkal inkább tudok értékeli egy utcai táncot, egy műalkotást, egy szabad szellemű beszélgetést, egy gyönyörű korleírást. A műnek tehát nem puszán a téma, June művészi tehetsége adott egy művészi jelleget, hanem az egész cselekménysor és a sajátos stílus. Saját szavai és nyelvezete is volt a könyvnek, melyek olykor nehezebben érthetővé tették, a végére úgy érzem, mégis minden a helyére került, összeállt.

Ez a regény tehát minden szempontból képel lenyűgözni, gyönyörködtetni a fantáziában gazdag olvasóit. Értékeket közvetít, melyek közt szerepel a szegények védelmezése, a hazaszeretet, az önfeláldozás, a tenni akarás, és a hagyományok, szokások megkérdőjelezése. June és Enki kalandjaival megtudhatjuk, mire megy két bátor fiatal egy csapat a szokásai rabjává vált Nénével, egy lázongó néppel és saját érzéseikkel. Kétség kívül a legizgalmasabb pedig az lesz ez a kaland során, hogy vajon June elnyeri-e a Királynői ösztöndíjat, és Enki túléli-e a tél végét.

http://egyszervolt-konyvsarok.blogspot.hu/2016/02/alaya…

>!
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg

Ennek a történetnek két pozitívuma volt, az egyik, hogy önálló regény és nem sorozat része, a másik, hogy hála az égnek nem volt hosszú. Egyáltalán nem tetszett.
Nem tudtam megkedvelni a szereplőket, maga a történet is csupa klisé volt, rengeteg hasonló íródott már különböző szerzők tollából. A felső tízezer dőzsölése és pöffeszkedése, az alsóbb rétegek mérhetetlen szegénysége, a szegregáció, és ez az egész nyárkirályrendszer számomra hátborzongató és borzasztó volt.
Be kell látnom, hogy sem a disztópia, sem a társadalmi sci-fi nem az én műfajom. A lelkemre nehezednek az e műfajban íródott alkotások.
Tulajdonképpen a szép borító, meg a fülszöveg miatt szereztem meg és olvastam el.

>!
Indignation I
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg

Ez a könyv aktuális. Igen, neked is. Főként neked, aki ebben a korban élsz, még ha nem is tehetsz róla. A témái megkerülhetetlenek, talán csak akkor hagyhatod figyelmen kívül, ha szánt szándékkal becsukod a szemed és elsétálsz mellettük.

Amikről szó lesz:
– menekültek és hazafiak
– generációs különbségek (mind családi, mind társadalmi szinten)
– fiúk és lányok (és lányok és lányok, fiúk és fiúk)
– művészet és racionalitás
– technológia vs. hagyományok
– élet vs. halál
– hírnév vs. boldogság
– politika (szegények vs. gazdagok avagy a hierarchia átkai)
– barátság és irigység
– bőrszínek

A pozitívumok: az imént felsoroltak.
A negatívumok: az imént felsoroltak mennyisége. Nagyon sok a kérdésfeltevés, amiken élmény törni a fejünket, de kevésre kapunk kielégítő választ a könyv végén. Nem nagy negatívum, csak kicsit olyan érzés, mintha túl nagy fába vágta volna az írónő a fejszéjét.

Összesítve: ajánlott.

>!
bbabri
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg

Már az első oldalak után éreztem, hogy bajok lesznek. A könyv közepére már tudtam, hogy ez a könyv nem nekem íródott.
A legnagyobb bajom, hogy nem tudtam magam elé képzelni a tárgyak kinézetét. És a társadalmukat sem sikerült teljesen megértenem.
A másik, hogy a szereplők neme sem volt sokáig világos.

A legnehezebb dolgom mégis a Nyárkirály rendszerének megértésével volt. Hogyan, és miért vállalkozik bárki erre? Mi a motivációja? Ezt még a könyv végére sem sikerült megértenem. Arra gondoltam, hogy ez inkább büntetés, mint elismerés. De a könyv szereplői teljesen másképp gondolták.
Szereplők közül senkit sem sikerült megkedvelnem. June inkább egy lázadó kamasz. Enki a könyv végégig titokzatos maradt. Gil pedig…Teljesen felesleges.
Igazán sajnálom, hogy nem nyerte el a tetszésemet a könyv. Mert egy igazán érdekes, és egyedi világot képzelt el az írónő. Csak éppen nem nekem…
Bővebben:
http://bbabrigondolatai.blogspot.hu/2015/12/alaya-dawn-…

17 hozzászólás
>!
Macsii
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg

„Maga az alaptörténet nagyon ígéretesen hangzott, teljesen pozitívan, lelkesen álltam a történethez. Szórakoztató volt, fenntartotta az érdeklődésemet, de csak addig, míg olvastam, mikor letettem a könyvet, nem volt hiányérzetem, nem éreztem késztetést arra, hogy tovább olvassam, ezért nagyon lassan haladtam vele.”
Bővebben: http://thebookworld-27.blogspot.hu/2016/03/ertekeles-al…

>!
Shion_Blanc
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg

Milyen régóta vártam már egy ilyen regényre!
A világa nagyon érdekes és igazán egyedi jövőkép: egy spanyol/japán nanaparadicsom.
Igaz egy kissé a YA felé húz a műfaj, ami egyáltalán nem vonz, de végre merte feszegetni a határokat, nem csak egy nyálas romantikus regényt próbált leszuszakolni a torkomon.
Rengeteg társadalmi és szociális kérdést felvet és én úgy éreztem, hogy rám várt olvasás közben a feladat, hogy elgondolkozzak rajat és a ne a számba akarja adni a válaszokat.
Sokkal több figyelmet érdemelne, nem csak azért mert egyedi és izgalmas regény, hanem mert igazán érdekes jövőképet fest le.

>!
Nello
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg

Őszintén, néha bennem is felmerült, hogy leteszem, de nem tettem, és úgy érzem jól döntöttem, hiszen egy különleges történetet kaptam cserébe. Ez a könyv ugyanis nem egy cselekményekben gazdag, pörgős történetet dolgoz fel. Sokkal inkább szól egy új világról, számunkra ismeretlen technológiákról, művészetről, szerelemről és halálról.

Hidd el, érdemes a könyvet végig olvasnod. Hiszen nem mindennapi az elgondolás, amit az írónő megalkotott. Lehet, hogy olykor akadályokba ütközöl, de próbáld meg leküzdeni és engedd, hogy magával ragadjon a lüktető Brazília.

Bővebben : http://mondedeslivre.blogspot.hu/2016/03/alaya-dawn-joh…

>!
booksofinsta_hun
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg

Először is csodaszép borító!
ANNYIRA IMÁDTAM! Teljesen magával ragadott Palmares Trés városa és lakói , bár kellet idő, amíg megszoktam ezt a különleges világot, de természetesen mivel magával ragadott a történet, így hamar hozzá szoktam, és sodortak magukkal a cselekmények.
Minden évben kiválasztanak egy Nyárherceget, aki 1 évet uralkodik, majd „feláldozza magát a városukért”, azaz kivégzik.
A könyvben Enki választják meg királynak, így az Ő egy éves uralkodása veszi kezdetét.
June Costa, és Gil legjobb barátok, de mindketten oda vannak a Nyárkirályért.
Imádtam mind a 3 főszereplőt, imádtam a történetüket, imádtam Palmares Trés világát. ami különlegesen fejlett, hisz egy jövőképet mutat be. A várost pedig Nénék irányítják, akik félnek még fejlettebbé tenni a várost, és néha (legalábbis számomra) kiállhatatlanok. June és Enki viszont próbálnak szembe szállni velük.
Egyáltalán nem kiszámíthatóak az események, én mindig teljesen meglepődtem, amikor váratlan dolog történt, a vége fele pedig rendesen izgultam mi lesz Enkivel.
Szerintem ez a könyv csodás, és sajnos idáig nem kapott elég figyelmet, de próbálok ezen változtatni. :)
IMÁDTAM, és olyan jó lenne ha lenne még folytatása!

>!
gabriellaeld IP
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg

A könyv üzenete dióhéjban: a lány nem bírja elviselni, hogy szingli, így mindent megtesz, hogy elszeresse a legjobb barátja pasiját. Pont. Minden más csak „deep” máz.

Tönkretenni mások boldogságát, elvenni a társuk, csalással nyerni és visszaélni azzal, hogy valamelyik rokonod magasabb körökben forog, és bármit el tud neked intézni, amit csak akarsz, nem bűn. Sőt, ha teheted, használj ki te is mindenkit magad körül!
Arról nem is beszélve, hogy ez is egy olyan könyv volt, ami végletekig lebutította a homoszexuális párkapcsolatokat. Olvasás közben akaratlanul is az szűrhető le, hogy:
„Igen, igen itt van ez a két fiú, akik szerelmesek, meg minden bla, bla… De ez nem lehet komoly ugyebár, szóval alázzuk porrá és dobjuk a szemétbe. Viszont a lánnyal teljes lesz és csodásan heteronormatív a Nyárkirály kapcsolata, ahogy KELL, hiszen az a sztenderd, hogy férfi nőt szeret igazából, nem igaz? Hát de!”
Szörnyen dühítő volt ez az egész számomra és iszonyúan szomorú is.

És azt sem hagyhatom szó nélkül, hogy még egy olyan rámenős, feltűnési viszketegséggel küzdő, önző és elkényeztetett karaktert, mint June, még életemben nem pipiáltam. Worst girl ever.

Viszont ilyen jól felépített, működő, utópisztikus társadalmat sem pipáltam még, az is biztos. Lenyűgözően össze volt rakva a város és a társadalom is, minden apró részletével együtt. Ez kétségtelenül megért volna több csillagot is, nagyon tetszett, viszont June főszereplése teljesen tönkretette nekem az egész könyvélményt. :/


Népszerű idézetek

>!
VNoémi

Mindig keresd a jót, a szépet, mikor az ég csupa szürke felhő.

145. oldal

5 hozzászólás
>!
VNoémi

– Mi van, ha ezzel túl messzire megyünk?
– Hova érdemes menni, ha nem túl messzire?

106. oldal

>!
VNoémi

– Mi az élet értelme June, ha valójában nem is élsz?

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az élet értelme
>!
VNoémi

A metafórákat néha szó szerint kell értelmezni.

100. oldal

>!
VNoémi

– Nem illetlenség egy királyt a személyes ékeiről kérdezni?
– Nem, ha azt állítja, hogy lehetetlen dolgokra képes.
– Mert talán nincs is olyan, hogy lehetetlen.

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Enki · June Costa
>!
VNoémi

Belefáradtam már abba, hogy örökké megbántsam az embereket, csakis azért, mert megtehetem. Nem is értem, hogyan élvezhettem ezt valaha.

176. oldal

>!
VNoémi

A múlt mindig megpróbál küzdeni a jövő ellen, pedig végül úgyis mindig a jövő győz…

206. oldal

>!
VNoémi

– Én sosem hencegek! Csak elfogadom a jól megérdemelt dicséretet.

184. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Grant – Katherine Applegate: Eve & Adam – Éva és Ádám
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Ilsa J. Bick: Hamvak
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Marissa Meyer: Scarlet
Patrick Ness: Kés a Zajban
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Katharine McGee: Az ezredik emelet