A ​zen útja 16 csillagozás

Alan W. Watts: A zen útja Alan W. Watts: A zen útja

A ​ZEN felfedezésével Ázsia egyik legbecsesebb kincsét ismerhette meg a világ.
A zen buddhizmus egyre jelentősebb szerepet játszik a Nyugat szellemi életében, kultúrájában és művészetében, noha nem sorolható a gondolkodás egyetlen hagyományos kategóriájába sem. Nem vallás, nem filozófia, nem pszichológia és nem tudomány. Az a fajta tradíció, életmód és világszemlélet, amelyet leginkább a „Megszabadulás Útja” Kínában és Indiában ismert fogalmával határozhatnánk meg. Egyszerűségével, közvetlenségével egyszerre ösztönöz az élet élvezetére és a halál elfogadására, tökéletesen otthonos világot teremtve számunkra:

Varázsos erő, csodálatos buzgalom –
Vizet merítek, fát hasogatok.

Alan Watts, az 1973-ban elhunyt angol amerikai filozófus-gondolkodó, a keleti vallások jeles kutatója 1957-ben írott tanulmánya ma már a téma klasszikusának számít. Átfogó kultúrtörténeti rálátása, világos, érzékletes stílusa és letisztult nyelvezete – minden tudományos igényesség és… (tovább)

>!
Ursus Libris, Budapest, 2021
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155786341 · Fordította: Kepes János
>!
Polgár, Budapest, 1997
240 oldal · ISBN: 9639002216 · Fordította: Kepes János

Kedvencelte 2

Most olvassa 11

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

noraa>!
Alan W. Watts: A zen útja

Ezután a könyv után megváltozott minden. :)
Lassan olvasható, meg kell rágni minden mondatot kétszer, ha tényleg érteni akarod.

Asszem>!
Alan W. Watts: A zen útja

Tetszett nagyon, biztos, hogy jópárszor újra kell még olvasnom, illetve ténylegesen olvasnom, nem csak hangoskönyvben hallgatnom, mert a sok kinai-japán név és kifejezés nehezen megjegyezhető hallgatás közben.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Aki tud: nem beszél;
Aki beszél: nem tud.

10. oldal, Előszó (Polgár, 1997)

1 hozzászólás
Tororu>!

Három teljes év elteltével elmém nem kívánt jóról-rosszról tűnődni, ajkam nyereségről-veszteségről szólni Akkor vetett rám mesterem először egy pillantást – nem többet.Öt év után minden megváltozott: elmém eltűnődött jó-rossz felett, ajkam nyereségről-veszteségről beszélt. Akkor először megenyhültek a mester vonásai, és halvány mosoly jelent meg az arcán,Hét év múltán újabb változás történt Hagytam, hogy elmém töpreng­jen, amirőt csak akar, ám jó és rossz nemfoglalkoztatta többé. Hagy­tam, hogy ajkam szóljon, amiről csak akar, de nem szólt többé nyereségről és veszteségről, Akkor engedte meg végre mesterem, hogy mellé telepedjem a matracon.A kilencedik év végén elmém szabadfolyást engedett a töprengésnek, ajkam a beszédnek. Jóról-rosszról, nyereségről-veszteségről már mit sem tudtam, sem magammal, sem másokkal kapcsolatban… Külső és belső eggyé vált. Nem volt különbség többé szem és fül, fül és orr, orr és száj között: mind egyek voltak. Elmém megdermedt, testem felol­dódott, húsom-csontom egybeolvadt. Egyáltalán nem voltam tudatá­ban, mire támaszkodik a testem, mi van a lábam alatt. Így vagy úgy, egyszer csak felkapott a szél, mint a száraz falevelet. Azt sem tudtam, én utazom-e a szél szárnyán, vagy a szél az enyémen.

allurecode>!

A Nyugat számtalanféle bölcsessége, vallása, filozófiája és tudománya nem sok útmutatással szolgál, hogyan éljünk ebben a világban, miközben egyre mélyebbre sodródunk a viszonylagosság mérhetetlen óceánjában, kilátásaink pedig egyre riasztóbbak. Hiszen hozzá vagyunk szokva az abszolúthoz, a szilárd elvekhez, amelyekben megkapaszkodhatunk, ha szellemi vagy lelki támaszra van szükségünk.

8. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ananda K. Coomaraswamy: Akimcanna
Sunrjú Szuzuki: Zen szellem, a kezdő szellem
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út a nyugalomhoz
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Út az értékes élethez
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu: Az öröm könyve
Anthony De Mello: A szeretet útja
James Martin: Jezsuita spiritualitás
Patsch Ferenc: Katolikus spiritualitás – Tabuk nélkül
Katona István – Kunszabó Zoltán: Meghívás az életre
Armin Risi – Ronald Zürrer: Vegetáriánus élet