Gatyára ​fel! (Doboztrollok 1.) 23 csillagozás

Alan Snow: Doboztrollok 1. – Gatyára fel!

Mikor Sajthidán Arthurt sarokba szorítja a gaz Suvasz, a fiúnak egy pillanat alatt minden reménye odavész, hogy visszajusson föld alatti otthonába. Ám segítségére siet egy nyugdíjas ügyvéd, egy félénk káposztafej és néhány izgága doboztroll.

Segítség! Szörnyek!!!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2014
202 oldal · ISBN: 9786155450860 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Kolibri, Budapest, 2014
202 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155450310 · Fordította: Pék Zoltán

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
gab001 P
Alan Snow: Doboztrollok 1. – Gatyára fel!

Régen halogatom ezt az olvasást, így nagyon örültem, hogy végre eljött az idő. Az első pár oldal annyira beszippantott, hogy utána már nem szívesen tettem le a könyvet. Egészen különleges világba, különleges lények közé kalauzol el az író, ahol mégis sok minden hasonlít a valóságra. A szerző rajza pedig fokozzák a hatást. Arthur az alanti világból jött, hogy élelmet szerezzen, azonban nem várt kalandoknak lesz részese. Ellenségekre és barátokra egyaránt szert tesz egyetlen este alatt. Annyira lekötött a történet, hogy nem is gondolkodtam a címen, amíg szembe nem találtam magam a magyarázattal. Rengeteg rejtélyre derül fény, s még legalább annyi maradt titokban. Sejtéseim ugyan vannak az összefüggésekről, de biztos vagyok benne, hogy lesz még meglepetésben részem. Muszáj tovább olvasni.

>!
Kolibri, Budapest, 2014
202 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155450310 · Fordította: Pék Zoltán
>!
kellyolvas P
Alan Snow: Doboztrollok 1. – Gatyára fel!

Alan Snow a történetvezetésben és a rajzok készítésében is remekelt, kitalált egy steampunk elemekben bővelkedő világot, ami engem kicsit a viktoriánus korszakra emlékeztet. Telerakta furcsábbnál furcsább karakterekkel, akik kinézetük ellenére nagyon szerethetőek. Ki ne kedvelné meg a trollokat, ha azok dobozt hordanak és ráadásul félénkek? Vagy Tituszt, aki a Káposztafejűek közül való? Ők annyira szeretik a káposztát, hogy felkötik a fejükre, tiszteletük jeléül. Őrjítő, nem?
Arthurt a legkönnyebb a szívünkbe zárni, nem akarok minden részletet elárulni, de egyik nagy álma, hogy fent élhessen ő is a felszínen, mint a többi korabeli gyerek. Máris összeszorul az olvasó szíve tájéka.. És örömmel olvastam, mennyi segítőkész felnőtt szerepel, akik igyekeznek kibogozni a szálakat. Willbury, a nyugdíjas ügyvéd, olyan mintha Arthur második nagyapja lenne, imádtam a kakaó-sült kalács jelenetet. A piacon a pités árus is jószívű, és ne feledkezzek meg a feltalálónőről, Marjorie-ről sem, akit szintén sérelem ért, ellopták a találmányát, ami még fontos szerepet fog játszani.
Dicséret illeti a fordítót, aki remekül megoldotta a nevek magyarosítását.
Azoknak ajánlom ezt a mesét, akik unják már az édi-bédi sztorikat, és szívesen olvasnának valami merőben más szemléletű, kreatív történetet. Ez pont olyan mese, amit lefekvéskor lehet mesélni a gyereknek, nézve a képeket, együtt nevetni és izgulni, ez egy valóban szórakoztató olvasásélmény.

>!
Juci P
Alan Snow: Doboztrollok 1. – Gatyára fel!

Tetszett, csak két dolog szomorított el: az egyik, hogy egy darab szimpatikus női szereplő van a könyvben (és ő sem kap túl sok szerepet), az összes többi nevetséges, tyúk módjára tollászkodó és kotyogó divatbolond (ja nem, még van egy rikácsoló nő az elején). A másik, hogy ez nem egy teljes könyv, hanem egy teljesen random helyen félbeszakadó történet. Azért majd elolvasom a folytatást szerintem. A rajzokat nagyon bírtam, szép a könyv.

9 hozzászólás
>!
Chöpp 
Alan Snow: Doboztrollok 1. – Gatyára fel!

Mi láttuk a Doboztrollok mozifilmet, ami cselekményes, hangulatos, színes és egyéni hangulatú. Akaratlanul is valami hasonlót vártunk a könyvtől.
Tudom én, hogy ez nem így működik, mégis szerettem volna a megismert történetnek legalább a nyomvonalát látni leírva. Mivel ez nem így történt, kicsit csalódtam. Az első csalódás után pedig átálltam egy teljesen más sztorira. Így történt, hogy önálló sztoriként összességében jónak értékelem a könyvet. Nagy sajnálatomra szörnyen befejezetlen maradt a történet. Biztosra érzem, hogy még nagyon sokat kell várnom, hogy végre egy szép doboztroll-káposztafej-tengeritehén mese jólesően kerek lezárásában gyönyörködjem.

>!
Paulina_Sándorné P
Alan Snow: Doboztrollok 1. – Gatyára fel!

Aranyos mese volt. Tetszettek a rajzok, nagyon feldobta így a történetet. Arthur szimpatikus kisfiú. Érdekes a világ, amit az író alkotott. Tetszenek a doboztrollok, aranyosak a miniatűr lények.

>!
Roni_olvas
Alan Snow: Doboztrollok 1. – Gatyára fel!

Egyszer régen azt hallottam, a franciák úgy tartják, igazi fantáziája csupán annak van, aki képes meglátni a valóságot. Aki nem csupán kitalál valami újat, hanem azt a valóság elemeiből alkotja meg, megteremti, életet ad neki. Ettől válik az igazán csodálatossá és hihetetlenné, valami maradandó, igaz valósággá.
Azt hiszem, keveseknek adatott meg ez a képesség…
Ám kétség sem fér hozzá: Alan Snow közéjük tartozik!
Alan Snow-ra egy picit úgy tekintek, mint egy csodálatos varázslóra… Nemcsak kitalált egy várost, egy társadalmat és néhány fura lényt, hanem életet csepegtetett beléjük, elevenné varázsolta őket. Olvasás közben úgy érezzük: az általa teremtett lények nem csupán képzeletének tüneményei, hiszen szinte felpattannak a könyv lapjairól és mellénk telepednek, velünk együtt hallgatják a történetet, velünk együtt meresztgetik a szemüket a könyv fekete-fehér illusztrációira.
Mindez egy apró részletességgel kidolgozott, enyhén steampunk környezetbe ágyazva, teleszőve találmányokkal, feltalálókkal, gépezetekkel, és egy zsúfolásig telt várossal…

A cselekmény maga egy lassabb lendületű, ám annál informatívabb történet, aminek elsődleges célja az első kötetben, hogy megismerjük a karaktereket, a világot, egyáltalán azt a környezetet, amelybe hirtelen belecsöppentünk. A jelenetek érdekesek, a párbeszédek humorosak, okosak, ám elsősorban a megdöbbentő helyszíneké, karaktereké és fordulatoké itt a főszerep.

Olyan bámulatosan eredeti ötletekkel találkozhatunk itt, mint a kalózpatkányok mosodahajója, ahol varjak teregetik ki a vizes ruhákat az árbocra, és nagyszerű demokráciában élnek egymással. De megemlíthetném Piteházi úr messze földön híres disznóhúsos-zsályás pitéjét és epertortáját is!

A könyvet kísérő illusztrációk a szerző saját munkái, melyek feliratozása, és megfelelő helyen történő megjelentetése teljessé, okosan szerkesztetté teszik a könyv egészét.

Nyelvezete újszerű, ám könnyen olvasható, ráadásul nagyszerű fordítói munka teszi teljessé, amely nemcsak lefordítja, de szinte újjáírja Snow remekül megalkotott szlengjét és elméjének szójátékait. A magyarra áttett új szavak ezáltal olyan jelentést kapnak, amely kiemeli, s egyszersmind újjá alkotja azokat, s válik a történet még humorosabbá és érthetőbbé. Dehát ezt már megszokhattuk Pék Zoltántól…

A Doboztrollok trilógia első kötete az egyik legeredetibb, legfantáziadúsabb és legbritebb humorú gyermektörténet, ráadásul a hamarosan moziba kerülő animáció miatt igen aktuális is! Az őszi borús napokra garantált szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

>!
Deszy P
Alan Snow: Doboztrollok 1. – Gatyára fel!

Természetesen gyerekkönyvről beszélünk, így egyikükről sem kapunk mély jellemrajzot, hogy vajon miért ilyenek, de erre nincs is szükség. Egyszerűen csak.. elhisszük.

És ezt tudom mondani az egész világról. Bármilyen abszurd, bármilyen meglepő is néha, akárhányszor emeljük meg a szemöldökünket az újabb és újabb furcsa elemén a könyvnek, valahogy elhisszük, mert így, egyben annyira jól összeáll. A furcsaságok ellenére megvannak a maga szabályai, a maga története, igazán szépen felépített.

Illetve van még egy elem, amivel annyira jól operál, hogy még ezek a furcsaságok is beleférnek: a humor. Például a tudományos piték vagy éppen az az elképzelés, hogy a kalóz patkányok mosodásnak álltak. Végig, végig ott van, hogy nem kell mindent komolyan venni, egyszerűen csak el kell fogadni egy kis időre, hogy Sajthida egyszerűen ilyen.

A teljes értékelésért katt:
http://www.deszy-konyv.hu/2014/10/alan-snow-doboztrollo…

>!
RoseMarry
Alan Snow: Doboztrollok 1. – Gatyára fel!

Először is díjaznám, ha végre a függő végeket törvény tiltaná, mert így tűkön fogok ülni, amíg megkaparintom a folytatást xD
Ezt leszámítva aranyos mese volt, pont azt a laza kikapcsolódást nyújtotta, amire a vizsgaidőszakban szükségem van. Az illusztrációk tetszettek benne. A szereplők közül a Mosoda legénysége vitte a prímet, abszolút kedvencek lettek :)

>!
Mariann_Czenema P
Alan Snow: Doboztrollok 1. – Gatyára fel!

Az első pár fejezetben gyors, aztán kicsit lassú cselekményű könyv, mondhatni csak a szereplők felvezetője a további kalandok előtt.
Ami nagyon tetszett benne azok a rajzok, eszméletlenül sokat dobtak a felnőtt fejjel kevéske sztorin; ellenben a divatos hölgyek piacon tapasztalt viselkedése, és főleg a Szabadalmi Hivatal kikacsintás az idősebb olvasóknak.
(További részeket lelkesen várom, de azért nem bántam meg, hogy nem vettük meg, elég borsos ára van :/ )

>!
GiOr
Alan Snow: Doboztrollok 1. – Gatyára fel!

Bevallom a filmet láttam először, az nagyon tetszett, így amikor rábukkantam az egyik netes könyvesboltban gondoltam miért is ne. Azt kell mondanom a könyv ezerszer jobb mint a mese. Imádom, kislányomnak szoktam olvasni elalváshoz. Immár a 3.részt olvasom neki . Ajánlom gyerekeknek- és gyermeklelkű felnőtteknek. :)
Kellemes olvasást !


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Sajt
A Vad Angol Sajtok mocsárban élnek (barlanglakó francia rokonaikkal ellentétben). Ideges teremtmények, éjjelente legelnek a mezőkön és az erdőkben. Meglehetősen buták, és minden váratlan eseménytől megrémülnek. A sajtok könnyű prédául szolgálnak a vadászoknak, mivel egyszerűbb elkapni őket, mint egy döglött birkát.

A Johnson-féle rendszertan trollokról és lényekről, 10.o.

1 hozzászólás
>!
Chöpp 

A vaszoknis ember
Titokzatos árnyalak, akitől állítólag rettegnek az immár feloszlott Sajtcéh tagjai. Feltehetőleg van egy sötét titka, és egy „náspáng”-ja. Utóbbi a félelem fő oka, de éles nyelve és gúnyos humora is könyörtelen. A történelem nem jegyezte fel, miért viselt vasból készült zoknit.

A Johnson-féle rendszertan trollokról és lényekről, 11.o.


A sorozat következő kötete

Doboztrollok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Terry Pratchett: Sofőrök
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Nick Bruel: Rossz Cica fürdik
Jeff Kinney: A nagy kiruccanás
Kertész Erzsi: Helló, felség!
Ciaran Murtagh: Megasztár
Frauke Scheunemann: Winston – Kandúr titkos küldetésben
Mac Barnett – Jory John: Rémes páros
Andy Griffiths: A 13 emeletes lombtoronyház
Thomas Brezina: Lökött lufik légi háborúja