A ​teljes Watchmen 83 csillagozás

Alan Moore: A teljes Watchmen

Alan ​Moore és Dave Gibbons világhírű alkotása nemcsak minősége okán a képregények képregénye, hanem a mai napig a bestseller-listák éllovasa is.

A Watchmen cselekménye a nyolcvanas években játszódik egy alternatív, a nukleáris háború szélére sodródott Amerikában, ahol a néhány törvényen kívül helyezett, többnyire kiöregedett és cseppet sem hősies szuperhős azzal szembesül, hogy valaki rájuk vadászik.

A Watchment minden idők legfontosabb képregényeként tartják számon, de nem csak ebben a művészeti ágban számít korszakalkotónak: megjelenésekor a legjobb sci-fi műnek járó Hugo-díjat is elnyerte a Locus mellett, a Time magazin pedig 2005-ben egyedüli képregényként beválogatta a minden idők száz legfontosabb regényét tartalmazó toplistájára.

A Watchmen olyan meghatározó műalkotás, amelyet a modern irodalom és képzőművészet legnagyobbjaival emlegetnek egy lapon. Nem csupán olvasmányos és magával ragadó, a történet mélyében… (tovább)

Watchmen – Az Őrzők címen is megjelent.

Eredeti mű: Alan Moore: Watchmen (angol)

Eredeti megjelenés éve: 1987

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2018
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700340 · Fordította: Bárány Ferenc · Illusztrálta: Dave Gibbons

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Walter Kovacs (Rorschach)


Kedvencelte 28

Most olvassa 17

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 99


Kiemelt értékelések

>!
giggs85 P
Alan Moore: A teljes Watchmen

Nem gondoltam volna, hogy valaha is képregényt fogok olvasni, pláne kedvencelni; de most megtörtént. Ragyogó, hihetetlenül összetett, világteremtő erejű mű.

5 hozzászólás
>!
Rodwin
Alan Moore: A teljes Watchmen

Nem lehet kérdés, hogy öt csillagos ez a könyv. A hazai képregényfront egyik legszebb darabja, és minden rajongónak a polcán a helye.
Nem fogok mélyenszántó elemzésbe kezdeni, mert már többen megtették. Moore zseniális történetet alkotott ebben az alternatív világban. Itt minden képkockának jelentősége van, minél többször olvasod újra, annál többet fog adni.
Attól is függ, hogy milyen hangulatban talál meg a könyv, valakit nagyon lehúzhat, én is lassan haladtam vele, mert igen nyomasztó az egész.
A világunkat háború fenyegeti, ezen még a szuperhősök sem tudnak segíteni. Moore szembesít minket azzal, hogy a legnagyobb állat, az ember. Illetve azzal is, hogy milyen esendők vagyunk.
Több nézőpontos, sokszereplős dráma az egész. Szerencsére igen tartalmas lesz ez a 12 fejezet, úgyhogy lesz lehetőségünk elmerülni benne.
Már-már irodalmi, szépirodalmi az egész, egyszer mindenkinek el kéne olvasnia.

>!
Fumax, Budapest, 2018
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700340 · Fordította: Bárány Ferenc · Illusztrálta: Dave Gibbons
>!
Deidra_Nicthea IP
Alan Moore: A teljes Watchmen

A Moly azt kérdi: „Biztos befejezettnek jelölöd?”

Dehogyis. Dr. Manhattan is megmondta: „Semmi nem ér véget, Adrian. Soha semmi.”

Egy párszor még elő fog kerülni a polcról.

>!
Molymacska P
Alan Moore: A teljes Watchmen

A Watchmen egy olyan képregény, amivel sokszor kerestem fel, néztem meg, és próbáltam elolvasni, de valahogy nem vergődtünk zöld ágra egymással. Eddig.
Amikor eddig olvastam (vagy csak keveset, vagy a régiből az első kötet még réges-régen) akkor azt érzetem, hogy valamit nem tudok. Hogy valamit, amit fontos lenne tudnom, nem tudok, és emiatt nem tudom élvezni igazán a képregényt. A képregény rajongó ismerőseim erre persze kinevettek, és nem értették, mi bajom van. mert mindegyik barátom annyira empatikus :D
Most nekiveselkedtem, hogy a teljeset, az egészet, a nagyot elolvasom, és megint ezzel álltam szemben: miből maradtam én ki? Aztán ahogy olvastam a történetet, valahogy megvilágosodtam: a képregény olvasásból maradtam ki. Hiszen ez nem csak egy történet, és nem csak egy művészeti alkotás, hanem valami egészen más, a kép és a szöveg kereszteződése, ahol a szöveg és a szövegbuborék formájának is jelentősége van. spoiler
A történet (főleg a vége) lehengerelt. Valamiért nem erre számítottam, de hát mint mondhatnék pont én, hiszen ez a képregény szembe megy minden eddigi klisével, és megalkot valami újat. És ez az új határozottan jó.
Vannak, akik szerint ez a világ legjobb képregénye. Én nem tudom megítélni, hiszen annyi képregényt még nem olvastam (mondjuk az én ízlésemhez közelebbi a Sandman is :D ) de az bizonyos, hogy egy nagyon fontos képregény, amit sokaknak el kellene olvasniuk.

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Alan Moore: A teljes Watchmen

A képregények képregénye. Az egyetlen darab a műfajból, amely 2005-ben felkerült a Time magazin minden idők száz legfontosabb regényét tartalmazó toplistájára, és amely megjelenésekor elnyerte a legjobb sci-fi műnek járó Hugo-díjat is a Locus mellett. Vagyis megint nagyot dobtak a Fumaxosok, mert egy igazi klasszikussal ajándékoztak meg bennünket, amely nemcsak a mérete, hanem a tartalma miatt is fajsúlyos darab, ugyanis tényleg egy kiváló alkotásról van szó, amely jóval több, mint egy csilicsáré szuperhőssztori. A filmet nem láttam (most viszont lekaparom a falat, hogy minél előbb megnézzem természetesen), így semmit sem tudtam a történetről, ezért nagyon kíváncsian vágtam bele az olvasásba, és egyetlen délután alatt a magamévá tettem az egészet, mert egyszerűen nem tudtam letenni. Egyrészt azért, mert kíváncsi voltam, hogy ki öldökli az egykor volt szuperhősöket, másrészt azért, mert igen komoly morális kérdéseket feszeget, jóval túlmutatva a műfaj szokásos keretein. A 12 részes képregénysorozat eredetileg 1986 és 1987 között jelent meg a DC kiadásában, Alan Moore írta és Dave Gibbons rajzolta. Egy alternatív Amerikában játszódik, 1985-ben, ahol a szuperhősök a mindennapok részei voltak, majd az atomkorszak bekövetkeztével szépen csendben kimentek a divatból, feleslegessé váltak. Érdekes, hogy alapvetően teljesen hétköznapi emberekről van szó, egyetlen természetfeletti képességekkel rendelkező karakter van a történetben, Dr. Manhattan, megvannak a saját gyengeségeik, mégis jóval többek ők, mint maskarába bújt nagyra nőtt gyerekek: tényleg hisznek benne, hogy az a dolguk, hogy segítsenek az embereknek, és saját képességeik határaian belül meg is tesznek mindent ezért. Azonban az évek elteltek, az ő idejük lejárt, aztán, amikor úgy néz ki, hogy jön a világ vége, mégiscsak szükség lesz rájuk, mert reményre mindig szükség van. Szórakoztató alkotásról van szó, de egyrészt komoly mondanivalóval, másrészt olyan tragikus felhanggal, amely még a noir-oknál is szürkébb világot mutat be. A nyolcvanas évek Amerikájának hangulatának lenyomata ez a fantasztikus képregény, amelyen rengeteget lehet gondolkodni, hiszen a szuperhősökkel kapcsolatos etikai kérdéseken túl (mi a helyük és a szerepük az emberek között, mikor kell beavatkozniuk a dolgokba, és miként stb.) olyan súlyos kérdéseket is felvet, hogy a béke eléréséhez megfelelő eszköz lehet-e a tömeges gyilkosság? Engem nagyon megrázott ez a képregény, miközben kellőképpen leesett az állam, teljesen meg lettem győzve arról, hogy nem véletlenül lett az az alkotás műfajnak leghíresebb darabja.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2018/08/04/kepregenykrit…

>!
TiaManta
Alan Moore: A teljes Watchmen

Jé ez tényleg A Képregény!
Ez egy áá mmm ínyencség.

További információ, véleményem a kötetről:
Én egyszerűen faltam, elolvastam 2x is, ahol Rorschach szerepelt. Így elég egyértelmű, hogy ő lett a kedvenc szereplőm. Szerintem nem kell taglalni hogy miért.
Tudjukki pedig nem hiába az úgynevezett fő gonosz. De egy jó példája annak hogyan is kellene alkotni karaktereket. A végéről meg rengeteg vitát lehetne folytatni. És kell is.

>!
Hackett IP
Alan Moore: A teljes Watchmen

Ha szereted a képregényeket, ha szereted az igényes, többrétegű fantasztikus irodalmat, A teljes Watchmen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen, képregénytörténeti mérföldkő, az egyik legjobb szuperhős történet, amit csak olvashatsz.
Bővebben:
http://sfmag.hu/2018/08/16/7-ok-amiert-a-teljes-watchme…

>!
pinter_bence I
Alan Moore: A teljes Watchmen

"A mű központi története tulajdonképpen nem is érdekes. Nyilván van egy rejtély, annak pedig lesz egy megoldása, ami most, a második olvasás után is teljesen banálisnak tűnik: csak megérzés, de talán Moore ezzel is trollkodni akart egy kicsit. De tegyük is ezt félre.

Sokkal érdekesebb ugyanis az a komótos precizitás, amivel a tizenkét részes történet gyakorlatilag teljesen szétszedi a szuperhősök lelki világát." (…)

Moore részletes karaktertanulmányokat tár elénk azzal kapcsolatban, hogy miért vesz fel valaki egy maszkot és kezdi üldözni a bűnt, aztán hogyan csömörlik meg, lesz alkoholista, őrült, vagy hogyan áll éppen az állami propagandacélok szolgálatába. (Hasonló, bár minden ízében magyar dekonstrukciót egyébként Juhász Viktor készített a szuperhősökről A Rádiumember magányossága című novellában, ami az Átjáró magazinban 2003-ban, az SFmag 10 antológiában 2012-ben jelent meg.)

Ez az egész pedig nyilván úgy lesz igazán érdekes, ha párhuzamba állítjuk azokkal a fiktív szuperhőstörténetekkel, amelyek évtizedek óta velünk vannak. Persze ezeken a kánonokon belül is folyamatos az igény a szuperhős-szerepkörök felülvizsgálatára és az erkölcsi mélyfúrásokra, és számos csodás mű el is készült ezzel az alapállással.

A Watchmen azonban a Moore által készített, teljesen új karakterekkel ki tud lépni ezekből a kánonokból, el tud vonatkoztatni az egyes hősökre évtizedek alatt rárakódott jelentésrétegektől, illetve az érzelmi kötődéstől. Ezzel pedig gyakorlatilag sokkal közelebb tudja hozni a való világhoz ezeket a kérdéseket."

Bővebben:

https://azonnali.hu/cikk/20180819_ki-orzi-az-orzoket-a-…

3 hozzászólás
>!
kvzs P
Alan Moore: A teljes Watchmen

A Watchmen a világ egyik leghíresebb szuperhősökről szóló képregénye. Én az olvasásának megkezdése után nem sokkal már nem a szuperhősöket láttam a lapokon, hanem a gyarló embereket. Ez a történet ugyanis szembesít minket az esendőségünkkel, a kicsinyességünkkel, a vágyunkkal a szeretetre, a kapcsolódásra, az elismerésre. Ezt pedig minden oldalról és mélységből szépen bemutatja ez a 12 történet.

>!
Zero MP
Alan Moore: A teljes Watchmen

Mi lenne, ha én ezt nem nevezném képregénynek?
Mert nem az, bár vannak bele panelek jócskán.
Évekkel ezelőtt már olvastam a Cartaphilus három kötetben kihozott változatát, de eladtam, mert megrongyolódott, meg valahogy nem is volt méltó ehhez az egészhez.
Vicces.
Nem is olyan rég néztem a filmet, ami ugyan hagy kívánnivalókat maga után, mégis több réteget tudott magába szuszakolni egy filmben, mint a Marvel eddig egy egész univerzumnyi (egyébként nagyrészt kiváló) mozi alatt.
Utána elkezdtem álmodozni, hogy milyen jó is volna egy új, keményborítós, nagy kiadás, ami végre tényleg a Watchmen-hez méltó.
No, bemenve dolgozni rá is eresztettem @nger kollégára az esti álmot, mire ő csak ennyit szólt: „Lesz.”
Rendeltem, elhoztam, elolvastam.
Köszi, Fumax.
Tátott szájjal, vattás torokkal, csillogó szemmel.
Egyszerűen nem veszít a ragyogásából, sőt, megkockáztatom, hogy még nagyobbat is ütött, mint 20 évesen. Rengeteg, minden döccenés nélkül egymásba kapaszkodó szál és réteg ad ki mesteri nagytotált, hihetetlenül árnyalt és mély mondanivalóval felruházott, szinte már démoni erejű mű.
Persze arról is lehet szó, hogy azóta tudatosabbá váltam, sok szinten, és ezeket a könyv újra felszínre hozta.
Ha csak disztopikus könyveket mérek hozzá, akkor is az 1984 vagy a Szép új világ szintje, talán le is körözi azokat.
Riasztó látlelet, kórisme, figyelmeztetés. Hogy így ez nem mehet tovább.

De azóta is megy. S tán bombák nem hullnak, Dr. Manhattan meg már talán nem is gondol ránk az Androméda-ködből, nem lényeg. Kiírtjuk mi magunkat, magabiztosan, nem kell hozzá még Ozymandias sem.
(Rád mutatok, Kína, s főleg Te, Nagy Büdös Amerika. Te aztán végképp nem tanultál semmit. Igen, a global warming nagy para. Jobban jártunk volna a bombával.)

Ezer dolgot fel lehetne itt még sorolni, hogy miért lenne fontos elolvasnod ezt a művet, de nem teszem. Ha nem vagy teljesen Taigetosz-pozitív és a KMK-könyveken túl is hajlandó vagy befogadni ezt-azt, akkor muszáj. Kevesebb vagy nélküle.


Népszerű idézetek

>!
Fumax KU

Péntek este New Yorkban meghalt egy komédiás.

>!
DoktorGonzo

Hallottam egy viccet: a fickó orvoshoz megy. Azt mondja, depressziós. Az élet durva és kegyetlen. Szörnyen magányos ebben a fenyegető világban. A jövő homályos és bizonytalan. Az orvos: egyszerű a kezelés. Ma este a városban lép fel Pagliacci, a nagy bohóc. Nézze meg, és rögtön rendben jön. A fickó sírva fakad. Azt mondja: Doktor úr… én vagyok Pagliacci. Jó vicc. Mindenki nevet. Dobpergés. Függöny.

II. fejezet/28.oldal (Fumax, 2018)

1 hozzászólás
>!
lzoltán IP

Lenyűgözően visszataszító az arca. Órákig tudnám bámulni… Csakhogy ő visszabámul rám, és ez kényelmetlen érzés. Mintha sohasem pislogna.

vi. fejezet 1. oldal

>!
DoktorGonzo

Kék ujjaim közül peregnek a rózsaszín szemcsék; véletlenszerűen és kiszámíthatatlanul; rendezetlen szilikonfolyam, melyben minden elképzelhető alakzatnak ott a lehetősége… de ez csak illúzió.
A dolgok alakját nem csak a tér, de az idő is meghatározza, egy márványtömb magában hordozza a szobrot, a jövőre várva.

IV. fejezet/24.oldal (Fumax, 2018)

>!
lzoltán IP

Nem sejtve, hogy a halál jár közöttük, anélkül esnek majd sötét ölelésébe, hogy értenék, miért.

xi. fejezet 6. oldal

>!
DoktorGonzo

Ahogy már korábban is megjegyeztem, nem tagadtam meg a tudományos kutatómunkát valami kezdetleges és primitív érzés kedvéért; épp ellenkezőleg: megújult lendülettel vetettem magam a témára, a száraz tényeket és a szikkadt leírásokat ugyanazzal a mágikus fénnyel ittam át, mint ifjúkoromban. A bagolyszárnyak tagolt és gyönyörűen szinkronba rendezett mozgásának tudományos leírása nem gátolhat minket abban, hogy ugyanezt a jelenséget költői módon is értelmezzük. Sőt, a kettő nem lehet meg egymás nélkül; a lírai megközelítés szinte a rég elveszett románc érzését kölcsönzi a hideg tényeknek.

Vér Pallasz vállából (Fumax, 2018)

3 hozzászólás
>!
lzoltán IP

Hallowe'en este
köztünk járnak
s szólnak hozzánk
a régi árnyak;
némák maradnak
másnak.

     Hallowe'en
     Eleanor Farjeon

viii. fejezet 28. oldal

1 hozzászólás
>!
DoktorGonzo

Mind bábok vagyunk Laurie. Csak én olyan báb vagyok, aki látja a drótot is.

IX. fejezet/4.oldal (Fumax, 2018)

>!
Deidra_Nicthea IP

Hiába fáradtunk annyit, hogy létrehozzuk a mennyországot, csak borzalmakkal tudtuk azt benépesíteni.

Dr. Manhattan: Szuper-hatalmak és szuperhatalmak. 1. o.

>!
DoktorGonzo

A lét véletlenszerű. Nincs benne szabály, csak amit mi képzelünk bele, ha sokáig nézzük.
Nincs értelme, csak amit mi aggatunk rá.
Ezt a vitorla nélküli világot nem homályos metafizikai erők szabják. Nem isten öli meg a gyerekeket. Nem a sors darabolja fel őket, és nem a végzet veti a kutyák elé.
Hanem mi.
Csak mi.

VI. fejezet/26.oldal (Fumax, 2018)


Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Álomdalok
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom
N. K. Jemisin: A megkövült égbolt
Simon R. Green: Minden a győztesé
George R. R. Martin: Kardok vihara
Seth Dickinson: Kormorán Baru, az áruló
Robert Jackson Bennett: Csodák városa
Brian McClellan: A birodalom bűnei
George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
Greg Keyes: Született Királynő