A ​Gyűrűk Ura vázlatkönyve 61 csillagozás

Alan Lee: A Gyűrűk Ura vázlatkönyve

A Gyűrűk Ura vázlatkönyvé -ben Alan Lee rajzokkal és szavakkal mutatja be, hogyan születtek a gyönyörű vízfestmények A gyűrűk Ura centenáriumi kiadásához. Ezek a képek olyan hatásosak voltak, hogy végül Peter Jackson filmtrilógiájának a látványvilágát is meghatározták, és segítettek az áhított Oscar-díjat elnyerni.

A könyv több, mint 150 vázlatot és korai látványtervet tartalmaz, hogy bemutassa, miként lett az ötletekből kész alkotás. Néhány színes kép egész oldalas reprodukciója is megtalálható, akárcsak eddig ismeretlen látványtervek, amelyek a filmkészítés során születtek, valamint sok új rajz is.

A Gyűrűk Ura vázlatkönyve különleges lehetőség, hogy bepillanthassunk annak az embernek a fantáziájába, aki megfestette Tolkien világát, először papíron, aztán három dimenzióban a filmvásznon. Szeretettel ajánljuk mindenkinek, akit gyönyörködtet az illusztrált A Gyűrűk Ura, és szeretné tudni, mennyit köszönhetett a film Alan Lee képzelőerejének.

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Európa, Budapest, 2006
192 oldal · ISBN: 9630781921 · Fordította: Büki Gabriella · Illusztrálta: Alan Lee

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Peter Jackson · Alan Lee · Ian McKellen · Richard Taylor

Helyszínek népszerűség szerint

Középfölde


Kedvencelte 11

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ViveEe P>!
Alan Lee: A Gyűrűk Ura vázlatkönyve

Már többször találkoztam Alan Lee illusztrációival, és csodálatosnak tartom őket, de bevallom picit mindig is inkább John Howe felé hajlottam.
De így egyben látva munkáit (és igazán ráfókuszálva), hozzátűzve gondolatait, lenyűgöző mennyire ráépült a munkáira a film látványvilága. Igazán tehetséges az úr, és imádom ezt a könyvet, gyönyörű az egész.
Nagyon becsben fogom tartani. :)

2 hozzászólás
Shanara>!
Alan Lee: A Gyűrűk Ura vázlatkönyve

Kb. másfél évtizede, még főiskolás koromban olvastam először a Gyűrűk Urát. Persze vizsgaidőszakban. :-)) Aztán időközben elkészült a film és Középfölde világa ismételten magával ragadott. Mindig is érdekeltek a filmek készítésének technikái és titkai. Azt tudtam, hogy Alan Lee-nek és képzeletének sok mindent köszönhetünk, de nem tudtam, hogy miket, ezért nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre. A szerencsémnek köszönhetően hatalmas akcióval, szinte ingyen jutottam hozzá a könyvhöz. Alan Lee nem csak a rajzaival, hanem a szövegeivel is elvarázsolt. A rajzaival azért, mert számomra minden, amit a papírra vetett csodálatos volt, lehetett az vázlat vagy kész festmény. A rajzokhoz fűzött kommentárok is tetszettek. Olyan áhitattal mesél bizonyos rajzokról, motívumokról, ami megmelengeti az ember szívét. Látszik, hogy tényleg szenvedélye a rajz. Kedvencem az, amit a bőröndbe pakolásról írt. :-)) Nagyon gyönyörű ez a könyv! Ajánlom mindenkinek, aki szereti Középföldét és grafitrajzokat, vázlatokat. Engem elvarázsolt!

2 hozzászólás
Wilsonné>!
Alan Lee: A Gyűrűk Ura vázlatkönyve

Zseniális. Minden egyes ceruza- és ecsetvonás zsenialitást sugároz. Érdekes dolog így belátni a kulisszák mögé. A legapróbb részletig mindent alaposan kidolgoztak, és a legegyszerűbb vázlatból is tehetség árad.

Batus>!
Alan Lee: A Gyűrűk Ura vázlatkönyve

Alan Lee betekintést enged A Gyűrűk Ura filmek elkészítésének kulisszái mögé. Érdekes volt látni (illetve olvasni) a folyamatot, Lee gyönyörű grafikái pedig egyszerűen elvarázsolják az embert. Számomra pedig egy figyelmeztetés volt, hogy újra kellene már olvasni a trilógiát…

kutjus P>!
Alan Lee: A Gyűrűk Ura vázlatkönyve

Csodálatos, hogy egy ceruzával mit képesek alkotni az emberek.

Arwen>!
Alan Lee: A Gyűrűk Ura vázlatkönyve

Most sorolhatnám a szebbnél szebb magyar mellékneveket: fantasztikus, lenyűgöző, zseniális, mert tényleg az! Egyszerűen lenyűgöző, ahogy ő rajzolni tud.

kolika >!
Alan Lee: A Gyűrűk Ura vázlatkönyve

Ennek a könyvnek segítségével betekintést nyerhetünk, hogy hogyan is készültek azok a gyönyörű díszletek, amelyeket a Gyűrűk Urában láthatunk. Alan Lee kivételes tehetség, s a munkáinak egy részét megmutató könyv nagyon szép kivitelezésű. Érdekes háttér információkkal gazdagodhatunk, s szép grafikái által felidézhetjük egy-egy filmbeli jelenetet.

blackangel>!
Alan Lee: A Gyűrűk Ura vázlatkönyve

Alan Lee-nél jobb illusztrátort nem is lehetett volna választani A gyűrűk urához.
Ez a könyv nem csak Középföldét és annak lakóit mutatja be hanem magának a forgatás menetét és kisebb problémák megoldását is :)

Selly I>!
Alan Lee: A Gyűrűk Ura vázlatkönyve

Illusztrációktól hemzsegő vázlatkönyv lévén itt nem a betűk és a szavak adják a legfőbb élményt, bár én Lee megjegyzéseit is igen érdekesnek találtam. Nem is tudom pontosan megfogalmazni, milyen érzés volt ismét kézbe venni a könyvet.

Nincs annyi magasztaló megjegyzés és elég jó, a tökéletességet kifejező hasonlat, amelyek által le tudnám írni, pontosan mekkora értéket képvisel számomra ez a mű. Képtelenségnek tűnik, hogy bárki számára is csalódást okozzon. Lenyűgöző, elképesztő, magával ragadó, részletes, gondosan kidolgozott rajzok és festmények. Imádom.


Népszerű idézetek

Shanara>!

A listák számomra használhatatlanok. Ha valamit elő kell készítenem, például csomagolnom kell egy útra, még a valódi tárgyak összeszedése előtt egy nyitott bőröndöt rajzolok, körülötte a szükséges dolgok apró ábráival.

18. oldal (Európa Könyvkiadó, 2006.)

5 hozzászólás
Wilsonné>!

Az erdők azonban ma is csodálatot és tiszteletet keltenek bennünk, s azt az érzést, hogy érző lények közt vagyunk. Tolkien munkája magasztos és megindító módon emlékeztet minket erre.

91. oldal

Shanara>!

Imádok fákat és erdőket rajzolni. Olyan ez, mintha embereket rajzolnék, akik korlátlanul nyúlnak és tekerednek, s akiknek a múltja ott van minden repedésben és görcsben – és évekig maradnak egy pózban! (…)
A versengő erők, melyek egy fa növekedését befolyásolják – a gravitáció, a szél és a fényigény – mind kiolvashatók az ágak csavarodásából és a törzs alakjából. A kéreg, akár a bőr, részben fedi a belső szerkezetet, az öreg fákról pedig sokszor már lefoszlott. Fákat rajzolni azonban sokkal inkább empátia, mint elemző munka kérdése, és ma már kissé könnyebbnek érzem, mint ifjú facsemete koromban.

87-89. oldal - Fangorn (Európa Könyvkiadó, 2006.)

2 hozzászólás
Cicu>!

A rohírok csapatai Dúnhargnál gyűltek össze, hogy Gondor védelmére induljanak. Hogy e jelenetet lefilmezhessék, extra sereget kellett összegyűjteni – jöhetett bárki, aki saját lovat tudott biztosítani.

145. oldal

Wilsonné>!

A filmekben az egyik legfontosabb szerepet maga Új-Zéland játszotta fenséges hegyeivel, folyóival, völgyeivel és erdőivel.

52. oldal

Shanara>!

Akárhányszor átdolgozom az éjszakát egy határidő miatt, mindig megesküszöm, hogy ez az utolsó alkalom. Általában az ellenkezőjét érem el annak, amit akarok, másnap rendszerint ködös elmével javítgathatom egy hajnali négykor készült rajz hibáit, míg egy jó alvás többet segített volna.

121. oldal (Európa Könyvkiadó, 2006.)

Sastojci>!

Amikor valamin ennyire intenzíven, ilyen sokáig dolgozunk, a mindennapi gondjainkon kívüli események felpörögnek és távolinak tűnnek, mint egy gyorsított felvételben futó film. Háborúk zajlanak, kormányok buknak meg, emberek találkoznak, házasodnak és családot alapítanak, míg mi még mindig arról vitatkozunk, hogyan készíthetnénk minél élethűbb lávát, és hogy hogyan fessen az elpusztuló Gyűrű.

181. oldal

Wilsonné>!

Igazi mestere ő a ceruzarajz és a vízfestés ősi művészetének, e könyvben olvasható kommentárjai pedig jól érzékeltetik, hogyan került ily nagy bizonyossággal papírra a művész fantáziájának gyümölcse. (Ian McKellen)

Előszó

Kapcsolódó szócikkek: Alan Lee · Ian McKellen
Wilsonné>!

Lee vázlatkönyve olyan, mint más művészek albumai, melyeket ismeretlen vidékeken tett utazásaik során készítettek. Ám ez esetben Alan Lee Középföldéről és lakóiról készült vázlatai megelőzték az utazást, az ország pedig, amelyet Új-Zélandon segített életre hívni, részben az ő keze munkáját dicséri. (Ian McKellen)

Előszó

Kapcsolódó szócikkek: Alan Lee · Ian McKellen · Középfölde
Wilsonné>!

Alan Lee illusztrációit szépség és líraiság jellemzi. Művészete éppen azt örökíti meg, amit én is szerettem volna megörökíteni a filmeken. (PETER JACKSON)

Kapcsolódó szócikkek: Alan Lee · Peter Jackson

Hasonló könyvek címkék alapján

Tolkien világa
Jennifer Fox-Proverbs (szerk.): John Howe fantasy műhelye
Boris Vallejo: Fantázia és mítosz
Jessica Ennis-Hill: Az ezüst unikornis
Daisy Meadows: Rubin, a pirostündér
Neil Gaiman: Csillagpor
Cressida Cowell: Így neveld a sárkányodat
Clive Barker: Az öröklét tolvaja
Wayne G. Hammond – Christina Scull: J. R. R. Tolkien – A Hobbit művészete
Boris Vallejo: Víziók