Erőpróba 50 csillagozás

Alan Dean Foster: Erőpróba

A felkelés sötét éveiben a reménytelenség idején Leia hercegnő és Luke Skywalker veszedelmekkel teli útra indul, hogy egy egész csillagrendszert nyerjen meg az új Köztársaság ügyének..
Sem a szövetség legrátermettebb diplomatája, sem az ifjú Jedi-növendék nem számol azzal, ami az út végén várja őket: egy ezeréves titok, és Szith fekete lovagja, Darth Vader…
A Halálcsillag felett megkezdett küzdelem a Mimban bolygó dzsungelének mélyén, Pomodzsema ősi sziklatemplomában folytatódik. De hogy befejeződik-e…

A Jedi-kristály címen is megjelent folytatásokban a Robur 1., 2., 3., 4. és 5. számában.

Eredeti mű: Alan Dean Foster: Splinter of the Mind's Eye

Eredeti megjelenés éve: 1978

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Valhalla Sciene Fiction

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1992
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632115 · Fordította: Gálvölgyi Judit

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Luke Skywalker


Kedvencelte 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
ftamas
Alan Dean Foster: Erőpróba

Ez az a könyv, amely senkinek sem tetszik, csak nekem. :) Az az igazság, hogy amikor én ezt először olvastam, így képzeltem el magát a világot. Egy jövőbeli sci-fi világ, ahol mégis a kisebb párharcokon, kard és pisztolypárbajokon van hangsúly. Ehhez képest a star wars világkép tejesen másfelé ment el. Sok írónál az a lényeg, hogy minél nagyobb legyen a pusztulás és bolygók, csillagok pusztuljanak el. Az is hozzátartozik, hogy ezt a történetet én kb 1987-89 körül olvastam a Robur magazinban, akkor még Jedi kristály néven… Elismerem persze, hogy vannak hibái. A könyv néhol lehetett volna jobban kidolgozott és a lektornak, vagy minek nevezik, aki ellenőrzi a könyvet, a munkáját is illeti némi kritika. De akkor is tetszett!
spoiler
spoiler

>!
Razor SMP
Alan Dean Foster: Erőpróba

Egynek elment. Érezni lehetett rajta, hogy alacsony költségvetésű folytatásnak készült eredetileg. Nem kevés ellentmondást tartalmazott a későbbi részekhez képest (pl. 40 éves Birodalom, víz alatt működő fénykard, stb.), de azért nem bántam meg, hogy elolvastam.

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1992
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632115 · Fordította: Gálvölgyi Judit
2 hozzászólás
>!
zamil
Alan Dean Foster: Erőpróba

Csalódás volt a könyv, pedig az írótól többet vártam.
A történet bugyuta volt, és az írással se voltam elégedett. Végig az az érzésem volt, hogy Luke, és Leila egy tizenéves kamasz. A végén felcsillant a remény mikor Vader nagyúr színre lépet, de ez is csak csalódás volt. A nagyúrral se volt az erő, olyan esetlen volt, akit megfélemlítettek a bolygó elmaradott kőkorszaki lakó. A végső párbaj, meg egyszerűen nevetséges. Elvileg a csillagok háborúja és birodalom visszavág közé ékelőd a könyv, de nem, hogy színesítette, nem adott semmi pluszt. Ha nem Star Wars lógó alatt jelenik meg, szerintem ki se adják.
Biztos nem fogom újraolvasni, elég volt egyszer.

10 hozzászólás
>!
Kopaszkutya84
Alan Dean Foster: Erőpróba

Ha tudjuk úgy kezelni ezt a regényt, hogy semmi más nem létezik az univerzumban csak ez és az Új remény, akkor egész fogyasztható. Egy tévés/csak VHS-re kiadott folytatásnak elment volna, ha a negyedik epizód nem lett volna sikeres. Kevés helyszínen, kevés szereplővel operál végig. Akcióban nincs hiány, szépen pörög végig a történet. Rengeteg butaság van benne így utólag olvasva, pl. a droidokat végig androidnak nevezik, az adatokat szalagokról olvassák be, autóbaleset, Vader sárkánymaszkja. Mellesleg biztos vagyok benne, hogy java részét a magyar fordításnak köszönhetjük.

5 hozzászólás
>!
Ndrew
Alan Dean Foster: Erőpróba

Másodszorra elolvasva is tetszett – jó kis intermezzo a trilógiában! De a végén miért kellett azzal elrontani, hogy „Luke apjára támadt..” – itt még nem is tudja, hogy Vader az apja! Meg a végén hogy jön ide hasonlatként Szent Elmo tüze, mikor az egész történet úgy kezdődik, hogy „réges rég, egy messzi-messzi galaxisban” .. :)

3 hozzászólás
>!
Somogyip
Alan Dean Foster: Erőpróba

Hűha… Érdekes volt olyan szempontból, hogy mit kaptunk volna, ha az Új Remény megbukik a mozikban. Meglepő, ahogy az ismerős karakterek viselkednek a történetben. Terminator Luke és G.I. Leia Egy lelkes rajongói írásnak még el is menne. :)

1 hozzászólás
>!
Trillian26
Alan Dean Foster: Erőpróba

Egy picit csalódtam a könyvben. Jobbra számítottam. A történet annyira nem volt rossz, bár volt néhány a többi Star Wars könyvből megismert tényekkel ellentmondó konkrétum, illetve volt néhány irreális történés is. Valamint a leírásmódja sem nyerte el túlzottan a tetszésemet (kezdve ezzel a szövegből kiragadott hasonlattal: „s ökle rángott, mint egy okádó ember”. Ilyen szépet is csak ritkán olvas az ember.). Emellett (bár ez inkább a kiadó hibája) a magyar fordítás tengernyi helyesírási hibát tartalmaz. A történet vége felé már hozzászoktam és úgy élvezhetőbb volt. Remélem ennél csak jobb Star Wars könyveket olvasok majd.

>!
AZS
Alan Dean Foster: Erőpróba

Egész jó kis sztori volt. Tele volt eseménnyel. AKár a Gyűrűk urába is beillett volna. :)

>!
Ebe_Endocott
Alan Dean Foster: Erőpróba

Hát kalandokban épp nem volt hiány, hiányosságokban sem, de aki ismeri a könyv háttérstoryját, az ezeket nemigen róhatja fel az írónak. Külön tetszett a régi fordítások sajátja, hogy az űrlények neveit magyarosítják, mint itt a kovéjok. És ne feledjük, hogy az Erővel tárgyak mozgatása itt jelenik meg először az egész Star Warsot tekintve.

>!
PAVideoStudio
Alan Dean Foster: Erőpróba

A regény ma már ellentmondásokat szülő cselekménye bővelkedik akcióban, viszont a szereplőket karakteridegennek éreztem. Teljesen objektíven csak az tudná megítélni, aki csak a Csillagok háborúját látta vagy olvasta és az ezekben történteken kívül semmit sem tud erről a csodálatos univerzumról.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/2H2U7nVQNj4

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd


Népszerű idézetek

>!
Hippoforaccus P

Nem süllyedt. Ez azt jelentette, hogy a talaj járható.Luke-ot ez a gondolat kissé megvigasztalta. Hajó nélkül átkozottul rosszul repült.

Kapcsolódó szócikkek: Luke Skywalker
>!
Amapola P

Kihúzta magát, s a hangulata is sokkal jobb lett, hiszen a legerősebb felhajtóerő támogatta: a hamis magabiztosság.

27. oldal

>!
Amapola P

A hercegnő komolyra fordította a szót:
– Az ember tanulja meg erős lélekkel elfogadni mindazt, amit az élet tartogat a számára. – nézett rá egyenesen a hercegnő.
– Hiszen éppen azt teszem – valotta be Luke. – Megpróbálom erős lélekkel elfogadni az idegességet meg a félelmet.

37. oldal

>!
Amapola P

A hercegnő metsző pillantást vetett rá, s Luke átkozta magát, hogy képtelen titkolni az érzelmeit. Átkozottul rossz kártyás lenne belőlem, gondolta. Vagy politikus.

37. oldal

>!
Amapola P

Az emberiség már nem tud olyat tenni, amin én meglepődnék, hacsak azon nem, hogy még akad valaki, aki meglepődik.

54. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Andy Weir: A marsi
Ernest Cline: Ready Player One
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Marissa Meyer: Scarlet
Hugh Howey: Örökség
Ray Bradbury: Marsbéli krónikák – Kisregények és elbeszélések