Az ​út végén a halál (Alien 3.) 48 csillagozás

Alan Dean Foster: Az út végén a halál

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Föld felé tartó óriás Sulaco űrhajón elektromos tűz üt ki, és az automatika egy mentőkabinban kilövi a fedélzetén hibernálva fekvő utasokat: egy sebesült katonát, egy kislány, egy széttépett androidot és egy nőt, Ripleyt.
Nem véletlen, ha ismerős a név, ő az aki A nyolcadik utas a halálban és A bolygó neve halálban már két alkalommal is megküzdött az emberekben csak táplálékot látó idegenekkel. Most itt a harmadik rész, a rémálom folytatódik
A mentőkabinban ugyanis rajtuk kívül ott szunnyad egy földönkívüli tojása és áldozatra vár. Ripleyék egy börtönbolygón landolnak, ám a szerencsétlenséget csak a nő éli túl
Ezen a fegyvertelen, lezüllött büntetőtelepen indul ismét útjára a halál, ezúttal megállíthatatlanul. Az életüket félő elítélteknek Ripley vezetésével csupán egyetlen reményük maradt: hátha az emberi lelemény képes megfékezni az idegen mindent elsöprő erejét.
A könyvet az amerikai sikerfilm forgatókönyve alapján Alan Dean Foster írta, aki nem… (tovább)

A végső megoldás: Halál és A végső megoldás a halál címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1992

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Móra, Budapest, 1992
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631170403 · Fordította: F. Nagy Piroska

Kapcsolódó zóna

!

Alien/Predator Univerzum

93 tag · 250 karc · Utolsó karc: 2024. április 11., 07:56 · Bővebben


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Ellen Ripley · xenomorf (alien)


Kedvencelte 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

KillerCat>!
Alan Dean Foster: Az út végén a halál

Filmben is nagyon szerettem és a könyv sem okozott csalódást,abszolút megvolt a hangulata.

rex501>!
Alan Dean Foster: Az út végén a halál

Már nagyon sokszor láttam a filmet, de azért néha jól esik a könyvet is elolvasni. Nem ez a kedvenc részem a négy közül, de még mindig le tud kötni.
Magával a történettel nem volt semmi bajom, ám a szöveg tördelésével annál több. A könyv első felében nagyjából minden harmadik oldalon van legalább egy elgépelés. Ez még nem is volt annyira zavaró, viszont a térközök hiánya a jelenet váltások között már nagyon bosszantott. Egy-egy részt többször is újra kellett olvasnom, hogy megértsem mi is történik, ez pedig nagyon sokat rontott az olvasás élményén. Nem lett volna sokkal hosszabb a könyv, ha két üres sort mindig kihagytak volna e részek között.

Risus P>!
Alan Dean Foster: Az út végén a halál

Vegyesek az érzéseim.
Egyrészt tetszett, hogy kicsit több mindent tudtam meg a „lényről” és volt pár plusz rész, ami a filmben nem volt. Még mindig hasonló etikai és társadalmi kérdést vet fel, mint az első két kötetben, így ez nem okozott túl nagy meglepetést.
Akármennyire is szeretem az első két kötetet és szeretem magát a filmes verziókat, nekem valamiért ez a sorozat gyenge láncszemet.
Igen, tény, hogy már konkrétabbakat lehet tudni a lényről és a Társaság céljairól, de azon kívül, hogy a mellékszereplők nevei és a helyszín változott a történet nem.

Morn>!
Alan Dean Foster: Az út végén a halál

A filmek megnézése után elővettem ezt a részt, hátha ez a fordítás jobb. Lehet a másikat túl gyorsan befaltam, emiatt nem figyeltem eléggé, vagy tényleg ez bizonyult érthetőbbnek. A filmbeli ábrázolás is bele tud kavarni a képbe, ezért is volt amihez vissza kellett lapoznom. Azonban továbbra is azt állítom, hogy itt vége lehetett volna az egész Alien-sorozatnak, már ezt sem szerettem annyira. Talán a bolygó miatt is, annyira taszító.
Ez a kiadás szembarátabb a másiknál, legalábbis annak a nagybetűs szedése számomra zavaróbb volt.

Éli>!
Alan Dean Foster: Az út végén a halál

A filmet előbb láttam, így a történet és a szereplők nem hoztak újdonságot a számomra. Egyszerűen megírt/ fordított könyv. Nem tudok különbséget tenni a film és az írásos forma között. Mindkettőt ugyan úgy élveztem. A könyvnél azért vártam volna egy kicsivel több infót. Olvasás közben végig a film jelenetei ugrottak be.

Noro P>!
Alan Dean Foster: Az út végén a halál

A Galaktika vajon miért nem a hivatalos címmel adta ezt ki? A könyv ennyivel megelőzte volna a magyar mozikat, hogy még nem tudták a Végső Megoldást? Az első két rész után a harmadik már nem igazán tud újat mutatni. Ami elvihetné a sztorit, az a hangulat, hiszen ez elejétől a végéig egy reménytelen szituáció. De egy-két jól sikerült fejezetet leszámítva ezt sem tudtam igazán átérezni.

pelikanbence>!
Alan Dean Foster: Az út végén a halál

2014-ben kaptam karácsonyra ajándékba.Izgalmas horror tele érzelmekkel és egy szerethető női főhőssel. :)

Péter_Szombati>!
Alan Dean Foster: Az út végén a halál

Ezt előbb olvastam, mint ahogy a filmet láttam, és úgy kicsit jobb volt, főleg, mert a később megjelent „extended cut” alapján íródott. Márminthogy akkor még úgy volt, hogy azok a jelenetek eredetileg is benne lesznek, aztán végülis a theatricalből kimaradt rengeteg lényeges dolog.

Ezekkel együtt is jóval gyengébb, mint az első kettő…

Piqlet1977>!
Alan Dean Foster: Az út végén a halál

A film miatt nem okozott meglepetéseket a könyv. Jó volt azért (újra)olvasni és ismét drukkolni Ripley-nek, habár már ismert volt előttem a történet végkimenetele. Talán a filmváltozat látványossága miatt több borzongásra ad alkalmat, de a könyvet is érdemes elolvasni Alien-fanoknak.


Népszerű idézetek

Noro P>!

Odakint üzenetek kóborolnak. Rádióadások kísértetei sodródnak az örökkévalóságban, rég tovatűnt szavak, rég tovatűnt életek visszhangjai. Van, hogy észlelik, befogják s továbbítják őket. A szavak néha jelentenek valamit azoknak, akik hallják, máskor meg nem. Vannak hosszú, és vannak rövid üzenetek. Mint ez is:
– Ripley, a Nostromo legénységének utolsó életben maradt tagja, kilép a vonalból.

utolsó mondatok

Kapcsolódó szócikkek: Ellen Ripley
Risus P>!

Az idegennek nem volt szeme, és minden valószínűség szerint lelke sem volt.

Kapcsolódó szócikkek: xenomorf (alien)
2 hozzászólás
Risus P>!

Finom vonásai voltak, a kora ellenére szinte lányosak. Volt benne valami, amitől az embernek olyan gondolata támadt, hogy ez a nő túl sokáig turistáskodott a pokolban.

Risus P>!

Idekint másként viselkednek az emberek. A rabok is és a szabadok is. A szabadoknál kevesebbek, de a halottaknál többek vagyunk. Az egyik dolog, ami megtart bennünket ezen az úton, a hitünk. Sok hitünk van, hadnagy. Jut belőle magának is.

Risus P>!

Amikor Ripley lassan, a falnak támaszkodva leült, és lehunyta a szemét, a helyiséget betöltő egyhangú és megkönnyebbült sóhaj úgy hatott, mint elvonuló vihar után a lengedező szellő.

Risus P>!

Nem a táplálkozás vágya, mert nem volt éhes, nem a szex, mert nem volt neme. Csakis és teljes mértékben a létrehozás vágya mozgatta. Bár szerves volt, legalább annyira gép is, mint a hajót irányító számítógépek, de benne olyan céltudatosság működött, amely amazok számára tökéletesen idegen volt.

Risus P>!

– Társadalomlélektani szempontból roppant érdekes: Dillon és a többiek öt évvel ezelőtt, hogy úgy mondjam, vallásosak lettek.
– Miféle vallás ez?
Clemens belekortyolt az italába.
– Nem tudom. Nehéz eldönteni. Valami millenárius apokaliptikus keresztyén fundamentalista keverék.

Risus P>!

– Hogy tetszik a frizurája?
A nő végigsimított csupasz koponyáján.
– Fura érzés. Mintha volna még hajam, csak amikor odanyúlok, érzem, hogy nincs ott semmi.
A férfi bólintott.
– Mint amikor valaki elveszíti a lábát, és azt hiszi, továbbra is érzi a lábfejét. Fura dolog a test, s az agy még ennél is furább.

Risus P>!

– Figyelmes vagy.
– Szóra sem érdemes. Az iskolában a rekombináns szintetikus kémia volt a kedvenc tantárgyam

Risus P>!

– Jól van?
A nő fölállt, de még nehezen lélegzett.
– Igen. Semmim sem fáj, csak az érzéseim.
– Menjen gyorsan – szólt a férfi, s intett rabtársai felé. – Ráncba kell szednem a barátaimat. És még a lélek dolgaira is sort kell kerítenünk.


A sorozat következő kötete

Alien sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Christopher Paolini: Álmok a csillagok közt I-II.
Stephani Perry: Háború
Keith R. A. DeCandido: Alien: Isolation – Izoláció
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Paul Monette: A Ragadozó
Nathan Archer: Jég és vér
Joe Hart: Obscura
Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó
Stephani Perry: Az őrjöngő halál
Gwenda Bond: Gyanakvó elmék