Eredet (Alien: Covenant 0.) 17 csillagozás

Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

A Covenant ​missziója a legnagyobb szabású, legfontosabb vállalkozás a Weyland-Yutani történetében. Az Origae-6-osra induló hajónak kétezer telepest kell eljuttatnia az űr ismert régióján túlra – olyan művelet ez, amely meghatározhatja a cég és az emberi faj jövőjét.

Mégis vannak olyanok, akik akár az életüket is hajlandóak feláldozni a küldetés megakadályozása érdekében. Miközben a telepeshajó már orbitális pályán kering, készen az indulásra, olyan erőszakos merényletek követik egymást, amelyekből lassan kibontakozik egy a start elszabotálását célzó összeesküvés. Jacob Branson kapitány és felesége, Daniels a hajón végzi az indulás előtti feladatokat, a biztonságiak főnöke, Daniel Lopé pedig csapata legutolsó, kulcsfontosságú tagját próbálja megtalálni a Földön. Lopé és új társa együtt indulnak el, hogy megtalálják és megfékezzék azokat, akik kárt akarnak tenni a hajóban és végeznének utasaival…

Ez egy új történet ALAN DEAN FOSTERtől, az első Alien… (tovább)

>!
Szukits, Szeged, 2017
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634974406 · Fordította: Szántai Zsolt

Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

>!
Risus P
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

Tegnap este fejeztem be, és gondoltam alszok egyet az értékelésemre.
Őszintén megpróbáltam megszeretni ezt a könyvet, de egyszerűen nem ment. Csalódott vagyok, igen, azt hiszem ez a legjobb kifejezés most a könyvvel kapcsolatban, amit érzek.
A könyvet nem teljesen tudtam hova tenni, a cselekményről meg végképp ne is beszéljek.
Egyébként már csak azért is vagyok bajban, mert ha nem írok a cselekményről, akkor maradna a nagy tájleírás és a Föld pusztulásának a témája.
Azt gondolom, hogy senkit sem fog meglepni, hogy mi lesz a vége :D Hihetetlen, de még engemet sem lepett meg, na de a töltelékszöveg, az már igen!
Tudjátok miről szólt? Kb a nagy semmiről! Oké, adott egy elcseszett bolygó, amiről menekülni próbálnak, adott egy másik csoport, aki ezt szabotálni szeretné és közben a 300 oldalból 200 a nagy semmiről szól. Na jó, ez lehet, hogy picit túlzás, de minden oldalon elhangzik, hogy túlnépesedett a Föld, rossz a levegő, a környezet, az életkörülmények…
Gyakorlatilag arról szól a könyv, hogy a bolygónkat tönkretettük, és közben történik valami, mert ugye a tényleges cselekményre minden 100 oldalnál többet szánni?
Nagyon dühös és csalódott vagyok! És még a könyv borítója sem igazán érhető, mert hogy a fenébe van rajta egy alien, ha a Földön játszódik és Daniel kezében egy fegyver úgy, hogy alig tűnik fel a könyvben??!??
Na jó, én mentem dolgozni… és sírni

8 hozzászólás
>!
Saille P
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

spoiler Az egész regény a Covenant indulása körül bonyolódik, ahogy egy mindenre elszánt fanatikus csoport megpróbálja szabotálni a küldetést, mivel a prófétájuk álmaiban/látomásaiban ott szerepelnek az alienek. Tudják, ha kilépünk a bolygónkról a szörnyek felfigyelhetnek ránk, és akkor vége a Földnek (bár amilyen disztópikus szeméthalomként volt ábrázolva, sokat nem veszítenénk vele, csak az a gond, hogy nincs hova menni róla!).
Ami érdekes volt, mert előtte magát a Covenant regényt olvasva nekem végig az volt a benyomásom, hogy a Földről már ezerfelé küldtek telepeseket, és ez csak egy akció a sok közül. De itt kiderül, hogy nem, ez az első próbálkozás a világűr gyarmatosítására.
Nagyon érdekesek voltak az utalások a Prometheus-küldetésre, és hogy azóta se tudnak semmit róla, de ott tűnt el Peter Weyland, és aztán ezért lesz a cég neve Weyland-Yutani, mert eltűnését követően felvásárolja a japán Yutani cég.
Ezenkívül sokat vacakolnak Walter, az android megalkotásával, és pont azért, mert a prototípushoz, Davidhez képest változtatgattak ezt-azt. A laborban senki sem érti a neurológus-kutatót aki ezen vacakol, míg mi már tudhatjuk, ha olvastuk a Covenantot, hogy bizony nagyon is számít az a pár bitnyi eltérés David és Walter között!
A cselekmény tulajdonképpen izgalmas, a nyomozás, az állandó fenyegettség, szimpatikus Lopé őrmester alakja (bár ha agyonütnek sem tudom megmondani, ki volt ő a filmben), ill. a mellé kerülő új biztonsági csaj.
Mondjuk azért végére vártam volna még némi utalást, hogy akkor végül is miért fog majd kinyiffani a kapitány alvókapszulája? Én azt hittem a végén, mégiscsak beépített szabotőr lesz valaki, és az jó lett volna utolsó jelenetnek vagy átvezetésnek a Covenanthoz, de elvileg a szabotőrök utolsó akciója kifullad egy ütközőpályára állított űrsiklóval….
A regény azonban inkább a kapitány felesége és Walter utolsó jelenetével zárul, ami gondolom a Covenant hasonló jelenetére akarja felhívni a figyelmet vagy azzal analógiába hozni.
Szóval nem volt rossz akcióregény, bizonyítva, hogy úgy is lehet alienekről írni ha csak háttérfenyegetésként vannak jelen, de azért az az idétlen „Odéééél” elmaradhatott volna ("Ott künt démonok léteznek"), ill. egy álomnál valamivel több bizonyíték is jó lett volna csepegtetve….

Borító 3*

3 hozzászólás
>!
Baraby P
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

Ha xenomorfokra vágysz ne olvasd el ezt a könyvet
a borító átverés, nincs benne egy tojásnyi se

Ha arra számítasz, hogy a Prometheusról majd kiderül valami újabb infó, ne olvasd el ezt a könyvet
Spoiler alert: spoiler

Ha viszont tényleg csak az érdekel, ami a fülszövegben is áll, hogy mi előzheti meg egy ilyen telepeshajó útnak indítását, na akkor olvasd el, mert egyébként nem annyira rossz könyv, a végén kifejezetten érdekes megoldások is vannak.

Nem mondom, hogy újraolvasnám, nem mondom, hogy imádtam, de azért nem sajnálom azt a pár órát az életemből, amit rászántam.

Csak ne legyenek túl nagy elvárásaid :D

>!
Mesusz
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

A könyv közepén kicsit elakadtam, pedig igazából kb ezt vártam a történettől a fülszöveg alapján. A borítót viszont egyáltalán nem értem, köze nincs ehhez a történethez… Nem volt rossz megismerni az előzményeket, Rosenthal bekerülése a csapatba tetszett is, voltak azért izgalmas részek is, de elég sokszor ismételték el ugyanazt.

>!
Carsus_the_odd_one
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

Ez valóban az első Alien mentes Alien regény ami a Covenant telepeshajó idulása előtti időszakot mutatja be, ennél fogva nem ért meglepetésként a xenomorfok hiánya. De lássuk csak mit is kapunk a regénytől kedvenc űrdémonaink helyett?
Először is megismerkedhetünk az űr kolonizációja előtti állapotokkal a Földön, ami azért érdekes mert az Alien univerzumban eddig csak az Idegenek a Földön trilógia mutatta be az emberiség bölcsőjét ( s azt akkorra már elözönlik a xenok ). Itt viszont megtudhatjuk, hogy a bolygó romló állapota az ami legfőképp az űr meghódítására sarkallja az emberiséget. Ezen kívűl az is kiderül, hogyan jött létre a Weyland-Yutani társaság és bepillantást nyerhetünk a vállalat vezetőjének Hideo Yutaninak dolgos hétköznapjaiba is.
A cselekmény szerencsére pörgősre sikeredett; Hol Lopé őrmester nyomozását követhetjük a Covenant indulását szabotálni szándékozó csoport után, hol a cég felső vezetésének stratégiai tanácskozásaiban lelhetjük örömünket s bár izgalmasnak nem nevezném a történéseket, de unalmasnak/súlytalannak sem.
A legtöbb Alien regényben hiányzik a karakterek mélysége. ( Amin nem is csodálkozok, hiszen a legtöbb szereplő általában pár száz oldal után megy a levesbe. ) Számomra olyan volt ez a Covenant Eredet regény, mintha ADF azt akarta volna elérni, hogy mikor majd a folytatásban hullanak a fejek, hulljanak a könnyeink is, hisz most nem panaszkodhatunk, hogy még idő sem volt megkedvelni a szereplőket. : ))
3,5* csillag összességében; Olvasása tényleg csak fanatikus Alien rajongóknak ajánlott.

>!
Gábor_Ale
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

Nagy kiváncsisággal fogtam neki a könyvnek. Az első pár oldal után belegondoltam, hogy tulajdonképpen ez nem Alien-regény lesz, mert ebben az időben még csak nem is ismerik őket.

A sztori a Covenant hajó indulása előtti állapotról szól, nagyon nem szól semmiről. Elolvastam, mert egy kihíváshoz jó volt, de újraolvasni nem fogom.

>!
Árnyék82 P
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

Nem megy, valahogy nincs benne semmi ami megfogna. Csalódás volt minden szempontból. Mint történet, mint magyarázat és a karakterek sem fogtak meg. Nem szól…izé, hogy mondjam, SEMMIRŐL. Persze történnek bene dolgok, menekülés egy szétzilált bolygóról, szabotázs mert miért ne, de igazából, semmi különös. Miután eltűnt Peter Weyland a japán Yutani cég felvásárolja a Weyland céget így összeolvadnak egy ismerős névvé Weyland-Yutani lesz. Meg van egy kis szöszmötölés Walter az android megalkotásával. Van benne nyomozás is de igazából semmi érdekes.
Persze nem rossz betekinteni az indulás előtti dolgokba, de akkor is.
Örülök hogy nincs meg könyvben csak pdf-en…mert nem volt egy jó élmény ezt elolvasni.

>!
apacapaca
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

Ezt a könyvet felesleges volt megirni. Unalmas, összefüggése alig a filmmel. Ennek ismerete nélkül is nézhető a film. Bőrlehúzás, a rajongók átverése.

>!
Candymandy P
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

Voltak benne rohadt unalmas részek….nem is értem, hogy minek kellett ennek egy külön regény, simán belefért volna egy-két fejezetbe egy másik könyv elejére. Annyi előnye volt ennek a könyvnek, hogy megismertük a legénységet… spoiler


Népszerű idézetek

>!
Risus P

A terror erőteljes motiváció.

28. oldal, 3. fejezet (2017, Szukits)

>!
Risus P

Az emberek, hol komolyan, hol pedig tréfásan, évezredeken át azt ismételgették, hogy senki sem játszhatja el a Teremtő szerepét.

115. oldal, 11. fejezet (2017, Szukits)

>!
Risus P

– Az élet ösvénye iróniával van kikövezve. Ne higgyen annak, aki mást mond!

124. oldal, 11. fejezet (2017, Szukits)


A sorozat következő kötete

Alien: Covenant sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
J. D. Robb: Halálos híresség
Frank Herbert: Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
S. J. Kincaid: A kárhozott
Dan Simmons: Hyperion
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve