Eredet (Alien: Covenant 0.) 24 csillagozás

Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

A Covenant ​missziója a legnagyobb szabású, legfontosabb vállalkozás a Weyland-Yutani történetében. Az Origae-6-osra induló hajónak kétezer telepest kell eljuttatnia az űr ismert régióján túlra – olyan művelet ez, amely meghatározhatja a cég és az emberi faj jövőjét.

Mégis vannak olyanok, akik akár az életüket is hajlandóak feláldozni a küldetés megakadályozása érdekében. Miközben a telepeshajó már orbitális pályán kering, készen az indulásra, olyan erőszakos merényletek követik egymást, amelyekből lassan kibontakozik egy a start elszabotálását célzó összeesküvés. Jacob Branson kapitány és felesége, Daniels a hajón végzi az indulás előtti feladatokat, a biztonságiak főnöke, Daniel Lopé pedig csapata legutolsó, kulcsfontosságú tagját próbálja megtalálni a Földön. Lopé és új társa együtt indulnak el, hogy megtalálják és megfékezzék azokat, akik kárt akarnak tenni a hajóban és végeznének utasaival…

Ez egy új történet ALAN DEAN FOSTERtől, az első Alien… (tovább)

>!
Szukits, Szeged, 2017
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634974406 · Fordította: Szántai Zsolt

Most olvassa 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

Dawnofmyth P>!
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

Nem erre számítottam. Voltak benne érdekes részek, de annyira nem kötött le. Végül is jó volt megismerni az előzményeket, voltak meglepő infók benne, volt feszültség is, de nem hiszem, hogy valaha is újra a kezembe veszem. Nekem marad a 2. 3. rész a favorit.

Risus P>!
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

Tegnap este fejeztem be, és gondoltam alszok egyet az értékelésemre.
Őszintén megpróbáltam megszeretni ezt a könyvet, de egyszerűen nem ment. Csalódott vagyok, igen, azt hiszem ez a legjobb kifejezés most a könyvvel kapcsolatban, amit érzek.
A könyvet nem teljesen tudtam hova tenni, a cselekményről meg végképp ne is beszéljek.
Egyébként már csak azért is vagyok bajban, mert ha nem írok a cselekményről, akkor maradna a nagy tájleírás és a Föld pusztulásának a témája.
Azt gondolom, hogy senkit sem fog meglepni, hogy mi lesz a vége :D Hihetetlen, de még engemet sem lepett meg, na de a töltelékszöveg, az már igen!
Tudjátok miről szólt? Kb a nagy semmiről! Oké, adott egy elcseszett bolygó, amiről menekülni próbálnak, adott egy másik csoport, aki ezt szabotálni szeretné és közben a 300 oldalból 200 a nagy semmiről szól. Na jó, ez lehet, hogy picit túlzás, de minden oldalon elhangzik, hogy túlnépesedett a Föld, rossz a levegő, a környezet, az életkörülmények…
Gyakorlatilag arról szól a könyv, hogy a bolygónkat tönkretettük, és közben történik valami, mert ugye a tényleges cselekményre minden 100 oldalnál többet szánni?
Nagyon dühös és csalódott vagyok! És még a könyv borítója sem igazán érhető, mert hogy a fenébe van rajta egy alien, ha a Földön játszódik és Daniel kezében egy fegyver úgy, hogy alig tűnik fel a könyvben??!??
Na jó, én mentem dolgozni… és sírni

8 hozzászólás
Baraby P>!
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

Ha xenomorfokra vágysz ne olvasd el ezt a könyvet
a borító átverés, nincs benne egy tojásnyi se

Ha arra számítasz, hogy a Prometheusról majd kiderül valami újabb infó, ne olvasd el ezt a könyvet
Spoiler alert: spoiler

Ha viszont tényleg csak az érdekel, ami a fülszövegben is áll, hogy mi előzheti meg egy ilyen telepeshajó útnak indítását, na akkor olvasd el, mert egyébként nem annyira rossz könyv, a végén kifejezetten érdekes megoldások is vannak.

Nem mondom, hogy újraolvasnám, nem mondom, hogy imádtam, de azért nem sajnálom azt a pár órát az életemből, amit rászántam.

Csak ne legyenek túl nagy elvárásaid :D

Mesusz>!
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

A könyv közepén kicsit elakadtam, pedig igazából kb ezt vártam a történettől a fülszöveg alapján. A borítót viszont egyáltalán nem értem, köze nincs ehhez a történethez… Nem volt rossz megismerni az előzményeket, Rosenthal bekerülése a csapatba tetszett is, voltak azért izgalmas részek is, de elég sokszor ismételték el ugyanazt.

Carsus>!
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

Ez valóban az első Alien mentes Alien regény ami a Covenant telepeshajó idulása előtti időszakot mutatja be, ennél fogva nem ért meglepetésként a xenomorfok hiánya. De lássuk csak mit is kapunk a regénytől kedvenc űrdémonaink helyett?
Először is megismerkedhetünk az űr kolonizációja előtti állapotokkal a Földön, ami azért érdekes mert az Alien univerzumban eddig csak az Idegenek a Földön trilógia mutatta be az emberiség bölcsőjét ( s azt akkorra már elözönlik a xenok ). Itt viszont megtudhatjuk, hogy a bolygó romló állapota az ami legfőképp az űr meghódítására sarkallja az emberiséget. Ezen kívűl az is kiderül, hogyan jött létre a Weyland-Yutani társaság és bepillantást nyerhetünk a vállalat vezetőjének Hideo Yutaninak dolgos hétköznapjaiba is.
A cselekmény szerencsére pörgősre sikeredett; Hol Lopé őrmester nyomozását követhetjük a Covenant indulását szabotálni szándékozó csoport után, hol a cég felső vezetésének stratégiai tanácskozásaiban lelhetjük örömünket s bár izgalmasnak nem nevezném a történéseket, de unalmasnak/súlytalannak sem.
A legtöbb Alien regényben hiányzik a karakterek mélysége. ( Amin nem is csodálkozok, hiszen a legtöbb szereplő általában pár száz oldal után megy a levesbe. ) Számomra olyan volt ez a Covenant Eredet regény, mintha ADF azt akarta volna elérni, hogy mikor majd a folytatásban hullanak a fejek, hulljanak a könnyeink is, hisz most nem panaszkodhatunk, hogy még idő sem volt megkedvelni a szereplőket. : ))
3,5* csillag összességében; Olvasása tényleg csak fanatikus Alien rajongóknak ajánlott.

Gábor_Ale P>!
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

Nagy kiváncsisággal fogtam neki a könyvnek. Az első pár oldal után belegondoltam, hogy tulajdonképpen ez nem Alien-regény lesz, mert ebben az időben még csak nem is ismerik őket.

A sztori a Covenant hajó indulása előtti állapotról szól, nagyon nem szól semmiről. Elolvastam, mert egy kihíváshoz jó volt, de újraolvasni nem fogom.

Dolostiel>!
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

Élveztem a történetet, bár ez inkább tekinthető kriminek, és sajnos imádott szörnyecskéink sem jelennek meg benne igazán.
De izgalmas volt megismerni mi minden történt még felszállás előtt a Covenanttal és küldetésével.

Árnyék82 P>!
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

Nem megy, valahogy nincs benne semmi ami megfogna. Csalódás volt minden szempontból. Mint történet, mint magyarázat és a karakterek sem fogtak meg. Nem szól…izé, hogy mondjam, SEMMIRŐL. Persze történnek bene dolgok, menekülés egy szétzilált bolygóról, szabotázs mert miért ne, de igazából, semmi különös. Miután eltűnt Peter Weyland a japán Yutani cég felvásárolja a Weyland céget így összeolvadnak egy ismerős névvé Weyland-Yutani lesz. Meg van egy kis szöszmötölés Walter az android megalkotásával. Van benne nyomozás is de igazából semmi érdekes.
Persze nem rossz betekinteni az indulás előtti dolgokba, de akkor is.
Örülök hogy nincs meg könyvben csak pdf-en…mert nem volt egy jó élmény ezt elolvasni.

apacapaca>!
Alan Dean Foster: Alien: Covenant – Eredet

Ezt a könyvet felesleges volt megirni. Unalmas, összefüggése alig a filmmel. Ennek ismerete nélkül is nézhető a film. Bőrlehúzás, a rajongók átverése.


Népszerű idézetek

Risus P>!

A terror erőteljes motiváció.

28. oldal, 3. fejezet (2017, Szukits)

Risus P>!

Az emberek, hol komolyan, hol pedig tréfásan, évezredeken át azt ismételgették, hogy senki sem játszhatja el a Teremtő szerepét.

115. oldal, 11. fejezet (2017, Szukits)

Risus P>!

– Az élet ösvénye iróniával van kikövezve. Ne higgyen annak, aki mást mond!

124. oldal, 11. fejezet (2017, Szukits)


A sorozat következő kötete

Alien: Covenant sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
J. D. Robb: Halálos híresség
Frank Herbert: Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
S. J. Kincaid: A kárhozott
Dan Simmons: Hyperion
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve