A ​végső megoldás: Halál (Alien 3.) 75 csillagozás

Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál

A Fiorina 161 bolygó nyomorúságos egy hely, fémfeldolgozó üzemként működő kolóniája a világ legerőszakosabb embereinek börtöne. Ide csapódik be a Sulaco mentőkapszulája, és úgy tűnik Ellen Ripley a hajó egyetlen túlélője… de egyszer csak valami elkezdi brutálisan meggyilkolni a rabokat. Az idegen most azonban nem vadászik Ripleyre, aki kétségbeesetten próbál rájönni a magyarázatra, hogy végül olyan válaszra leljen, amelynél borzasztóbbat elképzelni sem tud.

A végső megoldás: Halálban Alan Dean Foster ismét visszatér e különös és félelmetes földönkívüli világba, hogy felfedje Ellen Ripley és örök ellensége, az idegenként ismert földön kívüli létforma végzetét. A korábbi részektől eltérően ez a kötet nem csupán regényadaptáció, Foster több helyen is kibővítette a történetet. Az olvasó az eredeti regény újraszerkesztett, napjaink nyelvezetéhez és az azóta hatalmas méretűre nőtt Alien-univerzumhoz pontosabban illeszkedő kiadását tartja a kezében.

A végső megoldás a halál és Az út végén a halál címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634190387 · Fordította: F. Nagy Piroska
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
208 oldal · ISBN: 9789634190271 · Fordította: F. Nagy Piroska
>!
Nemo, 1992
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638147008

Kapcsolódó zóna

!

Alien/Predator Univerzum

83 tag · 212 karc · Utolsó karc: 2022. augusztus 20., 05:51 · Bővebben


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Ellen Ripley · xenomorf (alien)


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

FélszipókásŐsmoly >!
Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál

Filmben ezt kedvelem a legkevésbé, viszont meg kell hagyni, hangulatában ez a legerősebb: komor, kíméletlen, durva arcokat szerepeltet, még a filmhez képest is kimondottan erőszakosan ábrázolt jelenetekkel – amiket a könyvben hatásosan sikerült érzékeltetni. Újra visszatért a történet az elsőnél is jól bevált alapokhoz: zárt helyszín, külső segítség lehetősége nélkül, egy lény, több ember, kiszolgáltatott helyzetben, jobbára fegyverek nélkül.

A bővített, rendezői változat alapján készült (tehát a lény egy ökörből kel ki, nem kutyusból), alig észrevehető apró eltérésekkel (sajnos jóval kevesebbet engedtek az írónak, mint szeretett volna link). A börtönbolygó lakói nem önszántukból maradtak hátra, mint a filmben, hanem a büntetésüket töltik; a többször is emlegetett tetvek ténylegesen megjelennek; a technológia is fejlettebbnek tűnik, mint a filmben volt (pl. lézerrel takarították le a falakról a maradványokat, nem lapáttal); spoiler. Különösen tetszettek benne a tudományoskodó részek, a lények fejlődését, szaporodását fejtegető jelenetek, ezzel sokat hozzátett a sorozat mitológiájához. Nekem mozgóképen túlnyújtott volt – érdekes módon, ennek ellenére ez a legvékonyabb kötet a négy közül. off

2 hozzászólás
Dawnofmyth>!
Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál

Filmben a kedvencem, könyvben is nagyon szerettem. A hangulata teszi lehet, de ebben az elszigetelt környezetben sokkal hatásosabb volt a mészárlás. A karakterek nagyon jók voltak, és szintén végig izgultam az egészet. Azért ez a rész egy kicsit többet adott a filmhez, és kedvet kaptam egy maratonhoz.

Riszperidon P>!
Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál

Először a filmről. A négy részből ezt láttam a legkevesebbszer. Mondjuk szorosan a nyomában lohol a negyedik is, de ezek azok a részek, ahol egy kezem is elég, ha meg akarom számolni, hányszor láttam. spoiler A film nem tetszett annyira. Elsőre nagyon nem, másodszorra már kicsit jobban, de ebből kifolyólag alig emlékszem belőle valamire a fő mozzanatokon kívül.
Másodszor a könyvről. Az eddigiek közül, azt kell mondjam, ez tetszett a legjobban, amit nem gondoltam volna. Biztos azért is, mert adott ez is pluszt a filmhez. Ez a rész is elérte nálam azt, mint az első. Bár tudtam, hogy mi lesz a vége, mégis nagyon tudtam izgulni rajta. Egy mozgalmas, izgalmas akciókönyv a már jól ismert xenomorf barátainkkal, se több, se kevesebb, de annak számomra nagyon jó, öt csillag!

Marianngabriella P>!
Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál

Erre a filmre alig emlékeztem, mintha nem is láttam volna, így még izgalmasabb volt a könyv. Csak azért nem adom meg az 5 csillagot, mert még mindig az első könyv és film a kedvencem. Az a történetet egyik sem tudja felülírni.
A négy regény közül ez volt az utosó, amit ADF írt, így tőle most elbúcsuzom egy kis időre.
A történetet szépen viszi tovább, nem laposodik el, nem lesz benne ismétlés – ami számomra lenyügőző, hiszen az alap ötlet jóval kevesebb volt, még is sikerült nem lerágott csontként újra és újra megírni a történetet, az pedig még klasszabb ötlet, hogy egyre jobban bemutatják a xenomorf élet stádiumait, társadalmát- , mindegyik film és regény egy kicsit más, szépen egy lineáris vonalat jár be. Itt egy kicsit nagyobb az izgalom, mivel nem felfegyverzett katonákról van szó, az ember jobban izgul, nem úgy, mint a Bolgyó neve: Halálban, ahol kicsit fájt a katonák tehetetlensége. Még is, hogyan képes küzdeni egy csapat fegyenc fegyverek nélkül a xenomorf ellen? Persze a forgatókönyv írónak is jár az elismerés, és az ötletgazdának is, mindig is a kedvenc idegen életformás történetem marad az Alien, amihez ez a könyv egy újabb pluszt adott. A királynőről való további információk érdekes, szépen felépítve milyen „társadalomban” élnek, amelyet az elöző rész elkezdett adagolni.
A borító még mindig csodálatos, és a szín választás is az. Nagyon illet ehhez a törtnethez a piros szín, a másik három regény mellett is jól mutat, jó kombináció.

joopsy P>!
Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál

Mondják, hogy a kevesebb néha több. Hát nekem itt ez nem volt igaz. Szerettem volna még sokkal többet olvasni erről a történetről és többet megtudni a lényről. Nagyon tetszett, de hatalmas űr maradt bennem. off
A másik problémám pedig az volt, hogy az akciójelenetet nem láttam magam előtt.
Egyébként nagyon izgalmas, pörgős. Nagyon gyorsan ki lehet olvasni és egy percig nem unatkoztam közben.
A végére számítottam. Ha jobban belegondolok, ennek kellett történnie. spoiler off

1 hozzászólás
Joshua182>!
Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál

„Odakint üzenetek kóborolnak. Rádióadások kísértetei sodródnak az örökkévalóságban, rég tovatűnt szavak, rég tovatűnt életek visszhangjai.”

Sokáig haragudtam a filmre, mert az általam leginkább kedvelt második rész történetét végérvényesen egy olyan irányba viszi, ami szerintem nem vált javára az univerzumnak, rengeteg lehetőséget berekeszt vagy korlátoz az esetleges folytatásokat tekintve. Ezzel együtt is azt vettem észre, hogy egyre többször és többször nézem meg a harmadik részt, és egyre inkább magával ragad a hangulata. Ma már be kell ismernem, hogy zseniális alkotás, még ha másképpen is, mint Cameron remekműve. Az ott felvonultatott fegyverarzenált és akciómennyiséget valóban nehéz lett volna fokozni, így nem meglepő, hogy az első részhez hasonlóan ismét egy elszigetelt helyszín és egy kis közösség adja a keretet a vérfürdőhöz, előtérbe helyezve a lélektani megközelítést.
A Fiorina 161 zord, kegyetlen világa és a forgalomból kivont bánya/kohó-monstrum tökéletes helyszín, a felszerelés és a fegyverek hiánya pedig szavatolja, hogy a szereplők jelleme, találékonysága, és életösztöne sokkal hangsúlyosabb legyen. A fegyencek között több az érdekes, kedvelhető karakter, különös vallásuk, leegyszerűsített, monoton mindennapjaik, esendőségük sokkal közelebb hozhatják őket az olvasóhoz, mintha ezúttal is katonák lennének a középpontban.
Sok kritika érte a filmet (jogosan) amiatt, hogy megbolygatta a sztori kontinuitását, és erősen behatárolta a további lehetőségeket, de egyszerűen annyira erős hangulatban, hogy ezt elnézhetjük neki. A regényben a szerző sok kis plusz információt csepegtet, ami a filmből nem, vagy nem feltétlenül volt egyértelmű, egyes karaktereket mélyebben megismerhetünk, összességében olyan, mintha egy kibővített verziót néznénk bónusz tartalmakkal. Továbbra is maradt néhány támadható pont azért, de mindent összevetve nagyon adja.
Változatlanul a második rész az örök kedvenc nálam, de ez szorosan ott liheg a nyakában a második helyen, megelőzve a kultikus első részt. Elfogult vagyok, de vállalom!

hofeherke11 P>!
Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál

Ripley-re rá jár a rúd rendesen…
Most épp egy börtönkolónia bolygóján folytatódik ugyanaz a sztori, mint az előzőekben. Itt is megvolt a feszültség, a borús hangulat, hullottak az emberek, mint a legyek. Alig várom a filmet is, nagyon élvezem őket.
A fél csillag levonás csak azért jár, mert kicsit összecsapottnak éreztem most a könyvet.

Árnyék82 P>!
Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál

Nekem tetszik ez a rész is. A film is jó szerintem.
Ez egy eltalált lezárása lenne Ripley sztorijának, de bevallom a folytatást is szerettem.
Van egyfajta, erős gyomorszorító hangulata, akár az első résznek. Hiszen itt is, szinte esélytelenek az emberek és nincs hova menekülni.
A szörnynek ez egy remek terep, tele sok búvóhellyel és lehetőséggel.
Az emberek meg igyekeznek mindent bevetni, amit csak tudnak, hogy túléljék.
Persze itt is Ripley az ész, és mivel már nincs mit vesztenie, már nem is retteg annyira.
Csak el akarja pusztítani a lényt, minden áron!
Sötét, komor, ijesztő és jó történet.

serengeti P>!
Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 5
Stílus (írói): 4
Ötlet (eredetiség): 3
Tartalom (mondanivaló): 1
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 1
Érzelmek (ábrázolása): 2
Izgalom: 5

Tovább folytatódott a sci-fi horror sztori. Én továbbra sem szeretem, sőt továbbra is utálom a horrort. A sci-fit viszont szeretem, és bár ez a könyv rémes horror, emellett viszont jó sci-fi történet egyben. Alan Dean Foster egészen jó író, kedvelhető stílussal. Nem túl eredeti ötletből született a történet, ami egy űrhajón pusztító idegen lény és az előle (hiába) menekülő emberek történetét dolgozta fel, olvasmányos, regényes formában. A tartalom kidolgozott, de érdemi mondanivaló nem jut át az olvasóhoz. Hitelesség szempontjából nulla, a könyv világa (szerencsére) egyáltalán nem átélhető. Foster nem helyezett hangsúlyt a szereplők érzelmeinek ábrázolására. A történet azonban mindvégig izgalmas, érdekfeszítő – és gusztustalan.

1 hozzászólás
Risus P>!
Alan Dean Foster: A végső megoldás: Halál

Nekem még tökéletlenül is tökéletes!
Ahogy a filmet szeretem, úgy szeretem ezt a könyvet is!
Ahogy az első két kötetnél írtam, úgy továbbra is tartom magam ahhoz, hogy ez a könyv több, mint egy sima elképesztően imádni való szörnyes történet. Igen komoly kritikák található benne, bár kevesebb, mint az első kötetben, de semmivel sem kisebb problémák.
A könyv 95%-ban hű a filmhez, az író meg egyre jobban kezd érteni az íráshoz, de még messze van a tökéletestől. @Lisie87 a tőled kapott nyakláncban olvastam, ami külön élvezet volt ^-^

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Riszperidon P>!

Nehéz felboncolni valamit, ami holta után feloldja a vizsgáló műszereket, életében pedig meg akarja enni vagy meg akarja termékenyíteni az embert.

118. oldal (Agave, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Ellen Ripley · xenomorf (alien)
3 hozzászólás
Marianngabriella P>!

Egy elemi utasítás hajtotta, az űzte automatikus kutatóútján. Nem a táplálkozás vágya, mert nem volt éhes, nem a szexuális késztetés, mert nem volt neme. Csakis és teljes mértékben a szaporodás vágya mozgatta.

9. oldal

Marianngabriella P>!

Ha őt kérdezik, az emberi civilizáció elmúlt tízezer éve három igazán fontos találmányt adott: a beszédet, az írást és a vízvezetékrendszert.

59. oldal

Marianngabriella P>!

– Ripley, a Nostromo legénységének utolsó életbenmaradt tagja, kilép a vonalból.

205. oldal

Marianngabriella P>!

Nem volt ugyan szabad ember, de több volt, mint egyszerű szerződéses telepőr, és bármelyik rabnál több járt neki. És ami a legfontosabb, olyan szolgálataira voltak rászorulva, amelyeket senki más nem adhatott meg. És Andrews és Aaron ugyanúgy rá voltak szorulva, mint a rabok.

87. oldal

Marianngabriella P>!

Clemens szellemileg is a fegyencek fölé emelkedett. Mivel értelmes társalgásban nagy hiány volt a Fiorinán, Andrews ezt a képességét majdnem annyira becsülte, mint az orvosi tudását.

87. oldal

Marianngabriella P>!

A két férfi minden találkozáskor valósággal körbetapogatta egymást a szavaival, és mint két kivénhedt csörgőkígyó, úgy táncolták körül egymást.

87. oldal

Marianngabriella P>!

Valahogy még azt is sikerült megértetniük velem, hogy itt akár minden eltűnhet egy fekete lyukban, csak a nő érje meg egészségben, míg a mentőosztag megérkezik.

88. oldal


A sorozat következő kötete

Alien sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Stephen King: Éjszakai műszak
Stephen King: Végítélet
Stephen King: A búra alatt
John Shirley: Resident Evil: A kaptár – Megtorlás
Stephen King (Richard Bachman): A rendcsinálók
Stephen King: Rémautó
Justin Cronin: A tükrök városa
Stephen King: Az Intézet
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert