A ​bolygó neve: Halál (Alien 2.) 359 csillagozás

Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál

Miután visszatért a Földre, Ellen Ripley megtudja, hogy létrehoztak egy telepesekből álló kolóniát az LV-426-on, azon a bolygón, ahol a Nostromo legénysége találkozott az idegenekkel. Nemrég ráadásul megszűnt velük a rádiókapcsolat, ezért most egy tengerészgyalogos egység kíséretében visszatér, hogy kiderítse mi történt… és szembenézzen a szörnyetegekkel, akik mindennél többen vannak, és akiknek még mindig lételemük a pusztítás.

A bolygó neve: Halált 1986-ban mutatták be a mozik, és a mérföldkőnek számító előd méltó folytatása lett. Az olvasó az eredeti regény újrafordított, napjaink nyelvezetéhez és az azóta hatalmas méretűre nőtt Alien-univerzumhoz pontosabban illeszkedő kiadását tartja a kezében.

Eredeti megjelenés éve: 1986

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634190370 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
256 oldal · ISBN: 9789634190257 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Móra, Budapest, 1988
274 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631163180 · Fordította: Nemes Ernő

Kapcsolódó zóna

!

Alien/Predator Univerzum

94 tag · 244 karc · Utolsó karc: 2024. január 15., 08:50 · Bővebben


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Thor · Ellen Ripley · xenomorf (alien) · Dwayne Hicks tizedes · Bishop


Kedvencelte 43

Most olvassa 8

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 50


Kiemelt értékelések

bambali>!
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál

I-m-á-d-t-a-m!

A film szerintem a filmipar egyik legjobbja, és annak ellenére, hogy kábé 40 éve készült, örök darab. Bármikor megnézem, pedig már kívülről fújom.

És igaz, hogy abszolút nem tudtam elvonatkoztatni olvasás közben, mert magam előtt láttam mindent, a könyvben azért néhány dolog máshogy történik, illetve kapunk kiegészítő infókat.

Örök rajongó maradok.

3 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly P>!
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál

Kedvenc részem a filmek közül, és nem csak azért, mert először ezt láttam, hanem mert ebben több lény is van, sokkal változatosabbak, mozgalmasabbak a jelenetek, mint egy űrhajó belső terébe zárva. Hasonlóan az első regénynél, itt is remek munkát végzett az író, sikerült gazdagítani az élményt még a rendezői változathoz képest is. Apró változtatások (Newt feleannyi idős, mint a filmben; spoiler), a szereplők közötti ráadás jelenetek (a történetben kis súlyúak, de például a Fájdalom folyója regénybe volt, amit továbbvittek), kisebb hozzátoldások (pl. élethű hologram technológia, Amanda halálának részletei, számos találgatás, elmélkedés a lényekről), viszont kevesebb a macsóskodás és a film hangulatát remekül alapozó ízes beszólás (nem a fordító, hanem az író szépítette a katonák szövegét), sőt, kimaradt a késjáték is Bishoppal. spoiler sőt, a legvégén is akad meglepetés a filmhez képest.

Az Agave-féle egységes borítóval nagyon jól mutat mind a négy kötet.

Dawnofmyth>!
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál

Függetlenül attól, hogy a filmet rengetegszer láttam, mégis izgalmas volt végig olvasni. Így azért teljesen más feeling volt, de túl sokszor hasonlítottam össze a filmmel. A 2. és 3. rész a kedvencem a filmek között, így utólag a könyveknél is ezeket szerettem. Sokkal izgalmasabb és pörgősebb az előzőhöz képest. Newt mindig is kedvencem volt.

Joshua182 >!
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál

Nem tehetek róla, elfogult vagyok ezzel a könyvvel kapcsolatban.
Akárhányszor olvasom, vagy nézem meg a filmet, minden egyes alkalommal magával ragad az a gyermeki lelkesedés, amit tizenévesen éltem át először, és ami miatt kedvencemmé vált a film. Ezredszerre sem veszít vonzerejéből ez a történet, gyakorlatilag nem tudom megunni, hiába fújom kívülről, hogy mi fog történni.
Annyira megfogott a hangulata első alkalommal, hogy minden további újraolvasás/újranézés csak felszínre hozza ezeket a kellemes emlékeket.
Tudom, itt most a könyvet kellene értékelni, de számomra maga a történet bír delejező varázserővel, a forgatókönyvet pedig James Cameron (és néhány kollégája, elnézést tőlük, amiért nem említem őket külön) zsenialitásának köszönhetjük. Számomra ez volt a csúcsteljesítménye, hiába készített később sikeresebb vagy népszerűbb filmeket.
Alan Dean Foster a tőle megszokott színvonalon készítette el a könyvverziót, tartalmilag nem igazán tesz hozzá a rendezői változathoz, olvasmányos, pörgős, nincsenek felesleges helykitöltések, szószaporítások. Picit sajnálom, hogy helyenként kimaradt néhány ikonikus sor vagy részlet a párbeszédekből, vagy épp cenzúrázott formában szerepel, a korszerűsített fordítás minőségére ugyanakkor nem lehet panasz. Itt-ott azért belebotlik az olvasó egy-egy kibővített jelenetbe, leírásba, magyarázatba, ezekből el tudott volna viselni a mohó rajongó énem sokkal, SOKKAL többet, bár nem tudhatjuk, hogy milyen mértékű írói szabadsággal rendelkezett a szerző…
A gyönyörű borító pedig feledteti a minimális hiányérzetem, meg amúgy is örök kedvenc, és kész! A díszdobozos tetralógiának minden valamirevaló háztartásban ott a helye!

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634190370 · Fordította: Farkas Veronika
joopsy>!
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál

Alig várom, hogy végre beköltözzünk az új lakásba és legyen újra tévénk. Már kész listám van azokról a filmekről, amiket szeretnék megnézni. Az élen az Alien filmek vannak. :)
Ez a rész bizonyos értelemben jobban tetszett, mint az első, bizonyos értelemben viszont nem. Abban talán több volt az izgalom, itt viszont több volt a lélektani rész és kicsit lassabbnak éreztem az eseményeket.
Ripley egyre szimpatikusabb főhős. Okos, következetes és igazi túlélő típus. Sajnáltam, hogy spoiler. A többi szereplő is pont annyira került közel hozzám, mint amennyire egy leendő spoiler közel kell kerülnie. spoiler A kedvenc mellékszereplőm egyértelműen Bishop volt.
Az alienek életmódjáról és szaporodásáról is egyre többet tudtunk meg. Veszedelmes egy faj. Érdekes lenne az ő szemszögükből megírni a történetet, hisz ők is csak túlélni szeretnének és bővíteni az életterüket (gondolom), akárcsak mi, emberek.

2 hozzászólás
Riszperidon>!
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál

Annak ellenére, hogy filmen a második a kedvenc részem, valamint az első könyv nagyon magával ragadott, azt hittem, itt aztán juj de jó lesz nekem. De nem ez lett sajnos. Voltak szakaszok, ahol nagyon nehezen tudtam olvasni, meg úgy voltam vele, hogy jl van, haladjunk már.
Nem tudom miért? Talán arra tudok gondolni, hogy azért, mert az első részben tök jól le volt írva a bolygó, beleláttunk a szereplők fejébe, sokkal inkább volt személyiségük, mint itt. Vagy az is lehet, hogy csak szimplán rosszkor jött.
Mindenesetre, attól nem riasztott el, hogy a további részeket is elolvassam, aztán meg majd kiderül, mennyire vágyom még könyvben az Alien-univerzum további köteteire.

5 hozzászólás
hofeherke11 P>!
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál

Folytatódik az Alien terápia-olvasásom.
Azt kell, hogy mondjam, hogy egyre jobban szeretem ezt a sorozatot. Ez még izgalmasabb volt, mint az első rész, még úgy is, hogy már tudjuk mire számíthatunk, mire képesek ezek a lények. Lehet, hogy egy kicsit 'hálivudira' sikerült a vége, hogy ki élte túl és ki halt meg, meg az egész akció jelenet, de hát ez mégis csak egy kitalált történet, szóval én elnézem neki. Kíváncsi vagyok hova lehet ezt még fokozni.
És most jöhet ebből is a film, ami remélem, hogy szintén jobb lesz az elsőnél.

6 hozzászólás
marianngabriella P>!
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál

Furcsa visszafelé olvasni, hogy előbb láttam a filmet, és annak a regény változatát később olvasom. Nem sok újdonságot fedezhetek fel így, de az izgalom megmaradt. Ehhez azért hozzátesz a történet is, ami végig fenntartja az érdeklődést, hiába tudjuk, hogy mi lesz a végkimenetel spoiler, még is drukkolunk, aggódunk. De ez inkább a forgatókönyvnek, és a magának a filmek köszönhető, nem feltétlen az írói képességeknek.
A történetről felesleges bármit is mondanom, aki ismeri annak úgy sem kell, aki pedig nem, ő is megtudhat mindent a fülszövegből, ennél többet én sem árulnék el.
A borító még mindig csodálatos, az Agave kiadása – díszdobozzal – tartalmazza az alap 4 Alien film regény változatát. Nagyon igényes, szép kiadás, külön öröm a színes borító, az meg még inkább, hogy ennyire minimalista, és megmutatja a regények komor hangulatát is.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634190370 · Fordította: Farkas Veronika
Paulina_Sándorné P>!
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál

Érdekes volt könyvben találkozni ezzel a történettel. Már elég rég láttam a filmet, de élveztem a történetet. Felvillantak képek olvasás közben, fokozva számomra az ijedezést. :-) Ripley figura nekem kedvencem, nem semmi, ami vele történik. Burke egy szemét alak, már az elejétől magában hordozza a rosszat. Newt – szegény kislány. Olyan sok mindent túlélt fiatal kora ellenére. Nagyon nagy szerencséje volt. Hihetetlen fantáziája van az írónak, hogy egy ilyen lényt, történetet meg tudott alkotni.

Zoltan_Greenwood P>!
Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál

Egyértelműen ez a legjobb rész mint könyvben és filmen is :)


Népszerű idézetek

Stone>!

A látvány felülmúlta Dante legvadabb képzeletét, de még Poe delíriumos lázálmait is.

232. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dante Alighieri · Edgar Allan Poe
2 hozzászólás
Riszperidon>!

Egy orvos kézírása, következtette ki Ripley. Nagyrészt olvashatatlannak bizonyult.

97. oldal (Agave, 2015)

1 hozzászólás
csartak P>!

Egy szintetikusnak az ember mindig is rejtély marad. Nem úgy az idegenek, melyekben nincs semmi titokzatosság. Semmi érthetetlen rejtély, amin töprengeni kell, kétértelműség, amit meg kell fejteni. Az ő esetükben, előre lehet tudni, hogy adott helyzetben hogyan fognak viselkedni. És lehetnek tucatnyian, mindegyik ugyanazt fogja tenni, míg tucatnyi emberből esetleg mind más- és másféleképpen, s legalább a fele teljesen ésszerűtlenül fog viselkedni. De hát az ember nem él kaptártársadalomban. Legalábbis nem úgy tekint önmagára.

204. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bishop
Joshua182>!

Lydecker úgy nézett ki, mint egy könyvelő, akit egy tíz évvel korábbi téves adó-visszaigénylés emléke kísért.

36. oldal

3 hozzászólás
psn>!

– Tudja, a macskával különleges kedvezményt élvez. Gatewayn nem engedélyezik a háziállatokat.
– Jones nem háziállat. – Megvakarta a kandúr füle tövét. – Ő túlélő.

marianngabriella P>!

Szerintem a legtöbb ember túl sokat beszél, de nem mond valami sokat.

106. oldal

marianngabriella P>!

Áldottak a gyermekek, gondolta, akik bárhol át tudnak aludni bármit.

196. oldal

marianngabriella P>!

Newt a magányos, rémálomszerű üldözése alatt a kolóniát körbevevő alagutak és karbantartócsatornák között nagyon hamar megtanulta, milyen fontos a csend a túléléshez.

200. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csend · túlélés
marianngabriella P>!

Egy olyan kép tárult elé, amelyet Dante még a legvadabb rémálmaiban, Poe pedig fékezhetetlen delíriumában sem tudott volna elképzelni.

214. oldal


A sorozat következő kötete

Alien sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Steve Perry: Lidérces utazás
Keith R. A. DeCandido: Alien: Isolation – Izoláció
David Bischoff: A vadászok bolygója
Justin Cronin: A tizenkettek
Stephen King: Álomcsapda
Paul Monette: A Ragadozó
Nathan Archer: Jég és vér
Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó
Stephen King: Végítélet
Stephen King: A búra alatt