Honolulu 21 csillagozás

Alan Brennert: Honolulu

A ​legtöbb ember fejében Hawaii egyfajta földi mennyországként jelenik meg: kék ég, pálmafák, fehér homok, türkizszínű tenger. Pedig ennek a mesevilágnak a múltja sötét, erőszakkal teli időszakokat is rejt.

Ebben a regényben Alan Brennert új perspektívából mutatja be Hawaiit, mégpedig egy fiatal koreai lány sorsán keresztül, aki a múlt század elején érkezik Oahu szigetére. Csin mindössze tizenhét éves, amikor „fényképmenyasszony”-ként száll a Hawaiira tartó hajóra egy gondtalan élet reményében. Ám álmai összeomlanak, amikor szembesül azzal, hogy gazdagság és továbbtanulás helyett durva, részeges férj, kemény munka és megaláztatás vár rá. Csin azonban nem törődik bele a sorsába. Megszökik a férjétől, és meg sem áll egészen Honoluluig, ahol új életet kezd, amely bár buktatókkal és nehézségekkel teli, mégis egyedül az övé.

Az 1914-ben kezdődő történet végigkíséri Csin életútját, de nem csak egy tradicionális koreai családból származó nő sorsát ismerhetjük meg.… (tovább)

Eredeti mű: Alan Brennert: Honolulu (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Tericum, Budapest, 2012
434 oldal · ISBN: 9786155285554 · Fordította: Páll Mária
>!
Tericum, Budapest, 2012
434 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155285035 · Fordította: Páll Mária

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
Youditta
Alan Brennert: Honolulu

Érdekes történet. Aki szereti a történelmi regényeket, azoknak mindenképpen ajánlom.
Ami engem zavart, hogy a vége túl happy end lett, illetve valahogy nem tudtam teljesen beleélni magam a történetbe, mert valami hiányzott, hogy ez megtörténjen. A nevekkel is gondban voltam, persze a főbb szereplőket megjegyeztem, de valahogy nehéz volt követni kicsit olykor a régebbi szereplőket, hogy ki kicsoda. Illetve néha el is kalandoztak a gondolataim, lehet ez is probléma volt.
Nekem van hiányérzetem a könyvvel kapcsolatosan, valahogy nem sikerült az írónak a történelmi dolgokat és a regény történéseit összemosni. Írt a Csin-ről, az életéről közben írt az aktuális történelmi eseményekről, de mintha a két szál elment volna egymás mellett, és emiatt nem éreztem hitelesnek a történetet.
Egyszer olvasni jó kikapcsolódás!

>!
yumechan P
Alan Brennert: Honolulu

Romantikát nem találtam benne annyit, amennyire számítottam sajna. Hiányoltam.
Annyi minden történt ebben a könyvben, és voltak benne nehezen emészthető dolgok számomra… sok-sok igazságtalanság, amit eleve nehezen viselek… Kicsit sok szereplő volt, és tényleg kevertem, hogy most mi is történt a múltban Bölcs Gyönggyel és mi Jáde Holddal, de azért voltak szerethető karakterek. Érdekes volt olvasni ennek a lánylak az életéről, de őszintén NAGYON hosszú volt.

>!
kai
Alan Brennert: Honolulu

Imádtam, úgy megérintett mint kevés könyv mostanában. Amellett, hogy bepillantást nyerhetünk a koreai illetve hawaii történelem és kultúra egy-egy szeletébe, megismertetjük természetesen a főszereplő lány /nő életét is, az ő szemszögéből látjuk az eseményeket. Csin nagyon rokonszenves volt nekem, józan gondolkodású, szerettem az ő szemén keresztül nézni a világát. Izgalmas volt az élete is, jó volt olvasni a könyvet. Hawaii elgondolkodtatott a diszkriminációról, a rasszizmusról és a liberalizmusról, nem tudtam nem reflektálni a mostani helyzetre, és bár nem jutottam semmi egetrengető megállapításra, jó volt kicsit más szemszögből nézni a dolgokra.
Mindenképpen érdemes elolvasni, ezt bizton állíthatom, még ha kicsit összefüggéstelen is az értékelésem!
A blogomon bővebben: http://konyvesbetufuggo.blogspot.hu/2016/08/alan-brenne…

>!
csilla0923
Alan Brennert: Honolulu

Rettenetesen féltem ettől a könyvtől, az ilyen távolabbi könyvek nem igazán voltak eddig a kedvenceim. De ez nagyon-nagyon tetszett! Szó szerint rávetettem magam, az elmúlt időszakban nem olvastam túl jó könyveket.
Érdekes volt, nagyon szerettem a főhősnőt, főleg a kitartását!

>!
Molu
Alan Brennert: Honolulu

Ez a regény nem csak ablakot nyit az olvasó előtt a koreai kultúrába, szokásaiba, életvitelébe a 20. század elején, de történelmi háttérben bemutatja néhány koreai nő sorsát, akik a teljes kiszolgáltatottságból, nincstelenségből képesek voltak felépíteni életüket egy idegen országban. Külön erénye ennek a könyvnek, hogy a szerző nagyon jó empátiával, megfigyelőképességgel, emberismerettel rendelkezik, mert olvasás közben a történelem beszippantja az olvasót és fel sem merül benne, hogy nem nő írhatta ezt a regényt, amely olyan nagyon hasonlít egy életrajzi regényre. Felkeltette bennem az érdeklődést a koreai kultúra és a koreai-japán háború iránt.

>!
barbesz93
Alan Brennert: Honolulu

Nagyon jó könyv! Végig olvastam 1-2 nap alatt. Csillagos ötös

>!
Knekató
Alan Brennert: Honolulu

Érdekes, könnyed olvasmány. Valami miatt számomra nem volt elég hiteles. Végig azt éreztem, hogy bármi is történt a cselekményben, előbb-utóbb minden, mindig jóra fordul, és valóban még a tragédiáknak is volt jó üzenete. Minden túl kerek volt, és túl szép, hogy igaz legyen. Persze, szeretem azokat a könyveket, amiknek az az üzenete, hogy ne keseredjünk el, mert minden jóra fordulhat, ha teszünk érte, de valahogy ez mégis kicsit sok volt nekem.


Népszerű idézetek

>!
Jeffi P

– Van egy régi közmondás: „Abból a nőből, aki olvas, róka lesz.”

51. oldal

8 hozzászólás
>!
Jeffi P

Amerikai ételeket is megkóstoltunk a város más kávéházaiban, mint például a Harte's Good Eats-ben, ahol Je-szun döbbenten bámult a fejes saláta-paradicsom-sárgarépa salátára.
– Ezt ugye elfelejtették megfőzni? – kérdezte egészen halkan. – Visszaküldjem?
– Nem, azt hiszem, itt szokás nyersen enni a zöldségeket.
Erre elsápadt.
– Úgy, ahogy a földből kiszedték?
Bólintottam.
– Isten irgalmazzon nekik – mondta, és nem volt hajlandó hozzányúlni a salátához.

260. oldal

>!
Jeffi P

Csak a lakkozott polcokat láttam, amelyet egészen beborították a szoba egyik falát – polcok, amelyeket zsúfolásig teletömtek könyvekkel. Bőrkötésű, vászonkötésű, alacsony, magas, vastag és vékony könyvek.
A gerincük változatos színekbe és anyagokba burkolva, olyan volt, mint egy páva tollazata, és a számuk meghaladta még az apám impozáns könyvtárának a mennyiségét is.

36. oldal

>!
Molu

Több mint negyven év és négyezer mérföld áll a 16 éves lány között, aki azt az első, meggondolatlan lépést tette, és a 60. életévében járó asszony között, aki most, a hatalmas Csendes-óceánt bámulva, emléket akar állítani a megtett útnak. Az útnak, amely nem időben vagy távolságban, hanem a lélek tágasságában és a változás küzdelmességében mérhető.

9. oldal

>!
Molu

A koreaiak kínosan ügyelnek arra, hogy az arckifejezésük soha ne tükrözze a lelkiállapotukat. A koreai férfiak úgy gondolják, hogy az érzelemnyilvánítás frivol és nőies.

51. oldal

>!
Jeffi P

– Az apám azt mondja, hogy a könyvek a férfiak birodalma, és nagy kár származik abból, ha nők lépnek abba a birodalomba.

37. oldal

>!
Molu

Olyan volt, mint egy lopott gyerek szellemét ringató kísértet.

248. oldal

>!
Molu

Amikor végre megláttam a lenyugvó nap fényét őseim házának kék cserepes tetején visszatükröződni, könnyek gyűltek a szemembe… És az utcán két hosszú copfos lány játszott. Akár Napocska és én. Talán mi is voltunk azok. Talán árral szemben úsztam a saját múltam folyóján.

404. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Isabel Allende: Kísértetház
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
Justin Go: Porladó árnyak
Beverly Swerling: Álmok városa
Margit Sandemo: A magányos lovag
Jókai Mór: Egy magyar nábob
Lucinda Riley: Éjféli rózsa
Irwin Shaw: Gazdag ember, szegény ember
Kate Morton: Az elfeledett kert
Kékesi Dóra: A holnap érintése