De ​mi került a pitébe? (Flavia de Luce rejtélyei 1.) 232 csillagozás

Alan Bradley: De mi került a pitébe?

A bűbájos, gazdag képzelőerővel megáldott Flavia de Luce két undok nővérével és özvegy édesapjával Buckshaw valaha jobb időket látott kastélyában él. A szemfüles és kíváncsi lány a családi birtokon felfedez egy elhagyatott viktoriánus laboratóriumot, ahol kitanulja a vegyészetet – főként a méregkeverést.
Egy különös haláleset és számos megmagyarázhatatlan rejtély arra sarkallja Flaviát, hogy nyomozásba kezdjen. Mikor édesapját letartóztatják gyilkosság vádjával, felgyorsulnak az események. A félelmet nem ismerő lány a kémia segítségével fedez fel ellentmondásokat és kapcsolódási pontokat, és fejti fel a bűnügy szövevényes szálait.
Lendületes stílusú, lebilincselően izgalmas regény, amelyben a fiatal elbeszélő-főszereplő igazi Agatha Christie-krimibe illő leleményességgel és logikával ered a bűnügy nyomába. A De mi került a pitébe? egy hatkötetesre tervezett sorozat első része.

Eredeti mű: Alan Bradley: The Sweetness at the Bottom of the Pie

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2013
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632613239 · Fordította: Lázár Júlia
>!
Maxim, Szeged, 2013
340 oldal · ISBN: 9789632613246 · Fordította: Lázár Júlia

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Flavia


Kedvencelte 21

Most olvassa 13

Várólistára tette 254

Kívánságlistára tette 198

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Először is, jaj de jó, hogy van már több része is a könyvnek, ide velük!
Nem szeretem, ha a fülszövegben mindenféle más írók műveihez hasonlítják a könyveket, de ebben az esetben teljesen jogos az Agatha Christiehez való hasonlítás, mert ez nekem is eszembe jutott a könyvről. Ennek a Wednesday Addams-szerű, kissé különc és furi tizenegy éves lánynak, Flavia de Luce-nek a személyében pedig ismét megismertem egy nagyszerű ifjú detektívet. (Sőt, ő is bekerül Miss Marple és Mr. Poirot, a kedvenc detektívjeim közé).
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.co.ke/2016/02/alan-bradley-de…

7 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Ezt a könyvet a fiam vette a Könyvfesztiválon, de én is régóta szemeztem már vele. Sorozatkezdő kötetként rendesen belecsap a lecsóba. Flavia, a 11 éves hősnő félárvaként él édesapjával és két nővérével a vidéki Angliában. Kedvenc hobbija a kémia és mindenféle vegyszerek pancsolása. Tulajdonképpen azt csinál, amit akar, mivel az édesapját a bélyegein kívül minden hidegen hagyja. Mindez az ötvenes években játszódik, vagyis még furcsább, hogy egy kislány egyedül mászkál mindenfelé és fura kérdéseket tesz fel. A nyomozás mellett van a regénynek egy humoros oldala is, pl. a három nővér egymáshoz való viszonya, már a könyv elején megadja az alaphangot. Szép lassan sorra kerítem majd további öt részt is, mert kimondottan tetszett az író stílusa.

>!
GytAnett P
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Hűűű, hihetetlen, hogy ennek a könyvnek mennyire nem akart vége lenni. :D Két hónapja olvastam, de reméltem, hogy egy ponton hátha jön az, hogy magával ragad. Nem nyert. De akkor is végigvergődtem magam rajta. :D
Azt mondom magamról, hogy nem kedvelem a régebbi korokban játszódó könyveket, viszont már nem egy könyvnél rá kellett jönnöm, hogy egyáltalán nincs ellenemre. Úgyhogy ennél a könyvnél fogalmam sincs, hogy mi lehetett a probléma. Vártam, hogy kicsit jobban beinduljon a cselekmény, de az utolsó 50 oldalig nem igazán akart bejönni a dolog. Gondoltam, biztos hangulatom nincs hozzá, vártam, hogy legyen. Azt meg nem hiszem el, hogy 2 hónap alatt nem akart megérkezni. :D
Ebből azt a következtetést vonom le, hogy egyszerűen nem nekem való ez a sorozat, pedig olyan érdekesnek tűnt, nem hiába került fel a várólistámra.
Be kell vallanom, hogy egészen egyszerűen halálra untam magam rajta, és számtalanszor vettem azt észre, hogy fogalmam sem volt, mit olvastam, mert valahol teljesen máshol jártam agyban. Nagyjából annyi maradt meg az egészből, hogy volt egy madár, meg bélyeg, meg aztán még több bélyeg téma, sok biciklizés, kutatás, kémia, és csókolom. Röviden tömören összefoglaltam a könyvet, azt hiszem. :D
Gyanús, hogy nem fogom folytatni ezt a sorozatot. :/

10 hozzászólás
>!
Dinah I
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Borító: csillagos ötös. Rögtön megfogott, ahogyan a tartalom is. Mindig érdeklődve olvasom azoknak a könyveknek a fülszövegét, amelyeknek a címében „rejtély” vagy „titok” van. Ezzel sem volt másként.

Poirot, Miss Marple vagy Agatha Raisin után megismerhetjük a legújabb, és egyben legfiatalabb nyomozót, Flaviát, aki két nővérével, az apjával, a szakácsnővel, és a titokzatos mindenessel él Buckshaw-ban. Tizenegy éves kora ellenére szenvedélye a kémia, ahogy másnak az olvasás vagy a filmek. (Nem mellesleg rengeteg utalást kapunk könyvekre és mozikra.)

Tovább is van, mondjam még?
http://konyvsziget.blogspot.hu/2016/01/alan-bradley-de-…

A fél pont levonás a hibákért „jár”.

>!
Maxim, Szeged, 2013
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632613239 · Fordította: Lázár Júlia
2 hozzászólás
>!
TiaManta
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Nagyon igényes könyv, egy kis különc, fura kislánnyal az élen. És azt kell mondjam nagyon tetszett, pedig felkészültem a legrosszabbra (mostanában mindig). Kellemes volt olvasni, követni ahogy keresztül kasul kalandozik biciklivel, miközben fejtegeti a szálakat. Nem éreztem, hogy az ifjúsági mivolt rányomná a bélyegét. Azonkívül hogy a főszereplő 11 éves. Aki koraérett, rettentő okos, imádja a kémiát, azon belül is a mérgekért rajong. Eleve jobban bírom a nem átlagosnak mondott szereplőket. Sokkal érdekesebb egy ilyesmi karakter gondolatait látni. Mint, egy úgymond „normálisét”.
Ebből jó hogy van folytatás, mert kíváncsi vagyok rá. És nem azért mert félbevágták volna a fő eseményeket, mint mások szokták, hogy biztos megvedd a következőt.
Lezárt kerek sztori. Kecsegtet hogy a 2. is ilyen jó szórakozás lesz.

4 hozzászólás
>!
Moon93
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Nagyon jó könyv!
Érdekes történet, más mint a többi. Van benne valami különleges. Gondolom, Flavia teszi ilyen különlegessé. Őt nagyon megkedveltem, igazi okostojás. Annyira cuki és okos és rámenős, hogy lehetetlen nem megszeretni. A többi szereplő is teljesen oké, habár nem nagy számok. Az író stílusa tetszik, szórakoztat, megnevettet és elgondolkodtat. Örülök, hogy van még hat része, sokáig fogunk barátkozni. :)

6 hozzászólás
>!
h_orsi P
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

A fülszöveg és maga a borító is igencsak beszédes. Amiről nem ír az a szenzációs leíró tehetség, mellyel Alan Bradley rendelkezik. Érdekesen tud beszélni a legunalmasabb dolgokról is.
Flavia nagyon érdekes, magának való kislány, akit a történet végére sikerült megkedvelnem. Rettentően jól nyomoz. Mellette rengeteg mellékszereplővel rendelkezik a könyv, akiket szerencsére (krimire nem jellemző módon) könnyű megjegyezni.
Azért adok ennek a könyvnek csak 4.5 pontot, mert nem éreztem annyira izgalmasnak a krimi részét. Egyszerűen nem foglalkoztatott az, hogy ki lehet a gyilkos. Végig sodródtam az árral és vártam, hogy Flavia megoldja a rejtélyt. Az el kell ismernem, hogy szépen felgöngyölítette a szálakat.
A másik ok, hogy végig úgy éreztem, ezt nem nekem írták. Sohasem voltam oda az olyan könyvekért, ami a 14-16 éves korosztálynak íródott.
http://konyvkoktel.blogspot.hu/2017/03/alan-bradley-de-…

>!
Bajnoczianna 
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Nekem ez a könyv nem csak azért mert ifjúsági történet, hanem sokkal több annál. Részletes leírásokkal ábrázolja a szereplőket. Flavia okos lány fiatal kora ellenére mégis talpra esett személy. Figyel az apró részletekre, mint egy mini miss murple lenne.
Megvolt a maga varázsa ennek könyvnek.

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Kedves kis történet volt, már ha lehet ilyet mondani gyilkossságokról.
Jó volt a felépítés, Agatha Christie is megirigyelhette volna, persze ő biztos több – még több – csavart tett volna bele.
Azzal ugyan természetesen nem vagyok kibékülve, hogy egy 11 éves kislány ekkora vegyésze, mindennemű atomok és vegyületek, mérgek és ellenanyagok veszedelmes tudója. Azzal sem, hogy nyomozása során olyan helyzetekbe kerül és szabadul meg belőlük, amelyek egy felnőtt, tagbaszakadt férfinak is becsületére válnának.
De mivel tudtam, hogy nem komoly az egész, tétje nincs, így jót játszottam olvasás közben.
pontosan ezért nem is veszek el a csillagokból, legyen mind az öt csillaga jövő feltörekvő, végtelenül okos nemzedékéé.

>!
Chöpp P
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Szerettem, hogy Alan Bradley nem degradálja le tizenéves olvasóit és főhősét! Imádtam volna tizenévesen olvasni! Flavia szimpatikus gondolkodó ember. Szívesen olvasom tovább kalandos nyomozásait.


Népszerű idézetek

>!
szangi

Ahogy ott ácsorogtam a Tehénsoron, az jutott eszembe, hogy a mennyország olyan hely lehet, ahol a hét hét napján, a nap huszonnégy órájában nyitva áll a könyvtár.

59. oldal

>!
Lucky_Saint

Feely azt mondja, férfiak és nők kapcsolata olyan, mint a megszakadt telefonvonal, az ember sose tudja, ki tette le.

83. oldal, 7. fejezet - De mi került a pitébe? ( Maxim kiadó 2013)

>!
lilyke90

Nos mondtam neki –, első számú lecke: ne hagyjon döglött madarat a szerelme küszöbén: Ilyesmit csak egy bagzó macska csinál.

>!
nikici

Eszembe jutott egy jótestvéri tanács. Feely adta egyszer Daffynak és nekem:
„Ha bármikor utadat állja egy férfi, rúgj a legnemesebb testrészébe, aztán rohanj, mint a szélvész.”
Hasznos tanácsnak tűnt, az egyetlen problémát az okozta, hogy nem is sejtettem, hol található egy férfi legnemesebb testrésze.

278. oldal, 23. fejezet (Maxim, 2013)

>!
ilovemycoffee

(Pedig be kell vallanom, gyengéd érzelmekkel viseltetek a cián iránt, ha gyorsaságról van szó, az egyik legjobb. Ha a mérgek pónik lennének, biztos a ciánra fogadnék.)

117. oldal

>!
lilyke90

Számomra azonban az élet egyik alapszabálya az: ha akarsz valamit fogd be a szád!

63. oldal

>!
GytAnett P

(…) a csend néha még rosszabb, mint a szavak.

123. oldal, 11. fejezet

>!
ScarlettBlair P

Ha az embert elrabolják, az sosem olyan, mint ahogy elképzeli.

288. oldal

2 hozzászólás
>!
TiaManta 

Különösebb keresgélés nélkül kiszúrják az első nőnemű lényt, és már szalajtják is vizet forralni.

>!
ScarlettBlair P

Tudod, Flavia, a hallgatás néha a legköltségesebb árucikk.

201. oldal


A sorozat következő kötete

Flavia de Luce rejtélyei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Altay Margit: Amit az óra mesél
Baráth Katalin: A fekete zongora
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt
Valerio Evangelisti: Indulj, inkvizítor!
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr
J. Carasoni: A fehér mágus
Jennifer Donnelly: Északi fény
Dan Wells: Nem akarlak megölni