De ​mi került a pitébe? (Flavia de Luce rejtélyei 1.) 356 csillagozás

Alan Bradley: De mi került a pitébe?

A bűbájos, gazdag képzelőerővel megáldott Flavia de Luce két undok nővérével és özvegy édesapjával Buckshaw valaha jobb időket látott kastélyában él. A szemfüles és kíváncsi lány a családi birtokon felfedez egy elhagyatott viktoriánus laboratóriumot, ahol kitanulja a vegyészetet – főként a méregkeverést.
Egy különös haláleset és számos megmagyarázhatatlan rejtély arra sarkallja Flaviát, hogy nyomozásba kezdjen. Mikor édesapját letartóztatják gyilkosság vádjával, felgyorsulnak az események. A félelmet nem ismerő lány a kémia segítségével fedez fel ellentmondásokat és kapcsolódási pontokat, és fejti fel a bűnügy szövevényes szálait.
Lendületes stílusú, lebilincselően izgalmas regény, amelyben a fiatal elbeszélő-főszereplő igazi Agatha Christie-krimibe illő leleményességgel és logikával ered a bűnügy nyomába. A De mi került a pitébe? egy hatkötetesre tervezett sorozat első része.

Eredeti megjelenés éve: 2009

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632613239 · Fordította: Lázár Júlia
340 oldal · ISBN: 9789632613246 · Fordította: Lázár Júlia

Flavia de Luce · Flavia · Horace Bonepenny (Bony) · Ophélia de Luce · Richard

Bea_Könyvutca P>!
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Először is, jaj de jó, hogy van már több része is a könyvnek, ide velük!
Nem szeretem, ha a fülszövegben mindenféle más írók műveihez hasonlítják a könyveket, de ebben az esetben teljesen jogos az Agatha Christiehez való hasonlítás, mert ez nekem is eszembe jutott a könyvről. Ennek a Wednesday Addams-szerű, kissé különc és furi tizenegy éves lánynak, Flavia de Luce-nek a személyében pedig ismét megismertem egy nagyszerű ifjú detektívet. (Sőt, ő is bekerül Miss Marple és Mr. Poirot, a kedvenc detektívjeim közé).
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.co.ke/2016/02/alan-bradley-de…

Mrs_Curran_Lennart P>!
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Ezt a könyvet a fiam vette a Könyvfesztiválon, de én is régóta szemeztem már vele. Sorozatkezdő kötetként rendesen belecsap a lecsóba. Flavia, a 11 éves hősnő félárvaként él édesapjával és két nővérével a vidéki Angliában. Kedvenc hobbija a kémia és mindenféle vegyszerek pancsolása. Tulajdonképpen azt csinál, amit akar, mivel az édesapját a bélyegein kívül minden hidegen hagyja. Mindez az ötvenes években játszódik, vagyis még furcsább, hogy egy kislány egyedül mászkál mindenfelé és fura kérdéseket tesz fel. A nyomozás mellett van a regénynek egy humoros oldala is, pl. a három nővér egymáshoz való viszonya, már a könyv elején megadja az alaphangot. Szép lassan sorra kerítem majd további öt részt is, mert kimondottan tetszett az író stílusa.

cicus61 P>!
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Hát azért túlzás Agatha Christie-hez hasonlítani. Nem mondom, hogy rossz volt, de nem nekem való. Flavia nagyon okos, nagy magányában a tanulásba menekült és tényleg sok mindenre rájött, de azért mégiscsak egy gyerek. Nagy veszélyekbe keveredett, a felügyelővel együtt megoldották a gyilkosságot.

Dinah>!
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Borító: csillagos ötös. Rögtön megfogott, ahogyan a tartalom is. Mindig érdeklődve olvasom azoknak a könyveknek a fülszövegét, amelyeknek a címében „rejtély” vagy „titok” van. Ezzel sem volt másként.

Poirot, Miss Marple vagy Agatha Raisin után megismerhetjük a legújabb, és egyben legfiatalabb nyomozót, Flaviát, aki két nővérével, az apjával, a szakácsnővel, és a titokzatos mindenessel él Buckshaw-ban. Tizenegy éves kora ellenére szenvedélye a kémia, ahogy másnak az olvasás vagy a filmek. (Nem mellesleg rengeteg utalást kapunk könyvekre és mozikra.)

Tovább is van, mondjam még?

A fél pont levonás a hibákért „jár”.

340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632613239 · Fordította: Lázár Júlia
TiaManta>!
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Nagyon igényes könyv, egy kis különc, fura kislánnyal az élen. És azt kell mondjam nagyon tetszett, pedig felkészültem a legrosszabbra (mostanában mindig). Kellemes volt olvasni, követni ahogy keresztül kasul kalandozik biciklivel, miközben fejtegeti a szálakat. Nem éreztem, hogy az ifjúsági mivolt rányomná a bélyegét. Azonkívül hogy a főszereplő 11 éves. Aki koraérett, rettentő okos, imádja a kémiát, azon belül is a mérgekért rajong. Eleve jobban bírom a nem átlagosnak mondott szereplőket. Sokkal érdekesebb egy ilyesmi karakter gondolatait látni. Mint, egy úgymond „normálisét”.
Ebből jó hogy van folytatás, mert kíváncsi vagyok rá. És nem azért mert félbevágták volna a fő eseményeket, mint mások szokták, hogy biztos megvedd a következőt.
Lezárt kerek sztori. Kecsegtet hogy a 2. is ilyen jó szórakozás lesz.

h_orsi>!
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

A fülszöveg és maga a borító is igencsak beszédes. Amiről nem ír az a szenzációs leíró tehetség, mellyel Alan Bradley rendelkezik. Érdekesen tud beszélni a legunalmasabb dolgokról is.
Flavia nagyon érdekes, magának való kislány, akit a történet végére sikerült megkedvelnem. Rettentően jól nyomoz. Mellette rengeteg mellékszereplővel rendelkezik a könyv, akiket szerencsére (krimire nem jellemző módon) könnyű megjegyezni.
Azért adok ennek a könyvnek csak 4.5 pontot, mert nem éreztem annyira izgalmasnak a krimi részét. Egyszerűen nem foglalkoztatott az, hogy ki lehet a gyilkos. Végig sodródtam az árral és vártam, hogy Flavia megoldja a rejtélyt. Az el kell ismernem, hogy szépen felgöngyölítette a szálakat.
A másik ok, hogy végig úgy éreztem, ezt nem nekem írták. Sohasem voltam oda az olyan könyvekért, ami a 14-16 éves korosztálynak íródott.

MissFortune>!
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Szórakoztató olvasmány volt. Flavia nagyon okos, már most 11 évesen lehetne vegyész.
Felidézte az iskolás emlékeimet, ugyanis én is nagyon szerettem a szervetlen kémiát. A szervesnél pedig kiderült, hogy nem nekem való. xD
A bűncselekmény felgöngyölítése is érdekes volt. Flavia sokat gondolkodott, nyomozott, olyan ésszerű lány, hogy sokszor elfelejtettem az életkorát is.

Harmathy>!

Nagyon jó könyv!
Érdekes történet, más mint a többi. Van benne valami különleges. Gondolom, Flavia teszi ilyen különlegessé. Őt nagyon megkedveltem, igazi okostojás. Annyira cuki és okos és rámenős, hogy lehetetlen nem megszeretni. A többi szereplő is teljesen oké, habár nem nagy számok. Az író stílusa tetszik, szórakoztat, megnevettet és elgondolkodtat. Örülök, hogy van még hat része, sokáig fogunk barátkozni. :)

Bajnoczianna>!
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Nekem ez a könyv nem csak azért mert ifjúsági történet, hanem sokkal több annál. Részletes leírásokkal ábrázolja a szereplőket. Flavia okos lány fiatal kora ellenére mégis talpra esett személy. Figyel az apró részletekre, mint egy mini miss murple lenne.
Megvolt a maga varázsa ennek könyvnek.

Chöpp P>!
Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Szerettem, hogy Alan Bradley nem degradálja le tizenéves olvasóit és főhősét! Imádtam volna tizenévesen olvasni! Flavia szimpatikus gondolkodó ember. Szívesen olvasom tovább kalandos nyomozásait.

szangi>!

Ahogy ott ácsorogtam a Tehénsoron, az jutott eszembe, hogy a mennyország olyan hely lehet, ahol a hét hét napján, a nap huszonnégy órájában nyitva áll a könyvtár.

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
Lucy_Saint>!

Feely azt mondja, férfiak és nők kapcsolata olyan, mint a megszakadt telefonvonal, az ember sose tudja, ki tette le.

83. oldal, 7. fejezet - De mi került a pitébe? ( Maxim kiadó 2013)

lilyke90>!

Nos mondtam neki –, első számú lecke: ne hagyjon döglött madarat a szerelme küszöbén: Ilyesmit csak egy bagzó macska csinál.

ilovemycoffee>!

(Pedig be kell vallanom, gyengéd érzelmekkel viseltetek a cián iránt, ha gyorsaságról van szó, az egyik legjobb. Ha a mérgek pónik lennének, biztos a ciánra fogadnék.)

nikici>!

Eszembe jutott egy jótestvéri tanács. Feely adta egyszer Daffynak és nekem:
„Ha bármikor utadat állja egy férfi, rúgj a legnemesebb testrészébe, aztán rohanj, mint a szélvész.”
Hasznos tanácsnak tűnt, az egyetlen problémát az okozta, hogy nem is sejtettem, hol található egy férfi legnemesebb testrésze.

278. oldal, 23. fejezet (Maxim, 2013)

lilyke90>!

Számomra azonban az élet egyik alapszabálya az: ha akarsz valamit fogd be a szád!

GytAnett>!

[…] a csend néha még rosszabb, mint a szavak.

123. oldal, 11. fejezet

ScarlettBlair>!

Ha az embert elrabolják, az sosem olyan, mint ahogy elképzeli.

kitti_th P>!

Ráébredtem, hogy a középszerűség a legjobb álca, a legkomolyabb védőszín.

ScarlettBlair>!

Tudod, Flavia, a hallgatás néha a legköltségesebb árucikk.

Flavia de Luce rejtélyei sorozat · Összehasonlítás