A ​titokzatos bábjátékos (Flavia de Luce rejtélyei 2.) 139 csillagozás

Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos

Flavia de Luce, a veszélyesen intelligens tizenegy éves lány szenvedélye a kémia. Zsenialitását gyilkosságok megoldására használja Bishops Lacy-ben. Hű társa a nyomozásban Gladys, a kerékpárja. Elszántságát pedig csak gonosz nővéreinek mesterkedése múlja felül. Most ismét egy rejtélyes bűntény megoldásán fáradozik: a tehetséges bábos, Rupert Porson halálának ügyét próbálja felgöngyölíteni, akit áramütés ért a színfalak mögött. Csupán véletlen vagy kegyetlen gyilkosság? De ki tenne ilyet, és miért? Vajon az őrült nő volt, aki az erdőben él? Vagy Porson bájos, de kiszámíthatatlan asszisztense, Nialla?
A rendőrség a sötétben tapogatózik, de Flavia rájön, hogy valaki megbabrálta az elektromos rendszert a színpadon. A lány nyomozás közben egy másik rejtélyes halálesetet is felderít.
És ahogy Flavia követi a nyomokat, az események szépen lassan a helyükre kerülnek, és a lány hamarosan szembe találja magát a bábmester gyilkosával…

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2014
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632615493 · Fordította: Lázár Júlia

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Flavia de Luce


Kedvencelte 15

Most olvassa 6

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos

Flavia ebben a részben is remekelt, olyan pompásan összerakta a nyomokat, hogy bizony még a felnőtteket is lekörözte. Persze a bűntény megoldásához annak is köze volt, hogy Flavia bárhová könnyen besurranhatott, vagy éppen rosszullétet színlelve, egy csésze tea és pemetefű cukorka szopogatása közben került közelebb Bishop's Lacey lakóihoz, mesteri cselekkel szerezve meg a számára fontos információkat.
A gyilkosság és a nyomozás nekem sokkal jobban tetszett ebben a részben, mint az előzőben, szerintem sokkal követhetőbb és agyafúrtabb volt, meg persze azért néhol hátborzongató is.
Bővebben:https://konyvutca.blogspot.hu/2016/07/alan-bradley-tito…

MissFortune>!
Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos

Nagyon találó a cím, ugyanis az egész könyvet körbe lengi a titokzatosság. A sorozat első része valamivel jobban tetszett, ugyanis abban hamar elkezdődtek az események. Ebben a részben azonban a könyv fele célozgatás, titokzatosság, majd pedig a felénél VÉGRE megtörténik a gyilkosság. A nyomozás nem annyira nagy durranás. Flavia egy okos kisgyerek, kémiából pedig olyan jó, hogy csak kapkodom a fejem. Sok érdekességet tanulhatunk ebből a könyvből.
A legfontosabb pedig, hogy mennyire utálom Feelyt és Daffyt. A nővéremmel mindig is jó viszonyt ápoltunk, így elképzelésem sincs, hogy viselkedhetnek ennyire csúnyán egymással.

TiaManta>!
Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos

Bírom Flaviát. Okos, (tudálékos, és kora érett) talpraesett, de érezzük a korát rajta. Vannak érzései, háttere, családja. Ott is fut a történet, megy a saját élete is, nem csak a krimi létezik benne. Valódibbnak érződik így. Hiteles amennyire lehetséges. Nem csak „egy nyomozó, aki mindent megold" jellege van.
Bizarrnak hathat Flavia karaktere, a fura kis mániájával. De benne pont az a jó, hogy van is létező személyisége, az alapján gondolkodik, cselekszik. Nélküle lehet nem is lenne kedvenc. A történet is olyan mint ő. Intelligens.
Pluszpont a borítókért. Kellőképpen feltűnőek, hogy több ember rá találhasson.
Azt hiszem ezen ponton, most lettem függője a sorozatnak.

(Felmerült bennem milyen lenne a kis főszereplőnk felnőtt nőként, olyan 20 évesen. Miben gondolkodna másként.)

4 hozzászólás
Navi P>!
Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos

Flavia, a kis minden lében kanál kémikus-méregkeverőnk megint belekeveredik egy gyilkosságba, amit ügyesen fel is göngyölít. Voltak veszélyesebb helyzetek, de ügyesen kivágta magát és összeszedte a kellő információkat, hogy kiderítse az igazságot.
Két szereplő volt-van, akikkel nem tudok mit kezdeni. Vagyis tudnék: egy kanál vízben megfojtani őket. De lehet, hogy anélkül is menne. Ők pedig: Flavia nővérei. Édesjézus, két ilyen gonosz, megátalkodott nőszemélyt, mérhetetlenül kegyetlenek. Remélem, visszakapják ezt még az élettől.
Sajnáltam Robint, Niallát, még Grace-t is (spoiler). Flaviat a családja miatt. Az apja se semmi. Életképtelen férfi :(

ScarlettBlair P>!
Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos

A második részt egyszerűen imádtam. Flavia karaktere hatalmas kedvenc, és ebben a részben még több szerepet kapott a kémia iránti imádata – amiből sajnos semmit sem értek, de nagyon bírom, hogy Flavia ekkora zseni.
Ez a történet sokkal jobban fel volt vezetve, mint az előző, izgalmas volt, fordulatos, humoros. Ebben a kötetben Flavia nyomozása is sokkal hitelesebb volt, mint az elsőben.
A nővéreit még mindig nem tudom megkülönböztetni- mind a ketten gonoszak, ennyi a lényeg.
Izgalmas olvasmány volt, kíváncsian várom a folytatást!

2 hozzászólás
ggizi P>!
Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos

Most is annyira lenyűgözött Flavia személyisége, mint korábban. Okos, tudálékos, minden-lében-kanál, mégsem idegesítő a karaktere, és a kémiához való hozzáállása egyszerűen elképesztő! :) Nagyon jól tükrözi az író stílusa ezt a kicsit öntelt mégsem túlzottan beképzelt gondolkodásmódot, igazi élvezet olvasni a történéseket – főleg ebben a jó kis vidéki közegben. Imádtam, ahogy folyton felpattant a bringájára (Gladysre), ide tekert, oda lopózott be, elszenvedve a nővérei kegyetlenkedéseit bosszúra szomjazott. A nyomozók megszégyenítése közben is igazi kislány tudott maradni. Nagyon szimpatikus a kiscsaj.

anesz P>!
Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos

borító: 5
tartalom: 4
stílus: 4
szereplők: 5
élmény: 4
mondanivaló: 4

A borító megint nagyon kifejező és figyelemfelhívó. A sztori viszont most nem volt olyan magával ragadó. Talán azért, mert csak a könyv közepén történt a haláleset. A két holttest kapcsolatban volt egymással, ezt sikerült kitalálnom, de a valódi tettesekkel és a megoldással sem vagyok maradéktalanul elégedett.
A család továbbra is nagyon furcsa, ehhez csatlakozik még a nagynéni, egy újabb csodabogár. Az angol kimért modor és udvariasság, a távolságtartás és a logikus gondolkodásmód nagyon jól átjön.
Ebben a kötetben a bábjátékos foglalkozásával ismerkedhettünk meg jobban.
Összességében nem tudott bevonzani ez a könyv, talán ez volt vele a legnagyobb bajom.

Dinah >!
Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos

Kicsit sok idő telt el, mióta az első részt olvastam. Ahhoz képest ezt valamiért gyengébbnek éreztem, de az okát megmagyarázni nem tudom. Nem éreztem sem izgalmat, sem feszültséget olvasás közben. Lapos volt és egysíkú. Néhol már unalmas. Lassan indul be a cselekmény is.

Flaviával semmi bajom, kotnyeles kislány, aki piszkosul ért a kémiához, amit én továbbra sem kedvelek. :)

Tipikusan az a krimi, ahol szinte mindenkit meg lehet gyanúsítani a gyilkossággal, de az igazi tettest nem annyira könnyű kitalálni.

Ami viszont pozitívnak hatott, az a tagolás volt. Míg az első részben rettenetesen zavart, hogy egybefolynak térben és időben eltérő bekezdések, addig itt minden rendben lévőnek tűnt.

Egy ideig azonban felhagyok ezzel a sorozattal, hacsak nem akad véletlenül a kezembe a többi kötet. Sajnálom, mert ígéretesnek tűnt, de valamiért nem volt rám akkora hatással.

gyuszi64>!
Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos

Az 1950-es Anglia nyugodt életvitelének megfelelő szép, nyugodt stílus jellemzi a könyvet. Nagyon szeretem a lassan hömpölygő, aprólékosan fűzött cselekményszálat, és az ifjúsági történet kedvessége is nekem való: a kis főszereplő boszorka tökéletesen manipulálja a környezetét. Agatha Christie stílusát kapjuk mai szerzőtől.

Amit a szerző szemére vetnék, hogy ugye sorozatot akar írni (gondolom száz résszel), ehhez pedig az kellene, hogy egyes mellékszereplőket fokozatosan felépítsen. Természetesen történik előrelépés (többet tudunk meg pl. a testvérekről), új szereplők is megjelennek, de én ezt keveslem.

Az az igazság, hogy az első rész után nagyon kevés újat kaptam ebben a második részben (és a nyomozók és de Luca kapcsolata jobban tetszett az első részben).

gab001 P>!
Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos

Nem volt kétséges, hogy folytatom a sorozatot, s szerencsére nem is bántam meg. A színvonalból semmit nem engedett az író, s a bűnügy is hasonlóan érdekes és beugratós. Természetesen ezúttal is Flavia személyisége tetszett a legjobban. Valahogy a műveltsége és a tájékozottsága ellenére is el tudom róla hinni, hogy mindössze tíz éves. Szívesen találkoznék vele személyesen is, mert annyira egyedi a gondolkodásmódja. A rejtélyt persze sikeresen felgöngyölíti, s mindenre magyarázatot kapunk. Igen, muszáj folytatnom.

>!
Maxim, Szeged, 2014
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632615493 · Fordította: Lázár Júlia
6 hozzászólás

Népszerű idézetek

ScarlettBlair P>!

– Hallgass a belső hangodra. Te magad leszel a vezérlő csillagod.

181. oldal

lalazs>!

Nőt még senki soha nem állított meg a történelem során útban a mosdóba.

149. oldal

gab001 P>!

– Ha jobb nem jut eszedbe, gondolj a következőre: a kívülről érkező inspiráció olyan, mint a kemence hője – tűrhető cipókat süt. De a belső indíttatás olyan, mint a vulkán – megváltoztatja a világot.

182. oldal, 16. fejezet (Maxim, 2014)

ScarlettBlair P>!

A tapasztalat tanított meg rá, hogy az igazságnál néha jobb az a válasz, amit az embertől elvárnak.

258. oldal

ggizi P>!

A levegőből nézve a férfiagy úgy festhet, mint Európa vízi útjai, alaposan megpatkolt igáslovak húzzák a hajókat a bejáratott vontatóutakon. Kétség sem férhet hozzá, hogy a szél és az időjárás egyéb viszontagságai ellenére célba érnek, néhány egyszerű irányváltással.
A női agy azonban, szerény tapasztalataim szerint, hatalmas és színültig telt mocsár, mely azonnal észleli, ha egy idegen – akár sok kilométer távolságra – egyetlen lábujját is az ő vizébe meríti. Akik beszélnek erről a jelenségről, többnyire semmit sem tudnak róla, de úgy hívják „női intuíció”.

271. oldal, 26. fejezet

Lucy_Saint>!

Észnek és erkölcsnek semmi köze egymáshoz.

305. oldal 29. fejezet

ScarlettBlair P>!

Hiszen a gyémánt is csak szén, de olyan szerkezetben, hogy ettől lesz a természetben ismert legkeményebb ásvány. És mindannyian efelé tartunk. Egyszer gyémánt lesz belőlünk!

159. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyémánt · szén
kellyolvas P>!

Tíz perccel később fenn voltunk az Akasztófadomb tetején.
Távolabb a Jubileumi mező lejtett a folyó felé, gyengéden hullámzó len, az acélkék olyan árnyalata, hogy Van Gogh sírva fakadt volna ha látja.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Vincent van Gogh
szangi P>!

Maguk angolok mind olyan tökéletes úriemberek – még a hölgyek is!

184. oldal


A sorozat következő kötete

Flavia de Luce rejtélyei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Robert McCammon: Egy fiú élete
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Adam Bahdaj: A fekete esernyő
Irene M. Adler: Az álarc titka
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Meg Cabot: Hajsza
Szabó Tünde: Gázolás