A ​halott madarak nem énekelnek (Flavia de Luce rejtélyei 6.) 13 csillagozás

Alan Bradley: A halott madarak nem énekelnek

1951 ​egy tavaszi reggelén a tizenegy éves kémikus és szépreményű detektív, Flavia de Luce és kis családja a vasútállomásra igyekszik, hogy ott várja régen elveszett édesanyja, Harriet visszatérését. Amikor azonban a vonat begördül a kicsiny angol falu, Bishop’s Lacey állomására, Flaviát hirtelen megszólítja egy magas idegen, aki egy rejtélyes üzenetet suttog a lány fülébe. Pillanatokkal később a férfi holtan végzi, valaki a tömegből titokzatos módon a begördülő vonat elé löki a szerencsétlent. Ki lehetett az idegen, mit jelentettek a szavai, és miért éppen Flavia fülének szánta őket? Odahaza, Buckshaw falai között, a de Luce család romos birtokán Flavia megint csak próbára teszi nyomozói képességeit. Rábukkan a padláson egy régi filmtekercsre, és követni kezdi a felfedezés során talált nyomokat, így sikerül is fényt derítenie a de Luce klán legféltettebb titkaira, amelyek nem kisebb személyt, mint magát Winston Churchillt is érintik. Családja, barátai és a Belügyminisztérium egyik… (tovább)

Eredeti mű: Alan Bradley: The Dead in Their Vaulted Arches

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Maxim, 2017
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617367 · Fordította: Robin Edina

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
kellyolvas P
Alan Bradley: A halott madarak nem énekelnek

Flavia komolyabb lett ebben a részben, immár pár hét választja el a 12. szülinapjától, tehát már hivatalosan is elhagyja a 11 éves jelzőt. Rá kell döbbennie, hogy a családja sok mindent eltitkolt előle, de az események következtében már neki is meg kell ismernie a családtagjai múltját. Flavia átlagon felül intelligens, remekül nyomoz és sorra rakja egymás mellé a kirakós darabkáit. Ebben a részben apjával is szót ért, és kiderít számos múltbéli eseményt, amely magyarázatot ad Dogger családjukhoz való viszonyára.
Az érzelmek egy másik kategóriába esnek. Picit nehéz ebből a szempontból vizsgálni Flaviát, hiszen egész életében vágyott megismerni az anyukáját. Most egyszerre sok emléket ébreszt fel, ezek persze nem a sajátjai, de a filmfelvételeken, a jegyzetekben találtak alapján hirtelen közelebb kerül az anyukájához, egyre jobban megismeri, ki is volt ő valójában, nem véletlenül volt akkor és ott, ahol eltűnt tíz évvel ezelőtt.
Ha az előző rész vége függővég volt, akkor ez duplán az! Flavia élete gyökeresen megváltozik a hetedik részben, ezt már előrevetíti a szerző, alig várom, hogy olvashassam. Alan Bradley 10 részre írta alá a szerződést, a briteknél eddig 8 jelent meg, a kilencedik idén februárban érkezik. Nagyon remélem, hogy a Maxim Kiadó végigköveti majd ezt a sorozatot, minden egyes rész remek szórakozás volt eddig is. Ez a hatodik kicsit szomorkásabb, de ez nem feltétlenül baj, nekem például eddig ez a kedvenc részem, és pont attól jó, hogy más, hiszen nem lehet örökké 11 éves ez a kislány, a világ változik, kinyílik előtte. Én biztosan vele tartok a további négy vagy akár több részben is.

>!
Saille P
Alan Bradley: A halott madarak nem énekelnek

Nagyon vártam már ezt a kötetet, az előző végén levő meglepő bejelentés miatt. Sajnos nem egészen úgy sült el a dolog, ahogy vártam (sokkal pozitivabbat gondoltam). Nem vagyok benne biztos, hogy ez nem-e az utolsó kötet (?) mert itt bizony lassan lezárulnak Flavia gyerekévei, sok mindenbe beavatják, és sok minden összefüggést megért, de ez a tudás bizonyos következményekkel jár…ezért itt igazán a nyomozás nem is volt annyira klasszikus nyomozás, ami nekem így hiányzott. Szóval kicsit furcsának éreztem ezt a váltást a sorozatban, teljesen más irányba ment el, mint az eddigiek.

Borító 4* (kicsit harsányabb színű, de illik a sorozat eddigi köteteihez)


Népszerű idézetek

>!
BaDGiRLiE

Apám sohasem tette kirakatba a szívét. Igazság szerint néha még el is töprengtem, vajon magánál hordja-e egyáltalán.

>!
Erzsébet_Szászi 

Akadnak olyan hangok az életben, amelyeket sohasem volna szabad hallania egy gyereknek – jóllehet már nem igazán vagyok kisgyerek –, és a legszörnyűbb mind közül egy szülő keserves sírása.

80. oldal

>!
Erzsébet_Szászi 

Az évek során rájöttem, hogy az igazán nagy elme egyik legfőbb sajátossága, hogy bármikor képes ostobaságot színlelni.

102. oldal

>!
Erzsébet_Szászi 

A kémia megtanít nekünk mindent, amit az elmúlásról, a rothadásról tudni lehet, és mély döbbenettel ébredtem rá, hogy többet tanultam a Bunsen-égő oltáránál, mint az összes többi rivális oltárnál együttvéve.
A lélek dolgait leszámítva, természetesen. A lélek csupán az élő emberi test porhüvelyében tanulmányozható, ami legalább olyan bonyolult feladat, mintha egy mexikói ugróbab lelkében próbálnánk meg turkálni.
Az utóbbi időben többször is nyílt lehetőségem holttestekkel találkozni, így végül levontam a következtetést, hogy egy hullát vizsgálgatva semmit sem deríthetünk ki az emberi lélekről.

49. oldal

>!
Erzsébet_Szászi 

Egyedül a kémiában rejlik igaz valóság. Minden más csupán buborék a leves felszínén.

295. oldal

>!
Erzsébet_Szászi 

Nem volt igazán sportszerű húzás Feely hiúságára apellálni, de hát szerelemben, háborúban és makacs nővérek manipulálásában nincsenek szabályok

116. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
J. K. Rowling: Harry Potter
Pilinszky János: Pilinszky János összes versei
József Attila: József Attila összes versei
Radnóti Miklós: Radnóti Miklós összes versei és műfordításai
Romhányi József: Szamárfül
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Janikovszky Éva: Ha én felnőtt volnék
J. K. Rowling: Legendás állatok és megfigyelésük