Holnemvolt 70 csillagozás

Alan Alexander Milne: Holnemvolt Alan Alexander Milne: Holnemvolt Alan Alexander Milne: Holnemvolt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Valeriánát és Bikarbónát hiába is keresnénk a térképen, hiszen a két szomszéd ország csak Milne meseregényében létezik. Mindaddig barátságban élnek egymás mellett, mígnem egyszer Bódog király hétmérföldes csizmát kap ajándékba. Ez persze még nem volna ok a viszálykodásra, ám a csizma birtokában Bódog több ízben durván megsérti Vazul király reggelizőasztalának légi terét. Természetesen hadüzenet, majd furcsa háború követi a sértést. S míg a küzdő felek a hadszíntéren próbálgatják egymás erejét, addig Valeriánában szinte kibogozhatatlanul összekuszálja a szálakat a cselszövő Csincsilla grófnő; van is gondja az írónak, míg mindenkinek igazságot szolgáltat.
A Micimackó írójának ellenállhatatlan humora, ragyogó jellemábrázoló képessége, fordulatos meseszövése, gyereknek, felnőttnek egyaránt élvezetes olvasmánnyá teszi a kalandos, kacagtató meseregényt.

Eredeti megjelenés éve: 1917

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2008
188 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631185195 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Takács Mari
>!
Holnap, Budapest, 2001
214 oldal · ISBN: 9633464692 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Sajdik Ferenc
>!
Móra, Budapest, 1983
226 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631133923 · Fordította: Borbás Mária, N. Kiss Zsuzsa · Illusztrálta: Würtz Ádám

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Bikkmakk · Viola


Kedvencelte 12

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Alan Alexander Milne: Holnemvolt

Kellemesen finom humorral megírt könyv. Modern meseregény kicsiknek és nagyoknak. Hogy miben tér el a hagyományos meséktől? Például abban, hogy itt a tündér, a boszorkány, a varázslat mellett szerepel az adóemelés és a hétmérföldes csizmában történő rendszeres légtérmegsértés is spoiler. Amíg a hagyományos mesékben a szereplők rendszerint jók vagy rosszak, itt a jó szereplők nem mindig jók és a rosszak sem mindig rosszak.
Mindent együttvéve ezt a mesét szerintem ugyanolyan élvezettel olvashatják a gyermekek,mint a felnőttek, mert mindenki megtalálja benne a megúzódó üzenetet.

gabiica P>!
Alan Alexander Milne: Holnemvolt

Nagyon tetszett.
Humoros volt, néhol inkább éreztem szatírának, mint mesének, és talán éppen ezért volt olyan élvezetes. Minden szereplőt megkedveltem a maga módján, hiszen mindenkiben volt valami, ami miatt kedvelhető karakterré vált a szememben. Jókat nevettem a történeten, meg is lepődtem, hogy ennyire lekötött és ennyire tetszett. Sajnálom, hogy korábban nem ismertem, de jobb később, mint soha.

worsi P>!
Alan Alexander Milne: Holnemvolt

Gyerekként olvastam először. Nem emlékszem, hogy kezembe adta-e valaki, vagy én találtam a polcon. Arra viszont igen, hogy nem tetszett különösebben, cserébe kikaptam Gabi nénitől (ő volt az alsós tanítónénim), hogy miért is írtam rosszul a mesém elejét, miszerint: „Hol volt, holnemvolt…”?
Pont idén 100 éve jelent meg ez a meseregény. Valami százéves könyvre is szükség volt az RCLight-hoz, meg amúgy is régóta érett az újraolvasás, zavart, hogy nem szerettem, valahogy éreztem, hogy többet érdemelne ez a könyv tőlem.
És igen. Rajongok. Folyamatosan vigyorogtam olvasás közben, szerettem a szereplőket is (még Ubult és Csincsilla grófnőt is! Bikkmakkot meg pláne), a történet rettentő aranyos, a szerzői kiszólások meg hab a tortán. Bár pont az utóbbiak miatt gondolkoztam el azon, hogy ezt hány éves gyerek (felnőtt?) élvezhetné igazán. Legszívesebben azonnal elkezdtem volna a gyerekeknek esti mesének, de ahhoz ez még túl hosszú/komplex. És hát anno kisiskolásként én is leginkáb csak átrágtam magam rajta. (Az szerepel az 1983-ban kiadott kötetemben, hogy 9 éves kortól.)
Würtz Ádám illusztrálta az enyémet, tegnap a könyvtárban belenéztem egy másikba, Sajdik Ferenc is nagyon eltalálta, hogy mi illik a történethez.

Ha megvan nektek, poroljátok le hamar és kezdjetek bele, ha nincs, de szembejön, ki ne hagyjátok!

8 hozzászólás
anesz P>!
Alan Alexander Milne: Holnemvolt

Hatalmas kedvenc lett ebből a szinte véletlenül hozzám került könyvből. Elsősorban a humora fogott meg. A nevek szenzációsak: Bikkmakk, Ubul, Csincsilla, Bikarbóna stb. A sztorit sem lehetett előre kitalálni, mindig van benne valami nem várt csavar. Ezek azonban annyira szívet melengetőek, hogy teljesen elbűvöltek. A fő gonosz Csincsilla is szerethető, vannak nagyon szimpatikus tulajdonságai az esendősége mellett. A háború is vérontás nélkül ér véget egy kis megaláztatással, ami szintén jóra fordul, mert megvalósíthatja álmát Bikarbónia királya. Egyetlen áldozata a harcnak a szerelem mezején esik el, ez is olyan aranyos. De nem akarok spoilerezni.
Egy szóval: kedvenc!

nyolcadikutas>!
Alan Alexander Milne: Holnemvolt

Remekül szórakoztam.

Hatás szünet.

Érdekes műfaj ez a mese.
Gyermeki terület. Persze.
De ha azt vesszük, az a normális, hogy minden felnőttben ott lakozik valami a gyermekből – éljenek a pszichológusok! –, akkor már egy egyszerű vélemény is átértékelődik, átformálódik.
(Megjegyzem, az ifjúsági irodalommal is ez a helyzet. Deres fejjel újraolvasva Cooper Vadölőjét (Nagy Indiánkönyv első regény) sokkal mélyebb réteget fedeztem fel, mint anno, amikor hebrencs ifjúként faltam a vadnyugati regényeket. (Is)
A mese olykor a legnagyobb horror.
Látom magam előtt, ahogy a vadász elővont tőrén megcsillan a hold, amikor Hófehérke nyomát követi a baljós, sötét erdőben. (Sikoly.)
Érzem orromban az égő emberi hús penetráns bűzét, mikor Jancsi és Juliska belapátolja a gonosz boszorkát a péklapáttal a kemencébe. (Sziklák szeme, vagy bármelyik Texasi…)
És látom a az emberi (hús)cafrangokat, amikor a farkas felzabálja a nagyit és Piroskát, hogy arról ne is beszéljek, mi jön ki a farkas gyomrából, mikor felnyitják.
(Ha valaki konkrétan kíváncsi, a Hófehérke filmváltozatát láttam Sigourney Weaver főszereplésével és a legsötétebb thrillerek egyike. Persze minden nézőpont kérdése. Ennek pornó változata is létezik. Igazi törpékkel!!!) No, kommentár! Azt is láttam!! Anno!!!
De a Grimm testvérek mellet bátran rúghat labdába Andersen, vagy akár Benedek Elek is, hogy a többiekről ne is beszéljek.
Milne más műfaj.
Az, aki bátran bemegy a húsevők közé azzal, hogy csak érett gyümölcsöt fogyaszt.
Nyelvezete briliáns – ez mindig a fordító sajátja, ha híven űzi a magyar nyelv virtuozitását –, de állítom, erősen korfüggő, mert sokszor csak „érett” fejjel lehet ráérezni a mondatok mögötti tartalomra. (Igaz, lehet ez a fordító sajátja.)
Minden esetre, a Szomszéd lány és a Könyörtelenek után igazi felüdülés és kikapcsolódás volt ez a Holnemvolt. És bátran agitálok mindenkit az erős stílusváltásra, mert egyszerűen szükségszerű a műfajok közötti átjárás.
Most saját igényt látok Móra Csili Csali Csalavári Csalvér beszerzésére.
És ez, ismerve az Ének a búzamezőkről című regényt, elég nagy váltásnak ígérkezik.
Vagy nem is?

Ezt csak itt hagyom.
Alan Alexander Milne édesapja vezette magániskolába járt. És egyik tanára H. G. Wells volt.

ChEebor>!
Alan Alexander Milne: Holnemvolt

Milne vicces, nagyon szatirikusnak hangzó meséje. Jó karakterek, váratlan, a műfaj szabályait megszegő fordulatok, és persze a kötelező, de nem feltétlenül elvárt módon megérkező jó befejezés.

Lobo P>!
Alan Alexander Milne: Holnemvolt

Egyik kedvenc meseregényem volt. A Rózsa és a gyűrű után, persze :)

Lady_Hope I>!
Alan Alexander Milne: Holnemvolt

Szerintem hihetetlenül aranyos, vicces és igazán jó meseregény.
Vagy inkább paródia?
Viola királykisasszony aki Csincsilla grófnő jelenlétében mindig elveszti bátorságát, akár az író a kiadójával szemben.
A grófnő és az ő apollóni költeményei.
Vazul király a hősies aki nem retten meg egy kis háborútól vagy beretválkozástól.
Ubul az átok áldozata, Bikkmakk minden gyerkőc példaképe és Kázmér a hős lovag.
Róluk szól ez a történet. :)

GKlara>!
Alan Alexander Milne: Holnemvolt

Nagyon kedves mese. Megtalálható benne sok hagyományos meseelem, de modernebb köntösbe öltöztetve. A humora is tetszett. Mindig rácsodálkozom, hogy Milne milyen sokoldalú író volt.

kamububu P>!
Alan Alexander Milne: Holnemvolt

Igazából ez nagyon beteg. :)
Ha gyerekem lesz, tutira végig szeretném olvasni vele még egyszer közösen!

Azért így felnőtt fejjel olvasva néha nem tudtam eldönteni, hogy ez most komoly vagy csak szórakoznak velem? Aztán eszembe jutott, hogy Milne írta, szóval ez így normális… Gondolom, hogy eredetiben is jó könyv, de a magyar szöveg az zseniális. A szavak forgatása, az (ál)diplomatikus kifejezések, a nevek… csak kamilláztam, hogy mivan?!
Azért egy csillagot le kellett vonnom, mert néha úgy éreztem, hogy túl sokáig lovagolunk valami bugyuta dolgon, és utána meg nagyon hirtelen váltással csaptunk bele a következő eszementségbe, és ezt olykor nehéz volt lekövetnem.
Viszont nagyon jó kis görbe tükör akár a valóság egy vékonyka szeletéhez, akár az unalomig csépelt mesei fordulatokhoz.


Népszerű idézetek

worsi P>!

A híres levélírók közös bánata, hogy nem lehetnek jelen írásműveik elolvasásánál.

26. oldal, 3. Vazul király kardot ránt (Móra, 1983)

nakomiyu>!

Ha Csincsilla grófnő elméjét bármi gond gyötörte, naplójában mindig vigaszra lelt. Most is felütötte a tekintélyes kötetet, belelapozott, s elolvasott néhány élvezetesebb bekezdést.

„Június I. Hétfő – olvasta Csincsilla. – Ma lettem rossz.”

5. Csincsilla hódol szenvedélyének

Cicu>!

Minek is szaporítsam a szót: Bikkmakk megfogadta Ubul királyfi galád tanácsát. Mert mit tett három nap múlva, előre megfontolt szándékkal, a birodalom ellenségeinek épülésére, a király alattvalóinak romlására, ugyan mit? Bekente lekvárral Csincsilla grófnő székét!
Soha még lekvárt ily egyenletesen fel nem mázoltak. Dicsőségére vált volna bármelyik uralkodó udvari főszakácsának. Bele is telt Bikkmakknak egy egész délelőttjébe, ám az eredmény felülmúlta legvérmesebb reményeit is. A grófnő egész délután és egész este küszködött a szabadulásért, és végül kénytelen volt az éjszakát kertjében tölteni, fel-alá sétálgatva – mert még a függőágyába is beleragadt volna. (Ezen álmatlan éjszakának lett méltó gyümölcse az édesbús Óda a mélabúhoz.)

132. oldal, 13. fejezet - Rímel vagy nem rímel? (Móra, 1983)

Habók P>!

– Annak, aki elhozza nekem Vazul király fejét, odaadom a lányomat.
A trónteremben mélységes csönd támadt…
– Melyik lányát, Felség – szólalt meg végre egy óvatos hang.
– A legidősebbet! – jelentette ki Bódog király.
Ezúttal még tovább tartott a mélységes csönd…

Bikarbóna kancellárja a rövidebbet húzza

nakomiyu>!

Mint bizonyára valamennyien tudjátok, hétmérföldes csizmában eleinte kicsit idegesítő a járás, de hamarosan úgy belejön az ember, mint kiskutya az ugatásba. Akkor aztán viszont egyenesen andalító. Őfelsége meg is tett vagy kétezer mérföldet, amikor eszébe jutott, hogy esetleg bajosan talál majd haza. És valóban.

1. Vazul király vendéget lát

nakomiyu>!

Azzal Vazul király zordon szigort erőltetett természettől kedélyes arcvonásaira, s miközben titkon azon tűnődött, vajon az „etiketttel” szót hány t-vel írják, nagy léptekkel bevonult könyvtárszobájába.

1. Vazul király vendéget lát

nakomiyu>!

Pókláb Sámson, a jeles krónikás szerint a vers nagy népszerűsségnek örvendett Valeriánában. A következőképpen hangzott:

Bá, bé, bill, bull,
vá, vé, vill, vull.

Mély eszmei mondanivaló, a tartalomhoz méltó formába öntve.

1. Vazul király vendéget lát

molke P>!

[…] amikor az ember könyveket porol, néha egyszerűen muszáj abbahagynia, és belekukkantania az épp a kezében lévő könyvbe. Aztán az ember belekukkant a következő könyvbe is. Aztán a harmadikba.

71. oldal, 7. Viola királykisasszony levelet kap, és levelet ír (Móra, 1983.)

Cicu>!

– Gyere, ülj mellém – mutatott a terasz falába épített alacsony kőpadra Viola királykisasszony. Ubul magával vitte a tányérját is. Viola királykisasszony nem tudta egész biztosan, milyen mozdulattal illenék helyet mutatnia maga mellett Ubulnak – hiszen egészen más, ha az ember egy fiatalurat invitál maga mellé kecses mozdulattal, és más, ha teszem azt, Bodrinak mutatja, hogy hopp, ide mellém! Violának szerencsére sikerült eltalálnia a középutat a kétféle mozdulat között, és Ubul hálásan felzökkent melléje.

118. oldal, 12. fejezet - Ubul papája majdnem levelet kap (Móra, 1983)

FORTUNATA P>!

Bódog király kedélyesen hátba vágta kancellárját, majd hozzátette: – Klassz lesz!
A kancellár azt se tudta, hová legyen meglepetésében. Ha ő ezt a klubban egyszer elmeséli…!

145. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
J. R. R. Tolkien: A babó
Julia Donaldson: Szökjünk meg az óriásoktól!
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Michael Morpurgo: A lepkeoroszlán
Lewis Carroll: Aliz kalandjai Csodaországban és a tükör másik oldalán
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár
Neil Gaiman: Szerencsére a tej
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya