A ​pr tündöklése, a reklám bukása 2 csillagozás

Al Ries – Laura Ries: A pr tündöklése, a reklám bukása

Magas ​a reklámköltsége, ám márkája ismertsége, elfogadottsága mégis elmarad a várttól?
Reklámüzenete nem éri el a megcélzott közönséget?
Úgy érzi, hogy a hagyományos reklámeszközök csak viszik a pénzt?

A könyv szerzői nem kevesebbet állítanak, mint hogy a mai sikeres márkák már nem a reklámnak, hanem a pr-nek köszönhetik pozíciójukat, ezért a reklámorientált marketingről át kell térni a pr-orientált marketingre. Különböző márkák bevezetését, életét és reklámkampányait elemzik: vajon a totális média korában miért nem hiteles a reklám, miért csak a pr segítségével már felépített márka szinten tartására jó? Túlkommunikált világunkban a reklám elvesztette hitelét a fogyasztók szemében, egyre szkeptikusabbak állításaival szemben, és ha lehet, elutasítják üzeneteit. Hiába bombázzák őket reklámokkal, ha nincs előzetesen kialakult pozitív képük a termékről vagy a cégről, nem fogják vásárlásra bírni őket, bármilyen jó is a hirdetés. A szerzők szerint a reklám… (tovább)

>!
Geomédia, Budapest, 2005
246 oldal · ISBN: 9639508063 · Fordította: Sándor Judit

Kiemelt értékelések

>!
Szanya
Al Ries – Laura Ries: A pr tündöklése, a reklám bukása

Összecsapott, borzasztóan szerkesztett, idejétmúlt és túlzó.

Alapvetően klassz kis könyv lenne, melyet inkább szakmai érdekességnek ítélnék – hisz a könyvben található példák érdekesek, izgalmasak. Mint tan- vagy ismeretterjesztő könyv viszont már értékelhetetlen, mert a szerzők részrehajlóak és keverik a szezont a fazonnal. Könnyed szedése, tördelése miatt és a sok példa miatt viszonylag olvasmányos, ám a nagyon szakmai, okoskodós részeknél annyira tömény és annyira idegesítő a stílusa, hogy inkább félretettem mindig egy kis időre. Marketingeseknek, reklámosoknak, prosoknak, kreatívaknak azért egyszer megérheti kézbe venni, de könyörgöm, senki se adjon ki rá pénzt!

>!
Judy22
Al Ries – Laura Ries: A pr tündöklése, a reklám bukása

Érdekes volt. Örültem, hogy nagy és kevésbé nagy márkákon keresztül mutatja be a dolgokat. Viszont mindent elmondott a reklámról, miért nem jó, de a pr az kimaradt. Kellett volna példa, az miért jó, miként működik, mi a legjobb út.


Népszerű idézetek

>!
imi

Mindegy, mennyire sikerül a reklámokat a kreativitás álarca mögé bújtatni, alapjában véve mégiscsak egy kevéssé hihető üzenet marad. A pr-nek is meggyűlik a baja a hihetőséggel. Vajon az emberek mindent elhisznek, amit a médiában látnak, hallanak vagy olvasnak? Természetesen nem. De van itt egy fontos különbség. Csak azokat az információkat utasítják vissza, amelyek összeütközésbe kerülnek azokkal a gondolatokkal, amik már a fejükben vannak.

235. oldal

>!
imi

A Xerox a fénymásolók piacán hiteles. A számítógépek piacán azonban nem. Ezt a hiányosságot a reklám nem tudja pótolni. Erre csak a pr képes.

203. oldal

>!
imi

Felvenni a harcot a Titleisttal, a piacvezető golflabdagyártóval, ráadásul egy termékvonal-bővítést sugárzó névvel már önmagában is elég rossz ötlet. De megpróbálni véghezvinni ezt a majdnem lehetetlen küldetést egy reklámprogram segítségével, az az ostobaság netovábbja.

201. oldal

>!
imi

Amikor a farmerpiac rossz napokat élt, a Levi Strauss piacra dobta a Dockers farmermárkát. Ma a Dockers egy egymilliárd dollárt érő, világszerte ismert farmermárka. Hogy népszerűsítsék, és hogy a trend a kevésbé hivatalos öltözködés legyen az üzleti életben, a Levi Strauss kitalálta a Dress Down Friday-t. Lényege, hogy az emberek pénteken lazább, kényelmesebb ruhában menjenek a munkahelyükre dolgozni.

195. oldal

>!
imi

A márkákat a pr segítségével hozzuk létre. A reklámmal pedig életben tartjuk azokat.

192. oldal

>!
imi

Vajon az Egyesült Államok keleti partján röpködő légitársaságot miért nevezték el Kiwi International Airlines-nak? A kivi Új-Zélandon élő, repülni képtelen madár; nem sok logika van abban, hogy így hívjanak egy légitársaságot Amerikában.

182. oldal

>!
imi

A Lexust, az Acurát és az Infinitit mind különálló márkakánt kezelik, egy hasonló autóról, a Diamantéról azonban azt gondolják, hogy az egy Mitsubishi, mert a mitsubishi kereskedésben árulják. Ha valami úgy néz ki, mint egy kacsa és úgy is jár, mint egy kacsa, de csirkekereskedésben lehet megvenni, arra azt mondjuk, hogy csirke.

172. oldal

>!
imi

A Merck forgalmazza a Proscar nevű gyógyszert megnövekedett prosztata és a Proeciát a férfiak kopaszodásának kezelésére. Mindkét gyógyszernak ugyanaz a hatóanyaga, a finasteride. (A termékvonal-bővítés mellett érvelők valószínűleg ugyanazon a néven futtatnák a két dolgot, és a következőképpen hirdetnék a gyógyszert: "Fejre vagy farokra, mindegy. Ez az Ön gyógyszere.") Egy percig se kételkedjünk benne: a termékvonal-bővítések tompítják a pr-t. [FI: …és gyengítik a márkát.]

170. oldal

>!
imi

A legtöbb marketingprogramból az ismert, híres szóvivő hiányzik. A termékek önmagukban nem produkálnak médiamegjelenést. A médiát az ember érdekli. Egy autót, egy szelet kenyeret vagy dobozos sört nem lehet meginterjúvolni, csak élő, hús-vér emberrel lehet beszélgetni. […]
A módszert általában azzal indokolják: nem akarják, hogy egyetlen ember arassa le a termék bevezetésével járó babérokat. „Ez csapatmunka volt” – hangzik a válasz. A pr-ben azonban nem létezik csapatmunka. Az NBC, a CBS és az ABC nem tud meginterjúvolni egy egész csapatot, arra az egyetlen emberre akarnak összpontosítani, akinek a legtöbb köze van ahhoz a bizonyos fentasztikus termékhez. A szóvivő a márka arca és hangja.

159. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sas István: Reklám és pszichológia
Szeles Péter: A hírnév ereje
Don Failla – Nancy Failla: Gyakran feltett kérdések és világos válaszok a Network Marketingről
Michael Newman: A reklámkészítés 22 megkérdőjelezhetetlen törvénye és mikor ne tartsuk be őket
Naomi Klein: No logo
Rozványi Dávid: Reklám és társai
David Ford: Business marketing
Papp-Váry Árpád: Márkázott szórakoztatás
Bernard Brochand – Jacques Lendrevie: A reklám alapkönyve
Berényi Konrád – Kálmán Tamás – Kővári Tamás: Célzott online reklám