Ministry 17 csillagozás

Al Jourgensen elveszett evangéliuma
Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry

Al ​Jourgensen, a Ministry, a Lard, a Revolting Cocks és még számos zenekar vezetője, az ipari metál pápája nem okoz csalódást: humorosan, kritikusan, szarkasztikusan, néha már-már túl őszintén tárja fel előttünk élete történetét. Kubából indulunk, hogy aztán Al gyerekként megélje a gyökértelenséget Amerikában, húzós családi traumákon essen keresztül, majd alig tizenöt évesen elmerüljön a drogok és az alkohol világában. Megtudhatjuk például, hogy melyik album készítése alatt milyen szerekkel élt. Bármit kipróbált, amit elé raktak, volt bolondokházában, háromszor élesztették újra, levágták az egyik nagylábujját, kivették a fél gyomrát, és egyszer kis híján amputálni kellett a jobb karját. Zenész akart lenni, de végül rocksztár lett – annak minden előnyével és hátrányával.
Al nyíltan beszél a függőségeiről, a politikai állásfoglalásairól, az ufós kalandjairól, és arról, miért szereti az Anthraxet, vagy utálja Henry Rollinst, és hogyan kötött életre szóló barátságot Burton C.… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Konkrét Könyvek, Budapest, 2018
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637424991 · Fordította: Dudich Ákos

Enciklopédia 193

Szereplők népszerűség szerint

Johnny Depp · Stanley Kubrick · George W. Bush · River Phoenix · Al Jourgensen · Angie Jourgensen · Benmont Tench · Christina Applegate · Dick Cheney · Flea · földönkívüli · Fred Durst · Gene Roddenberry · Gerard K. O'Neill · Gibson Jerome "Gibby" Haynes · Ice Cube · ifjabb Ronald Reagan · Joey Jordison · John Williams · Jon "Jonny Z" Zazula · Jon Wiederhorn · Jonathan Davis · Krafft Arnold Ehricke · Madonna · Michael Ralph "Mike" Scaccia · náci · Paul Raven (zenész) · Phil "Phildo" Owen · Red Hot Chili Peppers · Stan Winston · Steven Spielberg · Timothy Leary · Tom Petty · Tommy Victor · Tony Campos · zseni

Helyszínek népszerűség szerint

gyógyszertár · Austin (Texas) · Charlotte (Észak-Karolina) · Dallas · Fehér Ház (USA) · Hollywood · Sunset Boulevard


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

TribeBubu P>!
Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma

Sosem voltam nagy rajongója a Ministrynek. Sok daluk szól szinte naponta a fülhallgatómban és a házimozirendszeremen, de az egész diszkográfiát nem ismertem (a könyv tördelése alatt egyszer azért végighallgattam megjelenési sorrendben majdnem az összes kiadványukat), Uncle Al többi zenekarával meg majdhogynem a könyv lapjain találkoztam először. Emiatt néhol kicsit nehezen tudtam követni a történteket. Viszont zseniálisan vannak elregélve Al anekdotái. Egyszerre humoros, gyomorforgató és szívszorító ez a kötet. Szóval azoknak, akiknek fogalmuk sincs, ki ez a pasas, lehet pár unalmas rész benne, de attól a néhány, dalokat és lemezeket bemutató bekezdéstől eltekintve még a „laikusok” számára is lebilincselő írás.
A rockzene szerelmeseinek pedig talán sokat elárul az a matematikai egyenlet, amivel magyar megjelenés előtt egy-két online felületen illettem a könyv főhősének életútját:
Lemmy Kilmister × Ozzy Osbourne + Keith Richards = Al Jourgensen

4 hozzászólás
A_Brenner>!
Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma

Vicces, de inkább szomorú, hogy mit művelt magával Al Jourgensen. A képmelléklet önmagáért beszél. Mindig szerettem a Ministry-t és sejtettem, hogy nem egyszerű eset Al, de az életútja minden képzeletemet felülmúlta.

csabex>!
Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma

A könyv kötelező megvétel volt, lévén én ipari és EBM rajongó. Al Jourgensen bármennyire is ideológiailag tőlem távol áll, de egy zseni, és élmény olvasni minden sort, lehetetlen letenni közvetlen stílusa okán, továbbá a meglepetések miatt. Soha senki nem mutatta meg a valóságot, milyen a rocksztárság. Mennyi fájdalommal, bánattal jár, milyen is, amikor ledarálnak a lemezkiadók, és a saját társaid. Al megúszta, de gyanítom, boldogabb lett volna a tapasztalat nélkül. Lubickolva az élvezetekben a poklot járta meg. Arra születni kell, hogy megúszd folyton a halált, a permanens öngyilkosságot… Külön köszönet Dudich Ákosnak, aki nagyszerűen fordította, és rendelkezésünkre bocsátotta a kötetet. Bár engem a „Revolting Cocks” és a „Ministry” korai évei érdekeltek, de elképesztő áttekintést kaptam mindenről, néha túl sokat is (a Front 242 és a vízipisztoly). Minden pénzt megér, csakis ajánlani tudom.

juc01 P>!
Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma

Na, ez szép kis sztori a Ministry együttes énekeséről. Abszolút nem lett szimpi,amilyen dolgai voltak, nem normális a faszi. Van pár jó számuk, de a könyv nem lett szívem csücske.

Szűcs_László_Norbert P>!
Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma

Nagyon sok zenészről elmondható, hogy önpusztító életet él, nos a Ministry frontembere ezt a könyv leírása alapján mesteri fokon űzte, mindezt úgy, hogy egy értelmes nem buta emberről beszélünk.A kiadónak külön köszönet jár, és a rajongóknak is, mert a Magyar könyv piacon, nélkülük nem biztos, hogy megjelent volna ez a könyv.

Basset>!
Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma

Nem nagyon haladtam ezzel a könyvvel, mert bár volt benne 1-2 viccesebb sztori, a legtöbb vagy szánalmas volt, vagy gusztustalan és ezen kombináció nem hozta meg a kedvem hozzá. Nagyjából arról szólt, hogyan csapatta szét magát AJ 40 év alatt és mennyire hülye volt, de amúgy nagy buli volt. A zenei dolgok – várakozásom ellenére – dögunalmasak voltak, ki hol gitározott meg milyen lemezeket hogy kevert, a „vicces” sztorijaitól meg sokszor felfordult a gyomrom… – egyébként kissé túlzásnak gondolom nagy százalékát, szerintem rakott rá egy-két lapáttal.
Alapvetően kedvelem ezt a bandát, tagadhatatlan, hogy tud valamit ez a csávesz. Meghallgattam pár dalt, amiről itt ír, de még sosem hallgattam és több is kedvencem lett. De amennyire menőnek gondoltam AJ-t a könyv előtt, annyira gondolom most, a könyv után szánalmasnak. Egy önző A-hole, tele negativizmussal, utál és leszól mindent és mindenkit, a saját lemezeit, más lemezeit, mindenki barom, még akiket kedvel is kedves idióták…
A végén amikor öregszik és kezdi elveszítgetni a barátait, onnan kicsit visszavett…
A fordítás egyébként pöpec, gondolom, az eredeti szöveg is jó lehetett, látszik, hogy irodalom szakos volt, olvasható könyv. Nem olvastam még ilyet, nincs hasonlítási alapom, de ez tetszett.
Fogalmam sincs, mit gondoljak erről a könyvről, erről az emberről, erről az életútról. Szerintem ő maga se tudja…


Népszerű idézetek

TribeBubu P>!

De valójában nem létezik tökéletesség, csak arra törekvés, nem igaz?

268-269. oldal, Tizenharmadik fejezet: Dark Side of the Spoon – Három… kettő… egy… széthullás (2018, Konkrét Könyvek)

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma

Kapcsolódó szócikkek: Al Jourgensen · tökéletesség · törekvés
4 hozzászólás
TribeBubu P>!

Volt már veseelégtelenségem, májelégtelenségem, hepatitisz A, B és C betegségem. Ha rajtam múlt volna, feltalálom a hepatitisz D-t is, de az orvosok, akikkel konzultáltam, túl ostobák voltak ahhoz, hogy képesek legyenek értékelni a kreativitásomat.

15. oldal, Bevezető — Sürgősségi hívás (2018, Konkrét Könyvek)

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma

Kapcsolódó szócikkek: Al Jourgensen · betegség · fekete humor · humor · orvos
1 hozzászólás
TribeBubu P>!

Aljas, undorító és veszélyes emberek irányítják Hollywoodot, a tévécsatornákat és a szórakoztatóipart. Természetesen a háttérben a kapzsiság áll, hiszen ha csupa agyhalott zombi mászkál a világban, akkor bármilyen szemetet meg lehet velük etetni. A gazdagság ára tehát a tömeges lobotómia, az egyéniség és a kreativitás eltaposása.

362. oldal, Tizennyolcadik fejezet: From Beer to Eternity – Újabb találkozás a halállal, és Mikey utolsó fellépése (2018, Konkrét Könyvek)

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma

Kapcsolódó szócikkek: agymosás · Al Jourgensen · Hollywood · kapzsiság
TribeBubu P>!

Mire a RevCo-turné elért Clevelandbe, mindenki maga alatt volt. Előző este Cincinnatiben beleborítottam egy sört a négysávos lejátszónkba, amiről a zenénk java szólt a koncerteken. Teljesen hazavágtam, és ez nagy gondot jelentett, hiszen ekkoriban gyakorlatilag csak tátogtunk a playbackre, mint a Milli Vanilli. Amikor megérkeztünk, szóltam is a hely promoterének, hogy valószínűleg le kell mondanunk a bulit, mert a négysávosunk bedta a kulcsot. Erre valaki bedobta, hogy ismer egy srácot, aki hatalmas Ministry-rajongó, és rendelkezik egy ilyen négysávossal. „Ha felírjátok a vendéglistára, tutira hagyja majd, hogy használjátok a gépét” – biztosított minket róla, mi pedig szaván fogtuk. Szóval megjelent ez a Trent nevű kissrác, hóna alatt egy pontosan olyan négysávossal, mint amilyet mi is használtunk, de eléggé vonakodott odaadni. „Nem viszitek el a négysávosomat, főleg, hogy a sajátotokat már tönkretettétek. Szükségem van rá, hogy zenét tudjak írni” – kötötte az ebet a karóhoz. „Persze, persze. Mennyit kérsz érte? Kifizetem” – legyintettem, de az istennek sem akart megválni tőle, mert valami érzelmi kötődése volt hozzá. „Rendben, hadd összegezzem: bírsz minket, nekünk pedig szükségünk van a négysávosodra. Mit szólnál, ha velünk tartanál a turnéra, és te kezelnéd a géped?” – vetettem fel neki, ő pedig ráállt. Így lett Trent Reznor a Revolting Cocks roadja, még mielőtt megalapította volna a Nine Inch Nailst.

180-181. oldal, Nyolcadik fejezet: Végtelenül vérlázító – El Duce mocskos kis története, péniszpiercingek és Trent Reznor lehúzása (2018, Konkrét Könyvek)

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma

TribeBubu P>!

Amúgy nem én lettem volna az első híresség, akit gyomor-bél perforáció visz el. Ebbe halt bele ötvennyolc évesen James Joyce író, harmincöt évesen Charlie Parker szaxofonos, nyolcvanegy évesen J. R. R. Tolkien író, és hetvenegy évesen Rudyard Kipling író-költő is. Nem is olyan rossz társaság!

26. oldal, Bevezető — Sürgősségi hívás (2018, Konkrét Könyvek)

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma

TribeBubu P>!

A műtét előtt egyébként aláírattak velem egy csomó bizarr szerződést. Az első lényege az volt, hogy ha a sebészeti beavatkozás során el találnék hunyni, akkor nem perelhetem be őket.

278. oldal, Tizenharmadik fejezet: Dark Side of the Spoon – Három… kettő… egy… széthullás (2018, Konkrét Könyvek)

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma

Kapcsolódó szócikkek: halál · szerződés
Basset>!

ha túl sok időt tölt az ember múltba révedéssel, túl sokáig bámul a visszapillantó tükörbe, akkor a szembejövő forgalom csúnyán megtréfálhatja

378. oldal

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma

matyasfuzesi>!

Ha fel tudod idézni a kilencvenes éveket, akkor ott sem voltál.

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma

matyasfuzesi>!

Ha engem kérdeztek, híreket nézni stresszesebb, mint felvenni egy új albumot.

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma

matyasfuzesi>!

Senki se teljesen jó vagy rossz. Mindenkiben van mindkettőből.

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry Al Jourgensen elveszett evangéliuma


Hasonló könyvek címkék alapján

Fieldy – Laura Morton: KoRn
Rex Brown – Mark Eglinton: A Pantera igaz története
Neil Strauss: Mötley Crüe – The Dirt
Max Cavalera – Joel McIver: My Bloody Roots – A Sepulturától a Soulfly-ig és azon túl
Dave Grohl: A történetmondó
Mark Eglinton: James Hetfield
Presser Gábor: Presser könyve
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia
Anthony Kiedis – Larry Sloman: Scar Tissue
Jeff Wagner: Type O Negative