A ​jövő 4 csillagozás

A globális változás hat mozgatórugója
Al Gore: A jövő

Korunk ​olyan forradalmi változást tartogat, amely példa nélküli a történelemben. Ha újra kezünkbe akarjuk venni sorsunk irányítását, és magunk kívánjuk alakítani jövőnket, szembe kell néznünk a globális változásokat mozgató erőkkel.

Föld Rt.
Globális elme
Hatalmi átrendeződés
Túlnövekedés
Újraértelmezett élet és halál
Kiéleződött helyzet

Föld Rt. A fokozódó globalizáció olyan új, átfogó, integrált gazdasági egységet hoz létre, amely az eddigiekhez képest egészen más módon viszonyul a tőkéhez, a munkához, a fogyasztói piacokhoz és a nemzeti kormányokhoz.

Globális elme. A digitális kommunikáció, a világháló és a számítógépes forradalom által olyan agyközpont jön létre, amely emberek millióinak érzéseit és gondolatait köti össze intelligens gépekkel, robotokkal, mindenhol jelen lévő érzékelőkkel és adatbázisokkal.

Hatalmi átrendeződés. Az elmúlt ötszáz évben soha nem tapasztalt módon alakul át a globális politikai,… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2013
556 oldal · ISBN: 9789633041482

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
_Andrea_
Al Gore: A jövő

Al Gore: A jövő A globális változás hat mozgatórugója

A könyv szomorú helyzetképet ad a jelenről (2013-ból) nem túl fényes kilátásokkal a jövőre egy spoiler politikus nézőpontjából. (Mely nézőpont azért érdekes, mivel sokkal szélesebb perspektívát feltételez, mint az átlag amerikai olvasóé, aki a híradóból, maximum internetről tájékozódik, és nem feltétlenül fér hozzá a legfrissebb kutatási anyagokhoz.)
Nem csak azoknak ajánlanám, akik scifi vagy disztópia könyvet/forgatókönyvet szeretnének írni – de nekik nagyon! spoiler Hanem mindenkinek, aki ezen a földön kénytelen élni és az emberiség közös sorsában osztozik. spoiler
Al Gore egész szimpatikusnak tűnt, a könyv alapján az jött le, hogy helyén van az értékrendje – de persze voltak olyan részek a könyvben, főleg az utolsó fejezet, ahol Amerika felsőbbrendűségét és fontosságát hangsúlyozza: mégis csak előjött belőle a spoiler politikus. spoiler
A földön dúló métely minden pokoli bugyrát igyekezett feltárni – a teljesség igénye nélkül – egy 400 oldalas depresszív folyamot alkotva ezzel.
Így ajánlanám mindenkinek, aki nem szeretne jól aludni, akinek szüksége van a felelősségérzetének és tehetetlenségének felkeltésére – vagy éppen motivációra ahhoz, hogy igenis cselekedni próbáljon.
Továbbá hasznos tanácsaim a jövőre nézve:
– ha korallzátonyban szeretnél búvárkodni, akkor ne halogasd, mert pár évtizeden belül lehet, hogy nem lesznek – több mint a felük már most elpusztult, szóval ha lehet, fizess be rá holnap
– ha imádod a tengerparti nagyvárosok pezsdítő hangulatát, akkor élvezd ki, amíg még lehet – és költözz el onnan, mert a viharoknak és tengerszint emelkedésének leginkább kitett időzített bombák (az olasz reneszánsz kultúra tanulmányozását sem érdemes halogatni, mert amennyiben elsivatogosodna az itáliai félsziget, már nehezebb lesz végigjárni a városokat – ez hosszabb kifutású dolog, van rá még félszázad)
– ha olyan élőhelyet szeretnél, amely biztosan nem fog elsüllyedni a tengerben a következő 100 évben és nem is sivatagosodik el, akkor Kanadában vagy a skandináv részen érdemes letelepedni. spoiler Nem is vagyunk olyan rossz helyen, mint az USA – Magyarország még egy darabig élhető lesz, ráadásul óriási édesvízkészleteink vannak.
– ha szeretnél igazán zamatos gyümölcsöket enni, most kell járni a vidéket vagy venni a néniktől, akik a piacok szélén szokták árulni a pici, kukacos de ízletes gyümölcsöket a kertjükből; mert a növényfajták diverzitása vészesen redukálódik, a szárazság, aszályok következtében elég sok faj veszélyeztetett – a viharok, gyomirtón edződött kártevők, mutálódó növénybetegségek, savas esők, földerózió következtében sorra tűnnek majd el
– ha szeretnél egészségesen enni, (vagy legalábbis próbálnál, mert a légköri és földalatti szennyezések ellen tenni nem tudsz) akkor egyébként is érdemes hippivé válni és kiköltözni egy farmra – porban kapirgáló csirkéket, bocikat, báránykákat tartani. A monokultúrás termelést felejtsd el, minimum a vetésforgó ajánlott – és trágyázni. A bolti húsok többsége rengeteg antibiotikumot tartalmaz, és/vagy egyéb hormonokat, mérgeket melyek az állatok tápjába keveredtek. A boltban és piacon kapható zöldségek, gyümölcsök nagyrésze pedig génmódosított növény (és ezt nem kötelező feltüntetni a csomagolásukon, vagy a vásárlókat bármely más módon tájékoztatni sem.) Ettől függetlenül mind a régebbi növényfajok, mind a génsebészet termékei magukba szívhatják a műtrágyát és gyomirtókat – bon appetit!
(Génmódosított növények másodszor: a génsebész kertészek nem szeretik a méheket, mert azok akaratlanul is fajkeresztezést okoznak a beporzással, s elrontják a szépen kitalált növényeiket. Ha mindig is ki akartad próbálni a méhészkedést, még azt is most érdemes, amíg vannak. Előfordul, hogy rovarirtóktól egész családok pusztulnak el, vagy méhészetek mennek tönkre – ez Magyarországon is gyakran előfordul.)
– Ha a bakancslistádon szerepel olyan tétel, hogy minél több állatkát szeretnél megnézni és megsimogatni, nos ezt sem szabad tovább halogatni. Az állatfajok is vészesen csökkenek. A klasszikus veszélyeztetett fajokon kívül (panda, nagymacskák, afrikai nagyvadak) a hüllőket érdemes még előrevenni a sorban. spoiler
– Ha szeretnél kipróbálni egy monoton munkát, ahol gyárban kell egy szalag mellett ugyanazt a mozdulatot naponta 3472-szer végrehajtani – ejtsd szerét minél előbb – ezeket az állásokat ugyanis el fogják venni tőlünk a szemét robotok és mesterséges intelligenciák, s mehetünk majd gépeket rombolni, mint a régi szép időkben. Ez speciel annyira nem is hangzana rosszul – a nagyvállalatok trendjeire mindenesetre ez lesz a jellemző, amellett a nálunk is ismert jelenség mellett, miszerint fejlődő országokba szerveznek ki munkafolyamatokat.
– Nézd az eget, amíg még kék! Nézd a csillagokat, amíg még látod őket! (A globális felmelegedésre adott néhány agyament megoldástól az ég kékje eltűnne: pl. kénsav fecskendezése a sztratoszférába spoiler vagy alufóliaszalagok föld körüli pályára állítása a napsugarak visszaverésére. De a szmog is gyakran eltakarja az ég kékjét, a nagyvárosok ege éjszaka inkább piros. A fényszennyezés miatt a csillagleshez érdemes vidékre menni.)
Ugyanitt felhívnám a figyelmet a piros háztetők színének kiélvezésére is – a hótakarók eltűnésére adott válaszreakció lehetne a háztetők fehérre festése, hogy visszaverjenek valamennyi napsugarat. spoiler spoiler
– Sétálj erdőben és túrázz a természetben – amíg még vannak erdők és nem adja fel utolsó védvonalait is az érintetlen természet.
– Ha szeretsz szánkózni, síelni, hógolyózni, hóember építeni, jól fűtött faházikóból nézni kint a hóesést, – érdemes tudni, hogy ezek is limitált tevékenységek. A globális felmelegedés következtében a föld leghidegebb és legmelegebb területeinek átlaghőmérséklete egyre közelebb kerül egymáshoz, a melegebb területek javára. Tessék sétáltatni a szánkókat, amíg még lehet!
– Ha nem szeretnéd, hogy kompromittáló adatok, levelezésrészletek, fotók, vagy bármi más egyéb: a pénzed, számlaadataid, lelki életed nyilvánosságra vagy mások számára hozzáférhetővé váljon, akkor törölj mindent az internetről (bár sok oldal ennek ellenére is tárolja az adataid) mondd le az internetelőfizetésed, formázd a merevlemezed majd törd össze, gyújtsd fel, szórd a hamvait a szelektív hulladéktárolóba és vonulj ki a pusztába. A hackerek elől nincs menekvés – persze néhány cég változó árakon adatvédelmet kínál, de végleges megoldás nincs. Az adathalászat ma pedig egyenesen természetes.
– Ha szeretnél bájosan kerekded és duci alakot, arra szintén a mai időszakot kell kihasználni. A túlsúly felszedésére ideális gyorsételek, egyáltalán megfelelő mennyiségű élelem a mai fejlett országok és a fejlődő országok felső rétegének kiváltsága. A közegészségügy és tudatosság fejlődésére nem biztos, hogy kell számítani – de az Európában teljes népességszinten mág rég nem ismert éhínségek a következő században még előfordulhatnak. A sáskajárással, az Apokalipszis hét lovasával, a vizek vérré változásával emg mindennel együtt.

Az agymenésemet félretéve persze rengeteg érdekes és informatív eszmefuttatás is található a könyvben, melyek a káros tendenciák kialakulását és fennmaradását, a gazdasági élet működését magyarázzák – közérthetően, egészen jó és érthető fordításban.
Általában a leírtak a világunkat érintő változásokat és az erre adott bizarr reakciókat, majd ezek következményeit egy jól követhető folyamatként ábrázolják. Pl. a rossz minőségű élelmiszerektől, a levegőszennyezéstől, s általában a többféle úton szervezetünkbe jutó ártalmas anyagoktól betegek leszünk, rosszul tejlesítünk, nem funkcionál megfelelően a szervezetünk – de ennek orvoslására rengeteg gyógyszer, doppingszer (mentális és fizikai tevékenységre egyaránt) áll rendelkezésünkre. Az elfajuló világ a pszichés fejlődésnek és mentális egészségnek sem kedvez, de arra is annyi mindent lehet szedni, függőségekbe és fogyasztásba, végeláthatatlan szórakozásba menekülni. Ezek viszont még több problémát generálnak. Ha engem kérdeztek, az egész megérett már a pusztulásra, de ezzel kell együtt élni és bízni: mint Az ember tragédiájában – „Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!" Csak ez egy olyan könyv, hogy istenről szinte szó sem esik benne – az egyetlen kapaszkodó az emberség és a humanitásból származó gyökértelen etika.
Érdekes lehet még: Összeesküvéselméletekben gyakran találkozni a „Háttérhatalmak" kifejezéssel – a láthatatlan, de velejéig romlott, háttérből irányító spoiler társulásról. Al Gore ezt inkább hatalmi űrként értelmezi: szerinte nincs egy olyan vezető, vagy vezető réteg, amely irányítana. Egész egyszerűen a nagyvállalatok, multicégek tulajdonosai, részvényesei levédik a saját érdekeiket és ellenállnak minden számukra számokban mérhető veszteséggel járó változásnak és a politikai élet is tőlük függ: mivel a politikusok csak pénz segítségével, reklámokkal tudják megismertetni magukat a választóikkal. (És a nyugdíjasok nagy tömegei miatt ennek elsősorban a televízió a fóruma, ahol az adásidő őrült összegekbe kerül.) A hatalmi űr fogalom persze elvi-etikai megkülönböztetés is lehet: Gore szerint a hatalom felelősségvállalással és vezetéssel jár együtt, amiről itt szó sincs. De ebben az esetben mindenki nyugodtan hihet a háttérből irányító spoiler elitcsoportok tevékenységében.

A hitelességről 100 oldalnyi lábjegyzetből lehet tájékozódni. És az utolsó »HÚSZ« oldalon egy kis reményt is találunk. Apró morzsákat arról, hogy igenis lehetne tenni ez ellen és cselekedni kellene és felelősséget vállalni. No de kérem senki sem ígért itt rózsakertet, ez nem egy tündérmese és nincs vigasz: mindenkinek a saját lelkiismeretével kell elboltolnia, hogyan éli az életét és milyen értékek mellett áll ki.

2 hozzászólás
>!
spinakker
Al Gore: A jövő

Al Gore: A jövő A globális változás hat mozgatórugója

we're fucking doomed

>!
Nemo00
Al Gore: A jövő

Al Gore: A jövő A globális változás hat mozgatórugója

Jó gondolatok vannak benne, de túl sok a körítés, harmadekkora terjedelemben sokkal élvezhetőbb lett volna.


Népszerű idézetek

>!
Nemo00

Az optimizmus az imádság egy formája.

Bevezetés - A múlt és jövő új látomása

Al Gore: A jövő A globális változás hat mozgatórugója

>!
_Andrea_

Az internet üdvözítő eszköz a demokrácia e leépülési folyamatának visszafordításához, s az egészséges önkormányzatiság alapjainak visszaállításához. Noha egyelőre nem létezik olyan irányadó üzleti modell, amely elegendő nyereséget termel a magas színvonalú internetes oknyomozó újságírás finanszírozásához,

405. oldal

Al Gore: A jövő A globális változás hat mozgatórugója

>!
Nemo00

Én személy szerint úgy vélem, hogy az imádság tényleges spirituális erővel bír, ám hiszek a régi afrikai mondás igazságában is, amely így szól: „Miközben imádkozol, szedd a lábad!" Az ima cselekvés nélkül – akár csak az optimizmus elkötelezettség nélkül – pusztán annyi, mintha tétlenül az öklünket ráznánk a jövőre.

Bevezetés - A múlt és jövő új látomása

Al Gore: A jövő A globális változás hat mozgatórugója

>!
_Andrea_

Máris gyakorlatunkká vált számos olyan meggondolatlan tevékenység amelyeket haladéktalanul be kellene szüntetnünk: halálos fegyvereket adunk el a legkülönbözőbb csoportoknak szerte a világon; antibiotikumokat adagolunk a háziállatok növekedésének serkentésére; olajkutakat fúrunk a kényes ökológiai egyensúlyú Jeges-tengeren;a tőzsdei kereskedelemben mindinkább átengedjük a teret a szuperszámítógépeknek a maguk algoritmusaival, amelyeket direkt a nagy sebességű és gyakoriságú üzletkötésre dolgoznak ki, holott e gyakorlat ingadozóvá teszi a piacot, sőt az összeomlás veszélyével fenyeget; és teljességgel esztelen javaslatokat terjesztünk elő a Föld elzárására a beérkező napfény elől, hogy így egyensúlyozzuk a globális felmelegedést okozó szennyező anyagok egyre nagyobb tömege által csapdába ejtett hőmennyiséget. Mindezek a zavaros és veszedelmes gondolkodás ékes példái. E kártékony tevékenységek beszüntetésével bizonyságát adhatnánk annak, hogy igenis megvan bennünk a kellő akarat, eltökéltség és kitartás egy olyan jövő megteremtésére, amely méltó az utánunk következő nemzedékekhez.

409. oldal

Al Gore: A jövő A globális változás hat mozgatórugója

>!
Nemo00

Mint oly sok, beteljesülést hozó utazás, e könyv megírása sem válaszokkal, hanem egy kérdéssel vette kezdetét.

(első mondat)

Al Gore: A jövő A globális változás hat mozgatórugója


Hasonló könyvek címkék alapján

Michel Le Duc – Nathalie Tordjman: A pénz és az euró lépésről lépésre
Carl Sagan: Milliárdok és milliárdok
Wayne Ellwood: A globalizáció
Franziska Jungmann-Stadler: A pénz
Carmine Gallo: Steve Jobs az innováció mestere
Alan Siegel – Irene Etzkorn: Csak egyszerűen!
Tomas Sedlacek: A jó és a rossz közgazdaságtana
Mérő László: Az élő pénz
Ha-Joon Chang: 23 dolog, amit nem mondtak el a kapitalizmusról
Richard L. Brandt: Egyetlen kattintás